DEN NORSKA BRUNOSTEN
Ett smarrigt kulturarv
Söt och len – eller kraftig och distinkt.
Den norska brunosten har många ansikten, och bär på stolta lokala traditioner.
Passa på att provsmaka några varianter när du besöker Norge!
Gulliga kor och getter har bidragit till den här norska delikatessen i århundraden.
Många ser brunosten som en kulturskatt med smak av fjäll, fjord och traditionellt gårdsbruk.
Smaken är svår att beskriva, men den är helt klart unik. När du väl har smakat brunost kommer du garanterat ha en åsikt. Många tycker att den påminner lite om dulce de leche. Det närmsta vi har i Sverige är väl messmör, men till skillnad från Fjällbrynt är den norska varianten ofta en hårdost med starkare smak.
Norrmännen slukar brunost i mängder, och den pryder mackor både till frukost och mellanmål. När brunost från Stordalen Gardsbruk vann silver i World Cheese Awards 2018 var det också många som fick upp ögonen för den unika osten utomlands.
Så när du befinner dig i Norge bara måste du provsmaka! Men varning – det finns en viss risk att du blir förälskad. Många norrmän som bor utomlands hittar ett sätt att få brunost hemskickad, till vilket pris som helst!
Osthistoria
Den norska brunosten har sina rötter i 1800-talet, när Norge fortfarande var ett fattigt land. Det gällde att ta tillvara på det man hade, så till och med vassleresterna från ostproduktionen kom till användning. Just så blev brunosten till, gjord på vassle, mjölk och grädde.
Osten tillverkades först på fjällgårdar över hela landet, och de olika recepten ledde till en rad lokala variationer. Gårdarna hade ofta ett eget litet mejeri där man fick all mjölk och grädde som behövdes. Osten användes också som bytesvara på de lokala marknaderna.
”Smaken varierar än idag på olika platser i Norge. Det är mycket som spelar in: koktid, djurens kost och vilken typ av mjölk som används”, säger Hege Krukhaug.
Hon äger ostfabriken Heidal Ysteri, som ligger i norra delen av Gudbrandsdalen. I nästan hundra år har de producerat den berömda Heidalosten.
De kombinerar traditionellt hantverk med moderna tillverkningsmetoder för att ge osten den smak den är så känd för.
"Vi använder både ko- och getmjölk, för kombinationen ger en väldigt fin balans", säger Hege.
Besök en fjällgård
Turister i Norge är ofta nyfikna på hur osten tillverkas. Då kan man besöka en fjällgård och samtidigt passa på att smaka andra delikatesser som görs på brunost, till exempel glass. Hege och hennes personal har till och med fått bygga ut sin gård – så stort är intresset!
Det finns mängder av liknande fjällgårdar att besöka runt om i landet på sommaren. Lär dig mer om unika traditioner, smaka på lokala godsaker och köp med dig något fint från gårdsbutiken. Och passa på att klappa och gosa med söta djur, eller pröva andra roliga gårdsaktiviteter som ofta erbjuds.
Getter kan vara riktigt kärvänliga ibland!
”Brunost är både en stor del av vårt kulturarv och en viktig inkomst för många mindre samhällen, som här i Heidal”, fortsätter Hege.
Varför blir osten brun?
Hemligheten är att separera massan som används till traditionell ost, och ta tillvara på vasslen. När vasslen sen kokas med grädde blir den karamelliserad och ger brunosten sin karaktäristiska smak och färg. Koktiden avgör hur mörk och fyllig osten blir.
”När massan har svalnat lägger vi den i formar som vi ställer i kylen till nästa morgon. Sedan tar vi ut dem och gör klart för försäljning, berättar Gunhild Borlaug, som tillverkar brunost på Undredal Stølsysteri.
Hon förklarar att brunost inte behöver lagras, till skillnad från traditionell ost. Tvärtom – den är godast färsk. Ysteriet där Gunhild jobbar är den första norska brunostfabriken som har fått tillstånd att sälja sin vita och bruna ost i hela Europa.
Smakerna
Det finns brunost som tillverkas bara på getmjölk. Det ger den lite mer bett än den lena och milda osten som görs på bara komjölk. En kombination av de två ger ofta en perfekt balans.
”Innan turister provsmakar berättar vi att det påminner lite om kola. Smaken skiljer sig så mycket från vanlig ost att det är bäst att förvarna lite", säger Gunhild.
En trendig tradition
Brunosten är god på alla sorters bröd, men prova också på nygräddade, varma våfflor. Himmelskt gott!
Brunosten har framför allt använts som pålägg. Men de senaste åren har den fått en hel del uppmärksamhet, vilket har lett till nya användningsområden. Författaren Ane Nordvik har till och med släppt en kokbok där alla rätter innehåller – kan du gissa…? Brunost!
”Det kändes som att den här traditionella produkten var värd att utforskas mer”, säger Ane.
Hon och hennes syster märke att brunost ofta slinker med som ingrediens i både bakning och matlagning, men de kunde inte hitta så många recept.
”Vi provlagade allt från brunostburgare och pannacotta till olika sorters bakverk, godis och sötsaker. En del recept funkade inte så bra, men vi samlade ungefär hundra av de bästa i vår bok. Den har blivit riktigt populär, säger hon.
Efter utgivningen har Ane sett ett stort intresse för brunosten, och inte bara i Norge.
”Jag blev jätteförvånad över hur populär brunosten är i Sydkorea. De har till och med frukostrestauranger som serverar den på olika sätt. Det är väldigt spännande”, säger hon.
Brunost passar väldigt bra ihop med choklad, och många chokladtillverkare använder osten som ingrediens i sin norska lyxchoklad!
Lokala smaker
Brunosten har blivit en riktigt favorit hos många av de hundratusentals turister som besöker Norge varje år. Med de regionala variationerna kan dina smaklökar bokstavligen uppleva de olika regionerna.
Gör en kulinarisk resa genom Norge med VY ekspress! Bo på några av Norges mysigaste gårdar eller ta in på lyxig herrgård.
Hitta Norges bästa brunost
Sugen på mer?
Lokala läckerheter och festliga drycker – hitta dina norska smakfavoriter.
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.