Skip to main content

Norges nationaldag

Hurra! Det är den 17:e maj! Barnparader, orkestrar, folkdräkter och glass. Norges nationaldag firas verkligen med buller och bång!

Brasilien har sin karneval och Irland har Saint Patricks Day. Norges motsvarighet är såklart 17:e maj, som firas till minne av att Norges författning undertecknades den dagen år 1814. Och det går inte att ta miste på att det här är en viktig dag för norrmännen!

Till skillnad från länder som firar sin nationaldag med militärparader är 17:e maj en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17:e maj-frukost, ofta i form av knytkalas med grannar och vänner. Där bjuds det på nybakat bröd, äggröra, rökt lax, och champagne för de vuxna.

Parader och glass

Sedan är det dags för barnparaderna. De ordnas i hela landet och går genom stan ledda av en musikkår. De största paraderna lockar tiotusentals människor som viftar med norska flaggor och hurrar. I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna från slottets balkong.

Dagen firas all över landet. I Bergen deltar bland annat den så kallade Buekorps, som består av barn och ungdomar som marscherar genom staden med trummor.

Låter det nationalistiskt? Ja det är det nog, men den fredliga, glada stämningen gör att alla kan känna sig välkomna! Det handlar mest om varmkorv och glass, tal i stan och lekar på skolgårdarna.

Bunad – Norges färggranna folkdräkt

Dagen till ära är det många som passar på att visa upp sina bunader, Norges traditionella folkdräkter som finns för både kvinnor och män. Det finns hundratals varianter i olika färger och stilar som talar om var personen i fråga härstammar från.

Det är aldrig så många norrmän som bär bunad som på just 17:e maj!

Läs mer om bunaden

Be om ett russekort!

Betydligt mindre färgstarka är de röda eller blå overaller som bärs av de så kallade "russen", gymnasieeleverna som redan börjat fira att 13 år i skolan snart är över. Många av dem ser lite trötta ut den 17:e maj, och det beror antagligen inte på att de suttit uppe och pluggat natten innan.

Russen ordnar sina egna parader i bussar och flakbilar med dyra och ganska högljudda ljudsystem. Be om deras "russekort",så får du se ett handgjort visitkort med mer eller mindre roliga skämt. Korten är populära bland barn, och är den perfekta souveniren från nationaldagsfirandet.

Om du befinner dig i Norge i maj tycker vi absolut att du ska passa på att fira med norrmännen. De flesta butiker och kontor är stängda den 17 maj, och vill du gå ut och äta lunch eller middag bör du boka bord i förväg.Det finns stånd lite här och var där man kan köpa mat på stan under dagen.

Kommer du med bil ska du tänka på att centrala delarna i de flesta städer är helt avspärrade under paraderna.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor