Skip to main content

Naturen kommer först

Välkommen. Området du kommit till är naturen och alla dess varelsers hem. Hänsyn och respekt för djur och växtliv kommer alltid först. Utforska stora och sällsynta ekosystem, orörd natur, spana på vilda djur på trygg avstånd och njut av stillheten och friden.

Det finns nationalparker över hela Norge, därför är det lätt att hitta en i närheten av dig.

Nästan 85% av norska nationalparker finns i fjällen, från vidsträckta platåer till spetsiga toppar, raviner och glaciärer. Fyra nationalparker räknas som marina, vilket innebär att 98% av det naturskyddade området finns under vatten.

Allemansrätten

Friluftsliv är en stor del av vår nationella identitet. Allemansrätten har funnits i Norge sedan 1957 och den gör att alla har rätt att utforska den norska naturen fritt, så länge du följer några få grundregler.

Allemansrätten gäller i nästan alla våra nationalparker, men vissa områden i några av parkerna kan vara begränsade när djuren har häcknings- och parningsperiod. Det kan också vara strängare regler för camping, fiske och vandring, därför är det en god idé att kolla upp vilka lokala regler som gäller i nationalparken du ska besöka. Du kan läsa mer om det på Norska nationalparkers officiella webbplats.

Naturvett

Huvudregeln är enkel: visa hänsyn och respekt.
Se till att inte lämna kvar sopor och respektera naturen och andra människor. Lämna ställena du besöker som du själv önskar att hitta dem. Försök sätta så litet avtryck som möjligt.
Genom att följa de här reglerna har du friheten att utforska och njuta av många härliga naturupplevelser och aktiviteter. Nationalparkerna är med på att öka medvetandet om värdefulla naturområden och kan inspirera fler till att lära mer och tycka om naturen.
Låt de vilda djuren visa dig hur du ska uppföra dig.

Hitta närmaste nationalpark

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor