Skeppet Myklebust
Norges största vikingaskepp
Visst förstår man att folk darrade av rädsla och fruktan när enorma skepp fulla av våldsamma vikingar plötsligt dök upp i deras hemmavatten.
Kolossala och skrämmande, som utomjordiska odjur.
Kom de för att kriga? Eller för att göra affärer? Eller bara för att visa hur starka de var?
Upptäck hemligheterna bakom vikingaskeppet som eldades upp.
Besök Sagastad Vikingsenter i Nordfjordeid och lär känna historien om Myklebustskeppet, ett av Norges största vikingaskepp. Hälsa på i byn där lokalbefolkningen har total vikingafeber – ett tecken på att vikingatiden lever vidare idag!
Vid en vacker fjordstrand på Nordfjordeid i regionen Fjord Norge (Vestlandet) ligger en av landets häftigaste vikingaupplevelser – Sagastad Vikingsenter och dess rekonstruktion av det mäktiga Myklebustskeppet. På detta upplevelsecenter möts mytologi och arkeologi, och du kan göra en djupdykning i vikingarnas historia. Beundra ett av de största vikingaskeppen som någonsin har grävts fram.
Ett skepp för en kung
Myklebustskeppet är ingen vanlig båt. Den är mer än 30 meter lång och tros ha tillhört en mäktig vikingakung – kanske Kung Audbjørn av fjordarna, Enligt de fornnordiska sagorna omkom han i strid omkring 870 e.Kr.
Till skillnad från de berömda Oseberg- och Gokstadskeppen, i östra Norge, bevarades inte Myklebustskeppet. Istället brändes det ner i ett spektakulärt begravningsbål tillsammans med kungens kvarlevor, hans skatter och vapen, och eventuellt även offergåvor.
Gravhögen
Resterna av Myklebustskeppet grävdes fram år 1874 av arkeologen Anders Lorange från Bergen. Han upptäckte skeppet i gravhögen vid Rundehågjen, mitt i Nordfjordeids centrum, där det låg lätt synligt och åtkomligt bakom huvudgatan. Det fick namnet Myklebustskeppet efter gården där det hittades.
"Vi kan uppskatta skeppets längd med hjälp av gravfynden. Man hittade omkring 7 000 nitar och 44 sköldbucklor, vilket antyder att fartyget hade minst 22 sköldar på varje sida", förklarar Aurora Leivdal, chef på Sagastad.
Detta antal anses vara ett minimum, eftersom endast halva graven grävdes ut.
År 2024 gjordes nya analyser med hjälp av utgrävning och georadar (markgenomträngande radar). Fler föremål hittades, bland annat en bronsring och vad som antagligen är fler sköldbucklor. Dessa fynd är ytterligare bevis på att detta sannolikt är Norges största vikingaskepp.
Offersagorna
Gravhögarna är symboler för vikingatidens rikedom och makt, tro och samhälle. De säger något om hur vikingarna såg på livet efter döden.
"Snorre Sturlassons Ynglingasaga om de fornnordiska kungarna beskriver hur Odin fastslog att kremering är vägen till Valhalla. Han skapade en lag om att alla döda skulle brännas tillsammans med sina ägodelar. Han menade att varje man borde komma till Valhall med samma rikedomar som de tagit med sig i elden”, förklarar Leivdal. Under vikingatiden fanns det flera olika begravningsseder. Skeppsgravar med gravhögar var bara för de rikaste och mäktigaste.
Detta bekräftas av föremålen som hittades i gravarna. Kungen begravdes med ett skepp som skulle försäkra hans sista resa till Valhalla – med vapen, smycken, spelpjäser, rester av boskap och mycket mer.
Det kanske vackraste föremålet är ett keltiskt bronskärl, som innehöll de brända benresterna – ett bevis på att vikingarna hade kontakt med avlägsna kulturer.
Varje vår åker skeppet ut på en fjordresa, och det är en stor lokal händelse. Biljetter till den exklusiva resan på fjorden är mycket efterfrågade.
Kliv rakt in i historien
Sagastad är så mycket mer än ett ställe där man tittar på saker – det är en plats man utforskar. Utställningshallen är ett vackert, nästan heligt rum. Det böljande, spegelliknande taket påminner om havets vågor och reflekterar det skiftande ljuset hela dagen.
Gå ombord på det rekonstruerade Myklebustskeppet och upplev vikingarnas hantverk och ingenjörskonst på nära håll. Museet blåser liv i vikingarnas historia genom interaktiva utställningar med digitala berättelser, skärmar och upplevelser för alla åldrar.
Det kungliga skeppet var en maktsymbol och troligen rikt utsmyckat med sniderier. Den lokala träsnidarmästaren Rolf Taraldset från Hornindal har snidat skeppets drakhuvud och -svans.
"Skeppet är en kopia, så vi vet inte exakt hur det såg ut. Drakhuvudet gjordes till exempel av en lokal träsnickare och mönstret inspirerades av andra vikingafynd", säger Leivdal.
Besökare får se föremål från den ursprungliga utgrävningen, lära sig om fornnordiska begravningsritualer och utforska den fascinerande blandningen av fakta och legender som omger Kung Audbjørn och hans sista resa.
Vikingarnas kraft
Återuppbyggnaden av Sagastad och Myklebust var ett jättearbete som påbörjades av lokala entusiaster. Deras dröm gick i uppfyllelse först flera årtionden senare.
"En liten grupp lokalbor med intresse för historia ville göra något med Nordfjordeids otroliga vikingaarv. Vi har jobbat med detta sedan 1992. Att se detta vackra center färdigställt 2019 är en dröm som har gått i uppfyllelse", säger Kragseth, som ofta kallas "vikingahövdingen" av lokalbefolkningen.
Man hittar honom ofta klädd i full vikingamundering nere vid kajen, där han berättar om skeppet och Sagastad för besökare.
Lokal vikingafeber
Det verkar nu som om hela byn har fått vikingafeber, och åtskilliga personer är aktivt engagerade. Det är ett bra exempel på att det unika norska konceptet dugnad lever och frodas än idag!
Mer än 200 lokalbor har anmält sig till olika grupper – bland annat till roddlaget, sjösättningslaget, krigarrekonstruktionsgruppen, evenemangslaget och sygillet Åsynjene (uppkallat efter de fornnordiska gudinnorna Æsir/Æsene).
"Vi har sytt mer än 140 vikingadräkter hittills. Vi använder en hel del material som var vanligt på vikingatiden: linne, ull, läder och lite bomull, vilket har hittats i vissa gravar. Men vi låter också fantasin flöda. Allt är inte 100 procent historiskt korrekt och det är mycket vi fortfarande inte vet om vikingatiden", säger Gitte Lefdal och Ruth Sunde. De är två av gruppens 10–12 medlemmar som har förälskat sig i vikingamode.
"Jag växte upp här, med vikingarnas historia under fötterna. Men nu känns det levande. Vår historia har blivit något som hela byn är stolt över”, säger Håkon Aabrekk, som har ett naturligt vikingatida utseende och är med i sjösättningslaget.
"När vi behövde 100 personer till roddlaget undrade vi om vi skulle hitta tillräckligt många, men listan fylldes upp på bara några dagar", berättar han.
Många elever på den lokala folkhögskolan spenderar ett helt år på en kurs om vikingarna och lär sig hur man levde på vikingatiden.
Båtbyggarna från Bjørkedalen
Rekonstruktionen av Myklebustskeppet utfördes av skickliga och erfarna båtbyggare från närliggande Bjørkedalen. De arbetade tillsammans med Universitetet i Bergen och använde sig av vikingarnas skeppsbyggnadstekniker för att återskapa skeppet som det tros ha sett ut från början.
"Sex män jobbade i mer än tre år för att bygga klart skeppet", säger bröderna Dag Inge och Jakob Bjørkedal från Bjørkedal Båtbyggeri. De är experter på klinkbyggda båtar – en tradition som nu finns med på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv.
Bjørkedal Båtbyggeri är ett rutinerat familjeföretag med flera rekonstruerade vikingaskepp på meritlistan.
"Jag har till och med seglat med en av dem i en orkan utanför Färöarna", minns Jakob.
Unik kapacitet
Vikingaskepp var, och är fortfarande, otroligt sjödugliga med många imponerande egenskaper.
"Det var till exempel plattbottnade, så de kunde segla upp på stränder vid högvatten. De vilade på sanden under lågvatten och seglade vidare när tidvattnet återvände. Den här strukturen gjorde det också möjligt att släpa dem över land om de behövde undvika farliga sträckor, till exempel vid Stadt. De kunde också segla eller ro i grunt vatten", förklarar bröderna.
Det var så vikingarna nådde så långt som till de brittiska öarna, Island, Vinland (förmodligen Newfoundland, Kanada), Medelhavet, Ryssland och Istanbul.
De var mer än bara plundrare – många var köpmän, bosättare och upptäcktsresande.
"Vikingaskeppen varierade mycket i storlek. Vissa byggdes för handel och frakt, medan andra var snabba, sjödugliga krigsfartyg gjorda för överraskningsattacker", säger Dag Inge.
Myklebustskeppet var dock sannolikt för stort för långa resor. Det kan ha fungerat mer som en symbol för den lokala kungens makt.
De som besöker Sagastad, och tar in hur enormt skeppet är, känner ofta en känsla av vördnad. Skeppet var färdigbyggt och sjösattes på fjorden våren 2019. Det flyter elegant i vattnet och går utmärkt att navigera.
Lär känna den norska fjordhästen, som också den härstammar från Nordfjordeid-området! Här hittar du också Norsk Fjordhestsenter, som erbjuder aktiviteter året runt.
En resa bortom museet
Upplevelsen slutar inte med skeppet. Sagastad ligger i den charmiga staden Nordfjordeid, som har ett rikt kulturarv och omges av fjordar och fjäll. Efter besöket kan du promenera längs vattnet och längs områdets vandringsstigar, eller kika in på lokala caféer och butiker som erbjuder äkta norsk gästfrihet med en dos vikingakultur.
Och kolla in vad som händer på det lokala operahuset – också det har byggts och drivs till stor del med hjälp av lokalbefolkningens dugnad.
Visste du att Sagastad har Norges största konton på sociala medier med vikingatema?
Följ @sagastad_official på Instagram för mer vikingainspiration!
Aktiviteter med vikingatema
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.