Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Boende

    Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

    Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

    Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

    Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

    Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

    Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt

    DanCenter – din expert på stugor i Norge

    Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

    Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

  • Resor inom Norge

    Vy – det ska vara lätt att resa grönt

    SJ NORD – äventyret börjar på tåget

    Vy express – bussresor över hela Norge

    NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

    DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

    AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

    Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

    Arctic Campers – hyr husbil i Norge

    Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

    Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  • Rundturer

    Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

    Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett

    Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor

    Up Norway – skräddarsydda resor

    Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

    Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

    Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

    Go Fjords - turer och aktiviteter över hela Norge

    50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

    Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

    Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

    Booknordics.comaktiviteter, safari, dagsturer, expeditioner, stugor och äventyrsboende

    Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

  • Offers

Search
or search all of Norway

Det arktiska köket

Färskt från Nord-Norge

Från de färskaste fisk- och skaldjuren du kan hitta till viltkött i världsklassen. Det finns de som påstår att mat från den arktiska naturen smakar mer.

Arctic cuisine from Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Arctic cuisine from Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

I det här arktiska sagolandet vandrar renar fritt omkring över ändlösa betesmarker och snöklädda vidder...

The Finnmark mountain plateau .
Photo: C.H. - Visitnorway.com
The Finnmark mountain plateau .
Photo: C.H. - Visitnorway.com

...och varje vinter kommer den världsberömda atlanttorsken skreien hit för att leka.

Cod fishing in Lofoten .
Photo: Visitnorway.com
Cod fishing in Lofoten .
Photo: Visitnorway.com

– Man tror kanske att landet norr om polcirkeln är helt öde, men härifrån kommer fantastiska ingredienser som smakar otroligt.

Gunnar Jensen, Köksmästare på Mathallen i Tromsø

Gunnar Jensen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Gunnar Jensen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Följ med oss på insidan av det arktiska köket!

Kallar du dig själv en äkta foodie finns det några unika delikatesser i Nord-Norge du absolut inte får missa, färska och nära källan.

Cooking reindeer game at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Cooking reindeer game at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Rik matkultur

Köksmästaren på Mathallen i Tromsø, Gunnar Jensen, har arbetat som kock i över 20 år, de flesta av dem i Tromsø.

– Jag inspireras av goda smaker och goda historier. För mig handlar det om att ta en historia eller en känsla, oavsett om det är min egen eller någon annans, och uttrycka den på tallriken. Några av maträtterna jag har på menyn i Mathallen baseras på mat jag åt när jag var barn eller mat min farfar från Lofoten brukade äta, säger Gunnar.

Skrei, torsk från den norra Atlanten

På grund av sitt läge vid Barents hav och Norska havet finns det otroliga mängder fisk längs Norges norra kust. Speciellt torsk, hälleflundra, sej, uer, kolja och havskatt som ofta växer sig extra stora här. En av de mest kända arterna är skrei, atlanttorsken, en av världens bäst skyddade och hållbara fiskbestånd.
 
Skreien är en av anledningarna till att människor kunde överleva så långt norrut förr i tiden. Skreien kommer till Nord-Norge mellan januari och april, en vandring som leder till ett av världens mest omfattande säsongsfiske.
 
– Det kalla klara vattnet bidrar till att ge fisken hög kvalitet, förklarar Gunnar. Den långa vandringen från Barents hav innebär också att fisken har fastare kött än vanlig torsk.

Alla fattar att ju färskare fisken är desto bättre smakar den! På de flesta fiskrestauranger i Nord-Norge kan du fråga efter dagens fångst och aldrig bli besviken. Ett genialt budgettips är att beställa traditionell norsk fiskesuppe eller bacalao (på engelska) – en smakrik tomatbaserad fiskgryta med potatis och klippfisk (torkad och saltad torsk).

Det är extremt populärt att åka till Nord-Norge och fiska på egen hand. Hyr en båt eller följ med en erfaren fiskare ut på öppet hav. Du kan även hålla dig på land och få napp i sjöarna i vildmarken. Det finns nämligen strålande insjöfiske också, prova fiskelyckan i både älvar och sjöar med lax, öring, fjällröding, gädda och abborre under midnattssolen.

Sjöborrar, blåmusslor, pilgrimsmusslor, hummer – havet är fullt av kulinariska sensationer som snart kan ligga på din tallrik. På Lofoten Seaweed kan du även smaka på hållbara superfoods från det arktiska havet utanför Lofotenöarna, som vildplockad tryffel och nori sjögräs, samt kelp i flera olika varianter.

Har du provat tørrfisk? Det är en typ av torkad fisk, vanligtvis gjord av skrei.

Den produceras i stora mängder i Nord-Norge där klimatet är perfekt för ändamålet – inte för kallt, inte för varmt – och en perfekt kombination av sol, vind, snö och regn.

Det är en av Norges äldsta exportvaror. Torrfisk från Lofoten är en unik kvalitetsprodukt, och har fått Skyddad geografisk beteckning (PGI).

Stockfish, Reine, Lofoten .
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB - Visitnorway.com
Stockfish, Reine, Lofoten .
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB - Visitnorway.com

– Det sägs att det bara finns två andra livsmedel i Europa som har en längre historia än torrfisk och det är vin och olivolja.

Svein-Ingvar Bjørndal, Vertshuset Skarven

Vertshuset Skarven in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Vertshuset Skarven in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Vertshuset Skarven i Tromsø har torrfisk funnits på menyn i 27 år och serveras på traditionellt vis med stuvade morötter och krispig bacon, grillad i vitlökssmör.

Mums!

Här har torrfisken blötlagts innan den kokats och serverats.

Du kan få den grillad, bakad och till och med på pizza! Många gillar även att äta det som salt snacks – fiskchips!

Genom århundradena har det utvecklats flera varianter, som boknafisk (osaltad), klippfisk (saltad) och lutefisk (som lutfisken i Sverige).

Stockfish from Arctandria restaurant in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Stockfish from Arctandria restaurant in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Norrmän älskar sill! Du får massor av den i Nord-Norge. Vi äter sillen på flera olika vis: färsk, rökt, saltad och inlagd.

Herring preparations at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Herring preparations at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway

Färskfångad kungskrabba är en av de bästa skaldjuren du kan få på bordet och har blivit oerhört vanlig här i norr.

Den serveras ofta au naturel med skirat smör och gräslök.

King crab at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
King crab at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Se hur experten gör det.

King crab prepping at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
King crab prepping at Mathallen in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Varför inte imponera vännerna med att laga kungskrabba hemma?

Du hittar flera härliga recept med kungskrabba (på norska) och många andra i Den norska kokboken (på norska).

Mathallen restaurant in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Mathallen restaurant in Tromsø .
Photo: Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com

Det är ju ännu coolare om du har fångat den själv!

Följ med på kungskrabbssafari i Kirkenes, Honningsvåg, Nordkap, Alta eller Tromsø.

Kirkenes .
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
Kirkenes .
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com

Det samiska köket

Få kockar förenar mat och natur i så stor grad som de samiska. Traditionell samisk matlagning baseras på lokala ingredienser som fisk, vilt, ren, bär och örter. I det moderna köket har man även lagt till flera nyare smaker.

– Jag använder blod och friterad renlav i min matlagning. Blodkorv är en traditionell maträtt och renlav är en lokal råvara, förklarar köksmästare Martin Jönsson.

Köksmästaren på Linken Restaurant & Bar i Narvik har blivit ett välkänt namn i Skandinavien. Här kan du beställa maträtter som är baserade på traditionell samisk mat med en modern twist. Menyn innehåller lokala råvaror som fisk och vilt.

– Jag gillar att arbeta med fisk, speciellt fjällröding. Menyn förändras med säsongen, förklarar han.

Du har väl smakat renkött? Vi kan slå vad om att smaken och upplevelsen är ännu bättre här, nära källan.

Bidos - Traditional Sami food
Bidos - Traditional Sami food.
Photo: Broadstone / René Bjerregaard / Visitnorway.co

Det exklusiva köttet är bas i många traditionella samiska maträtter, av vilka bidos är en av de mest kända. Bidos är en traditionell soppa med morötter, potatis och långtidskokat renkött och serveras typiskt i samiska bröllop eller vid andra högtider.

Renkött serveras även på de bästa arktiska restaurangerna i regionen, där du kan prova allt från rencarpaccio till renfilé. Men renkött är inte den enda arktiska delikatessen för köttälskare...

Lammkött i världsklassen 

Du kan äta lammkött i nästan hela världen, men inte som det exklusiva Lofotlam från Lofoten i Nord-Norge. Kombinationen av bra uppfödning och näringsrikt bete på branta fjällsidor gör lammköttet speciellt marmorerat och ger det unik mörhet och smak.

Det samma gäller Lyngenlam som betar i de höga fjällen på halvön Lyngen. Både Lofotlam och Lyngenlam har officiell märkning som unika delikatesser och norsk skyddad geografisk beteckning.

Extrema förhållanden

Det är en extremsport att odla frukt och grönsaker i arktisk miljö, men det är definitivt värt det, eftersom det ger kockar i Nord-Norge ett överflöd av utmärkta råvaror. Dagsljus dygnet runt på sommaren kompenserar en lång och hård vinter norr om polcirkeln.

Midnattssolen har en positiv effekt när det gäller att odla frukt, grönsaker och bär. Potatis och rotfrukter är extra smakrika och jordgubbar som mognat under midnattssol smakar magiskt, säger Gunnar Jensen på Mathallen.

Cloud berries in a cup
Cloud berries in a cup.
Photo: Visit Norway

Hjortronplockning är en stark tradition i Nord-Norge, där bären finns i ett gyllene övermått. Skogens guld blir till god sylt och en väldigt smaskig dessert: multekrem (hjortrongrädde).

Kom ihåg att det inte är tillåtet att plocka bär på tydligt märkta privata områden i Norge.

Är du sötsugen? Prova Kvæfjordkake en kaka från Kvæfjord som är så god att den ofta går under namnet "verdens beste". Den är till och med utnämnd till vår nationalkaka! Du kan även prova en bit Møsbrømlefse ett välkänt bakverk från området vid Bodø/Salten.

De bästa restaurangerna ligger oftast inne i städerna, men så finns det några otroliga platser på mer avlägsna adresser som verkligen är värda den extra omvägen.

Känn smaken av den vilda Finnmarksvidda i rustik miljö på Trasti & Trine i Alta.

Trasti og Trine, Finnmark .
Photo: Sara Johannessen / Visitnorway.com
Trasti og Trine, Finnmark .
Photo: Sara Johannessen / Visitnorway.com

Förvänta det oväntade! En gourmetupplevelse i Nord-Norge liknar antagligen ingenting du varit med om tidigare.

Kvitnes gård får du ett par varma ullstrumpor att ha på dig medan du serveras en meny i världsklassen.

Är du redo för ett arktiskt matäventyr?

Kvitnes farm in Vesterålen .
Photo: Magga og Anders AS
Kvitnes farm .
Photo: Magga og Anders AS

Restauranger väl värda resan

De här enastående restaurangerna är värdiga resmål i sig själva.

Stans bästa restauranger i Nord-Norge

Smaka på den arktiska naturen – mitt i stan.

Arktiska äventyr

Kombinera din kulinariska resa med fantastiska naturupplevelser norr om polcirkeln.

Läs också

Nord-Norge erbjuder även…

Vänta inte för länge med att planera vad du ska göra och vad du ska se när du kommer hit. Filtrera din sökning och se alla möjligheterna under.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Norska smaker

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen