Norge öppnar gränserna! Här hittar du uppdaterad reseinformation
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

10 topptips för adrenalinsökare

Adrenaline-filled activities .
Photo: Jakob Ingimundarson / Visitnorway.com
Adrenaline-filled activities .
Photo: Jakob Ingimundarson / Visitnorway.com

Hjärtat bultar. Handflatorna är svettiga. Benen skakar.

Det är nu eller aldrig!

Adrenaline rush .
Photo: Jakob Ingimundarson / Visitnorway.com
Adrenaline rush .
Photo: Jakob Ingimundarson / Visitnorway.com

Gör det bara!

Ingenting slår känslan efteråt. Du klarade det!

Med lite action på semestern kan man bli helt upprymd. Enligt forskare stärker det också banden till de som är med på äventyret.

Action-packed activities .
Photo: Jakob Ingimundarson / Visitnorway.com
Action-packed activities .
Photo: Jakob Ingimundarson / Visitnorway.com

Surfing, bungyjump och forsränning är några exempel på aktiviteter sätter fart på pulsen. Det är läskigt och samtidigt helt fantastiskt. Hur funkar det egentligen?

  När man förbereder sig för en utmanande aktivitet producerar kroppen adrenalin och dopamin. Det får oss att känna oss toppen, och vissa blir till och med beroende av den här speciella känslan.

  Forskare har också upptäckt att rädsla påminner om att vara kär eller attraherad av någon. När vi övervinner rädslan fylls vi med positiva känslor och kärlekshormoner.

  Att åka på actionfyllda äventyr med dina nära och kära är alltså ett kul sätt att stärka förhållandet mellan er. Och det finns inget bättre sätt att liva upp en dejt! Eller varför inte för att göra nåt annorlunda med barnen?

  På semester i Norge kan du kombinera episka utomhusaktiviteter med svårslagna naturupplevelser. Är du redo för en utmaning?

  Här är tio tips på oförglömliga aktiviteter som kan ge dina relationer ett lyft.

 1. 1. Forsränning

  Visste du att Norge är välsignat med några av världens bästa forsränningsälvar? Några av de mest kända är Sjoa, Driva, Trysilelva och älvarna i Evje och Voss, som brukar kallas ”Norges adrenalinhuvudstad”. Ta dig igenom snabba forsar, smala raviner och brusande vattenfall med naturens kraft.

  Det finns massor av guidade forsränningsturer att välja på, så kolla runt och välj en som passar dig (och dina nerver).

 2. 2. Zipline

  Susa genom luften med zipline i stan eller i en skog, över en fjord eller på ett berg.

  Norges längsta zipline ligger i charmiga Flåm. Med sina 1 381 meter är den till och med den längsta i hela Skandinavien. Njut av utsikten – men gör det snabbt, för den når upp till hela 100 kilometer i timmen.

  I Oslo finns Kollensvevet, en zipline vid skidhoppstornet Holmenkollen. Ta reda på hur det känns att vara en skidhoppare som står på toppen av hopptornet!

 3. 3. Kanjonturer, grottvandring och bungyjump

  Här är en kort förklaring av vad man kan få vara med om på en kanjontur: Iklädd våtdräkt, hjälm och flytväst får du till exempel hoppa från klippor, simma i grottor, åka naturliga vattenrutschbanor och pröva firning nedför bergsidor och vattenfall. Knappast för känsliga själar, men för alla andra är det en garanterat spännande upplevelse som ger extra stora fjärilar i magen.

  Vill du utforska klippor på närmare håll kan du gå med på grottvandring – det vill säga guidade turer långt inne i smala grottor.

  Något annat? Kanske bungyjump? I Norge kan du kasta dig ut över en fjord, ett vattenfall eller en dal.

 4. 4. Mountainbike

  Ta dig an höga berg, djupa skogar och öppna landskap på två hjul. Norge är ett riktigt cykelparadis med coola cykelparker och ett myller av stigar i varierad terräng.

  Många skidorter förvandlas till cykelparker på somrarna. Tack vare liftsystemet får du snabbt upp hojen till toppen, där du har otaliga spår att välja på. Några exempel på populära MTB-destinationer är TrysilHallingdal, Lyngenfjord och Hafjell. Se bara till att använda hjälm och kom ihåg att följa reglerna som gäller för cyklister.

  Det finns cyklar att hyra över hela Norge, så du behöver inte ta med din egen.

 5. Ladda ner Visit Norways app

  Visit Norways app innehåller information om tusentals norska hotell, restauranger, aktiviteter och attraktioner i närheten.

  iPhone: Visit Norway för iOS
  Android: Visit Norway för Android

 6. 5. Klättring

  Klättring är ett brett begrepp som innefattar bergsklättring, isklättring, sportklättring, bouldering och klippklättring. Vilken gren du än väljer får du en skön blandning av spänning och natur.

  Det finns guidade klättringsturer och kurser för alla nivåer över hela Norge. En bra utgångspunkt är staden Åndalsnes, som ofta får heta ”bergsklättringens huvudstad”. När du är där kan du passa på att kika in i Norsk Tindesenter, ett upplevelsecenter med Norges högsta inomhusklättringsvägg. Du kan också lära dig mer om bergsklättringens historia.

  Ett annat sätt att testa om du kommer överens med höjder är att besöka en av alla klättringsparker. Utmana din balans och ge dig på hinderbanorna bland trädtopparna. Många klättringsparker har ziplines, linbanor och hopptorn också.

 7. 6. Via ferrata

  Redo att köra järnet? Via ferrata betyder järnväg på italienska. Det är en slags bergsklättring med en säkerhetslina. Det dyker upp nya via ferrata-leder regelbundet. I skrivande stund finns det cirka tjugo runt om i landet, till exempel i Valdres, Hardanger, Loen, Åndalsnes och Hemsedal.

  Längd, höjd och svårighetsgrad varierar mycket från plats till plats, och det finns även många alternativ för alla som inte har någon tidigare erfarenhet av klättring. Oavsett nivå kan du räkna med en oslagbar utsikt!

 8. 7. Sommarskidåkning

  Föreställ dig att du åker utför en lång skidbacke med himmelsk utsikt över fjordar och fjäll, klädd i t-shirt. I Norge kan du få en dos vintermagi mitt i sommaren. Stryn Summer Ski Center, Galdhøpiggen Summer Ski Center och FONNA Glacier Ski Resort i Hardanger öppnar skidbackarna på somrarna. De två sista har inte bara backar av olika svårighetsgrad utan också snöparker med roliga railbanor och hopp. FONNA Glacier Ski Resort erbjuder också guidade glaciärvandringar.

  Öppettiderna beror på lokala snö- och väderförhållanden. Håll ett öga på snörapporten innan du ger dig av, och ha en plan B om du har otur med vädret.

 9. 8. RIB-safari

  En tur i en stabil RIB-båt är perfekt för en fartfylld utflykt till sjöss. Luta dig tillbaka och ta in landskapet – väljer du en plats med fjordar, havsörnar och späckhuggare, eller kanske en tur uppe i norr med midnattssol? I vilket fall som helst kan du räkna med en magisk upplevelse!

  I Hellesylt i Fjord Norge erbjuder företaget Bonseye turer med elektriska RIB-båtar.

 10. 9. Dykning

  Fler makalösa naturupplevelser väntar under vattnet. Utforska livet under ytan i Saltstraumen i Nord-Norge, i fjordarna i Fjord Norge eller i skärgården i Sørlandet. Upptäck sällsynta fiskarter och träffa humrar och kungskrabbor på nära håll. Kolla även upp möjligheterna att dyka efter skeppsvrak och dess mysterier. I Lindesnes kan du dessutom äta utsökt mat mitt bland havets brokiga invånare i världens största undervattensrestaurang Under.

  Du hittar dykcenter som erbjuder kurser och guidade dykningar längs hela norska kusten. Och det är bra att komma ihåg att vattentemperaturen faktiskt är högre här uppe än vad man skulle kunna tro, tack vare de varma strömmarna från Golfströmmen.

 11. 10. Surfing och vindsurfing

  Surfing består av lika delar träning, tålamod och timing. Det är inte mycket som tål att jämföras med känslan av att rida på en våg efter att ha väntat på rätt tillfälle i vattnet. Första gången du lyckas fånga vågen istället för att vågen fångar dig är ren lycka.

  Norges intresse för surfing och vindsurfing växer, och flera platser i landet erbjuder fantastiska surfförhållanden och vågor som är värdiga utmanare till Bali och Hawaii: Från Larvik i söder via Jæren och Stadtlandet i väster till Lofoten i norr.

  Många norska surfskolor erbjuder paket där boende och surflektioner samt bräda och annan utrustning ingår i priset.

 12. Det här var våra 10 bästa tips för att få igång pulsen. Planerar du att ta med barnen? Här är tio tips på familjevänliga naturäventyr. Bo bekvämt på ett miljövänligt hotell i en av Norges hållbarhetsmärkta destinationer eller kolla in alla glampingmöjligheter!
  Följ Visit Norway i sociala medier

  Följ Visit Norway på Instagram
  Följ Visit Norway på Facebook
  Följ Visit Norway på Twitter
  Följ Visit Norway på YouTube

   

  Download the Visit Norway app

  The app gives you information about thousands of places to stay, restaurants, activities, and attractions on and near your destination.

  iPhone: Visit Norway for iOS
  Android: Visit Norway for Android

Liva upp dina relationer

Visste du att det kan stärka banden i ett förhållande att uppleva spänning tillsammans? Kolla in filmerna här och se själv!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen