Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Brutala krigare och skickliga poeter

Poesi, träsnideri och sagor är knappast det första man tänker på när vikingarna kommer på tal. De framkallar snarare färgstarka bilder med hornförsedda hjälmar, bärsärkagång, vikingaskepp, Valhalla, den enögde Odin och män som dör med svärdet i högsta hugg.

Vikingarna var pirater som plundrade, dödade och spred skräck längs Europas kust. Men deras rykte är inte helt rättvist: Vikingarna var inte bara hänsynslösa krigare, utan även skickliga trä- och metallhantverkare, köpmän och förvaltare. Många vikingasmycken och andra föremål har överlevt till idag.

De var också skickliga historieberättare, och de fornnordiska sagorna fascinerar än idag. Och förresten hade de inte hornförsedda hjälmar: En viking med självaktning skulle aldrig valt att se ut som en kossa.

The Vikings were not only raiders and warriors, but also skilled navigators, craftsmen, traders and storytellers
Viking.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com
For a real Viking experience head to the Lofotr Viking Museum in Borg in Northern Norway
Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum
You can safely go berserk at the Viking festival at Borg in Norway's Lofoten Islands
Lofoten.
Photo: Hae/Lofotr Vikingmuseum
Lofotr Viking Museum in Lofoten has the world's largest reconstructed Viking longhouse
Borg, Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik
Ad

Upplev vikingaliv

Vi vet en hel del om hur vikingarna levde för tusen år sedan, och du kan få en inblick i deras vanor och traditioner på Lofotr Vikingmuseum. Här har man byggt ett traditionellt långhus, där man ordnar vikingafestivaler och andra evenemang. Och i Oslo på museet Vikingskipshuset hittar du den äkta varan.

Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway

Lofotr Viking Museum

Enjoy a Viking feast at Lofotr Viking Museum in the Lofoten Islands in Northern Norway.
Photo: CH - Visitnorway.com

Hjältemod i strid

Hur kunde ett så litet och utspritt folk erövra så mycket land? Förutom mod och list hade de norska vikingarna en fatalistisk livssyn som gjorde dem villiga att ta risker.

Man verkar också ha haft en otrolig förmåga att skaka av sig förluster man lidit i slag eller till sjöss.

Många män stupade under striderna i Europa, och år 876 omkom hela 4 000 män och 120 fartyg i en stor storm utanför kusten i södra England. Också maktkampen mellan danska och norska vikingar, särskilt på Irland, kostade förhållandevis många liv. Trots detta mattades inte vikingarnas erövrarlust nämnvärt.

Vikingarnas mod kan säkert också kopplas till deras mörka humor, som återspeglas i sagorna. Förmågan att skratta döden i ansiktet kan nog delvis förklara deras kämpaglöd, både på slagfälten och på resorna till fjärran länder. Just galghumorn är ett av de mest utmärkande dragen i fornnordiska sagor, legender och poesi. Det är ofta ett dåligt omen när någon drar ett skämt i en vikingasaga, och historierna innehåller mer humor än man kan tro.

Stories for Life: Vikingaliv i Norge

Skådespelaren David Spinx får pröva att leva som en viking i Lofoten.

Tips på vikingaupplevelser i Norge

Marion Fjelde Larsen, kurator på Lofotr Vikingmuseum, ger sina bästa tips om ställen i Norge där man kan uppleva vikingarnas historia och kultur.

Skickliga sjömän och navigatörer

Tack vare fjordarna som sträcker sig långt in i landet blev de norska vikingarna specialister på sjöfart. Deras långskepp var smala, lätta träbåtar med grundgående skrov – precis vad som behövdes för att kunna navigera i hög hastighet i grunda vatten. Faktiska var båtarna så lätta att de kunde bäras, och eftersom de var dubbelsidiga kunde de byta färdriktning utan att vända. Detta var riktigt användbart i vatten fulla av dolda isberg.

Långskeppen hade åror längs nästan hela båtens sidor, och senare varianter kombinerade åror och segel. Under goda förhållanden kunde ett långskepp med segel nå en hastighet upp till 15 knop.

Långskeppen gynnade både vikingarnas handels- och upptäcktsresor och deras plundringståg längs den europeiska kusten. Resorna började under senare delen av 700-talet och sträckte sig från Grönland i väst till Kaspiska havet i öst. I början var det några få som gav sig iväg, men med tiden växte expeditionerna till hundratals långskepp som seglade mot England, Skottland, Frankrike och Irland.

The Viking Ship Museum

The Viking Ship Museum.
Photo: Johan Berge/Visitnorway.com

Infografik: Vikingarna i Norge

Städer och kolonier

Vikingarna grundade flera städer och kolonier, däribland Dublin och Normandie. Man höll Dublin som bosättning i över trehundra år. Mellan år 879 och 920 koloniserades Island, vilket användes som språngbräda för koloniseringen av Grönland. Vikingarna tog sig även till Nordamerika. Resterna av vikingabosättningarna på L'Anse aux Meadows i Newfoundland har dateras till omkring år 1000.

I början på 1000-talet försvagades vikingarna av oroligheter inom landet. Samtidigt började många europeiska länder bli starkare och svårare att angripa.

Man brukar räkna slutet på vikingatiden från Harald Hardrådes död. Han försökte erövra England år 1066 men besegrades och stupade i slaget vid Stamford Bridge.

Tillbaka till vikingatiden

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad