Skip to main content

Arvet efter vikingarna lever i allra högsta grad vidare i Norge. Upplev vikingatiden på museer och guidade turer eller genom att besöka en vikingaby.

Vad skulle ha motsvarat dagens tekniska innovationer för tusen år sedan? De snabba vikingaskeppen, kanske? Dessa avancerade fartyg bidrog till att skapa nya kulturella kontakter i Europa och var avgörande för att förena den nordiska befolkningen.

Vikingarna satte sin prägel på norra Europa för alltid. Arvet från deras kultur kan förvandla din semester till ett äventyr.

Vikingarnas historia och kultur

Vikingatiden började år 793 med ett angrepp på Lindisfarne kloster i England, vilket är det första kända vikingatåget. Händelsen som markerar slutet på deras glansdagar är mordet på kung Harald Hårdråde i slaget vid Stamford Bridge 1066.


Räder, plundring, kolonisering och handel förde vikingarna till många platser i och utanför den kända världen. I början överlevde endast ett fåtal sjöfarande vikingar de tuffa resorna. Men flottorna växte med tiden och snart fanns hundratals fartyg som kallades långskepp. De seglade över Östersjön och nerför ryska floder så långt som till Svarta havet och Kaspiska havet ända fram till Bysantiska riket och Bagdad. Vikingarna var också de första européerna som nådde Grönland och Nordamerika. Faktum är att den vikingatida upptäcktsresanden Leif Eirikson anlände till Nordamerikas stränder omkring år 1000, 500 år före Christopher Columbus.

Vikingakolonisering

Vikingarna grundade många städer och kolonier, bland annat Dublin på Irland och regionen Normandie i Frankrike. Dublin hölls som en betydande bosättning i mer än tre århundraden. Mellan år 879 och 920 koloniserade vikingarna Island, som i sin tur blev språngbrädan för koloniseringen av Grönland. Rester av en vikingabosättning vid L’Anse aux Meadows i Newfoundland har daterats till omkring år 1000.

Vikingakrigare

Hur kunde ett så litet och utspritt folk erövra så mycket land? Förutom mod och list hade de norska vikingarna en fatalistisk livssyn som gjorde dem villiga att ta risker. De hade också en otrolig förmåga att skaka av sig förluster man lidit i slag eller till sjöss. Antalet män som stupade i krig var ibland chockerande högt, sett till det totala antalet vikingar. Trots detta mattades inte vikingarnas erövrarlust nämnvärt.

Mjöd och fredlig handel

Vikingarna är mest kända för sina brutala plundringståg, och det med all rätt. Samtidigt var det många som levde lugna liv som köpmän och bönder, då en stor del av utrikeshandeln baserades på byteshandel. De som inte var ute till sjöss stöttade familjerna genom att arbeta hemma på gården. Vardagslivet var förmodligen väldigt tufft och krävande, men det fanns också glädjeämnen i vardagen. Den mest berömda vikingadrycken var mjöd, en slags öl som framställdes med bland annat honung.

Vikingatidens slut

Vikingarna spred sin kultur och sina traditioner i Europa, och fick samtidigt andra länders kultur, språk och kunskaper i utbyte. Mot slutet av vikingatiden försvagades vikingarna, dels på grund av interna strider och dels på grund av motstånd från länder som byggt fästningar för att försvara sig mot attackerna.

Vikingaskeppen

Under goda förhållanden kunde vikingaskeppen nå upp i en hastighet runt 15–17 knop (27–31 km/h).

De snabba fartygen var en av de främsta anledningarna till att vikingarna kunde erövra så mycket land på så kort tid. Med hjälp av skeppen skapades en länk mellan norra och södra Europa, vilket fick stor inverkan på kontinenten.

Konstruktionen

Långskeppens konstruktion kopierades av flera andra kulturer och kom att prägla hur skepp byggdes i hundratals år framöver. Överlappande ekplankor spikades fast och skyddades av flera lager tjärad ull och djurhår.

Skeppens hemlighet var det långa, smala skrovet som hölls i balans med hjälp av en köl. Skeppen var lätta och byggdes för att kunna navigera snabbt och enkelt vid lågvatten. De kunde också seglas åt båda hållen vilket innebar att man kunde byta riktning utan att behöva vända båten. Det var en stor fördel i vatten med dolda isberg.

Långskeppen hade åror längs nästan hela långsidorna och kom upp i höga hastigheter med hjälp av muskelkraft och vind.

Skeppens användningsområden

Vikingaskeppen användes både till fredliga handelsturer och till plundringståg. Många män stupade under striderna i Europa. År 876 omkom hela 4 000 män, och 120 fartyg förstördes i en stor storm utanför södra Englands kust. När framstående vikingar dog placerades de i begravningsskepp tillsammans med sina kläder, smycken och djur.

Ett av de mest betydande gravskeppen som hittats i Skandinavien är Osebergs gravhög. År 834 begravdes drottningen av Oseberg på ett stort skepp tillsammans med alla hennes ägodelar. I graven fanns också resterna av en annan kvinna med okänt ursprung.

Kvinnornas makt

Vad hade kvinnorna för rättigheter under vikingatiden?

Det sägs att vikingakvinnorna hade mer makt än i de flesta andra delar av Europa. De hade oftast möjlighet att skilja sig och om maken dog hade de rätt till hans ägodelar. De var delvis skyddade av lagen vid sexuella övergrepp, och en vikingafru sågs som gårdens överhuvud när maken var bortrest. Fascinationen kring vikingatiden har inte bara att göra med deras rykte som blodtörstiga krigare, utan också med deras sätt att leva och konsten att bygga upp ett samhälle.

Upptäck mer

Åk på vikingaturné

Besök historiska platser, ta en tur i ett vikingaskepp eller lev som en viking under en dag.

Fler spännande vikingaupplevelser

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor