Det arktiska köket
Färskt från Nord-Norge
Från de färskaste fisk- och skaldjuren du kan hitta till viltkött i världsklassen. Det finns de som påstår att mat från den arktiska naturen smakar mer.
I det här arktiska sagolandet vandrar renar fritt omkring över ändlösa betesmarker och snöklädda vidder...
...och varje vinter kommer den världsberömda atlanttorsken skreien hit för att leka.
– Man tror kanske att landet norr om polcirkeln är helt öde, men härifrån kommer fantastiska ingredienser som smakar otroligt.
Gunnar Jensen, Köksmästare på Mathallen i Tromsø
Följ med oss på insidan av det arktiska köket!
Kallar du dig själv en äkta foodie finns det några unika delikatesser i Nord-Norge du absolut inte får missa, färska och nära källan.
Har du provat tørrfisk? Det är en typ av torkad fisk, vanligtvis gjord av skrei.
Den produceras i stora mängder i Nord-Norge där klimatet är perfekt för ändamålet – inte för kallt, inte för varmt – och en perfekt kombination av sol, vind, snö och regn.
Det är en av Norges äldsta exportvaror. Torrfisk från Lofoten är en unik kvalitetsprodukt, och har fått Skyddad geografisk beteckning (PGI).
– Det sägs att det bara finns två andra livsmedel i Europa som har en längre historia än torrfisk och det är vin och olivolja.
Svein-Ingvar Bjørndal, Vertshuset Skarven
På Vertshuset Skarven i Tromsø har torrfisk funnits på menyn i 27 år och serveras på traditionellt vis med stuvade morötter och krispig bacon, grillad i vitlökssmör.
Mums!
Här har torrfisken blötlagts innan den kokats och serverats.
Du kan få den grillad, bakad och till och med på pizza! Många gillar även att äta det som salt snacks – fiskchips!
Genom århundradena har det utvecklats flera varianter, som boknafisk (osaltad), klippfisk (saltad) och lutefisk (som lutfisken i Sverige).
Norrmän älskar sill! Du får massor av den i Nord-Norge. Vi äter sillen på flera olika vis: färsk, rökt, saltad och inlagd.
Färskfångad kungskrabba är en av de bästa skaldjuren du kan få på bordet och har blivit oerhört vanlig här i norr.
Den serveras ofta au naturel med skirat smör och gräslök.
Se hur experten gör det.
Varför inte imponera vännerna med att laga kungskrabba hemma?
Du hittar flera härliga recept med kungskrabba (på norska) och många andra i Den norska kokboken (på norska).
Det är ju ännu coolare om du har fångat den själv!
Följ med på kungskrabbssafari i Kirkenes, Honningsvåg, Nordkap, Alta eller Tromsø.
De bästa restaurangerna ligger oftast inne i städerna, men så finns det några otroliga platser på mer avlägsna adresser som verkligen är värda den extra omvägen.
Känn smaken av den vilda Finnmarksvidda i rustik miljö på Trasti & Trine i Alta.
Förvänta det oväntade! En gourmetupplevelse i Nord-Norge liknar antagligen ingenting du varit med om tidigare.
På Kvitnes gård får du ett par varma ullstrumpor att ha på dig medan du serveras en meny i världsklassen.
Är du redo för ett arktiskt matäventyr?