Skip to main content

Mäktiga moder jord

Var alltid försiktig när du utforskar en glaciär eller någon av dess förgreningar på nära håll.

På grund av glaciärens djupa sprickor, skred och isblockens konstanta, oberäkneliga rörelser ska du aldrig vandra på en glaciär ensam. Professionella guider och trygg utrustning är där för din säkerhet. En glaciärvandring är ett minne för livet – ett äkta äventyr.

Även om den är flera hundra meter djup är glaciärisen alltid i rörelse och krafterna är så starka att den bokstavligt talat formar jordklotet. Det var istidens glaciärer som formade Norges ikoniska fjordar, dalar och stupbranta fjäll. Det är lämningarna från dessa fornhistoriska istäcken som ligger kvar än idag.

Vissa glaciärer, som Tystigbreen och Folgefonna, har sommaröppna skidcenter med preparerade nedfarter där du kan åka både skidor och snowboard medan du solar dig i t-shirt. Smältvattnet skapar frodiga dalar med älvar och fjordar som har en helt speciell grönaktig färg.

Glaciärerna smälter

Precis som resten av världen påverkas Norge av den globala uppvärmningen som gör att glaciärisarna smälter sakta men säkert. Enligt Center for International Climate Research (CICERO) har den totala ytan av glaciärer minskat med 30 procent de senaste 30 åren. Sedan mitten av 1980-talet har så mycket som 326 kvadratkilometer försvunnit. Isen smälter snabbast i landets norra delar.

Du kan minska ditt eget klimatavtryck genom att resa hållbart. Stanna längre och se mer i området du reser till. Köp lokalt producerade varor och mat, ta medvetna och hållbara val.

Norges mest populära glaciärer

Jostedalsbreen

Ligger i Vestland fylke i Fjord Norge. Jostedalsbreen är 487 kvadratmeter stor och Europas största fastlandsglaciär med ett maxdjup på hela 600 meter.

Glaciären förgrenar sig i fler än 50 glaciärarmar som den berömda Briksdalsbreen och Nigardsbreen. Glaciären ligger i Jostedalsbreen National Park och utgör mer än hälften av parken.

Briksdalsbreen

Glaciären är en förgrening av Jostedalsbreen och kallas ibland Oldenbreen. Den ligger i Briksdalen i Oldedalens slut i Vestland fylke.

Nigardsbreen

En av Jostedalsbreens mest lättillgängliga glaciärarmar, ligger i Luster kommun i Vestland fylke.

Folgefonna

Här ligger Fonna Glacier Ski Resort och delar av Folgefonna nationalpark. Folgefonna är samlingsnamnet för tre glaciärer – Nordre Folgefonna, Midtre Folgefonna och Søndre Folgefonna, samtliga i Hardanger i Vestland fylke.

Svartisen

Svartisen i Nord-Norge består egentligen av två glaciärer – Vestre Svartisen och Østre Svartisen. Glaciären är en del av Saltfjellet-Svartisen nationalpark i Nordland fylke.

Hardangerjøkulen

Ligger i Hardangerfjordregionen i den nordligaste delen av Hardangervidda. Den har flera förgreningar, som Blåisen och Midtdalsbreen. Den högsta punkten ligger på 1863 meters höjd över havet.

Austfonna, Olav V, and Vestfonna

Ligger i ögruppen Svalbard. Glaciären Austfonna täcker 8412 kvadratkilometer och är Europas största istäcke i areal och näst störst i volym. Isen är upp till 783 meter tjock. 

 Olav V Land är en halvö i östra Svalbard som är helt täckt av is, nästan 4150 kvadratmeter. Vestfonna är ett istäcke i den västra delen av Svalbards övärld som täcker omkring 2500 kvadratmeter.

Norska glaciärcenter

Hitta ditt glaciäräventyr

Glaciärturer och aktiviteter

Du behöver inte vänta tills du är här för att planera vad du vill göra. De norska glaciärerna är för dig som söker ett äkta äventyr. Filtrera ditt sök och kolla in alla möjligheter nedan.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor