Skip to main content

Vill du äta de absolut godaste skaldjuren? Besök då en fiskmarknad eller restaurang längs den norska kusten och be om dagens fångst. Eller ännu bättre – fånga din egen middag!

I Norge är det aldrig långt till havet. Det är därför ingen stor överraskning att skaldjur fått en sådan stor plats i köket. Fisk- och skaldjursindustrin är dessutom en grundpelare i många kustsamhällens ekonomi. Skreien har tjänat både som föda och handelsvara, och har gjort att människor kunnat överleva långt norrut i tusentals år.

Fiskelandet

Det är många som får glädje av den norska fiskeindustrin. Landet är idag världens näst största exportör av fisk och skaldjur, och varje dag konsumeras 37 miljoner måltider med ursprung i norska vatten. Du har säkert själv ätit fisk eller skaldjur från Norge, kanske utan att veta om det.

I de kalla och rena vattnen får fisk, musslor och andra skaldjur utvecklas i lugn och ro, och det nordliga klimatet gör det också lättare att hålla fångsten färsk.

Kungen av norsk torsk

Skreien hör till det allra bästa havet har att erbjuda. Skrei (arktisk torsk) är en unik typ av norsk torsk som vandrar från Barents hav till Norges nordkust för att leka.

Skrei fångas mellan januari och april, när det är riktigt kallt och haven stormar. Det är en spännande tid för alla som är intresserade av fiske. Det vita, magra och möra köttet gör den till en perfekt ingrediens i en rad olika spännande rätter.

Reser du till Lofoten i mars får du vara med om VM i Skreifiske, ett enormt populärt evenemang som är öppet för alla.

Skreien används också för att göra tørrfisk, en av Norges äldsta exportvaror. Fisken får torka i sol och vind på gigantiska torkställningar i Lofoten och på andra ställen i Nord-Norge. Den kan ätas grillad, ugnsbakad eller kokad. Det går också att göra små chipsliknande skivor av den – ett gott och nyttigt mellanmål!

Tørrfisk är en del av det arktiska köket. Läs mer om det och ta del av härliga recept från några av Norges bästa kockar!

Lite längre söderut är det klippfisk som gäller. Det är en torkad och saltad norsk delikatess, också den gjord på torsk. Fjord Norge, Nordvest och Trøndelag alla är rika fiskeområden, men också Ålesund och Kristiansund är kända för sin klippfisk.

Prova ett recept på bacalao (på norska) gjord på klippfisk från Norges västkust.

Världsberömd lax

Visste du att det äts mer än 14 miljoner måltider med norsk lax runt om i världen, varje dag? Världen har blivit förälskad i norsk lax, och det finns många goda skäl till det.

Inte minst har naturen gett Norge goda förutsättningar för att få fram lax av högsta kvalitet. Dessutom har kunskap förmedlats från generation till generation, och det forskas hela tiden på nya och innovativa lösningar.

Att lax är nyttigt vet de flesta, men norsk lax är dessutom fri från antibiotika och är inte genetiskt modifierad.

Laxen är god både rökt och gravad, men missa för allt i världen inte den läckra lakserullen (på norska).

Kungskrabba – välsmakande monster

Snö, norrsken och kungskrabba är huvudingredienser när du besöker Nord-Norge. Det är en svårslagen smakupplevelse att äta kungen av skaldjur bara minuter efter att den dragits upp ur havet!

Kungskrabban finns i det iskalla Barents hav, och du får möjlighet att åka med ut och fånga din egen kungskrabba till middag.

Varje kung behöver sin drottning. I det här fallet är det snökrabban, som kallas så för sitt snövita kött. Den är lite mindre och billigare än kungskrabban.

Den bruna taskekrabben hittar du på en rad platser, men den mest kända kommer från Hitra i Trøndelag. Här möter golfströmmen från söder det kalla havet från norr och skapar optimala temperaturer och förhållanden. Du kan också få tag på andra skaldjur av högsta kvalitet, som havskräfta (på norska) och hummer.

Upptäck varför matälskare från hela världen lockas till Trøndelagskusten!

Räkor i solen

”Reker i sola” är ett populärt begrepp i Norge, och det är en klassisk delikatess som kan avnjutas precis vid båten! Och det är faktiskt inte mycket som slår räkor på vitt bröd med majonnäs, citron och dill. Särskilt om det äts utomhus, på en strand eller vid en stuga. Eller varför inte på en parkbänk?

Lyngenfjorden i Nord-Norge är känd för sina läckra Lyngenreker. Nordliga vindar och ett arktiskt klimat ger kallt och friskt vatten där räkorna får växa långsamt och hinner utveckla en söt smak med en underton av salt. Det är en distinkt karaktär hos just de nordnorska räkorna. Missa inte chansen att köpa färska Lyngenreker hos en handlare när du besöker Lyngenfjordregionen.

Makrill från södra Norge

Makrill är ett säkert sommartecken! Kring april migrerar stora mängder makrill från söder upp till Norges sydkust. Den finns längs hela kusten, men är kanske allra mest förknippad med just södra Norge.

Besök en sydlig kuststad på sommaren och njut av nygrillad makrill med potatis, gurksallad och gräddfil. Att ta med barnen på makrillfiske är också en rolig sommaraktivitet!

Unika delikatesser från havet

Det finns också lite mindre kända norska havsdelikatesser, som sjöborrar, musslor, sjögräs och till och med koljahjärna. En del av dessa letar sig ibland in på någon av Michelinrestaurangernas menyer. Vågar du smaka? Läs mer om Norges märkligaste mat.

Låter det spännande att dyka efter sjöborrar och sen äta upp dem? Läs vad som hände när tre matbloggare gjorde just det på sin matresa genom Norge.

Det är också en växande trend med hållbar supermat från havet. Prova vildfångad tryffeltång, Nori (sjögräs) eller socker- och vingtång.

Sugen på mer?

Det finns många sätt att köpa färsk fisk på i Norge. Över hela landet finns specialiserade fiskhandlare med god service och ett stort utbud av fisk och skaldjur. Många vanliga livsmedelsbutiker har också ett gott sortiment. Men det allra bästa och färskaste hittar du på fiskmarknaderna. Den på Bryggen i Bergen är en av de äldsta och mest anrika – där har det handlats med fisk ända sedan 1276.

Hitta en fisk- och skaldjursrestaurang

Filtrera din sökning och kom fram till vad du är sugen på.

Fisk och skaldjur

Laga bacalao, lax i lefse och andra härliga fisk- och skaldjursrätter från Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor