Skip to main content

Otroliga naturkrafter

Fyra gånger om dagen rör sig stora mängder vatten genom det 150 meter smala sundet i Saltstraumen, och virvlarna som skapas nästan dansar fram mellan fjordarna. Vi snackar 400 miljoner kubikmeter havsvatten som i genomsnitt rör sig i hela 13 kilometer i timmen – och mycket mer än så när strömmen är som starkast. Det är lätt att förstå att folk kommer från hela världen för att få uppleva det här häftiga naturfenomenet i Nord-Norge.

Det är allra bäst att besöka kring tiden för nymåne, eller fullmåne, och upp till tre dagar efteråt. Då är nämligen strömmarna som starkast. Skillnaden mellan hög- och lågvatten kan under den perioden vara upp till tre meter – en riktigt imponerande syn.

Strömmen har fascinerat människor genom åren, och gör så än idag. 2016 hade public service-bolaget NRK en direktsändning från malströmmen. En miljon norrmän satt då bänkade framför TV:n och följde strömmen minut för minut.

Få bästa utsikten

Ta en promenad Saltstraumenbrua, bron som går över det här vattenkaoset. Det finns gångväg på båda sidor, så det är lätt att få god sikt över de väldiga strömmarna alldeles under dig. Om du är här på vintern får du ta en varm jacka – det kan nämligen blåsa ordentligt på bron.

Om du vill komma riktigt nära strömmen ska du kolla in någon av utsiktsplatserna längs vattnet. Vissa stigar längs strömmen är också rullstolsvänliga. Du kan känna (och höra) de otroliga krafterna som är i rörelse, och se hur vattnet slår mot klipporna på stranden. Tänk bara på att vara ordentligt försiktig – strömmen är inte att leka med.

Tänk också på att malströmmen ändrar riktning. När tidvattnet kommer in från väster får du bästa utsikten från östra sidan av bron, medan den västra sidan ger bäst vy när vattnet drar sig tillbaka.

Dykning och snorkling i Saltstraumen

"Dykning i Saltstraumen är inget för nybörjare. De starka strömmarna och branta fjällväggarna gör dykningen krävande, men om du är certifierad dykare och har med dig en professionell guide kan du räkna med en riktigt unik upplevelse”, säger Borghild Viem.

Borghild har varit dykmästare sedan 2015, och ihop med huvudinstruktör Fredic Ihrsen driver hon dykcentret Nord&Ne i närheten av Saltstraumen.

"Det som är riktigt spännande med Saltstraumen är du får ett litet fönster där det går att dyka, precis innan strömmen vänder. Du har en timme innan tvättmaskinen, som jag brukar kalla den, sätter i gång igen. Det finns verkligen ingen plats som kan jämföras med Saltstraumen”, säger Borghild.

"Det marina livet är otroligt. När du dyker ser du enorm tångskog som dansar under vattnet och färgglada havsanemoner som täcker hela klippväggar. Dessutom torskar, gigantiska hälleflundror och havssniglar. Om du har tur kan du få se havskatt. Området är också väldigt populärt för undervattensfotografering.

Borghild och Fredric guidar dykare från båt eller på land, utanför den starkaste strömmen. Dykning i Saltstraumen kräver våtdräkt och varma kläder under. Månens fas, tidvattnets läge och tiden på dygnet är det som avgör hur krävande dykningen blir. Kom ihåg att aldrig dyka i strömmen utan en professionell guide.

Att snorkla är ett lite mindre extremt sätt att utforska strömmen på. Det passar alla åldrar och är säkert om du har viss simvana och har med en professionell guide. Snorkling i Saltstraumen är vanligast mellan maj och oktober.

Utforska undervattensvärlden:

Kom ihåg: Det marina livet i Saltstraumen är ömtåligt, och det är bäst att undvika att fiska i strömmen. Det läggs mycket tid på att få bort gamla krokar och linor från vattnet, så om du vill fiska är det bäst att röra sig en bit bort från strömmen. Lokalbefolkningen har alltid bra tips på bra fiskeställen!

Hitta hit

Saltstraumen ligger i slutet av en av Norges vackraste bilsträckor, Kystriksveien, 33 kilometer från Bodø centrum. Du kan ta dig hit med lokalbuss eller taxi från Bodø. Bodø Taxi erbjuder också sightseeingturer till Saltstraumen till fast pris.

Om du känner dig sportig kan du hyra en cykel, eller haka på en guidad cykeltur och börja turen från Bodø centrum eller från flygplatsen.           

Ett lite mer actionfyllt alternativ är att åka med RIB-båt från Bodø till Saltstraumen. Många operatörer har turer även vintertid. Om du åker med båt ska du hålla ögonen öppna – kring Bodø finns nämligen en av världens största populationer av havsörn!

Utforska RIB-turer i Saltstraumen:

Planera besöket

Boende

Aktiviteter

Mat och dryck

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor