There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Söt och len – eller kraftig och distinkt.
Den norska brunosten har många ansikten, och bär på stolta lokala traditioner.
Passa på att provsmaka några varianter när du besöker Norge!
Gulliga kor och getter har bidragit till den här norska delikatessen i århundraden.
Många ser brunosten som en kulturskatt med smak av fjäll, fjord och traditionellt gårdsbruk.
Smaken är svår att beskriva, men den är helt klart unik. När du väl har smakat brunost kommer du garanterat ha en åsikt. Många tycker att den påminner lite om dulce de leche. Det närmsta vi har i Sverige är väl messmör, men till skillnad från Fjällbrynt är den norska varianten ofta en hårdost med starkare smak.
Norrmännen slukar brunost i mängder, och den pryder mackor både till frukost och mellanmål. När brunost från Stordalen Gardsbruk vann silver i World Cheese Awards 2018 var det också många som fick upp ögonen för den unika osten utomlands.
Så när du befinner dig i Norge bara måste du provsmaka! Men varning – det finns en viss risk att du blir förälskad. Många norrmän som bor utomlands hittar ett sätt att få brunost hemskickad, till vilket pris som helst!
Den norska brunosten har sina rötter i 1800-talet, när Norge fortfarande var ett fattigt land. Det gällde att ta tillvara på det man hade, så till och med vassleresterna från ostproduktionen kom till användning. Just så blev brunosten till, gjord på vassle, mjölk och grädde.
Osten tillverkades först på fjällgårdar över hela landet, och de olika recepten ledde till en rad lokala variationer. Gårdarna hade ofta ett eget litet mejeri där man fick all mjölk och grädde som behövdes. Osten användes också som bytesvara på de lokala marknaderna.
... att osthyveln inte är en svensk uppfinning? Det var den den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund som tog fram världens första osthyvel år 1925!
”Smaken varierar än idag på olika platser i Norge. Det är mycket som spelar in: koktid, djurens kost och vilken typ av mjölk som används”, säger Hege Krukhaug.
Hon äger ostfabriken Heidal Ysteri, som ligger i norra delen av Gudbrandsdalen. I nästan hundra år har de producerat den berömda Heidalosten.
De kombinerar traditionellt hantverk med moderna tillverkningsmetoder för att ge osten den smak den är så känd för.
"Vi använder både ko- och getmjölk, för kombinationen ger en väldigt fin balans", säger Hege.
Turister i Norge är ofta nyfikna på hur osten tillverkas. Då kan man besöka en fjällgård och samtidigt passa på att smaka andra delikatesser som görs på brunost, till exempel glass. Hege och hennes personal har till och med fått bygga ut sin gård – så stort är intresset!
Det finns mängder av liknande fjällgårdar att besöka runt om i landet på sommaren. Lär dig mer om unika traditioner, smaka på lokala godsaker och köp med dig något fint från gårdsbutiken. Och passa på att klappa och gosa med söta djur, eller pröva andra roliga gårdsaktiviteter som ofta erbjuds.
Getter kan vara riktigt kärvänliga ibland!
”Brunost är både en stor del av vårt kulturarv och en viktig inkomst för många mindre samhällen, som här i Heidal”, fortsätter Hege.
Hemligheten är att separera massan som används till traditionell ost, och ta tillvara på vasslen. När vasslen sen kokas med grädde blir den karamelliserad och ger brunosten sin karaktäristiska smak och färg. Koktiden avgör hur mörk och fyllig osten blir.
”När massan har svalnat lägger vi den i formar som vi ställer i kylen till nästa morgon. Sedan tar vi ut dem och gör klart för försäljning, berättar Gunhild Borlaug, som tilllverkar bunost på Undredal Stølsysteri.
Hon förklarar att brunost inte behöver lagras, till skillnad från traditionell ost. Tvärtom – den är godast färsk. Ysteriet där Gunhild jobbar är den första norska brunostfabriken som har fått tillstånd att sälja sin vita och bruna ost i hela Europa.
Det finns brunost som tillverkas bara på getmjölk. Det ger den lite mer bett än den lena och milda osten som görs på bara komjölk. En kombination av de två ger ofta en perfekt balans.
”Innan turister provsmakar berättar vi att det påminner lite om kola. Smaken skiljer sig så mycket från vanlig ost att det är bäst att förvarna lite", säger Gunhild.
Brunosten är god på alla sorters bröd, men prova också på nygräddade, varma våfflor. Himmelskt gott!
Brunosten har framför allt använts som pålägg. Men de senaste åren har den fått en hel del uppmärksamhet, vilket har lett till nya användningsområden. Författaren Ane Nordvik har till och med släppt en kokbok där alla rätter innehåller – kan du gissa…? Brunost!
”Det kändes som att den här traditionella produkten var värd att utforskas mer”, säger Ane.
Hon och hennes syster märke att brunost ofta slinker med som ingrediens i både bakning och matlagning, men de kunde inte hitta så många recept.
”Vi provlagade allt från brunostburgare och pannacotta till olika sorters bakverk, godis och sötsaker. En del recept funkade inte så bra, men vi samlade ungefär hundra av de bästa i vår bok. Den har blivit riktigt populär, säger hon.
Efter utgivningen har Ane sett ett stort intresse för brunosten, och inte bara i Norge.
”Jag blev jätteförvånad över hur populär brunosten är i Sydkorea. De har till och med frukostrestauranger som serverar den på olika sätt. Det är väldigt spännande”, säger hon.
... att brunost innehåller stora mängder kalcium, protein och vitamin B? Och inte minst jod. Den är bra för hälsan med andra ord!
Brunosten har blivit en riktigt favorit hos många av de hundratusentals turister som besöker Norge varje år. Med de regionala variationerna kan dina smaklökar bokstavligen uppleva de olika regionerna.
Gör en kulinarisk resa genom Norge med VY ekspress! Bo på några av Norges mysigaste gårdar eller ta in på lyxig herrgård.
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Go to: HerdalssetraDen vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Go to: Brimi sæter i JotunheimenPå Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
In Torbudalen / Aursjøtraktene are recorded tracks of people who are about 10,000 years old, the southernmost…
Go to: Setermat på TorbuvollenIn Torbudalen / Aursjøtraktene are recorded tracks of people who are about 10,000 years old, the southernmost…
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Go to: Skjerdal Stølsysteri og KafeSkjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
Go to: Eldhuset UndredalPå Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Go to: Heidal YsteriI fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Go to: Bryn GardsmeieriLokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Go to: Prestholt Geitost - Hol YsteriPrestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Lokala läckerheter och festliga drycker – hitta dina norska smakfavoriter.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Puder, parker och panoramautsikt! Varje år korar tidningen Dagens Næringsliv Norges bästa skidorter. Hitta din favorit här.
Många drömmer om att få se aurora borealis, men vad ligger bakom det förtrollande polarskenet?
Kolla in Norges nya och superheta bastur. Åk till en flytande bastu eller pröva en långt från stan bland fjordar och fjäll. Värm upp dig innan du hoppar i sjön eller slänger dig i snön!
Det är mycket som talar för att Norge vinner i längden. På vintern dyker preparerade längdskidåkningsspår upp över hela landet, och flera orter erbjuder sommarskidåkning.
Kolla in konstupplevelserna som kan nås på en dag runt Oslo. Från byggnaden The Twist på Kistefos till Gallery F 15 i Moss och Lillehammer Kunstmuseum.
Friluftsliv handlar om att livet är som bäst utomhus. Läs mer om hur friluftslivet kan göra dig lyckligare.
Tillbaka till toppen