Skip to main content

”Det finns så många olika varianter av lefse, från sötsaker till wraps”, säger Gry Nordvik Karlsen, medförfattare till en norsk kokbok om traditionella platta bakverk som lefse.

Tillsammans med sin syster Ane Nordvik Hasselberg bestämde hon sig för att samla recept som annars kan vara lite svåra att få tag på.

”Det finns ingen som briljerar med sina lefsefärdigheter på YouTube eller bloggar om det. Men varje region, fjordby och småstad i Norge har sina egna lefsetraditioner”, förklarar Ane. Och naturligtvis finns det mängder av hemliga familjerecept som förs vidare från generation till generation.

”Många har sina egna familjerecept, men långt ifrån alla vill dela med sig av dem. Vi ville inte att den här bakningstraditionen skulle försvinna och tyckte att alla borde få möjlighet att lära sig göra tunnbröd som lefse”, tillägger Gry.

Systrarna brinner för norska baktraditioner och säger att lefse alltid har haft en viktig roll vid bordet.

Anrika baktraditioner

Lefse inspirerades av flatbrød, ett supertunt knäckebröd som ofta serveras till soppa, rimmat kött och den norska delikatessen rakfisk (fermenterad öring)”, förklarar Gry.

Traditionen började redan med vikingarna och deras brauðiskr (brödtallrik), och dagens flatbrød består av bara några få ingredienser: vatten, fullkornsmjöl och en nypa salt.

Lefse är en mjuk variant av flatbrød, ofta med några fler ingredienser som smör och mjölk. Det är vanligt att rulla ihop den med olika läckerheter – precis som en tortilla.

”När jag var ung var lefse nåt lite lyxigare. Det krävde en del arbete, så det bakades mest på helgdagar och vid särskilda tillfällen, säger Gry.

Magin uppstår i kombinationen av bröd och fyllning.

Lefse är ett mångsidigt bröd, men som Gry är inne på tar det lite tid att göra dem från grunden.

Som tur är finns potetlefser att köpa i nästan varje livsmedelsbutik. De är perfekta för lunchlådor och tapas, och kan till och med ersätta det klassiska korvbrödet! Då kallas det pølse og lompe (lompe är en liten potatislefse).

Lefse med socker och kanel säljs i en hel del butiker, men Gry menar att det är ännu bättre att besöka gårdsbutiker och bagerier som har lefse som en av sina specialiteter.

”Inget slår en hembakad lefse. Det är det första som tar slut på julmarknaderna och det enda som precis alla äter på födelsedagsfesten”, säger hon.

Bakas med kärlek

De två matentusiasterna berättar att många ordnar träffar för att baka lefse tillsammans. Genom att dela upp uppgifterna blir det både enklare och roligare att baka.

”Ung som gammal, det finns alltid något att hjälpa till med. En gör degen, någon annan kavlar ut den. En person steker lefsen på stekbord eller i panna, någon annan tillsätter socker och kanel eller skär den i mindre bitar.”

Det är ett bra sätt att föra traditionen vidare till yngre generationer, och bakningen blir både rolig och social. Lefse bakas verkligen med kärlek.

Från middag till efterrätt

Hur lefse bakas, och vad den fylls med, varierar över hela landet. Lefsen som serveras till middag, tapas och liknande är inte lika söt som den vi har till efterrätt.

“Jag kommer från Salten i Nord-Norge, och när jag växte upp var møsbrømlefse en riktigt god middag. Det är min favoritlefse”, förklarar Gry.

Møsbrømlefse är lefse fylld med møsbrøm, som är en sorts bredbar brunost, ungefär som messmör. Gry lyfter också fram köttlefse som påminner lite om tacos. Man lindar helt enkelt in lefsen i kött och värmer upp den.

I Fjord Norge är Vestlandslefsen väldigt populär. Det är den söta varianten, med socker och kanel.

"Den påminner om tjukklefsen, som också har söt fyllning", säger Gry.

En annan populär variant är krinalefse, som har sitt ursprung i Nordland uppe i norr. Den är läckert mönstrad och tar därför lite längre tid att göra. Förr i tiden angav mönstret vilken gård som hade bakat lefsen.

Passion för platta bröd

Det finns många fler platta delikatesser att prova i Norge.

Åker man färja i Norge blir det nästan alltid en svele – Norges svar på amerikanska pannkakor! De äts ofta med smör och sylt, socker eller brunost. Perfekt fika tillsammans med kaffe. Pröva!

”Regionen Trøndelag är känd för sin pjalt, inte minst i Røros”, förklarar Gry.

Pjalt är en mjuk rund kaka som ofta serveras med smör och en läcker norsk ost. Regionen kring Røros är känd för sina lokala mattraditioner, med allt från mejeriprodukter till renkött. Lokalborna har alla sin egen version av pjalt, och istället för lefse säger man ofta lemse.

De norska baktraditionerna rymmer också mängder av olika sorters boller (bullar) samt landets absoluta favoritmat: brödLäs mer om våra bästa bakverk.

Gör några snabba tilltugg på lefse

Sugen på att prova lefse? Då är det dags! Inget går såklart upp mot hembakade lefse, men det här är ändå ett mumsigt mellanmål du slänger ihop på nolltid.

Lefserull

Perfekt som tapas!
Fyra portioner

Du behöver
5 stora mjuka lefser eller lomper
125 gr färskost (eller “Snøfrisk”, en krämig norsk getost)
100 gr rökt lax (eller skivad skinka om du föredrar det)
Rucolasallad

Gör så här
Bred färskosten på brödet.
Lägg på tunt skivad rökt lax och rucola.
Rulla och skär i tilltuggsbitar.

Socker- och kanellycka

En söt godsak till eftermiddagskaffet.
En portion.

Du behöver
1 stor mjuk lefse eller lompe
1 msk smör (rumsvarmt)
1 msk socker
1 msk mald kanel

Gör såhär
Bred smöret på brödet.
Strö över socker och kanel.
Vik på mitten eller rulla ihop.

Hitta ett bageri nära dig

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor