Skip to main content

Norges mest unika vandringsturer

1. Tømmerrenna

Vandra på en äkta historisk timmerränna i Vennesla, södra Norge!

Den gamla timmerkonstruktionen användes förr för att frakta timmer från skogen ner till älven. Numera fungerar den som en unik vandringsled som tar dig genom tunnlar och över hängbroar i vacker natur.

Turen tar cirka två timmar och passar alla åldrar och årstider. Det är en lätt vandring eftersom du oftast går på själva stockrännan.

2. Flørlitrappan

Utmana dig själv i världens längsta trätrappa. Efter 4 444 trappsteg befinner du dig 750 meter över havet. På vägen upp har du en häpnadsväckande utsikt över Lysefjorden i Stavanger.

Flørli är en krävande, sex kilometer lång vandring som tar ungefär fyra timmar totalt (tur och retur). Det rekommenderas inte att gå nerför trappan.

3. Gå på vattnet

Fetsund Lenser ärett nationellt kulturarv, museum och naturcenter som ligger vid Glomma älv nära Lillestrøm i östra Norge.

Fetsund Lenser är Norges enda bevarade träsorteringsanläggning.

Den sträcker sig lite mer än två kilometer längs älven och ser ut som en flytande trottoar. Det är nästan som att gå på vattnet! Här finns också ett café och en badplats.

4. Trädtoppspromenaden

Ta en skogspromenad 15 meter ovanför marken!

Tretoppveienligger i Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Leden är lämplig för fotgängare, cyklister, barnvagnar och rullstolar.

Trädtoppspromenaden är en kilometer lång och går till Klokkarhamaren. Där slutar leden i en cirkelformad utsiktplats.

5. Kraften i en pilgrimsfärd

Gå genom norsk kultur, lär dig om nordisk historia och ta del av en gammal europeisk tradition. En pilgrimsfärd handlar inte alltid om andlighet, men för de flesta är det en resa i mer än en mening.

Du hittarpilgrimsleder i många delar av Norge, men de mest kända är de nio S:t Olavs-vägarna, som alla går till Trondheims ståtliga domkyrka Nidarosdomen.

6. Sabotörsleden

Återupplev ett stycke krigshistoria genom att följa Sabotörsleden, där ett hjältemodigt uppdrag utfördes under andra världskriget.

Den åtta kilometer långa berömda ledenbörjar vid Rjukan Fjellstue och slutar vid Vemork kraftverk.

Leden är välmarkerad och de flesta kan gå hela vägen utan problem. Plakat längs vägen berättar historien om sabotageuppdraget. På somrarna erbjuds även guidade turer.

7. En vandring som börjar inuti ett berg

Cirka 40 minuter från Vemork kraftverk ligger Gaustabanen – en bergbana som går inuti Gaustafjället i Rjukan. Det är den enda i sitt slag i norra Europa.

Turen börjar med en liten spårvagn som kör in i berget. Därefter går rälsen uppåt i 39 graders vinkel i ungefär en kilometer, upp till 1 800 meter över havet.

Gaustabanen gör att alla kan uppleva Gaustatoppen, oavsett ålder och kondition.

Njut av en av Norges vackraste vyer på toppen!

Den som vill kan såklart vandra ena eller båda vägarna, istället för att ta bergbanan.

8. Tunnelvandring i Træna

Ön Sanna i Træna i Nord-Norge är känd som "ön med de mytomspunna bergen".

Sanna har höga bergstoppar, vita stränder, mystiska grottor och utmärkta vandringsleder.

Sannas högsta topp Gompen kan nås utan klätterutrustning. Till skillnad från öns andra fjälltoppar går det nämligen en två kilometer lång väg ända upp till Gompen.

Vägen tar dig genom en 300 meter lång tunnel. Det är mörkt, så ta med en ficklampa!

9. Vandra tvärs över Norge på en dag

Ja, det är faktiskt möjligt, om du utgår från Bjørnfjell Station, som ligger vid riksgränsen uppe i norr.

Följ den gamla Rallarveien på egen hand eller med en lokal guide. Den 15 kilometer långa vägen slingrar sig genom vilda, dramatiska landskap, hela vägen ner till Rombaksbotn vid Ofotfjorden. Därifrån kan du åka ribbåt till Narvik, där du kan ta buss eller den natursköna tåglinjen Ofotbanen tillbaka till Bjørnfjell.


10. Bestig Norges högsta berg

Se Norge från Galdhøpiggen, 2 469 meter över havet!

Det är inte bara Norges högsta berg, utan också det högsta i Nordeuropa.

Den kortaste och populäraste vandringsleden startar vid fjällstugan Juvasshytta. Observera att du måste gå med en guide eftersom turen går över en glaciär.

11. Gå bakom ett vattenfall

Undrar du hur det känns att gå bakom ett dundrande vattenfall?

Då kan vi rekommendera två utflykter: Till Storfossen, som är en del av den nationella vandringsleden Fosseråsa i Geiranger, och till Steinsdalsfossen i Hardanger.

12. Oslos hamnpromenad

Kan det vara världens vackraste hamnpromenad? Strosa längs Havnepromenaden som följer Oslofjorden och se om du håller med!

Detta urbana äventyr liknar inget annat. Här blandas fridfull natur, häftig arkitektur och intressant kultur med suveräna matställen.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor