Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Senja Senja
Credits
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Havets skatter

Fisk och skaldjur från Norge konsumeras av miljoner människor världen över, varje dag. Men inget slår smaken och konsistensen av en fisk som just har dragits upp ur det kalla och klara vattnet.

Utvalda fiskrestauranger

Kungen av norsk torsk

Skrei (arktisk torsk) är en unik typ av norsk torsk som vandrar från Barents hav till Norges nordkust för att leka.

Bara de allra bästa exemplaren, som uppfyller särskilda kriterier, får kallas skrei. De måste vara fullvuxna (ungefär fem år) och fångas av lokala fiskebåtar med fiskelina.

Skrei fångas mellan januari och april, när det är riktigt kallt och haven stormar. Det är en spännande tid för alla som är intresserade av fiske. Skreien har vitt, magert och mört kött. Liksom all norsk torsk är skreien MSC-certifierad, vilket visar att den hanteras på ett hållbart sätt. De norska fiskemyndigheterna är måna om att skydda arten och industrin är strikt reglerad.

Se mer på video

Fest med färsk firre

Det finns inte särskilt många specialiserade fiskeaffärer i Norge. Men många stormarknader och butiker har ett utmärkt utbud av färsk fisk och skaldjur, och de senaste åren har norrmännen konsumerat mer färsk än fryst fisk och halvfabrikat.

Den absolut bästa och färskaste fisken finns på marknaderna.

På Kroa, som ligger i anslutning till Ravnkloa Fiskehall i Trondheim, kan man få sig en stadig lunch i form av både rökt och marinerad färsk fisk. I Bergen har man köpt och sålt fisk sedan 1276. Idag finns färska skaldjur och lokalodlad fisk i överflöd på Bergens fiskmarknad.

Vid fiskmarknaden i Stavanger kan man få både frukost och middag som görs på lokala ingredienser från dagens fångst. Marknaden har två delar: fiskdisken Torjå och restaurangen Vågen.

Gåvan som fortsätter att ge

Fiskeindustrin utgör ryggraden i Norges kustområden och dess lokala samhällen.

I många år har Norge strävat efter att utveckla fiskerier och vattenbruk av högsta kvalitet. Man arbetar konstant med att upprätthålla en hållbar fiskeindustri genom kontroller och olika initiativ i samarbete med forskarsamfunden.

På åttiotalet minskade fiskbeståndet i Barents hav drastiskt. Norges myndigheter var tvungna att vidta åtgärder för att säkerställa framtida produktion av norsk fisk. Det blev förbjudet att kasta oavsiktlig sidofångst, och detta bidrog till att bestånden återhämtade sig.

Barents hav, där Norge fångar runt 93 procent av sin torsk, har nu det största växande torskbeståndet i världen.

Närproducerad mat i Norge

De senaste åren har hållbar livsmedelskonsumtion slagit igenom stort i Norge. Det har varit ett viktigt politiskt mål att uppmuntra ekologiskt producerad mat.

Det norska ordet "kortreist" (liksom "kortrest" i Sverige) har blivit en etablerad term. Det handlar om närproducerade livsmedel som inte är beroende av transporter med miljöfarliga utsläpp. Många lokala tillverkare utvecklar produkterna i en säker miljö genom att kombinera traditionella norska mattraditioner med nya vetenskapliga metoder.

Produkterna kan köpas både lokalt och från de stora livsmedelskedjorna, som fokuserar allt mer på närproducerade kvalitetsprodukter.

Många norrmän är stolta över mat som lagas på lokala ingredienser. På sommaren och hösten är det en populär fritidsaktivitet att plocka färska, vilda bär och svamp i skogen.

Vad heter fiskarna på norska?

Blåmusslor – Blåskjell
Bläckfistk – Blekksprut
Flundra – Flyndre
Havsabborre – Havaborr
Havskatt – Steinbit
Havsöring – Sjøørret
Hummer – Hummer
Hälleflundra – Kveite
Kamskjell – pilgrimsmusslor
Kolja – Hyse
Kräftor – Sjøkreps
Lax – Laks

Lubb – Brosme
Makrill – Makrell
Ostron – Østers
Räkor – Reker
Rödfisk – Uer
Rödpetta – Rødspette
Sej – sei
Sill – Sild
Skrei (arktisk torsk) – Skrei
Skaldjur – Skalldyr
Tonfisk – Tunfisk
Torsk – Torsk

Fisk- och skaldjursrestauranger

Ta reda på var du får bäst mat redan innan du åker.

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad