Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Folgefonna Folgefonna
Folgefonna.
Photo: Reisemål Hardanger Fjord / Désiré Weststrate
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Mäktiga Moder Jord

Klättra i dem, åk skidor på dem eller bara förundras över dem - vad du än väljer går det inte att undvika glaciärernas enorma kraft.

Ibland kan man behöva påminnas om de stora naturkrafterna - att det finns saker vi inte rår på, även i vårt moderna samhälle. En glaciärvandring ger gärna en sådan effekt.

Ge dig aldrig ut på glaciärvandring på egen hand - kom ihåg att isblocken rör sig konstant och oförutsägbart, och du kan råka på djupa sprickor och laviner. Men så länge du har en professionell guide och lämplig säkerhetsutrustning lär det bli ett minne för livet.

Även flera hundra meter tjocka isblock befinner sig i ständig rörelse. Glaciärerna är starka nog att bokstavligen forma jorden. Det var ju istidens glaciärer som gav upphov till Norges karaktäristiska fjordar, dalar och branta bergssidor.

Än idag finns rester av dessa förhistoriska glaciärer. Jostedalsbreen i västra Norge är, med sina 487 kvadratkilometer och upp till 600 meter tjock is, det europeiska fastlandets största glaciär.

Ännu större är Austfonna på Svalbard. Det är ett av världens största istäcken med en yta på 8 412 kvadratkilometer.

glaciärmuseet Norsk Bremuseum i Fjærland kan du lära dig mer. Detta interaktiva museum ligger i en häftig byggnad som ritades av Sverre Fehn, Norges mest framträdande arkitekt under efterkrigstiden. Här presenteras massor med information om glaciärer och klimat på innovativa sätt.

Glaciärernas smältvatten skapar frodiga dalar med älvar och blå-gröna fjordar. Vissa glaciärer, till exempel Tystigbreen och Folgefonna, erbjuder sommarskidåkning. Susa nerför backen i solen, iklädd bara t-shirt - värre kan man ha det!

Briksdalsbreen
Briksdalsbreen.
Photo: Normann
Jostedalsbreen
Jostedalsbreen.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com
Nigardsbreen
Nigardsbreen.
Photo: Sverre Hjørnevik / www.fjordnorway.com
Fjærland
Fjærland.
Photo: CH / Visitnorway.com
Ad

Norges största glaciärer

Folgefonna

Folgefonnaglaciären är en del av Folgefonna nationalpark i Hordaland. Här finns skidanläggningen Fonna Glacier Ski Resort.

Jostedalsbreen

Jostedalsbreen är den största glaciären på det europeiska fastlandet, med en yta på 487 kvadratkilometer. Den har mer än 50 förgreningar, bland andra de berömda glaciärerna Briksdalsbreen och Nigardsbreen. Glaciären är en del av Jostedalsbreen nationalpark i Sogn og Fjordane. I Fjærland finns museet Norsk Bremuseum, med mängder av information om glaciärer och hur de påverkar landskapet, klimatet och oss.

Austfonna

Den 200 kilometer långa Austfonna på Svalbard är världens tredje största istäcke, efter Antarktis och Grönland. Det är också Europas största glaciär.

Svartisen

Egentligen består Svartisen av två glaciärer - Vestre Svartisen och Østre Svartisen. Den är en del av nationalparken Saltfjellet-Svartisen i Nordland.

Se mer på video

Glaciärer som Jostedalsbreen ger perspektiv: man inser hur liten man är i ett större sammanhang. Och det är just det som är själva tjusningen. Man bör dock vara försiktig - glaciärerna kan vara lika oförsonliga som de är magnifika.

Säkerheten framför allt

Låt en guide visa vägen

Sök efter glaciärturer

Du behöver inte vänta tills du är på plats. Tjuvstarta äventyret redan nu!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad