Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Hjørundfjorden Hjørundfjorden
Credits
Hjørundfjorden.
Photo: Mattias Fredriksson / VisitNorway.com
Campaign
Partner

På tur i vilda västern

Att gå på tur är ett välkänt begrepp hos våra grannar i väst. För många norrmän är friluftsliv en naturlig del av livet, och de vackraste platserna hittar man såklart bäst till fots.

Senvåren i Norge: Äntligen tränger solstrålarna fram och lyser upp landskapet. Snön i bergen tvingas sakta ge sig och blommorna vaknar till liv efter sin vintersömn.

Det är då norrmännen rotar fram vandrarkängorna. Efter en lång vinter tar man första bästa tillfälle att ge sig ut bland fjordar och fjäll, och det gäller oavsett åldersgrupp och samhällsklass. Naturen är till för alla.

Som tur är brukar turister i Norge vara med på noterna och helt enkelt hänga med ut i bergen, längs kusten eller i skogen. Det finns ju en hel del att upptäcka i landet i väst: från vilda och otämjda mytiska landskap till populära markerade vandringsleder och välkända turistattraktioner.

Här finns ingen brist på naturattraktioner i världsklass: Preikestolen, Galdhøpiggen, Besseggen och Romsdalshornet är bara några exempel på ständigt prisade sevärdheter.

Längs vandringslederna hittar du stugor som erbjuder en uppskattad tillflyktsort. De är vanligtvis enkla men bekväma, även om vissa vandringsstugor faktiskt har designats av ambitiösa arkitekter. Provsmaka gärna lokala kulinariska specialiteter på vägen.

Funderar du på en norsk vandringssemester? Här hittar du våra bästa vandringstips och erbjudanden.

Besseggen, Jotunheimen National Park
Besseggen
Chris Arnesen / Visit Norway
Preikestolen, The Pulpit Rock
Mot Preikestolen
Terje Rakke/Nordic Life/Region Stavanger
Gullhorgabu cabin, Hordaland
Gullhorgabu, Hordaland
Toril Refsdal Aase / Bergen og Hordaland Turlag
Camping in the Norwegian mountains
Camping i de norska bergen
CH/Visit Norway
Ad

Ikoniska vandringsturer i Norge

Den Norske Turistforening (DNT) presenterar några av Norges bästa vandringar:

Hur är vädret?

Vi skulle vilja säga att solen alltid skiner i Norge, men så är det ju såklart inte. Med lite tur får man dock en fin sommarsemester med temperaturer från 20 till 25 grader.

Samtidigt bör det påpekas att vädret kan slå om snabbt, även på sommaren. Så det är bäst att kolla väderprognosen innan du ger dig ut, och var beredd på växlande väder.

På altituder över 1 000 meter brukar dagstemperaturen ligga runt 15-19 grader på sommaren, eller något lägre om det regnar. Vår- och höstmånaderna är lite kyligare, men naturen kompenserar dig med råge. Våren i Norge är strålande vacker när naturen vaknar till liv efter vintern, och hösten bjuder på härliga färger.

Spinx vandring till Preikestolen

Följ den brittiska skådespelaren David Spinx på hans vandring från Preikestolens fjällstuga upp till den ikoniska klippan, som tronar 600 meter ovanför Lysefjorden.

Drömmen om det norska äventyret

Jeremy Fischers komfortabla liv bytte drastiskt karaktär när han en dag - helt spontant - valde att säga upp sig och sätta kurs mot den norska naturen

Naturen är till för alla

På vandring i Norge behöver du inte oroa dig för att du råkar passera privata ägor.

Den norska allemansrätten har varit lagstadgad sedan 1957, och innebär att alla har rätt att vistas i oinhägnade områden i naturen. Liksom i Sverige bygger allemansrätten naturligtvis på förtroende. Det är en självklarhet att visa hänsyn till miljön, jordbrukare och markägare.

Här kan du läsa mer om Allemansrätten.

De norska fjellvettreglena

Håll dig säker genom att följa dessa enkla regler:

  1. Planera turen väl och tala om för någon vart du ska och när du tänker komma tillbaka.
  2. Anpassa turen efter förmåga och lokala förhållanden.
  3. Var uppmärksam på vädret och eventuella lavinvarningar.
  4. Var beredd på dåligt väder och frost, även på kortare turer.
  5. Ta med all utrustning du behöver så att du kan hjälpa dig själv och andra vid behov.
  6. Välj säkra vägar. Var medveten om vad som kännetecknar lavinfara och riskerna med isiga områden.
  7. Använd karta och kompass, så att du alltid vet var du befinner dig.
  8. Vänd om i tid – det är ingen skam i att ge upp.
  9. Spara på energin och sök skydd vid behov.

Allemansrätten

Naturen är till för alla

Allemansrätten handlar om att njuta av naturen samtidigt som man visar respekt för den – att lämna en plats i samma skick som man fann den, helt enkelt.

Även i Norges nationalparker kan du strosa omkring var du vill. Så länge marken är obrukad och du håller dig till några enkla regler kan du vandra, tälta, rida eller åka skidor i princip var som helst. Du kan också fiska i saltvatten utan licens, så länge fångsten är för eget bruk.

Var bara försiktig så att du inte skadar naturen och se till att du inte skräpar ner. Var uppmärksam på särskilda regler som gäller skyddade områden och vissa växter och djur liksom var och hur länge du kan tälta, och var och när du kan elda, för att nämna de viktigaste undantagen.

Norge har liksom Sverige en allemansrätt som ger alla rätt att vistas fritt i naturen, även i nationalparkerna

Lämna platsen i samma skick som du fann den

Ta gärna med dig naturen hem – på bild

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen.

Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Finn fler vandringar

×

Mer vandring på film

Turistintervjuer


Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad