Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fisk och skaldjur i världsklass

Läckerheter från havet
Fisk och skaldjur från Norge konsumeras av miljoner människor världen över, varje dag. Men inget slår smaken och konsistensen av en fisk som just har dragits upp ur det kalla och klara vattnet.
First-class Norwegian seafood on a platter
Norwegian seafood.
Photo: Solsiden restaurant / Thomas Ekström

Man kan undra vad de första norska fiskexportörerna på 1100-talet skulle säga om de visste hur fiskeindustrin skulle utvecklas i framtiden. Det hela började med blygsam försäljning av torkad torsk och sill till England. Inte kunde de ana att de hade satt igång ett projekt som skulle komma att påverka hela landet.

Skaldjurslandet

Idag är Norge världens näst största exportör av skaldjur. Varje dag konsumeras 37 miljoner måltider som görs på fisk från norska vatten.

Det bästa sättet att uppleva norsk fisk är att besöka en lokal fiskmarknad eller fiskrestaurang längs Norges kust. På större fiskmarknader hittar du inte bara fisk utan också musslor och pilgrimsmusslor, kräftor och krabbor.

Längre norrut kan du prova lokala specialiteter som kungskrabba och rökt röding. Skrei (arktisk torsk) smakar som bäst på vintern, när många tar semester i landets nordliga delar för att uppleva norrskenet. Om du åker till Lofoten i mars får du vara med om VM i torskfiske. Det kanske låter avancerat men det är faktiskt ett populärt evenemang som är öppet för alla.

Nittio procent av alla norrmän bor längs kusten, som skulle vara längre än ekvatorn om man kunde sträcka ut den. Det klara, kalla vattnet gör att fisk, musslor och skaldjur växer långsammare, och den kalla luften håller fångsten färsk.

Fisk för alla

Rökt lax, rökt öring och gravlax brukar ofta finnas med på ett hörn i de mest traditionella fiskrätterna. Tørrfisk (torkad fisk) var länge Norges främsta exportvara, och är fortfarande en produkt man stolt lyfter fram i många områden, inte minst på Lofoten. Den traditionella rakfisken (fermenterad öring) påminner lite om surströmming och är en rätt för den lite modigare. Det gäller också mølje – en nordnorsk torskrätt som serveras med lever och fiskrom. I södra delen av landet dominerar skaldjur som räkor, krabba och musslor.

De bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna

Hilde Gulbrandsen, chefredaktör på den ansedda mattidningen Appetitt, ger här sina bästa tips på fisk- och skaldjursställen.

Kungen av norsk torsk

Skrei (arktisk torsk) är en unik typ av norsk torsk som vandrar från Barents hav till Norges nordkust för att leka.

Bara de allra bästa exemplaren, som uppfyller särskilda kriterier, får kallas skrei. De måste vara fullvuxna (ungefär fem år) och fångas av lokala fiskebåtar med fiskelina.

Skrei fångas mellan januari och april, när det är riktigt kallt och haven stormar. Det är en spännande tid för alla som är intresserade av fiske. Skreien har vitt, magert och mört kött. Liksom all norsk torsk är skreien MSC-certifierad, vilket visar att den hanteras på ett hållbart sätt. De norska fiskemyndigheterna är måna om att skydda arten och industrin är strikt reglerad.

Fest med färsk firre

Det finns massor av sätt att få tag på färsk fisk i Norge. Över hela landet finns specialiserade fiskhandlare med bra service och stort utbud.

Många stormarknader och snabbköp har också ett fint utbud av fisk och skaldjur, och de senaste åren har norrmännen köpt mer färsk än fryst fisk och halvfabrikat.

Den absolut bästa och färskaste fisken finns på marknaderna. På Kroa, som ligger i anslutning till Ravnkloa Fiskehall i Trondheim, kan man få sig en stadig lunch i form av både rökt och marinerad färsk fisk. I Bergen har man köpt och sålt fisk sedan 1276, och idag finns färska skaldjur och lokalodlad fisk i överflöd på stadens fiskmarknad. På fiskmarknaden i Stavanger kan man få både frukost och middag som görs på lokala ingredienser från dagens fångst.

Gåvan som fortsätter att ge

Fiskeindustrin utgör ryggraden i Norges kustområden och dess lokala samhällen.

I många år har Norge strävat efter att utveckla fiskerier och vattenbruk av högsta kvalitet. Man arbetar konstant med att upprätthålla en hållbar fiskeindustri genom kontroller och olika initiativ i samarbete med forskarsamfunden.

På åttiotalet minskade fiskbeståndet i Barents hav drastiskt. Norges myndigheter var tvungna att vidta åtgärder för att säkerställa framtida produktion av norsk fisk. Det blev förbjudet att kasta oavsiktlig sidofångst, och detta bidrog till att bestånden återhämtade sig.

Barents hav, där Norge fångar runt 93 procent av sin torsk, har nu det största växande torskbeståndet i världen.

Vad heter fiskarna på norska?

Blåmusslor – Blåskjell
Bläckfisk – Blekksprut
Flundra – Flyndre
Havsabborre – Havaborr
Havskatt – Steinbit
Havsöring – Sjøørret
Hummer – Hummer
Hälleflundra – Kveite
Kamskjell – pilgrimsmusslor
Kolja – Hyse
Kräftor – Sjøkreps
Lax – Laks
Lubb – Brosme
Makrill – Makrell
Ostron – Østers
Räkor – Reker
Rödfisk – Uer
Rödpetta – Rødspette
Sej – sei
Sill – Sild
Skrei (arktisk torsk) – Skrei
Skaldjur – Skalldyr
Tonfisk – Tunfisk
Torsk – Torsk

Här hittar du skaldjuren

Hamnen
Om du vill möta fiskebåtarna som kommer in på morgonen gäller det att vara på plats i gryningen. Några fiskare säljer färska räkor direkt från båten.

Hotell
Många hotell satsar på trendiga restauranger med fisk och skaldjur på menyn.

Coola matställen
Fisk serveras på nya spännande vis på mängder av enkla men trendiga ställen, med priser som inte drar iväg.

Restauranger
I Norge finns det gott om restauranger som står sig väl internationellt, och där skaldjursfantasten kan få sitt livs upplevelse.

Älvar
Om du har fiskekort kan du fånga din egen fisk och tillaga den över öppen eld vid älven.

Sjöar
Norges alla sjöar vimlar av firrar som kan bli dagens middag.

Moderna fiskhandlare
Det dyker hela tiden upp nya inomhusmarknader med fisk och skaldjur, och många av de gamla marknaderna fräschas upp av yngre generationens handlare.

Ekologiskt på norskt vis

I Norge ligger det ekologiska tänket nära till hands. Strikta regler inom fisk- och skaldjursindustrin har lett till ett hållbart fiske, och man diskuterar ständigt balansen mellan miljö, ekonomi och sociala förhållanden.

Norges långa och starka fisketraditioner ger goda chanser att få fisket att fungera i en värld med ökande produktion och konsumtion. Landet ses ofta som ett lyckat exempel på hur fiskodling och havsfiske går att göra på ett hållbart vis.

I Norge är fiske en stor grej, både för norrmännen själva och för besökare. Det gäller både seriösare sportfiske eller den som bara kastar ut linan i hopp om att få färsk firre till middag. Samtidigt är man medveten om nödvändigheten att stärka respekten för miljön ytterligare om landets naturresurser ska räcka till i framtiden.

Fisk på nya vis

Överallt i landet, på allt från krogar till matbloggar, uppstår nya och spännande fisk- och skaldjursrätter.

Fish & chips
Norrmännen har tagit till sig den här typiskt brittiska traditionen. Förvänta dig färskfångad och perfekt tillagad torsk serverad med pommes frites.

Sallader
Tonfisksallad i all ära – prova på en rad gröna alternativ som en god och energirik mix av avokado, äpplen, honung, olivolja, citron och tunna laxskivor.

Sushi
Skaldjur som fått växa till sig långsamt i det kalla havsvattnet är en delikatess som efterfrågas både internationellt och på asiatiska restauranger över hela landet. De gör sig utmärkt i både sushi och sashimi.

Wraps
Lax och andra sorters fisk serverad i wrap, med säsongens sås och grönsaker.

Taco
Fisk fungerar utmärkt som ett lite nyttigare alternativ till de ingredienser man vanligtvis förknippar med tacos.

Pasta
Tänk dig vit fisk toppad med basilikapesto, serverad med ärtröra.

Torsk, potatis och smält smör
En klassisk rätt som många norrmän minns från barndomen.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera restaurangbesöken

Använd sökfunktionen nedan och hitta fiskrestauranger inför Norgeresan.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Mat & dryck
  Restauranger & caféer
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Mat & dryck
Restauranger & caféer
Clear Filters
Back To Top

Norska smaker

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen