Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende och skidorter

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway

Norges vikingar

Skeppsbyggare och statsgrundare
Vikingarnas historia lever i allra högsta grad vidare i Norge. Upplev vikingatiden genom museer, guidade turer och andra upplevelser runt om i landet.
Two Vikings in front of the Viking chieftains longhouse at Lofotr Viking Museum, Norway
Lofotr Viking museum in Lofoten.
Photo: Kjell Ove Storvik / Lofotr Vikingmuseum

Vikingarna har lämnat ett betydande avtryck i historien, och många fascineras än idag av de nordiska krigarna. I Norge finns mängder med intressanta platser och museer som kan förvandla din semester till ett äventyr.

Vikingarnas historia och kultur

Vikingatiden började år 793 med ett anfall på klostret i Lindisfarne, England. Attacken är känd som det allra första plundringståget. De följande århundradena kunde vikingarna ta sig långt ut i världen, tack vare sina typiska och för sin tid mycket avancerade vikingaskepp. Skeppen bidrog också till att skapa kulturella band med övriga Europa, och var avgörande för att förena Norge till ett land.

Vikingarna kom att styra i Norden i 300 år, fram till mordet på kung Harald Hardråde. Hans död vid slaget vid Stamford Bridge 1066 markerar slutet på vikingatiden.

Viking throne with man and woman dressed as vikings in the Lofotr Viking Museum in Lofoten, Northern Norway
Lofoten.
Photo: CH / Visitnorway.com

Vikingarna reste långt ut i världen, dels för att plundra och kolonisera och dels på upptäckts- och handelsresor. Till en början var det få vikingar som överlevde de tuffa resorna. Men flottorna blev större och så småningom fanns det hundratals långskepp. De seglade över Östersjön, ner genom de ryska floderna till Svarta- och Kaspiska havet och fram till viktiga handelsplatser som Konstantinopel och Bagdad. Vikingarna var också de första européerna som gick i land på Grönland och i Nordamerika. Leif Eriksson (Leif den lyckosamme) upptäckte faktiskt Amerika runt år 1000, 500 år före Christopher Columbus.

Städer och kolonier

Vikingarna grundade flera städer och kolonier utanför Skandinavien, bland annat Dublin i Irland och Normandie i norra Frankrike. Dublin var en viktig plats för vikingarna i över 300 år. Mellan år 879 och 920 koloniserades Island, vilket banade väg för koloniseringen av Grönland. Runt år 1000 bosatte sig vikingarna också på L'Anse aux Meadows i Newfoundland, Kanada.

Vikingakrigare

Hur kunde ett så litet och utspritt folk erövra så mycket land? Förutom mod och list hade de norska vikingarna en fatalistisk livssyn som gjorde dem villiga att ta risker. De hade också en otrolig förmåga att skaka av sig förluster man lidit i slag eller till sjöss. Antalet män som stupade i krig var ibland chockerande högt, sett till det totala antalet vikingar. Trots detta mattades inte vikingarnas erövrarlust nämnvärt.

Mjöd och fredlig handel

Vikingarna är mest kända för sina brutala plundringståg, och det med all rätt. Samtidigt var det många som levde lugna liv som köpmän och bönder, då en stor del av utrikeshandeln baserades på byteshandel. De som inte var ute till sjöss stöttade familjerna genom att arbeta hemma på gården. Vardagslivet var förmodligen väldigt tufft och krävande, men det fanns också glädjeämnen i vardagen. Den mest berömda vikingadrycken var mjöd, en slags öl som framställdes med bland annat honung.

Vikingatidens slut

Vikingarna spred sin kultur och sina traditioner i Europa, och fick samtidigt andra länders kultur, språk och kunskaper i utbyte. Mot slutet av vikingatiden försvagades vikingarna, dels på grund av interna strider och dels på grund av motstånd från länder som byggt fästningar för att försvara sig mot attackerna.

Vikingaskeppen

Under goda förhållanden kunde vikingaskeppen nå upp i en hastighet runt 15–17 knop (27–31 km/h).

De snabba fartygen var en av de främsta anledningarna till att vikingarna kunde erövra så mycket land på så kort tid. Med hjälp av skeppen skapades en länk mellan norra och södra Europa, vilket fick stor inverkan på kontinenten.

Konstruktionen

Långskeppens konstruktion kopierades av flera andra kulturer och kom att prägla hur skepp byggdes i hundratals år framöver. Överlappande ekplankor spikades fast och skyddades av flera lager tjärad ull och djurhår.

Skeppens hemlighet var det långa, smala skrovet som hölls i balans med hjälp av en köl. Skeppen var lätta och byggdes för att kunna navigera snabbt och enkelt vid lågvatten. De kunde också seglas åt båda hållen vilket innebar att man kunde byta riktning utan att behöva vända båten. Det var en stor fördel i vatten med dolda isberg.

Långskeppen hade åror längs nästan hela långsidorna och kom upp i höga hastigheter med hjälp av muskelkraft och vind.

Gokstad ship in The Viking Ship Museum in Oslo
Oslo.
Photo: Johan Berge / Visitnorway.com

Användningsområden

Skeppen användes både till fredliga handelsturer och till plundringståg. Många män stupade under striderna i Europa. År 876 omkom hela 4 000 män, och 120 fartyg förstördes i en stor storm utanför södra Englands kust. När framstående vikingar dog placerades de i begravningsskepp tillsammans med sina kläder, smycken och djur.

Ett av de mest betydande gravskeppen som hittats i Skandinavien är den så kallade Osbergshögen. År 834 begravdes drottningen av Oseberg på ett stort skepp tillsammans med alla hennes ägodelar. I graven fanns också resterna av en annan kvinna med okänt ursprung.

Vikingskipshuset i Oslo

På Vikingskipmuseet i Oslo kan du se ett av världens bäst bevarade vikingaskepp och känna lukten av tjäran från fartygen Osebergskipet, Gokstadskipet och Tuneskipet.

Kvinnornas makt

Vad hade kvinnorna för rättigheter under vikingatiden?

Det sägs att vikingakvinnorna hade mer makt än i de flesta andra delar av Europa. De hade oftast möjlighet att skilja sig och om maken dog hade de rätt till hans ägodelar. De var delvis skyddade av lagen vid sexuella brott, och en vikingafru sågs som gårdens överhuvud när maken var bortrest. Fascinationen kring vikingatiden har inte bara att göra med deras rykte som blodtörstiga krigare, utan också med deras sätt att leva och konsten att bygga upp ett samhälle.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Gå i vikingarnas fotspår

Besök historiska platser, segla i långskepp eller testa att vara viking för en dag.

Upplev vikingatiden i Norge
Viking Biking & Hiking tilbyr turer på både sykkel og til fots. Read more
Viking Biking & Hiking
Utforsk vikingtiden med alle sanser på Norges første digitale vikingmuseum Read more
The Viking Planet
Ca 20 minutters gange fra Nordvegen historiesenter gjennom flott kulturlandskap, på en liten skogkledd øy, ligger Vikinggarden. Vikinggarden er… Read more
Vikinggarden på Avaldsnes
Viking House er et Virtual Reality-basert opplevelsessenter i verdensklasse om vikingtid – med spesielt fokus på regionens rike og unike… Read more
Viking House
Midgard vikingsenter ble åpnet i år 2000 med formål å formidle Vestfolds rike vikingtidsarv. Read more
Midgard vikingsenter
Verdens viktigste funn fra vikingtiden ble gjort like utenfor Tønsberg i 1904; nemlig oppdagelsen av det nå berømte Osebergskipet. Read more
Vikingskipet Saga Oseberg
Stiklestad Det var på Stiklestad som vikingakonungen Olav Haraldsson föll i strid den 29 juli 1030. Strax efter sin död helgonförklarades han och blev… Read more
Stiklestad sommer
På Avaldsnes kan du være «Viking for en dag. Kle deg ut som viking og opplev hvordan livet var i vikingtiden. Hva spiste vikingene og hvordan bodde… Read more
Viking for en dag på Avaldsnes
På Hamar Vandrerhjem Vikingskipet finner du antakeligvis det sprekeste møterommet i Hamar. Rommet har masse lys og friske farger. Bestill… Read more
Vikingskipet Hotell og Vandrerhjem
Vikingegarden er bygd opp som et tun med en rekke bygninger, - med langhuset som det naturlige midtpunkt. Langhuset er godt egnet som både kurs-,… Read more
Vikingegarden Maurenga AS
Imponerende rekonstruksjon av det største langhus som er funnet fra vikingtiden. Read more
Lofotr Vikingmuseum
I 1888 ble Gokstadskipet gravd fram fra "Kongshaugen" på Gokstad, ca. 4 km fra sentrum. Skipet gjorde tjeneste som gravkammer, trolig for en småkonge… Read more
Vikingskipet Gaia
Viking Adventure tilbyr trygge opplevelser for private og grupper. De skreddersyr gjerne program etter ditt behov. Read more
Viking Adventure - din opplevelsesaktør på Haugalandet
Bli med på innsiden av krigermasken og til starten på Norges rike. Midt i vakre naturområder inviterer vi dere til historiske opplevelser. Dette… Read more
Guidet tur til Avaldsnes med GuideCompaniet
Høvdingen og Husfrua ønsker dere velkommen til et måltid i den mektige gildehallen. Read more
Vikinggilde - en fest på vikingers vis
With fantastic views of water, waterfalls, mountains, fjord, and glaciers, you will find Vikinghaug Apartments in Odda. The guests live in large,… Read more
Vikinghaug Apartments
Verdens viktigste funn fra vikingtiden ble gjort like utenfor Tønsberg i 1904, det berømte Osebergskipet. Read more
Vikingodden
Bronseplassen er en rekonstruert boplass fra bronsealderen. Her finner du fruktbarhetslabyrint, stokkebåter, bueskyting og historiefortelling ved… Read more
Bronseplassen Vikingopplevelser
Besøk Kaupang - der den kjente vikingbyen lå! Kaupang i Skiringssal var en viktig handels og produksjonsby for vikinger og andre på 800-tallet.… Read more
Kaupang Vikingbyen
Er dere klare for utfordringer bare en ekte vikinggard kan kreve? Velkommen til Avaldsnes og de opplevelser som venter dere her. Bli utfordret i… Read more
Lagbygging på Vikingvis
Ta barna og familien med på ei spennande klatrereise i Noregs einaste Vikingkrigar-rom. Hamna Aktivitetssenter har utforma eit unikt konsept basert på… Read more
Viking Warrior | Hamna Aktivitetssenter
Opplev magien og spenningen når det ofres til gudene for å unngå Ragnarok – verdens ende! Vil volva gi tegn til at solen vil snu? Read more
Vikinggilde under nordlys
The Irish Viking er en kjempekoselig bar/pub midt i Haugesund sentrum. Fantastisk beliggenhet midt i "leio" med flott utsikt til havnen og byens… Read more
The Irish Viking
Bedriftssamling utenom det vanlige – Stemningsfullt, historisk og kulturelt på Scandic Stiklestad og Stiklestad Nasjonale kultursenter i… Read more
Tre inn i vikinghistorien
Bli med inn i det flotte langhuset på middelaldergården Stiklastadir. Sitt i høvdingens høgsete i gildehallen… Read more
En smak av vikingtid
Høvdingen Kolbjørn Gunnarson inviterer til gildefest (eller jolefest) i langhuset på Stiklastadir. Her blotes det og ofres det til… Read more
Vikinggilde i Langhuset på Stiklastadir
Historisk dagstur for grupper Bli med på en spennende vandring og opplev Nidarosdomens hemmeligheter kombinert med "etargilde" på langhuset… Read more
"Olav - Viking og helgenkonge"
Midt i Tromsø sentrum finner du Enter Viking Hotel. Read more
Enter Tromsø Viking Hotel
En RIB tar deg med på en tur til Harstads skjærgården for å se imperiet av berømte Viking Chieftain, Tore Hund. Read more
Viking Chieftain Tore Hunds Empire
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Upptäck mer

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen