Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Kanot och kajak

Närmare naturen
Att åka på kryssning är kul, men om du verkligen vill komma nära de stilla fjordarna eller den vildare kusten är kanot- och kajakpaddling två roliga alternativ.
Two people paddling next to a fishing boat in Reinefjorden in Lofoten
Kayaking in Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com

Helgelandskusten i nordvästra Norge anses vara ett av landets bästa områden för havskajak. Här hittar man smala fjordar, majestätiska berg och massor med öar att utforska. Passa gärna på att bo i en traditionell rorbu (fiskestuga) och prova traktens kulinariska traditioner. Kanske hittar du till och med din egen strand. Här kan du läsa mer om Helgeland.

Du kan också dra upp kajaken på stranden i Lofotens klippiga skärgård och ge dig ut på klättring i bergen.

Om du är nybörjare eller bara föredrar lugnare vatten rekommenderas fjordarna i västra Norge – den UNESCO-skyddade Nærøyfjorden, till exempel. I juli och augusti är vattnet minst kallt och solen mest varm, med sena solnedgångar och milda sommarnätter.

Många norrmän åker ut med kanot på insjöar och i älvar, ofta med tält och spritkök (och kanske ett fiskespö så att de kan dra upp middagens huvudrätt). Den norska allemansrätten, som lagstadgades 1957, innebär att alla har rätt att vistas i oinhägnade områden i naturen. I praktiken innebär det att du kan slå läger lite var som helst i 48 timmar.

  Norges 10 bästa kajakupplevelser

  OS-guldmedaljören Eirik Verås Larsen har valt ut 10 av Norges bästa platser för kajakpaddling:

 1. 1. Vestfjorden

 2. Vestfjorden ligger strax väster om Oslo, men trots närheten till storstan finns här ett fantastiskt djur- och naturliv.

 3. 2. Sandefjord and Tønsberg

 4. Kryssa dig fram mellan öar och holmar i det grunda vattnet och utforska området på egen hand.

 5. 3. Arendal till Tønsberg

 6. En tur som tar flera dagar, men man kan slå upp sitt tält nästan var som helst på vägen, laga sin egen fisk till middag, och bara njuta av livet och naturen.

 7. 4. Hidra

 8. Den här delen av Sørlandet är känd som Norges Riviera. Paddla runt ön Hidra och kolla in de idylliska husen.

 9. 5. Flekkefjord

 10. Flekkefjord har ett skyddat läge tack vare de omgivande bergen, och följer du fjorden kan du paddla rakt igenom staden.

 11. 6. Skipnes i Vesterålen

 12. Bo i en gammal fiskarstuga och varva ner i detta unika kustlandskap.

 13. 7. Helgelandskusten

 14. En paddlares paradis, med massor att upptäcka och uppleva vid varje ö och holme. Det är dessutom relativt lätt att ta sig hit.

 15. 8. Sotra och Øygarden

 16. Detta pittoreska men dramatiska landskap väster om Bergen utgör den sista utposten mellan Norges fastland och Nordsjön.

 17. 9. Finnøy

 18. Finnøy ligger mellan Stavanger och Haugesund och är relativt lätt att ta sig till. Området är känt för sitt rika fågelliv – så länge man inte stör fåglarna kan man spana hur mycket man vill från kajaken.

 19. 10. Vegaöarna

 20. Vegaöarna består av flera dussin öar som tillsammans utgör ett av UNESCO:s världsarv. Öarna ligger tillräckligt nära Helgelandskusten för att kunna kombineras till en längre resa.

Kanot i Norge på Instagram

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter kanot- och kajakuthyrning, guidade turer och erbjudanden.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen