Skip to main content

De norska trollen

Hmm … vad är det där som sticker fram ur marken?

Se upp!

Kanske är det nån som iakttar dig …

... men de är bara glada att se dig!

Söta, fula eller lite läskiga? Troll finns över hela Norge. Mystiska klippformationer och berg med trollliknande former har fascinerat norrmännen i tusentals år. Kom och bekanta dig med de norska trollen!

En gång i tiden strövade de här märkliga och farliga varelserna fritt i de norska skogarna. Men bara på natten, för det fanns nämligen en enda sak trollen var rädda för: solsken!

Om de inte hann gömma sig i tid förvandlades de till sten av morgonens första strålar. Det är därför man idag kan se deras ansikten och kroppar på bergssidor, klippor och stenar lite varstans i landet.

Vad vet vi då om trollen? Att de kan vara gigantiska, stora som berg, och lite ondsinta. Eller små och lekfulla! En del har ett huvud, andra har tre, och ganska ofta har de bara ett enda öga.

Trollen har verkligen en viktig plats i den traditionella folktron. Även om de flesta inte länge tror på de mytiska varelserna berättas än i dag sagor om tomtar, troll och älvor. Trollen är en viktig del av vårt kulturarv, och alla norrmän vet precis hur de ser ut och vilken viktig plats de har i landets traditioner.

Men hur började det?

Berättelsen om trollen

– Vi inte exakt var eller när det började, men de är en del av vår muntliga berättartradition, och man hittar dem redan i nedtecknade sagor från medeltiden. Vi vet inte när människor började fantisera om trollen, men det är väldigt länge sedan, säger Ane Ohrvik, professor i kulturhistoria och museologi vid Universitetet i Oslo.

Det är få som vet mer än henne om trollen.

Med Norges höga berg, djupa fjordar, täta skogar och mörka vinternätter är det inte svårt att föreställa sig det övernaturliga.Vi människor är bra på att försöka förklara det vi inte förstår, och trollen är bara en av många goda sätt att göra just det.

”Trollen är i första hand en fantasi, men många människor förr i tiden trodde att naturen var bebodd av olika typer av varelser som levde sida vid sida med människorna – vissa mer synliga och farliga än andra. Somliga var i första hand just påhittade, medan andra upplevdes mer verkliga och något man tog på allvar.”

De flesta troll är skygga och farliga. Trots att det är dumma sägs de kunna skapa olika gåtor du måste lösa innan du får korsa deras väg.

Trollsagor

Sägnerna om troll är både många och gamla. En av de första skriftliga källorna som nämner troll är den berömda Eddan från omkring 1220. Men de flesta visor och sagor norska barn har älskat i generationer har vi faktiskt duon Asbjørnsen och Moe att tacka för. Precis som bröderna Grimm samlade Asbjørnsen och Moe in sagor på den norska landsbygden under åren 1837-1871.

I många av de populära berättelserna är det just trollen som har huvudrollen.

Trollmålaren

I de gamla sagorna framställdes trollen för det mesta som rätt grovhuggna, med ord som ”stor”, ”stark” och ”ful”. Frågar du norrmän idag hur ett troll ser ut kommer de troligtvis säga något i samma anda, och det kan vi nog tacka den norska målaren Theodor Kittelsen för.

Kittelsen är känd för sina bilder av norsk folklore, och hans verk har verkligen präglat norrmännens bild av troll och andra sagoväsen. Hans troll är groteska och lite läskiga, med inspiration från landskapet i Norges östra och nordliga delar. Kittelsens tolkning av troll har länge varit normen för hur norska troll "faktiskt ser ut".

Kittelsen hade också ordets gåva, och skrev texter både i och till sina konstverk. Många av den här trollmålarens verk kan du se på Nasjonalmuseet i Oslo. Du kan också besöka Kittelsens hus, Lauvlia i Numedal, som idag är ett museum med guidade turer och en stor samling av Kittelsens skisser.

Dovregubben

Norges mest kända troll är utan tvekan trollkungen Dovregubben, som den berömda dramatikern Henrik Ibsen skapade i en av sina mest kända pjäser, Peer Gynt. Det verket inspirerade i sin tur kompositören Edvard Grieg till det berömda stycket I Dovregubbens hall (I bergakungens sal). 

Troll på vita duken

Trollen har ofta synts i filmer och serier, som de söta och snälla trollen i DreamWorks film Trolls, de stora och korkade trollen i Sagan om ringen, eller de animerade trollen i Netflixserien Trollhunters.

Det finns också flera norska trollfilmer. The Trollhunter (2010) bygger mycket på den vedertagna bilden av troll, och använder också Kittelsens målningar som inspiration till trollens utseende. Filmen har vunnit flera priser, både i Norge och utomlands.

Troll (som släpps på Netflix i december 2022) kan räknas som Norges första stora monsterfilm. Djupt inne i Dovrefjell vaknar ett troll efter en tusenårig sömn. Det förstör allt i sin väg och rör sig snabbt mot huvudstaden. Hur stoppar man något man inte ens visste fanns?

Om du vill lära dig mer om troll är det här bra filmer att börja med!

Troll på nätet

Trollen har till och med blivit digitala, och trollens dåliga uppförande har påverkat vårt moderna språkbruk. Att trolla har helt enkelt blivit ett uttryck för att bete sig illa på internet. Ett ”troll” har också blivit synonymt med en person som medvetet försöker skapa konflikt i forum och liknande på nätet.

Men oroa dig inte. Trollen du möter i den norska naturen har nog varit förstenade i hundratals år, och de små och söta du hittar i souvenirbutikerna kan du utan risk ta med dig hem!

Men det finns några platser där du faktiskt får hålla utkik efter riktiga troll ...

Var finns de?

Det finns många trolska platser i Norge. En av de mest kända är Trollstigen, vägen som slingrar sig upp för berget genom elva hårnålskurvor. Där finns till och med varningsskyltar för troll, så var försiktig så att du inte väcker dem!

Trollplatser finns över hela Norge, så ge dig ut på trolljakt!

Här nere kan du läsa en historia som berättats i många generationer:

Trolska platser

Vill du ge dig ut på trolljakt? Lär dig hitta dem ute i naturen.

Här finns trollen

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor