Kanot och kajak

Om du vill komma riktigt nära Norges fantastiska fjord- och kustlandskap rekommenderas en tur i kanot eller kajak. Gör dig redo för ett stort äventyr med de här tipsen.

Säkerhetstips till sjöss

När du paddlar i ett nytt område bör du fråga en guide om lokala väderförhållanden och strömmarna i vattnet. Använd alltid flytväst och tänk på säkerhet hela tiden.

Se upp för kallt vatten som kan orsaka nedkylning, särskilt i norra Norge, och starka vindar som gör det svårt att återvända till land. Håll dig nära stranden och ge dig inte ut på öppet hav om du inte har tillräckligt med erfarenhet.

Se till att du är utvilad och nykter. Ta alltid med solglasögon, solskyddsmedel, ombyte av kläder i en vattentät väska och mycket dricksvatten.

Se det magnifika landskapet i slowmotion. Lyssna till det porlande vattnet och upplev känslan av att vara ett med naturen.

Norge är rent paradis för paddlare. Hav, fjordar, sjöar och älvar ramas in av ett riktigt sagolandskap. Åk kanot eller kajak i skogarnas insjöar, i glaciärsjöar eller i en av de större städerna. På sommaren kan du glida fram under midnattssolen och på vintern har du stora chanser att få syn på norrskenet.

Paddling har blivit en populär utomhusaktivitet i Norge de senaste åren. Man kan nu hyra kanoter och kajaker över hela landet. Det finns också massor av kurser och guidade turer att välja på, vare sig du är en rutinerad paddlare eller ska lära dig att styra kajaken för första gången.

Av säkerhetsskäl kräver de flesta norska kajakuthyrare att du har ett så kallat våttkort. Om du inte har det kanske du ska passa på att ta kortet på semestern? Det är en kul och social upplevelse.

Så vart ska man åka? En sak är säker: Man är aldrig långt från paddlingsmöjligheter i Norge. Kom bara ihåg att planera äventyret på en lämplig nivå som passar dina ambitioner och din tidigare erfarenhet.

Under bildspelet hittar du förslag på platser som är värda att kolla in!

Vett och etikett för paddlare

1. Välj en båt som passar turen och din nivå

2. Se till att all utrustning är på plats

3. Klä dig med tanke på temperaturen i vattnet. Ta med ombyte av kläder.

4. Ha på dig en godkänd flytväst. Använd en särskild paddlingsflytväst för komfort och bästa möjliga rörlighet

5. Överskatta inte din kunskapsnivå. Öva självräddningstekniker så att du vet vad du ska göra om båten välter

6. Välter båten ska du stanna kvar vid den och hålla i åran

7. Respektera vädret och titta på väderprognosen innan du ger dig ut

8. Håll ett säkert avstånd till andra båtar och se till att andra kan se dig

9. Lär dig första hjälpen så att du kan hjälpa till i en nödsituation

10. Respektera naturen och var hänsynsfull. Lämna inte skräp efter dig.

Norges bästa platser för paddlare

Först och främst, tänk på säkerheten. Det är viktigt att ha lokalkännedom om miljön, strömmar och väderförhållanden när man ska ut och paddla. Därför rekommenderar vi alltid att du åker ut i sällskap med en professionell guide, antingen privat eller i grupp. Och vart du än väljer att åka, kom för all del ihåg att ta med en (vattentät) kamera!

Sørlandet

Södra Norge är vad alla paddlare drömmer om. Små mysiga städer längs kusten, charmiga hamnar, fiskebyar och en vacker skärgård med tusentals öar och skär. Besök regionens största stad Kristiansand eller upptäck mindre pärlor som Arendal, Grimstad, Lillesand och Lindesnes och Mandal.

Se alla kajak- och kanoterbjudanden i Kristiansand, Arendal, Grimstad, och Lindesnes och Mandal.

Fjord Norge

En guidad kajaktur är ett fantastiskt sätt att uppleva Norges berömda fjordar, omgiven av majestätiska berg. Både nybörjare och erfarna paddlare har massor att välja på, bland annat klassiska fjordar som Sognefjorden, Hardangerfjorden och de två UNESCO-skyddade fjordarna Geirangerfjorden och Nærøyfjorden. I området Nordvest kan du paddla från ö till ö eller följa en fjord till det öppna havet. I Fjord Norge finns det också flera glaciärsjöar man kan paddla på, men av säkerhetsskäl måste du alltid ha en guide med dig. En perfekt utgångspunkt för glaciäräventyr är Jostedalen, där glaciären Nigardsbreen ligger.

Se alla kajak- och kanoterbjudanden i Sognefjord, Hardangerfjord, Geirangerfjord, och Nordvest.

Nord-Norge

Att paddla längs den nordnorska kusten med alla små fiskebyar, hisnande höga bergstoppar, avskilda stränder och otaliga små öar är en oförglömlig upplevelse. Längs kusten i norra Norge ligger fantastiska paddlingsdestinationer på rad, bland annat Lofoten, Vesterålen och Senja. Vattnet kan vara kallt och vädret växlar fort, så du bör alltid åka med en professionell guide här uppe.

Se alla kajak- och kanoterbjudanden i TromsLofoten och Vesterålen.

Helgelandskusten

Helgelandskusten strax söder om polcirkeln har ett välförtjänat rykte som ett av Norge bästa och vackraste områden för kajakpaddling. Passa gärna på att övernatta i en traditionell rorbu (fiskestuga) och prova traktens kulinariska specialiteter. Längs kusten finns många idylliska öar som Dønna, Træna och de UNESCO-skyddade Vegaöarna.

Se kajakerbjudanden i Helgeland.

Kanot och kajak längs Norges kanaler

Att paddla längs en kanal är en fascinerande upplevelse. Ta in de vackra omgivningarna och alla olika slussar från en kanot eller kajak. Haldenkanalen och Telemarkskanalen i Østlandet (östra Norge) är två populära resmål. I Telemark kan man ta med sig kanoten eller kajaken på kanalbåtarna, så du kan enkelt kombinera paddlingen med en kul båttur.

Se alla kajak- och kanoterbjudanden i Telemark.

Kajakpaddling mitt i stan

Hoppa över sightseeingbussen och åk med på guidad kajaktur istället! I flera norska storstäder, till exempel Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim och jugendstaden Ålesund finns det möjligheter att hyra kajak och åka med på guidade turer för nybörjare eller rutinerade paddlare. Nära Oslo finns också kajakpärlorna Oslofjorden och den närliggande marina nationalparken Færder i Vestfold, med massor av små och stora öar.

Se alla kajak- och kanoterbjudanden i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, och Ålesund.

Forspaddling

Är du ute efter en adrenalinkick? Då rekommenderas ett besök i Voss, som är känd som Norges äventyrshuvudstad. Älvarna i det här området är som naturliga nöjesparker med snabba vändningar i starka forsar och slingrande kanjoner. Som tur är finns det också flera lokala turoperatörer som hjälper dig att få en spännande men säker upplevelse. Andra uppskattade forspaddlingsälvar är Sjoa, som rinner mellan nationalparkerna Jotunheimen och Rondane, och älven Driva i Trøndelag.

Kanot och kajak i insjöar

För ett lugnare paddlingsäventyr kan man hyra kanot eller kajak på många norska insjöar och skogsälvar. Några förslag är Østerdalen, Finnskogen och Femund Engerdal i Hedmark, samt Telemark och Trøndelag. Tillbringa natten på hotell med intressanta lokala maträtter eller ta med tält, fiskespö och spritkök och fixa middag själv! Det har också blivit populärt att tillbringa natten i en trädkoja.

Se alla kajak- och kanoterbjudanden i Østerdalen, Hedmark och Telemark.

Planera ett paddlingsäventyr

Använd filteralternativen nedan för att hitta kanot- och kajakerbjudanden, uthyrningsalternativ och guidade turer.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor