Skip to main content

Midnattsgolf

Ta med solglasögonen om du ska spela midnattsgolf i Nord-Norge – är det klart ute får du solen i ögonen. Det kan man stå ut med, när man kan spela i dagsljus långt in på småtimmarna. Originaltext (på engelska): Julie Nordby Egeland

Svinga loss natten lång

"Hoppsan", säger den nordnorska amatörgolfaren Geir Johnsen när bollen hamnar i sjögräset. "Man får vara lite försiktig här ute", fortsätter han och skakar på huvudet. Vi befinner oss på Bodø Golfbana, långt ute på stranden med den enorma Lofotenväggen i horisonten.

Det räcker med ett misstag här och golfbollen försvinner ner i ån eller in i skogen – eller rent av träffar en intet ont anande anka i knoppen.

"Men det är priset man får betala om man vill roa sig i den nordiska naturen", säger han.

Magiskt ljus och mystiska gravar

Klockan är ett på natten och vi spelar golf. När Johnsen puttar på hål nummer tre skiner midnattssolen som en strålkastare, och banan fylls med ett varmt ljus och långa dramatiska skuggor. Plötsligt är greenen inte längre grön. Den har förvandlas till en sagomiljö.

"Det är absolut magiskt. Men man måste vara här, det går inte att beskriva det i ord", säger veterangolfaren Jens Kristian Hansen. Men han försöker ändå: "Glöm koncept som mindfulness. När man spelar golf i midnattssolen infinner sig en intensiv känsla av att vara närvarande i nuet."

Med tanke på den magiska stämningen känns det inte som en slump att det finns gamla gravhögar i närheten – alldeles vid hål fyra. "Så om du känner en plötslig vindpust kan det vara en gammal norsk Vikingakung som går igen", skämtar Hansen.

Spela dygnet runt

Det är jordens lutning mot solen vi har att tacka för midnattssolenen under sommarmånaderna på norra halvklotet. För att ta vara på ljuset till fullo har flera golfbanor norr om polcirkeln öppet dygnet runt på sommaren. Omgiven av den karakteristiska nordnorska naturen – den långa kustlinjen med små fiskebyar i skuggan av höga klippor – är det verkligen en unik upplevelse.

Bodø Golfpark ligger vid kusten, Lofoten Links ligger på sanddynorna med utsikt över havet och i Narvik kan du spela golf under de branta bergen vid Ofotfjorden. I Tromsø finns också en bana med utsikt över havet.

"Att kunna spela golf ute i naturen är ett viktigt inslag i Nord-Norges kultur", säger Johnsen. Han är inte bara amatörgolfare, utan också chef på Nordlands Fylkekommun. "När man spelar golf är man aktiv och social samtidigt som man kan njuta av naturen. Så det hjälper till att hålla naturen levande och uppskattad i dagens moderna samhälle."

På spaning efter örnar

De nordnorska golfbanorna håller igång på natten i mer än en bemärkelse: många av dem omges av ett myllrande djurliv. Det kan mycket väl hända att du får sällskap av en älg eller en utter, och du får vänja dig vid att försöka få hole-in-one med ett gäng skränande måsar i bakgrunden.

"Det händer att en ren eller två skyndar förbi på västra sidan av hål fem och sex på banan i Bodø", säger Johnsen.

Dessutom är det inte bara på golfbanan man kan hoppas på en eagle. Håll ett öga på himlen så kan du få se en havsörn som svävar genom molnen.

"Vi är mycket måna om att hålla både djurlivet och kulturarvet vid liv. Vikingagraven ligger precis vid banans fairway och vi har fött upp ankor i klubbhuset, säger Johnsen och fortsätter:

"Här uppe går golf hand i hand med både natur och tradition fortsätter Johnsen. Midnattssolen gör hela upplevelsen till något alldeles extra. Det gör golf till något som alla, inte bara avancerade golfspelare, kan uppskatta."

Med tanke på de långa vintrarna är det inte konstigt att lokalbefolkningen omfamnar sommarens eviga solljus. Så länge du håller dig vaken hinner du med ytterligare 18 hål innan frukost.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor