Skip to main content

Besök ett resmål med fokus på hållbarhet

Besök ett resmål som ingår i programmet Hållbar Destination. Orterna som är med i programmet är inte i sig 100 % hållbara, men arbetar hårt för en mer långsiktig och hållbar turism.

Det finns mycket positivt med turism, men branschen har också en hel del utmaningar att ta itu med. Om du vill du besöka unika platser och få minnen för livet kan du kolla in ett av alla resmål som ingår i programmet Hållbar Destination. Det är platser som åtagit sig att systematiskt jobba för en mer hållbar turism som gör mindre avtryck på miljön. Man tar också hänsyn till de lokala samhällena och deras kulturarv.

Det betyder inte på något vis att resmålen är 100% hållbara än, utan bara att de påbörjat ett arbete med en positiv förändring.

Om du är sugen på starka och oförglömliga kulturupplevelser finns en rad mysiga småstäder med rika traditioner som Setesdal. Besök också konst- och litteraturstaden Lillehammer, som stod värd för vinter-OS 1994.

Några av Norges mest hisnande landskap finns i Lofoten, Vesterålen, Lysefjorden och Geirangerfjord. Den djupblå Geirangerfjorden finns också på UNESCO:s lista över världsarv, och det av goda skäl: fjorden omges av ståtliga, snötäckta bergstoppar, vilda vattenfall och grönskande natur. Missa inte de vilda öarna Lofoten och Vesterålen.

Med sin unika historia och mängder av lokala delikatesser är det här platser som ger en fin mix av kultur, aktiviteter och god mat.

Om du längtar efter fantastiska naturupplevelser ska du besöka frilufts- och skidparadiset Lyngenfjord i norr, eller Lysefjord och Suldal i sydväst. Där väntar mängder av sagolika vandrings- och fjordupplevelser. I Lindesnes allra längst i söder kan du besöka Under, världens största undervattensrestaurang. Söker du lugn och ro rekommenderas en tur till Femund Engerdals vackra skogar i östra Norge.

Geilo och Trysil är båda drömplatser för den aktive turisten. På vintern finns här några av landets häftigaste skidbackar, och på sommaren förvandlas backarna till ett BMX-paradis –perfekt för den adrenalinsökande resenären.

Norefjell, bara 90 minuter från Oslo, är en annan pärla för skidåkare. Här kan du åka skidor från hela 1 188 meters höjd ner mot den frusna sjön Krøderen. Både barnfamiljer och våghalsar har gott om alternativ här. På sommaren och hösten kan du vandra och cykla genom vackra landskap, eller koppla av med en golfrunda.

Hitta nästa resmål

Kolla in platser i Norge som jobbar för ökad hållbarhet.

De här orterna har också certifierats:

  • Stranda i Sunnmøre
  • Sauda i Ryfylke
  • Nationalparkriket inklusive Dovre, Dovrefjell, Jotunheimen, Rondane, Breheimen och Reinheimen
  • Åfjord tillsammans med Stokkøya i Trøndelag
  • Lom i Jotunheimen
  • Gran, Lunner, Jevnaker och Ringerike i Hadeland och Ringerike
  • Elverum-regionen, inklusive Våler och Elverum i Østlandet
  • Gjøvik, Østre Toten, Vestre Toten och Søndre Land i Gjøvik-regionen och Ringsaker

Res med omtanke

Green travel logo

När du ser den gröna grästuvan på Visitnorways sidor vet du att tillhörande produkter och erbjudanden är miljöcertifierade. Tuvan (Green Travels logo) är en samlingssymbol för alla miljömärkningar som finns inom den norska turismnäringen. Logon hjälper dig att hitta miljöcertifierade alternativ.

Certifieringarna här nedan ingår i Green Travel. Märkningarna garanterar att aktörerna följer strikta bestämmelser kring hantering av avfall, energi, transport, bruk av kemikalier och vilka krav som ställs på underleverantörer. Bestämmelserna går längre än vad norska myndigheter kräver.

Miljöcertifieringar i Norge

Ecotourism Norway logo

Norsk Økoturisme

Certifieringen ges till företag och turoperatörer som håller hög internationell standard vad gäller ekoturism. Över 100 strikta kriterier kring miljövänlighet, värdskap, relationer till lokalsamhället samt val av underleverantörer måste uppfyllas. Certifieringen förnyas vart tredje år.

Svanen

Svanen är Nordens officiella miljömärkning, som jobbar för att minska miljöpåverkan hela vägen från produktion till konsumtion – och för att göra det enkelt för både privata och företagskunder att välja de miljömässigt bästa varorna och tjänsterna. Ett svanmärkt hotell eller annat övernattningsställe måste leva upp till högt ställda krav och ha ett helhetstänk kring miljöarbetet i allt från energi, vatten, mat och avfall till biologisk mångfald kemikalier och inköp.

 Eco-Lighthouse logo

Stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-lighthouse)

En verksamhet certifierad under Miljøfyrtårn åtar sig att arbeta systematiskt med arbetsmiljö, avfallshantering, energiförbrukning, inköp och transport. Miljøfyrtårn har anpassade krav för en rad olika branscher, och certifieringen ges efter en omfattande process. För att säkerställa kontinuerlig förbättring förnyas certifieringen vart tredje år.

Green Key logo

Green Key

En internationell ekocertifiering (erkänd av GSTC) för hotell, mindre övernattningsställen, campingplatser och attraktioner. Certifierade företag måste leva upp till högt ställda krav inom avfallshantering, energi, vatten, inköp, grönområden, samhällsansvar och personalhantering. För att kunna behålla den höga standarden förnyas certifieringen varje år. Det föregås av en utförlig ansökningsprocess, krav på dokumentation och regelbunden granskning.

ISO 14001 logo

ISO 14001

ISO 14001-certifieringen ges till företag som har miljöstyrningssystem av allra högsta kvalitet.

Blue Flag logo

Blått Flagg (Blue Flag)

Global miljöcertifiering för stränder, småbåtshamnar och båtoperatörer som bygger på högt ställda krav inom säkerhet och service, vattenkvalitet och miljöinformation. Fler än 4 100 anläggningar i 46 länder har certifierats med Blå Flagg.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta miljöcertifierade alternativ

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor