Skip to main content

Varangerhalvön

En vild upplevelse

Uppe i Norges nordöstra hörn väntar ett kargt och klippigt landskap med ett rikt fågelliv.

Är du redo för en tur till världens ände?

Det kan i alla fall kännas så när man följer den nationella turistvägen som slingrar sig genom det månliknande landskapet…

...förbi ön Vardø, där du absolut ska stanna till och kolla in Heksemonumentet på Steilneset.  

Här kan du läsa om de 91 personer, främst kvinnor, som brändes på bål under häxprocesserna på 1600-talet.

Sen sätta dig bakom ratten...

… och rulla mot Hamningberg. (OBS: Vägen hit är stängd på vintern på grund av snöförhållanden).

Den pittoreska gamla fiskeläget (numera övergivet) är en av få platser som inte brändes ner av tyskarna när de drog sig tillbaka under världskriget. Många av husen från 1800-talet står kvar än idag.

 I Varanger kan du också spana in något väldigt speciellt...

...nämligen den här lilla krabaten!

Den arktiska lunnefågeln är en av 150 000 fågelarter, däribland sillgrissla, havsörn och många fler, som du kan se på nära håll på Norges största häckningsplats – Hornøya.

Arkitektfirman Biotope har ritat särskilda kojor, som gör sig bra för fågelskådning och ger lite extra skydd mot väder och vind.

Men du måste inte vara fågelfantast för att rasta här. Bara njut av den otroliga naturen under midnattssolen, eller med lite tur – norrsken.

Det finns många fler äventyr som väntar här. Ge dig ut på båttur eller ta en vandringstur, klättra, cykla, dyk eller fiska...

...det här monstret!

Kungskrabban är en de stora delikatesserna i Barents hav. Du kan smaka om du åker med på kungskrabbssafari. Med lite extra tur får du kanske se några valar också!

Vardø är en av de äldsta städerna i Nord-Norge. Förutom häxmonumentet i Steilneset har staden mycket historia att bjuda på…

...men också nyare inslag – som gatukonst!  

Efter att staden haft stor utflyttning under många år fick gatorna nytt liv 2012, när den världsberömde norske konstnären Pøbel bjöd in andra gatukonstnärer att fylla staden med liv och färg. Idag kan du se deras konstverk i nästan varje gatuhörn.

Vackra stränder finns verkligen inte bara i söder!

Besök Varangers egna 'arktiska riviera' Ekkerøy! Ströva längs långa sandstränder och ta ett dopp i det klara arktiska vattnet.

Det kanske bör nämnas att temperaturen inte är något för veklingar! Brrrr…

De färgglada husen och den fridfulla miljön i det lilla fiskeläget Skallelv är också väl värt ett besök.

Vill du ha lite mer stadskänsla är det bara en halvtimme till Vadsø – en av de största städerna i den här delen av Nord-Norge.

I slutet av 1800-talet var majoriteten av befolkningen i Vadsø kväner eller av finskt ursprung, och än idag pratar många invånare fortfarande finska och kvänska.

Visst är Vadsø rätt vackert på vintern?

På tal om vinter – Varanger bjuder på en uppsjö av härligt kyliga aktiviteter! Prova isfiske, vandring med snöskor, arktisk surfing, kiting eller varför inte en mysig tur med hundspann?

Glöm inte att utforska de nordvästliga delarna av Varanger också!

Checka in på Kongsfjord Gjestehus för en riktigt god natts sömn. De gamla byggnaderna i hamnen har omsorgsfullt renoverats för att bevara den historiska kulturen och atmosfären. Passa på att bo i en unik miljö!

Arktiska äventyr i nordöstra Norge

Allra längst ut i nordöstra Norge, där himmel och hav smälter samman, ligger Varangerhalvön. Här väntar arktiska landskap, ett otroligt rikt fågelliv, fantastiska fiskevatten och karga klippor som blickar ut över det oändliga havet.

Naturen i området bjuder på fina älvar att fiska i, snötäckta vidder, exotiska kungskrabbor, lax, brusande hav och dansande norrsken.

Varanger är verkligen en arktisk smältdegel av folk och kulturer. Det är en unik upplevelse att besöka den här platsen, som är fylld av historia och natur, spännande aktiviteter och en gästvänlig befolkning.

Det finns gott om sätt att resa till Varanger på. Få mer inspiration på Varangers egna webbsida eller Nord-Norges officiella webbsida.

Utforska alternativen nedanför, eller gå direkt till:
Aktiviteter | Boende | Mat och dryck | Reseinformation

Aktiviteter och attraktioner

Se fågelklippor i midnattssol, åk hundspann, fiska kungskrabba eller lär dig mer om Finnmarks spännande historia!

Övernattning

Koppla av helt i historisk omgivning!

Mat och dryck

Upptäck det läckra arktiska köket.

Resa hit

Få detaljerad information om att resa till Nord-Norge  

Sök efter resor med reseappen Entur och få förslag baserat på Norges kollektivtrafik.

Årstider och klimat

Varanger ligger långt norrut, och klimatet ligger på gränsen mellan subarktiskt och arktiskt. Vardø är faktiskt den enda staden i Norge som ligger i den arktiska klimatzonen, med en medeltemperatur som aldrig når över 10 grader.     

Längre inåt land, särskilt i Vadsø och Tana, är temperaturen en grad eller två högre på sommaren. Varm luft från Ryssland kan ge temperaturer över 30 grader, och midnattssolen kan göra att temperaturen inte sjunker under 20 grader på natten – till och med i fiskebyar längs Barents hav. Men vindarna från nordväst kan samtidigt göra det ordentligt svalt, med blåst och regn. Så packa för alla typer av väder!

Vintrarna är kalla och torra med stabilt väder i inlandsområden som Tana och Nesseby. I Vardø kan du räkna med mer snö, mildare temperaturer och enstaka regnperioder. Är du bara ordentligt klädd är vintervädret i Varanger perfekt för utomhusaktiviteter. Kraftiga snöstormar förekommer varje vinter. Flyg ställs då ställs in, Hurtigruten seglar långt ut till havs utan att ta sig in i hamn och vägar stängs. Men det passerar ofta fort, och alla transporter kommer snabbt i gång som vanligt igen.

I Vadsø är solen kvar under horisonten från 25 november till 17 januari. Under vintern kan du över hela halvön ibland få uppleva det spektakulära norrskenet.

På sommaren skiner midnattssolen i Vardø från 15 maj till 28 juli.

Kolla senaste väderprognosen på yr.no.

Läs mer om norrskenet.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler attraktioner i Øst-Finnmark

Du behöver inte vänta! Filtrera din sökning och kolla in erbjudanden.

Inspiration

Nyligen besökta sidor