Skip to main content

Kom nära de mäktiga varelserna som rör sig på havets botten på en guidad kungskrabbssafari i norra Norge. Dessa färska, exklusiva krabbor är extra goda när de serveras direkt från havet.

Kom med på fisketur

Håll i hatten när RIB-båten drar iväg från land och ut på Barents hav. Overall, skyddsglasögon och handskar håller dig varm, oavsett väder och vind.

När båten saktar ner stiger spänningen. Har betet lockat till sig den mäktiga kungskrabban?

Vi befinner oss strax utanför kusten i Kirkenes i Sør-Varanger, Nord-Norge. Det är en av de viktigaste hamnarna för kungskrabbsfiske i Barents hav.

Härifrån exporteras krabbor till lyxiga skaldjursrestauranger i Norge och resten av världen.

Att njuta av perfekt tillagad kungskrabba på restaurang är en svårslagen upplevelse. Men färsk kungskrabba från havet smakar om möjligt ännu bättre! Särskilt när du har haft ett finger med i spelet.

Välsmakande jättar

Kungskrabban är relativt ny i Norge. Det första exemplaret fångades här år 1977. På den tiden kallades den Kamchatka-krabba, efter halvön på Sibiriens östkust. Dagens kungskrabbor utanför Norge härstammar från Murmanskfjorden, där de släpptes ut av sovjetiska biologer på 1960-talet. Därifrån spreds de till Nord-Norge, där de trivs i det kalla vattnet.

"Det finns mer än hundra arter av kungskrabba. Den röda är den näst största arten och också den vi oftast äter", säger Michael, safariguide på Snowhotel Kirkenes,

Krabbkött är sött och smakrikt. Det jämförs ofta med hummer. Enligt Michael är skuldran den godaste delen:

"Muskeln i skuldran är kungskrabbans filé. Där sitter det möraste köttet på krabban."

Vill du smaka? På kungskrabbssafari i Norge brukar det ingå gott om provsmakning. Med andra ord får du mycket för pengarna, för kungskrabba är bland det dyraste man kan beställa på restaurang.

Kungskrabba hela året

Kungskrabbssafaris erbjuds året runt i Norge, även på vintern för alla som vill ha en (riktigt) cool upplevelse. Då ingår ofta en tur med snöskoter på den frusna fjorden, för att lägga ut kungskrabbsfällorna under isen. Det finns även safaris som kombineras med en båttur under norrskenet.

Det brukar också ingå information om den mäktiga krabban, och den som vill kan lära sig en hel del om lokalområdets historia.

PS: Nyfiken på andra häftiga aktiviteter i norr? Kolla in hundspann!

Hitta en kungskrabbssafari

Kolla in alla smarriga utflykter du kan följa med på i Nord-Norge.

Safari

Upptäck mer

Norges bästa fisk- och skaldjursrestaurange

Besök en restaurang som tar norsk fisk till nya höjder. Kungskrabba, skrei, stockfisk och klippfisk – vad provar du först?

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.

Nyligen besökta sidor