VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

DEN NORSKA BRUNOSTEN

Ett smarrigt kulturarv

Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen
Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen

Söt och len – eller kraftig och distinkt.

Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen
Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen

Den norska brunosten har många ansikten, och bär på stolta lokala traditioner.

Passa på att provsmaka några varianter när du besöker Norge!

Brown cheese from Heidal Ysteri .
Photo: Heidal Ysteri
Brown cheese from Heidal Ysteri .
Photo: Heidal Ysteri

Gulliga kor och getter har bidragit till den här norska delikatessen i århundraden.

Många ser brunosten som en kulturskatt med smak av fjäll, fjord och traditionellt gårdsbruk.

Goats at the cheese factory Undredal Stølsysteri .
Photo: Undredal Stølsysteri
Goats at the cheese factory Undredal Stølsysteri .
Photo: Undredal Stølsysteri

Smaken är svår att beskriva, men den är helt klart unik. När du väl har smakat brunost kommer du garanterat ha en åsikt. Många tycker att den påminner lite om dulce de leche. Det närmsta vi har i Sverige är väl messmör, men till skillnad från Fjällbrynt är den norska varianten ofta en hårdost med starkare smak.

Norrmännen slukar brunost i mängder, och den pryder mackor både till frukost och mellanmål. När brunost från Stordalen Gardsbruk vann silver i World Cheese Awards 2018 var det också många som fick upp ögonen för den unika osten utomlands.

Så när du befinner dig i Norge bara måste du provsmaka! Men varning – det finns en viss risk att du blir förälskad. Många norrmän som bor utomlands hittar ett sätt att få brunost hemskickad, till vilket pris som helst!

Osthistoria

Den norska brunosten har sina rötter i 1800-talet, när Norge fortfarande var ett fattigt land. Det gällde att ta tillvara på det man hade, så till och med vassleresterna från ostproduktionen kom till användning. Just så blev brunosten till, gjord på vassle, mjölk och grädde.

Osten tillverkades först på fjällgårdar över hela landet, och de olika recepten ledde till en rad lokala variationer. Gårdarna hade ofta ett eget litet mejeri där man fick all mjölk och grädde som behövdes. Osten användes också som bytesvara på de lokala marknaderna.

Visste du ...

... att osthyveln inte är en svensk uppfinning? Det var den den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund som tog fram världens första osthyvel år 1925!

”Smaken varierar än idag på olika platser i Norge. Det är mycket som spelar in: koktid, djurens kost och vilken typ av mjölk som används”, säger Hege Krukhaug.

Hon äger ostfabriken Heidal Ysteri, som ligger i norra delen av Gudbrandsdalen. I nästan hundra år har de producerat den berömda Heidalosten.

De kombinerar traditionellt hantverk med moderna tillverkningsmetoder för att ge osten den smak den är så känd för.

"Vi använder både ko- och getmjölk, för kombinationen ger en väldigt fin balans", säger Hege.

Besök en fjällgård

Turister i Norge är ofta nyfikna på hur osten tillverkas. Då kan man besöka en fjällgård och samtidigt passa på att smaka andra delikatesser som görs på brunost, till exempel glass. Hege och hennes personal har till och med fått bygga ut sin gård – så stort är intresset!

Det finns mängder av liknande fjällgårdar att besöka runt om i landet på sommaren. Lär dig mer om unika traditioner, smaka på lokala godsaker och köp med dig något fint från gårdsbutiken. Och passa på att klappa och gosa med söta djur, eller pröva andra roliga gårdsaktiviteter som ofta erbjuds.

Getter kan vara riktigt kärvänliga ibland!

Goats at a mountain farm .
Photo: Spætt Film / Visitnorway.com
Goats at a mountain farm .
Photo: Spætt Film / Visitnorway.com

”Brunost är både en stor del av vårt kulturarv och en viktig inkomst för många mindre samhällen, som här i Heidal”, fortsätter Hege.

“Lefse” with brown cheese .
Photo: Heidal Ysteri
“Lefse” with brown cheese .
Photo: Heidal Ysteri

Varför blir osten brun?

Hemligheten är att separera massan som används till traditionell ost, och ta tillvara på vasslen. När vasslen sen kokas med grädde blir den karamelliserad och ger brunosten sin karaktäristiska smak och färg. Koktiden avgör hur mörk och fyllig osten blir.

Woman making brown cheese at the cheese factory Undredal Stølsysteri in Aurland in the Sognefjord region of Fjord Norway
Making brown cheese at Undredal Stølsysteri.
Photo: Undredal Stølsysteri

”När massan har svalnat lägger vi den i formar som vi ställer i kylen till nästa morgon. Sedan tar vi ut dem och gör klart för försäljning, berättar Gunhild Borlaug, som tillverkar bunost på Undredal Stølsysteri.

Hon förklarar att brunost inte behöver lagras, till skillnad från traditionell ost. Tvärtom – den är godast färsk. Ysteriet där Gunhild jobbar är den första norska brunostfabriken som har fått tillstånd att sälja sin vita och bruna ost i hela Europa.

Smakerna

Det finns brunost som tillverkas bara på getmjölk. Det ger den lite mer bett än den lena och milda osten som görs på bara komjölk. En kombination av de två ger ofta en perfekt balans.

”Innan turister provsmakar berättar vi att det påminner lite om kola. Smaken skiljer sig så mycket från vanlig ost att det är bäst att förvarna lite", säger Gunhild.

En trendig tradition

Brunosten är god på alla sorters bröd, men prova också på nygräddade, varma våfflor. Himmelskt gott!

A slice of bread with brown cheese and berries in Norway
Slice of bread with brown cheese.
Photo: Heidal Ysteri

Brunosten har framför allt använts som pålägg. Men de senaste åren har den fått en hel del uppmärksamhet, vilket har lett till nya användningsområden. Författaren Ane Nordvik har till och med släppt en kokbok där alla rätter innehåller – kan du gissa…? Brunost!

”Det kändes som att den här traditionella produkten var värd att utforskas mer”, säger Ane.

Hon och hennes syster märke att brunost ofta slinker med som ingrediens i både bakning och matlagning, men de kunde inte hitta så många recept.

”Vi provlagade allt från brunostburgare och pannacotta till olika sorters bakverk, godis och sötsaker. En del recept funkade inte så bra, men vi samlade ungefär hundra av de bästa i vår bok. Den har blivit riktigt populär, säger hon.

Efter utgivningen har Ane sett ett stort intresse för brunosten, och inte bara i Norge.

”Jag blev jätteförvånad över hur populär brunosten är i Sydkorea. De har till och med frukostrestauranger som serverar den på olika sätt. Det är väldigt spännande”, säger hon.

Visste du ...

... att brunost innehåller stora mängder kalcium, protein och vitamin B? Och inte minst jod. Den är bra för hälsan med andra ord!

Lokala smaker

Brunosten har blivit en riktigt favorit hos många av de hundratusentals turister som besöker Norge varje år. Med de regionala variationerna kan dina smaklökar bokstavligen uppleva de olika regionerna.

The mountain farm Heidal Ysteri in the Gudbrandsdalen Valley of Eastern Norway
The mountain farm Heidal Ysteri.
Photo: Heidal Ysteri

Gör en kulinarisk resa genom Norge med VY ekspress! Bo på några av Norges mysigaste gårdar eller ta in på lyxig herrgård.

Goda äventyr med HANEN

HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.

Mer information om HANEN

Hitta Norges bästa brunost

Gårdar som tillverkar och serverar brunost
Visit a diary factory that makes tasty cheese at a local farm. Read more
Rueslåtten Ysteri
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og mogning av kvit geitost.… Read more
Eldhuset Undredal
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75 geiter, killingar, sauer og hestar.… Read more
Skjerdal Stølsysteri og Kafe
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god gamaldags rømmegraut. Read more
Heidal Ysteri
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk. Read more
Bryn Gardsmeieri
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Salg av håndverksforedla melkeprodukt av rå økologisk geitemelk - kvit og brun geitost, myk og modna kremost (chevre),… Read more
Olestølen Mikroysteri
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Sugen på mer?

    Lokala läckerheter och festliga drycker – hitta dina norska smakfavoriter.

    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
    Back To Top

    Ta del av våra topperbjudanden

    Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

    Stora upplevelser på nära håll

    Your Recently Viewed Pages

    Tillbaka till toppen