There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Mjuk och söt...
...eller lindad runt dina favoritsmaker!
Upptäck Norges traditionella “tortilla” – en av våra äldsta mattraditioner.
”Det finns så många olika varianter av lefse, allt från sötsaker till wraps”, säger Gry Nordvik Karlsen, medförfattare till en norsk kokbok med traditionella platta bakverk, som lefse.
Tillsammans med sin syster Ane Nordvik Hasselberg bestämde hon sig för att samla recept som annars kan vara lite svåra att få tag på.
”Det är ingen som briljerar med sina lefsefärdigheter på YouTube eller gör en blogg om det. Men varje region, fjordby och småstad i Norge har sina egna lefsetraditioner”, förklarar Ane. Och naturligtvis finns mängder av hemliga familjerecept som förs vidare från generation till generation.
”Det är många som har egna familjerecept, men långt ifrån alla vill dela med sig av dem. Vi ville inte att den här bakningstraditionen skulle försvinna och tyckte alla borde få möjlighet att lära sig göra platta bröd som lefse”, tillägger Gry.
Systrarna brinner för norska baktraditioner och säger att lefse alltid haft en viktig roll vid bordet.
“Lefse är inspirerat av flatbrød, ett supertunt knäckebröd som ofta serveras till soppa, rimmat kött och den märkliga delikatessen rakfisk (fermenterad öring)”, förklarar Gry.
Traditionen började redan med vikingarna och deras brauðiskr (brödtallrik), och dagens flatbrød består bara av några få ingredienser: vatten, fullkornsmjöl och en nypa salt.
Lefse är en mjuk variant av flatbrød, ofta med några fler ingredienser som smör och mjölk. Vi lindar gärna andra läckerheter i den – precis som en tortilla.
”När jag var ung var lefse nåt lite lyxigare. Det krävde en del arbete, så det bakades mest på helgdagar och vid särskilda tillfällen, säger Gry.
Magin uppstår i kombinationen av bröd och fyllning.
Toppa lefsen med smör, socker och kanel för en himmelsk smakupplevelse...
... eller byt ut brödet mot en nyttig lefsewrap i din matpakke.
Lefseruller är det perfekta tilltugget på fest eller tapaskvällen med vänner.
Vem kan motstå såna här laxrullar?
Lefse är ett mångsidigt bröd, men som Gry är inne på tar det lite tid att göra dem från grunden.
Som tur är finns potetlefser att köpa i nästan varje livsmedelsbutik. De är perfekta för lunchlådor och tapas, och de kan till och med ersätta det klassiska korvbrödet! Då kallar vi det pølse og lompe (lompe är en liten potatislefse).
Lefse med socker och kanel säljs i en hel del butiker, men Gry menar att det är ännu bättre att besöka gårdsbutiker och bagerier som har lefse som en av sina specialiteter.
”Inget slår en hemmagjord lefse. Det är det första som säljs slut på julmarknaderna och det enda som precis alla äter på födelsedagsfesten”, säger hon.
Dalen Lefsebakeri ligger i storslått natur med høye fjell, mange turløyper og gode bademuligheter i Dalen…
Go to: Dalen LefsebakeriDalen Lefsebakeri ligger i storslått natur med høye fjell, mange turløyper og gode bademuligheter i Dalen…
Stopp og smak "verdas beste eplekake" på Steinstø Frukt- og Kakebu ved Rv 7. Nyt heimebakst eller smårettar…
Go to: Steinstø Frukt og KakebuStopp og smak "verdas beste eplekake" på Steinstø Frukt- og Kakebu ved Rv 7. Nyt heimebakst eller smårettar…
Hemsedal Flatbrødbakeri AS produserer tradisjonsbakst fra Hemsedal og Hallingdal. Du kan kjøpe produktene på…
Go to: Hemsedal FlatbrødbakeriHemsedal Flatbrødbakeri AS produserer tradisjonsbakst fra Hemsedal og Hallingdal. Du kan kjøpe produktene på…
De två matentusiasterna berättar att människor ofta träffas och bakar lefse tillsammans. Det är lätt att dela upp de olika uppgifterna och på så vis göra jobbet enklare.
”Ung som gammal, det finns alltid något att hjälpa till med. Någon gör degen, någon annan kavlar ut den. En person steker lefsen på stekbord eller i panna, någon annan tillsätter socker och kanel eller skär den stora lefsen i mindre bitar.”
Det är ett bra sätt att föra traditionen vidare till yngre generationer, och bakningen blir både rolig och social. Lefse är verkligen bakad med kärlek.
Hur lefse bakas, och vad den fylls med, varierar över hela landet. Lefsen vi använder till middag, tapas och liknande är inte lika söt som den vi har till efterrätt.
“Jag kommer från Salten i Nord-Norge, och när jag växte upp var møsbrømlefse en riktigt god middag. Det är min favoritlefse”, förklarar Gry.
Møsbrømlefse är lefse fylld med møsbrøm, som är en sorts bredbar brunost. Gry lyfter också fram köttlefse som påminner lite om tacos. Du lindar helt enkelt in kött i lefsen och värmer upp den.
I Fjord Norge är Vestlandslefsen väldigt populär. Det är den söta varianten, med socker och kanel.
"Den påminner om tjukklefsen, som också har söt fyllning", säger Gry.
En annan populär variant är krinalefse, som har sitt ursprung i Nordland uppe i norr. Den är läckert mönstrad och tar därför lite längre tid att göra. Förr i tiden angav mönstret vilken gård som hade bakat lefsen.
Det finns många fler platta delikatesser att prova i Norge.
Åker man färja i Norge blir det nästan alltid en svele – Norges svar på amerikanska pannkakor! De äts ofta med smör och sylt, socker eller brunost. Ihop med kaffe är de det perfekta fikat. Se till att prova!
”I Trøndelag-regionen är man kända för sin pjalt, inte minst i Røros”, förklarar Gry.
Pjalt är en mjuk rund kaka, ofta serverad med smör och en läcker norsk ost. Regionen kring Røros är känd för sina lokala mattraditioner, med allt från mejeriprodukter till renkött. Lokalborna har alla sin egen version av pjalt, och istället för lefse säger man ofta lemse.
De norska baktraditionerna rymmer också mängder av olika sorters boller (bullar) och vår absoluta favoritmat: bröd.
Sugen på att prova lefse? Då är det dags! Inget går såklart upp mot hembakade lefse, men det här är ändå ett mumsigt mellanmål du slänger ihop på nolltid.
Perfekt för tapas!
Fyra portioner
Du behöver
5 stora mjuka lefser eller lomper
125 g färskost (eller “Snøfrisk”, en krämig norsk getost)
100 g rökt lax (eller skivad skinka om du föredrar det)
Rucolasallad
Gör såhär
Bred färskosten på brödet
Tillsätt tunt skivad rökt lax och rucola.
Rulla och skär i tilltuggsbitar.
En söt godsak till eftermiddagskaffet.
En portion.
Du behöver
1 stor mjuk lefse eller lompe
1 msk smör (rumsvarmt)
1 msk socker
1 msk mald kanel
Gör såhär
Bred smöret på brödet
Strö över socker och kanel.
Vik på mitten eller rulla ihop.
Vestlandslefse - En söt lefse från Fjord Norge med smör, socker och kanel.
Møsbrømlefse - En lefse från Salten i Nord-Norge med bredbar brunost.
Tykklefse - En tjockare variant av söt lefse, med smör, kanel och socker.
Kjøttlefse - Lefse med kött, påminner om tacos.
Potetlefse - Lefse på potatis.
Lomper - Ett annat ord för potetlefse, ofta förknippat med den mindre varianten som används till korv.
Krinalefse – Den här lefsen är vackert mönstrad och serveras med smör, socker och kanel. Har sitt ursprung i Helgeland i Nord-Norge. Förr i tiden åt man den med gomme, en sorts söt ostmassa med kanel.
Gnikkalefse - En lefsevariant som är penslad med nåt som kallas gnikk, gjort på skummjölk, potatismjöl, vetemjöl och hjorthornssalt.
Pjalt - Ett runt platt bröd från Røros i Trøndelag.
Lemse - Lefse från Røros i Trøndelag.
Klenning - Trøndelagregionens söta lefse, med smör, kanel och socker.
Kling - Söt lefse från Buskerud på Østlandet.
Vestlandslefse - En söt lefse från Fjord Norge med smör, socker och kanel.
Møsbrømlefse - En lefse från Salten i Nord-Norge med bredbar brunost.
Tykklefse - En tjockare variant av söt lefse, med smör, kanel och socker.
Kjøttlefse - Lefse med kött, påminner om tacos.
Potetlefse - Lefse på potatis.
Lomper - Ett annat ord för potetlefse, ofta förknippat med den mindre varianten som används till korv.
Krinalefse – Den här lefsen är vackert mönstrad och serveras med smör, socker och kanel. Har sitt ursprung i Helgeland i Nord-Norge. Förr i tiden åt man den med gomme, en sorts söt ostmassa med kanel.
Gnikkalefse - En lefsevariant som är penslad med nåt som kallas gnikk, gjort på skummjölk, potatismjöl, vetemjöl och hjorthornssalt.
Pjalt - Ett runt platt bröd från Røros i Trøndelag.
Lemse - Lefse från Røros i Trøndelag.
Klenning - Trøndelagregionens söta lefse, med smör, kanel och socker.
Kling - Söt lefse från Buskerud på Østlandet.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Upptäck Norges nya och spännande kök med prisbelönta ostar, utmärkt cider och otaliga variationer av frasvåfflor. För att inte tala om all färsk fisk och alla delikata skaldjur: kungskrabba, lax och den berömda skreien.
Vet du vad brunost är? Lär dig mer om den traditionella norska osten och ta chansen att provsmaka.
"Norskt viltkött är i världsklass. Det har en distinkt smak och helt annan arom än annat kött ”, säger mästerkocken Arne Brimi. Upptäck det unika med Norskt viltkött.
I Norge är man lika tokiga i bullar som vi är i Sverige. På norsk mark är du aldrig långt ifrån en nybakad bolle, som de kallas. Och de finns i otaliga varianter, med eller utan glasyr, kokos eller till och med brunost!