Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende

  Strawberry – en annorlunda hotellkedja

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

  Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter

   

  Sightseeing

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  My Nordic Travel – gör din egen resplan

  Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur

 • Offers

Search
or search all of Norway
A man sitting on a cliff whilst looking at the northern lights over Andøya in Vesterålen, Northern Norway
Northern lights in Lofoten.
Photo: Lise Haug Halvorsen

Var hittar man de bästa platserna om man vill uppleva norrskenet? Här delar sju personer som växte upp med det magiska ljusskenet med sig av sina bästa tips.

Det bor nästan en halv miljon människor i Nord-Norge. Här får du möta sju av dem: En kajakpaddlare, en renskötare, en lokal radioprofil, en surfare, en kulturkoordinator på ett sjukhus, en musiker och en taxichaufför. De lever helt olika liv, men har en sak gemensamt: De vet vart man ska bege sig för att få se aurora borealis i lugn och ro.

Upplev norrskenet med lokalborna

Tack vare Golfströmmen har Norge ett ganska milt klimat, åtminstone om man jämför med andra ställen i världen där man kan uppleva norrskenet. Därför finns det en stor chans att lokalborna är på plats med dig när du är redo att avnjuta magin. Oavsett om du åker till Tromsø, Lofoten, Nordkap, Finnmark eller Svalbard. 

Norrsken för stadsbon i Tromsø

”Vi är lyckligt lottade att vi kan observera norrskenet till vardags, som när vi går till skolan eller jobbet på morgonen”, säger Aggie Frost, en musiker som är känd för sitt arktiska sound. Hon har till och med gjort ett akustiskt stycke med titeln "Aurora Lily". När Aggie inte gör sin egen musik har hon fullt upp med sitt jobb som kommunikatör på Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.

”Mitt lilla norrskenstips om du inte har så mycket tid i Tromsø är Parkgata, nära stadsparken Kongsbakken. Här slipper du gatuljus som förstör upplevelsen”, säger Aggie.

Den mörka gatan vid parken är något helt annat än den livliga stadskärnan. 

Ett par kilometer från centrala Tromsø ligger den vackra sjön Prestvannet.

”Detta naturreservat utan belysning är en stämningsfull plats när man vill se norrskenet. Det är en fridfull miljö som ligger bara en 20 minuter lång promenad från centrum”, säger Aggie. 

Annies band Frost har turnerat många gånger i områden som tillhör den så kallade polarskensovalen. I staden Alta, till exempel, där det nya badhuset har utrustats med stora utomhusbassänger. 

”Att bada under norrskenet är en häftig arktisk upplevelse”, säger hon och skrattar.

Aggie Frost with large pink sunglasses in Tromsø in Northern Norway
Aggie Frost, Tromsø.
Photo: Aggie Frost

Taxichauffören i Svalbard

Wiggo Antonsen är en hårt arbetande taxichaufför i Longyearbyen, den största orten på ön Spitsbergen i Svalbard. Ögruppen ligger halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen. Han är inte bara en lokal profil utan också lite av en internationell kändis, efter att varit med i BBC-dokumentären ”Life on the edge”. 

”Vissa turister tror att man måste resa till världens ände för att få se norrskenet, men mitt motto är att man inte ska resa längre än nödvändigt. I Svalbards mörker får man samma magiska upplevelse överallt”, säger han med ett bullrande skratt genom sitt stora frodiga skägg. "Vi använder vi norrskensappen Aurora Forecast 3D, så lämnar vi inget åt slumpen.” 

Wiggo säger att det är viktigt att förbereda sig om man ska ta bra bilder av norrskenet. Han rekommenderar starkt att ta med sig stativ, eftersom ”det påverkar bilderna jättemycket. Att fotografera norrskenet är som att försöka ta bilder på ett spralligt barn”. 

“Men be inte mig om hjälp. Jag är taxichaufför, inte fotospecialist”, lägger han till med ett skratt. 

”Jag får lustiga förfrågningar hela tiden, som när en turist från Indien bad mig att köra honom till en isbjörn”, berättar Wiggo.

”Taxiyrket har inte gjort mig rik, men jag är här för att stanna.”

Wiggo Antonsen with a pipe in his mouth on Svalbard in Northern Norway
Wiggo Antonsen, Svalbard.
Photo: BBC World

Renskötaren i Finnmark

Renskötaren Jon Mikkel Eira bor nära byn Karasjok i Finnmark, där han och hans familj driver Ravdol Reindeer Herding nära sjön Nattvatnet. 

“Fördelen med att åka till Finnmark är att det är en mindre känd norrskensdestination, vilket betyder färre människor, massor av orörd natur och fridfulla utsiktsplatser”, lovar Jon Mikkel. 

Han menar att centrala Karasjok är så litet att det räcker med en kort promenad för att du ska få en helt ostörd syn av norrskenet. 

"Kom ihåg att klä dig varmt bara”, säger han. 

Vintertid kan det bli bitande kallt här uppe. Den kallaste dagen i februari 2018 var det minus 37,8 grader Celsius. Helt perfekt, menar Jon Mikkel:

”Ju kallare desto bättre. Låga temperaturer ger högre chans att det är stjärnklart”, säger han.  

Trots att Karasjok är både kallt och litet finns det tre hotell och campingalternativ med moderna stugor man kan hyra. Norges huvudled, E6:an, går genom orten. 

”Du hittar en utmärkt utsiktsplats om du kör en timme med bil mot staden Lakselv. Den är riktigt bra för att se norrskenet”, säger Jon Mikkel. 

”I motsatt riktning, fortfarande på E6:an men i riktning mot Finland, hittar du fler utsiktsplatser”, säger han, och lägger till att lokalborna aldrig tröttnar på norrskenet. Samtidigt är det en stor händelse när solen markerar början på slutet för polarnatten i januari.

Jon Mikkel Eira, Karasjok.
Photo: Jil Yngland

Kajakpaddlaren i Lofoten och på Kvaløya

Anita Andresen har ett ganska vanligt kontorsjobb, men så fort hon inte jobbar hänger hon med en grupp vänner som hon kallar sina "paddlingskompisar". 

Året runt, ibland flera gånger i veckan, samlas de på ön Kvaløya eller i Lofotens skärgård för att dela sin passion för kajakpaddling.

”Få saker slår känslan att paddla med norrskenet både över och under sig, i vattnet. I Norge kallar vi den här ljuseffekten för ’morild’”, förklarar Anita. 

Morild, eller mareld som det heter på svenska, är ett lysande fosforescerande fenomen som orsakas av bioluminiscerande plankton. 

När de är ute och paddlar får Anita och hennes vänner uppleva hur det är att vara nära valar. ”Så vitt jag vet har det aldrig inträffat en olycka. Vi paddlar omkring bland sälar som verkar vilja lära känna oss, och detsamma gäller många olika fåglar.”

Anita lärde sig hur man hanterar en kajak från sin vän Lise Haug Halvorsen på Elements Arctic Camp, specialister inom organiserade kajakresor. 

I slutet av kvällsturerna bestämmer sig gruppen för om de ska återvända hem eller sova utomhus i hängmattor i isolerade sovsäckar.

Anita Andresen on a kayak below the Northern Lights close to Tromsø in Northern Norway
Anita Andresen, Tromsø.
Photo: Elements Arctic Camp

Surfaren vid Andøyas kust

Anders Stave, läkare i staden Andenes i Vesterålen, är en drivande kraft bland de lokala surfarna. Andøya Surf Club består av en grupp vänner som är öppna för både nya medlemmar och surfare på besök. 

"Att se vågor av ljus över sig när man surfar på vågor är verkligen speciellt”, säger Anders. 

Den största utmaningen är inte bara den långa mörka säsongen, utan det faktum att den enda ljusglimten man får när man balanserar på brädan vanligtvis kommer från norrskenet. 

Fjellvettreglene gäller även ute till havs, så se till att klä dig ordentligt, var förberedd på oväntade väderomslag och välj det säkra före det osäkra”, säger Anders. Han minns speciellt en gång när han fick sällskap av flera späckhuggare, tio meter långa med två meter breda fenor. ”Jag måste erkänna att det var ganska läskigt och vi valde att återvända till land innan någonting otäckt inträffade.”

Ibland byter Anders och hans vänner ut våtdräkten mot kläder i ull, för att fjällvandra upp till öns mest kända utsiktsplats: Andøya Space Centre.

Ett annat favoritställe som Anders rekommenderar är norra Europas största vågbrytare, som finns i hamnen i hans hemstad Andenes. 

”Här får man en kombination av hav och norrsken, och det är nästan som att stå på en jättebräda”, skrattar Anders.

"Det finns såklart många andra sätt att uppleva norrskenet på”, lägger Anders till. ”Personligen har jag haft flera coola upplevelser när jag har åkt snowboard vid kusten. Det borde du pröva!”

Anders Stave, Andøya.
Photo: Anders Stave

Radioprofilen på Nordkap

Naturfotografen Kjell Bendik jobbar på Radio Nordkapp, en station som riktar sig till lokalbefolkningen i området kring den mytomspunna klippan Nordkap.

Själva utsiktsplatsen är stängd på vintern, med undantag för vissa organiserade turer. Kjell känner dock till flera andra ställen där man får riktigt bra utsikt över norrskenet, så att man kan ta den där perfekta bilden. Vilket faktiskt är hans specialitet. 

Skipfjordens vik är hans absolut favoritplats

"Det finns en parkeringsplats vid Seibukta längs E69:an som skottas under vintern. Där kan du iaktta norrskenet i en fridfull miljö, säger Kjell.

"Jag gillar också Tufjorden som ligger vid Magerøya, en utsiktsplats på väg till Nordkapsklippan. Här kan jag jobba ostört med lång slutartid, utan några avbrott”, säger han.

Kjell bor i områdets största stad, Honningsvåg, som har runt 2 000 invånare. Men runt Nordkap finns det också mindre orter och platser värda ett besök – till exempel Kåfjord, Repvåg, Skarsvåg, Nordvågen, Kjelvik, Valan, Gjesvær och Kamøyvær.

"Det finns så lite elektrisk belysning i Honningsvåg att det räcker att gå runt hörnet för att kunna ta in norrskenet till fullo. Sen kan man ta en öl efteråt”, säger Kjell.

Inger Lises ljus i Troms

I vidsträckta Troms träffar vi Inger Lise Ebeltoft, kulturkoordinator på Tromsøs sjukhus och före detta supermodell i Milano, Paris och New York. Hon har återförenats med Tromsø och norrskenet från hennes barn- och ungdom. 

Inger Lise tipsar om att åka till landsbygden runt Tromsø, där man kan beskåda norrskenet utan att störas av gatubelysningen.  

”Jag rekommenderar att du reser en timme med bil nordväst om Tromsø, till den charmiga byn som heter Hansnes. Där kan man även hoppa på en färja, antingen till den stora ön Vannøya eller den lite mindre, lugnare ön Karlsøy”, säger Inger Lise.

”I västra Tromsø kan du åka bil eller buss till den stora ön Kvaløya. Där finns det bra platser utan trängsel, till exempel orterna Kvaløyvågen and Skulsfjord och den otroligt vackra halvön Sommarøy”. 

I motsatt riktning österut ligger Balsfjord. Om du åker hela vägen till Nordkjosbotn i slutet på fjorden når du hit på en timme. 

När Inger Lise växte upp låg hon ofta och tittade på norrskenet i familjens trädgård. ”Trots det är norrskenet fortfarande lika mystiskt intressant, eftersom det ser så olika ut varje gång”, säger hon.

Inger Lise Ebeltoft in Tromsø in Northern Norway
Inger Lise Ebeltoft, Tromsø.
Photo: Private
NorwayLights-appen

NorwayLights-appens norrskens­prognoser hjälper dig i jakten på aurora borealis.

Här laddar du ner appen:

NorwayLights till iPhone
​NorwayLights till Android
NorwayLights till Windows

Så tar du snygga norrskensbilder

Kamera: En kamera med utbytbara objektiv är bäst, men i princip kan du använda vilken kamera som helst. Ju större och modernare bildchip, desto mindre brus i bilderna.

Fjärrutlösare: En utlösare med sladd är ett utmärkt sätt att minska kameravibrationer. Den kan användas tillsammans med eller i stället för inställningen manuell fördröjd utlösning, som de flesta kameror har idag. Har du inte en fjärrutlösare kan du ställa in fördröjd utlösning istället.

Rejält stativ: Ta med stativ om du vill undvika suddiga bilder, helst ett där du kan ställa in varje ben för sig. Om stativet är ostadigt kan du försöka hänga ett tungt objekt från mittpelaren.

Objektiv: Vidvinkelobjektiv är bäst, helst med en fokallängd mellan 10 och 24 mm och en bländare på f/1,4 (även om det kan duga med upp till f/4 i nödfall). Det är ett måste att kunna ställa in skärpan manuellt.

Smartphone: Det går att ta snygga bilder på norrskenet med en smartphone också. Det finns många olika appar att ta hjälp av som hjälper till att justera slutartiden och andra kamerainställningar. 

Läs mer om hur du fångar norrskenet på bild.

Hitta lokalbornas favoritplatser

Kolla in några av Norges bästa platser att se norrskenet på.

Norges bästa norrskensplatser
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Exklusiva och skräddarsydda resor

  Upptäck fler semesterpaket

  • Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
   Credits
   Crystal Lavvu Stay with Whale Watching and Northern Lights by Book Nordics
   Photo: Book Nordics
   Crystal Lavvu, hvalsafari og nordlys
   Tilbring natten i lavvo under nordlyset

   Tilbring natten i en Crystal lavvo i Lyngsalpan. Vi henter deg i Tromsø og tar deg med på ditt livs eventyr! Middag, frokost, transport og hvalsafari er inkludert. | Book Nordics

  • Looking out from a glass dome in northern Norway
   Credits
   Camping in northern Norway
   Photo: Glød Explorer
   Aurora Canvas Dome
   Spar 10 % på å bli medlem i vår Adventure Club

   Tilbring en natt i en glassdome under nordlyset. Våkne i Altas furuskog med utsikt over majestetiske, snødekte fjell. Privat bad og saunafasiliteter er tilgjengelige. | Book Nordics

  • Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
   Credits
   Tromsø Wildlife & Northern Lights by Authentic Scandinavia
   Photo: Brim Explorer
   Tromsø dyreliv og nordlys
   Tur til Tromsø by og båttur

   4 dagers tur til Tromsø, inkludert båttur for å se dyreliv og jakte på nordlyset. Med én dag ledig har du mulighet til å legge til flere vinteraktiviteter, som hundesledekjøring, reinsdyrsafari og mye mer. | Authentic Scandinavia

  • Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
   Credits
   Kirkenes Snowhotel from the outside at nighttime
   Photo: Visit Norway
   Arktisk vintereventyr
   Snowhotel Kirkenes, Hurtigruten og Tromsø.

   6-dagers vintereventyr inkludert en natt på Kirkenes Snowhotel, cruise med Hurtigruten til Tromsø og flere valgfrie vinteraktiviteter. | Authentic Scandinavia

  • Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
   Credits
   Ice Hotel, Northern Lights and Tromsø by Fjord Travel
   Photo: Terje Rakke / VisitNorway.com
   Ishotell, nordlys og Tromsø
   Hundesledetur, kongekrabbe, reinsdyrsledetur

   Opplev Norges beste nordlysdestinasjoner, Kirkenes og Tromsø, på denne 7-dagersturen fra Oslo. | Fjord Travel

  • Sleigh Ride Under the Northern
   Credits
   Sleigh Ride Under the Northern
   Photo: Book Nordics
   5-dagers vintereventyr i Lyngen
   Spennende vinteraktiviteter og nordlys

   Vil du se nordlyset danse over en beksvart himmel? Eller svinge kramponger og isøks i en frossen foss? Hva med et langrennskurs etterfulgt av en tur inn til avsidesliggende fjell? Eller hundesledekjøring? På denne turen kan du oppleve alle disse aktivitetene og enda mer! | Hvitserk

  • Man standing on deck looking at the northern lights
   Credits
   Man standing on cruiseship - northern lights
   Photo: Visit Norway
   Kort vintercruise
   Opplev Tromsø og et cruise med Hurtigruten

   4-dagers tur inkludert et cruise med Hurtigruten. Velg blant et bredt utvalg vinteraktiviteter, inkludert hundesledekjøring og nordlysekskursjoner. | Authentic Scandinavia

  • Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
   Credits
   Northern Lights Stay at Lyngen Lodge by 50 Degrees North
   Photo: Graham Austick / Lyngen Lodge
   Northern Lights Stay at Lyngen Lodge
   Fjellstue og vinteropplevelser under nordlyset

   5 dagers opphold i et boutiquehotell, inkludert transfer, hundesledekjøring, alle måltider, snøscooterkjøring og havsafari.  | 50 Degrees North

  • Hurtigruten and northern lights
   Credits
   Hurtigruten and the northern lights
   Photo: Visit Norway
   Nordlyscruise
   Besøk Tromsø, Nordkapp og Kirkenes

   6-dagers tur, inkludert tur-retur cruise med Hurtigbåten fra Tromsø til Kirkenes. Besøk Nordkapp og prøv vinteraktiviteter som hundesledekjøring og snøscooterkjøring. | Authentic Scandinavia

  • Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
   Credits
   Aurora Dinner Cruise by Brim Explorer
   Photo: Romain Charrier
   Aurora Dinner Cruise
   Arktisk tapas under nordlyset

   Bli med på nordlyscruise og nyt deilig arktisk tapas fra vår samarbeidspartner i Tromsø mens vi jakter nordlyset! | Brim Explorer

  • Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
   Credits
   Norwegian Fjords & Northern Lights by Authentic Scandinavia
   Photo: Grim Berge
   Norske fjorder og nordlys
   Oslo, Bergen, Flåm og Tromsø

   6-dagers vintereventyr. Opplev fjordene og den arktiske byen Tromsø. Fantastiske vinteraktiviteter som hundesledekjøring, nordlyssafari og mye mer kan legges til. | Authentic Scandinavia

  • Northern Lights Safari by Fjord Travel
   Credits
   Northern Lights Safari by Fjord Travel
   Photo: Sven-Erik Knoff
   Nordlyssafari
   Hundesledetur og polarlys

   6-dagers rundtur fra Oslo til Tromsø. Fly til Tromsø, der du kan oppleve regionens høydepunkter, inkludert flere muligheter til å jakte nordlyset. | Fjord Travel

  • Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
   Credits
   Northern Lights Dinner Cruise outside Tromsø by Go Fjords
   Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
   Nordlyscruise utenfor Tromsø
   Middag, båttur, nordlysjakt

   Om bord i en hybridelektrisk båt med panoramavinduer, kan du gli stille over fjorden mens du nyter et godt måltid og ser etter det magiske nordlyset. | Go Fjords

  • Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
   Credits
   Lofoten & Northern Lights by 50 Degrees North
   Photo: Piotr Krzeslak / Shutterstock
   Lofoten og nordlys med 50 Degrees North
   Autentisk opplevelse i Lofoten

   4 dagers tur med guidet nordlysjakt, RIB-tur og overnatting i en tradisjonell fiskerhytte. | 50 Degrees North

  • Tromsø
   Credits
   Tromsø
   Photo: Truls Tiller
   Tromsø vintertur
   Tromsø, nordlys og hundesledekjøring

   4 dagers vintertur til Tromsø i Nord-Norge, inkludert hundesledekjøring og nordlysjakt i minibuss. Flere vinteraktiviteter kan legges til. | Authentic Scandinavia

  • Magical Northern Light by Up Norway
   Credits
   Magical Northern Light by Up Norway
   Photo: Sorrisniva
   Magiske nordlys
   Hundesledekjøring og hvalsafari

   På denne turen oppfordres du til å skape din egen magi i Alta, ved å dra på eventyr som hundesledetur, snøscootertur og prøve isfiske, og kanskje får du se nordlyset i mørketiden. | Up Norway

  Upplev norrskenet på film

  Fler förslag

  Börja norrskensjakten här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Upptäck mer

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen