Skip to main content

Kanot och kajak

Häng med och paddla!

Vem kan motstå landskap som det här?

Kanot eller kajak är perfekt för alla som vill uppleva Norges mäktiga natur från ett nytt perspektiv.

Boka en guidad tur längs kusten, ha kul med familjen på en stilla sjö eller ge dig ut på en av Norges coola kanaler!

På en paddlingstur kommer du riktigt nära fjordarna, sjöarna och kustlandskapen. Här är våra bästa tips för ett spännande äventyr.

Glid fram genom Norges vilda och vackra natur i en fjord, en insjö, en brusande älv eller på havet.

Välj en trolsk skogssjö eller en sagolik glaciärsjö, eller stanna i stan. På sommaren kan du paddla under midnattssolen och på vintern erbjuds turer med en professionell guide.

Uthyrning av kanot och kajak

Paddling har blivit mycket populärt i Norge, och man kan hyra kanoter och kajaker över hela landet. Det finns många kurser och guidade turer, både för erfarna paddlare och för de som ska paddla för första gången.

Av säkerhetsskäl brukar man behöva ett våttkort, det vill säga ett kajakkörkort, för att få hyra kajak. Har du inget våttkort kan du skaffa det på en kurs – det är roligt och socialt och belöningen är ett paddlingsäventyr!

Hitta kajak- och kanotuthyrning och guidade turer.

Populära paddlingsställen

Så var hittar man Norges bästa paddlingsmöjligheter? Den långa kustlinjen och massor av vattendrag gör att man aldrig har långt till bra paddling i Norge. Men det är viktigt att välja en tur som passar din erfarenhet och ambitionsnivå – hur mycket spänning är du ute efter?

Sørlandet

Små mysiga kuststäder, charmiga båthamnar, fina fiskebyar och en vacker skärgård med tusentals öar. Sørlandet är en riktig pärla för paddlare, vare sig du är ute efter avkoppling bland öar och skär eller vill ha en tuffare utmaning på havet. Den inre skärgården Blindleia är ett klassiskt paddlingsparadis som leder från Lillesand nästan hela vägen till Kristiansand, regionens största stad (se bara upp för båttrafiken).

Andra populära kajakdestinationer är Arendal, Grimstad och Lindesnes och Mandal. Du kan till och med åka på en guidad kajaktur från stad till stad längs kusten.

Se paddlingsäventyr i Sørlandet.

Fjord Norge

En guidad kajaktur är ett oslagbart sätt att lära känna Norges fantastiska fjordar. I regionen Fjord Norge är fjällen högre och mer dramatiska än i södra Norge. Föreställ dig en paddlingstur längs en glittrande fjord – Sognefjorden, Hardangerfjorden eller världsarven Geirangerfjorden och Nærøyfjorden med sina majestätiska berg och vattenfall. Fjordarna kan följas hela vägen till öppet hav och det finns också paddlingsmöjligheter på flera glaciärsjöar med alldeles turkost vatten. Jostedalen är en perfekt utgångspunkt för paddling vid den imponerande glaciären Nigardsbreen. Av säkerhetsskäl bör du alltid åka med en guide.

Hitta paddlingsmöjligheter i SognefjordenHardanger eller Geiranger.

Helgelandskusten

Helgelandskusten, som ligger ungefär i mitten av Norges långa kust, är känd som ett av landets bästa och vackraste områden för havskajakpaddling. Hitta din egen strand, bo i en traditionell rorbu (fiskestuga) och ta en paus med lite lokalproducerad mat under turen. Här finns gott om charmiga öar värda ett besök, till exempel Dønna, Træna och de UNESCO-listade Vegaöarna.

Hitta paddlingsäventyr i Helgeland.

Nord-Norge

Att paddla bland öarna i norra Norge är ett unikt äventyr. Den karga kustlinjen bjuder på traditionella fiskebyar, hisnande fjäll och fantastiska stränder. Kusten i Nord-Norge är full av fantastiska paddlingsdestinationer, inklusive kända platser som Lofoten, Vesterålen och Senja. Var bara medveten om att vattnet är kallt och att vädret kan vara tufft. Det är alltid bäst att boka en professionell guide.

Upptäck kajak- och kanotpaddling i Lofoten och Vesterålen.

Kanalpaddling

Kanalpaddling är en kul aktivitet för hela familjen. Upplev det vackra landskapet och de fantastiska slussarna i Haldenkanalen eller Telemarkskanalen i Østlandet. I Telemark kan du lätt kombinera paddling på kanalen med en båttur – du kan nämligen ta med kanoten eller kajaken ombord. Vissa paddlingsturer här känns nästan som en djungelexpedition tack vare områdets frodiga natur. Se upp för kanalbåtarna bara! Vissa passager är väldigt smala. Kanalbåtarna har företräde, så som paddlare är det du som måste hålla avstånd.

Upptäck kajak och kanot i Telemark.

Kajak i stan

Skippa sightseeingbussen och utforska Norges största städer i kajak! Bergen, Stavanger, Oslo, Trondheim och jugendstaden Ålesund erbjuder kajakuthyrning och guidade turer för både nybörjare och erfarna paddlare. I Ålesund kan du till och med paddla rakt genom stans centrum! Oslofjorden med sina vackra öar och nationalparken Færder i Vestfold är andra kajakpärlor nära en stad.

Utforska kajak- och kanotpaddling i Ålesund, Oslo och Bergen.

Paddling i sjöar och älvar

Du kan också hyra kanot och kajak för paddeläventyr i Norges många insjöar och älvar, mitt i skogens fridfulla natur. Østerdalen, Finnskogen och Femunden i Hedmark, samt Telemark och Trøndelag är perfekta paddlingsställen. Övernatta på hotell eller ta med tält och spritkök för att laga mat, och kanske ett fiskespö om du vill fånga din egen middag. Eller vakna upp till fåglarnas sång i en trädkoja!

Upptäck kajakpaddling och kanotpaddling i ØsterdalenHedmark och Telemark.

Forspaddling

Är du ute efter en utmaning? Om du vill få adrenalinet att pumpa måste du kolla in Voss, känd som Norges äventyrshuvudstad. Älvarna i Voss är som naturliga berg-och-dal-banor med raviner, forsar och tvära kast. Lokala researrangörer hjälper dig att maxa spänningen på ett säkert sätt. Fler forspaddlingstips inkluderar Sjoa älv, som flyter mellan de två nationalparkerna Jotunheimen och Rondane, och Driva älv i Trøndelag. Om du reser i grupp rekommenderar vi forsränning också.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor