Skip to main content

Upplev vikingarnas historia

Unknown Component
civid: 64d20c7be8de502186393b11
name: plugins_common_social_share (widget)

Populära TV-serier som Vikings har bidragit till att intresset för vikingarnas historia blivit rekordstort. Från nyligen upptäckta vikingaskepp till festivaler och VR-utställningar – här är några av Norges bästa vikingaupplevelser.

Res tillbaka i tiden och ta del av vikingarnas skatter och skepp, eller besök en av alla spännande vikingafestivaler. Strosa runt i en vikingaby eller ge dig ut på högteknologiska äventyr i vikingamiljö. Här är några av de bästa vikingaupplevelser – från söder till norr.

Osloregionen

I juni 2019 slog The Viking Planet upp portarna i Oslo. Det här är Norges nya och häftiga vikingaupplevelse – ett 1 600 kvadratmeter stort interaktivt upplevelsecenter med banbrytande virtuell teknologi, exklusiva filmproduktioner och en 270 graders biograf.

Vikingskipshuset på Bygdøy strax utanför Oslos centrum har länge varit vikingamuseet nummer ett. Här visas de tre av världens bäst bevarade vikingaskepp: Oseberg, Tune och Gokstad. Tyvärr är museet tillfälligt stängt medan det toppmoderna Vikingtidsmuseet byggs. Det nya museet öppnar under 2025/26. Under tiden kan du besöka Historisk museum i Oslo och kolla in deras samling av unika vikingaföremål.

Under de senaste åren har arkeologer skapat viss uppståndelse genom att gräva fram två nya vikingafartyg utanför Oslo. Det senaste fyndet var i Horten, som hittades i Vestfold 2019. Där finns också ett flertal museer där du får grotta ner dig ordentligt i vikingahistoria. På Midgard Vikingsenter i Horten kan du besöka Gildehallen, en rekonstruktion av en av vikingatidens största festsalar. Här finns också en rad intressanta vikingautställningar.

I vikingasalen på Slottsfjell Museum i Tønsberg finns Norges fjärde bäst bevarade vikingaskepp, Klåstadskeppet, som hittades 1970. I Tønsbergs hamn kan du ta en segeltur på en exakt kopia av det världsberömda Osebergsskeppet, byggd av volontärer på Oseberg Vikingarv. Ta också en tur till Kaupang Vikingelandsby i Larvik och besök Norges äldsta bosättning.

Midgard Vikingsenter, Slottsfjell Museum och Kaupang ligger alla inom en timme från Oslo med bil.

Fjord Norge

Vikingafantaster har en extra bra anledning att åka till Fjord Norge i år. På det helt nya vikingamuseet Sagastad i Nordfjord kan du utforska det 30 meter långa Myklebustskipet, kolla in interaktiva utställningar och lära dig mer om regionens stolta vikingahistoria.

Viking House i centrala Stavanger har ett annat banbrytande koncept. Här används VR-teknik för att återskapa vikingarnas spännande vardag. Några kilometer bort, vid Hafrsfjord, kan du se Fritz Roeds storslagna monument Sverd i fjell på platsen där Harald Hårfager förenade Norge till ett rike år 872.

Avaldsnes på Bukkøya nära Haugesund är ett av Norges viktigaste kulturhistoriska områden. Här höll Norges första kung Harald Hårfager till under det som många anser vara vikingatidens gyllene år. På fastlandet intill kan du uppleva vikingarna ”live”, eller göra en digital historieresa med appen ”Tilbakeblikk”. Kolla också in Vikinggarden, som byggts efter modeller av arkeologiska fynd och Nordvegen Historiesenter, där du får lära dig historien om en rad mäktiga hövdingar, och om hur Avaldsnes blev Norges första kungasäte.

En annan höjdpunkt i Fjord Norge är vikingabyn Njardarheimr i Gudvangen, nära Flåm. Här kan du se hur vikingarna levde för 1 000 år sedan. För närvarande bor här 400 personer som mer än gärna delar med sig av sina ingående kunskaper om hur vikingarna levde.

Trøndelag

Är du intresserad av vikingarnas historia bör du ta vägen förbi StiklestadTrøndelag. Platsen är mest känd för slaget vid Stiklestad där kung Olav Haraldsson, också känd som St Olav, stupade den 29 juli 1030. Han blev senare utsedd till Norges skyddshelgon. Slaget vid Stiklestad ses som kristendomens definitiva genombrott i Norge.

Varje år i juli anordnas det populära Stiklestadspelet, en teaterföreställning om slaget vid Stiklestad. Föreställningen är en del av programmet under Olsokdagarna, en festival full med konserter, marknader och andra upplevelser.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter är öppet året runt och har utställningar, evenemang och roliga aktiviteter. Folkmuseet här består av ungefär 30 byggnader, i första hand från 1700- och 1800-talen. Året runt är det här en levande plats, med massor av människor, aktiviteter, musik och festligheter.

Nord-Norge

Det finns också spår av vikingarna längre norrut. I Nord-Norge finns till exempel resterna av den längsta byggnaden vi känner till från vikingatiden.

Det 83 meter långa Høvdinghuset på Borg i Vestvågøya, Lofoten, har restaurerats och är nu plats för Lofotr Vikingmuseum. Här finns gott om aktiviteter för både stora och små. Museets samling består bland annat av glas, guld och keramik. Artefakterna vittnar om att det en gång bott en rik och mäktig vikingaklan här.

Var med på festen, ro ett vikingaskepp, skjut med pilbåge eller prova på att bygga en timrad stuga. Lofotr är ett levande museum med mängder av roliga och interaktiva upplevelser för vikinganördar i alla åldrar.

I Borg arrangeras varje år en fem dagar lång vikingafestival med mer än 100 vikingar från när och fjärran, marknader, tävlingar, teater, konserter och mycket mer.

Gå i vikingarnas fotspår

Besök historiska platser, segla i långskepp eller testa att vara viking för en dag.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor