Skip to main content

Rik matkultur

Köksmästaren på Mathallen i Tromsø, Gunnar Jensen, har arbetat som kock i över 20 år, de flesta av dem i Tromsø.

– Jag inspireras av goda smaker och goda historier. För mig handlar det om att ta en historia eller en känsla, oavsett om det är min egen eller någon annans, och uttrycka den på tallriken. Några av maträtterna jag har på menyn i Mathallen baseras på mat jag åt när jag var barn eller mat min farfar från Lofoten brukade äta, säger Gunnar.

Skrei, torsk från den norra Atlanten

På grund av sitt läge vid Barents hav och Norska havet finns det otroliga mängder fisk längs Norges norra kust. Speciellt torsk, hälleflundra, sej, uer, kolja och havskatt som ofta växer sig extra stora här. En av de mest kända arterna är skrei, atlanttorsken, en av världens bäst skyddade och hållbara fiskbestånd.
Skreien är en av anledningarna till att människor kunde överleva så långt norrut förr i tiden. Skreien kommer till Nord-Norge mellan januari och april, en vandring som leder till ett av världens mest omfattande säsongsfiske.
– Det kalla klara vattnet bidrar till att ge fisken hög kvalitet, förklarar Gunnar. Den långa vandringen från Barents hav innebär också att fisken har fastare kött än vanlig torsk.

Alla fattar att ju färskare fisken är desto bättre smakar den! På de flesta fiskrestauranger i Nord-Norge kan du fråga efter dagens fångst och aldrig bli besviken. Ett genialt budgettips är att beställa traditionell norsk fiskesuppe eller bacalao (på engelska) – en smakrik tomatbaserad fiskgryta med potatis och klippfisk (torkad och saltad torsk).

Det är extremt populärt att åka till Nord-Norge och fiska på egen hand. Hyr en båt eller följ med en erfaren fiskare ut på öppet hav. Du kan även hålla dig på land och få napp i sjöarna i vildmarken. Det finns nämligen strålande insjöfiske också, prova fiskelyckan i både älvar och sjöar med lax, öring, fjällröding, gädda och abborre under midnattssolen.

Sjöborrar, blåmusslor, pilgrimsmusslor, hummer – havet är fullt av kulinariska sensationer som snart kan ligga på din tallrik. På Lofoten Seaweed kan du även smaka på hållbara superfoods från det arktiska havet utanför Lofotenöarna, som vildplockad tryffel och nori sjögräs, samt kelp i flera olika varianter.

Det samiska köket

Få kockar förenar mat och natur i så stor grad som de samiska. Traditionell samisk matlagning baseras på lokala ingredienser som fisk, vilt, ren, bär och örter. I det moderna köket har man även lagt till flera nyare smaker.

”Jag använder blod och friterad renlav i min matlagning. Blodkorv är en traditionell rätt och renlav är en lokal delikatess", förklarar kocken Martin Jönsson, ett välkänt namn i Skandinavien och en ivrig förespråkare för det lokala köket.

Idag är han köksmästare på Linken Restaurant & Bar, en tapasrestaurang med helt fantastisk utsikt över Narvik. Även om menyn till stor del består av spanska tapasrätter, används nord-norska smaker som skaldjur, vilt och bär när de är i säsong.

– Jag gillar att arbeta med fisk, speciellt fjällröding. Menyn förändras med säsongen, förklarar han.

Du har väl smakat renkött? Vi kan slå vad om att smaken och upplevelsen är ännu bättre här, nära källan.

Det exklusiva köttet är bas i många traditionella samiska maträtter, av vilka bidos är en av de mest kända. Bidos är en traditionell soppa med morötter, potatis och långtidskokat renkött och serveras typiskt i samiska bröllop eller vid andra högtider.

Renkött serveras även på de bästa arktiska restaurangerna i regionen, där du kan prova allt från rencarpaccio till renfilé. Men renkött är inte den enda arktiska delikatessen för köttälskare...

Lammkött i världsklassen 

Du kan äta lammkött i nästan hela världen, men inte som det exklusiva Lofotlam från Lofoten i Nord-Norge. Kombinationen av bra uppfödning och näringsrikt bete på branta fjällsidor gör lammköttet speciellt marmorerat och ger det unik mörhet och smak.

Det samma gäller Lyngenlam som betar i de höga fjällen på halvön Lyngen. Både Lofotlam och Lyngenlam har officiell märkning som unika delikatesser och norsk skyddad geografisk beteckning.

Extrema förhållanden

Det är en extremsport att odla frukt och grönsaker i arktisk miljö, men det är definitivt värt det, eftersom det ger kockar i Nord-Norge ett överflöd av utmärkta råvaror. Dagsljus dygnet runt på sommaren kompenserar en lång och hård vinter norr om polcirkeln.

Midnattssolen har en positiv effekt när det gäller att odla frukt, grönsaker och bär. Potatis och rotfrukter är extra smakrika och jordgubbar som mognat under midnattssol smakar magiskt, säger Gunnar Jensen på Mathallen.

Hjortronplockning är en stark tradition i Nord-Norge, där bären finns i ett gyllene övermått. Skogens guld blir till god sylt och en väldigt smaskig dessert: multekrem (hjortrongrädde).

Kom ihåg att det inte är tillåtet att plocka bär på tydligt märkta privata områden i Norge.

Är du sötsugen? Prova Kvæfjordkake en kaka från Kvæfjord som är så god att den ofta går under namnet "verdens beste". Den är till och med utnämnd till vår nationalkaka! Du kan även prova en bit Møsbrømlefse ett välkänt bakverk från området vid Bodø/Salten.

Upptäck mer

Nord-Norge erbjuder även…

Vänta inte för länge med att planera vad du ska göra och vad du ska se när du kommer hit. Filtrera din sökning och se alla möjligheterna under.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor