Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Lofoten Lofoten
Credits
Lofoten.
Photo: Frithjof Fure - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Upptäck Norges vildaste ögrupp

Utmärkt fiske, små undangömda fiskebyar och otrolig natur har placerat Lofoten på kartan. Hyr kajak och paddla mellan öarna, få ditt livs fiskefångst på kroken eller spana efter havsörnarna som svävar högt uppe i skyn.

"Skönheten på denna plats är helt enkelt häpnadsväckande" (Lonely Planet).

Långt ovanför polcirkeln sträcker Lofotenöarna ut sig i Norska havets stormiga vatten. Som besökare i denna vilda utpost blir man lätt tagen av majestätiska berg, djupa fjordar, skriande havsfågelkolonier och långa stränder.

Den som är ute efter oförglömliga naturupplevelser lär inte bli besviken. Det varierande landskapet inbjuder till så vitt skilda aktiviteter som vandring, fiske, dykning, skidor och forsränning. Lofoten är också en av världens nordligaste - och en av Norges bästa - platser att surfa på.

Lofotens koppling till vikingatiden är lika stark som levande: på Lofotr Vikingmuseum kan du kliva rakt in i de norska vikingarnas tillvaro. På Borg står det största vikingalånghus som arkeologer någonsin hittat från denna tidsera. Byggnaden är 83 meter lång och har byggts till ett levande museum.

Lofotens klimat är mycket mildare än andra delar av världen på samma breddgrad, tack vare den varma Golfströmmen. Från slutet av maj till mitten av juli kan du uppleva midnattssolen, medan norrskenet kan ses från september till mitten av april.

Fisket var länge den stora anledningen till att människor kom hit och bosatte sig - och bidrar än idag till att många stannar. De små fiskebyarna är fortfarande en anledning till Lofotens popularitet. Här kan du bo i en rorbu - en gammal fiskestuga - och äta den traditionellt torkade fisken, som används som bas i många maträtter som serveras på lokala restauranger.

Områdets snabbt föränderliga väder och dess magnifika ljusförhållanden har inspirerat konstnärer under många årtionden. Detta blir tydligt när du besöker något av de många konstgallerier och fotoutställningar som finns här.

Fisherman's shacks and wharf in Reine, Lofoten
Fiskarstugor i Reine, Lofoten
CH/Visitnorway.com
Moskenes
Norrskenet i Lofoten
Vidar Moløkken/www.nordnorge.com
Stockfish in Vågan, Lofoten
Torkad fisk i Vågan, Lofoten
Espen Mortensen/esmofoto.no/www.nordnorge.com
Lofoten
Lofotr Vikingmuseum
Kjell Ove Storvik/Lofotr Vikingmuseum
Ad

Aktiviteter


Boende


Mat och dryck

Lofoten

Vestvågøy, Lofoten

 

Reseinformation

Med flyg:
 • Det går ett flertal flyg från alla större städer i Norge till flygplatserna Bodø, Svolvær, Leknes, Røst och Harstad/Narvik lufthavn.
 • Att flyga från Oslo till Bodø tar ungefär en timme och trettio minuter, och sedan ytterligare 20-30 minuter från Bodø till Lofoten.
 • Det går också att åka helikopter mellan Bodø och Værøy. 
Med bil eller buss:
 • För dig som väljer att åka bil finns flera alternativ att ta sig till och från Lofoten.
 • Kommer du norrifrån finns det en nybyggd direktanslutning mellan fastlandet och Lofoten.
 • Den regionala busstrafiken har avgångar varje dag från Narvik, Bodø och Harstad till Svolvaer. 
Med tåg:
 • Varje kväll året runt avgår ett nattåg från Stockholm mot Kiruna och Narvik. Därifrån kan du ta bussen till ett flertal andra destinationer i den norska skärgården.
 • Från Oslo kan du också ta ett tåg via Trondheim och Fauske till Bodø. Från Trondheim till Bodø tar tågresan cirka tio timmar.
Med båt:
 • Mellan Bodø, Svolvær och Værøy avgår expressbåtar dagligen, året runt.
 • Det går bilfärjor från Bodø till flera platser på Lofoten, och emellan några av öarna.
 • Hurtigruten stannar till dagligen i Stamsund och Svolvær på Lofoten - både i syd- och i norrgående riktning.


Norrskensprognos


 

 

Fler förslag

Tjuvstarta äventyret redan nu!

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad