Var hittar man de bästa platserna om man vill uppleva norrskenet? Här delar sju personer som växte upp med det magiska ljusskenet med sig av sina bästa tips.
Det bor nästan en halv miljon människor i Nord-Norge. Här får du möta sju av dem: En kajakpaddlare, en renskötare, en lokal radioprofil, en surfare, en kulturkoordinator på ett sjukhus, en musiker och en taxichaufför. De lever helt olika liv, men har en sak gemensamt: De vet vart man ska bege sig för att få se aurora borealis i lugn och ro.
Upplev norrskenet med lokalborna
Tack vare Golfströmmen har Norge ett ganska milt klimat, åtminstone om man jämför med andra ställen i världen där man kan uppleva norrskenet. Därför finns det en stor chans att lokalborna är på plats med dig när du är redo att avnjuta magin. Oavsett om du åker till Tromsø, Lofoten, Nordkap, Finnmark eller Svalbard.
Norrsken för stadsbon i Tromsø
”Vi är lyckligt lottade att vi kan observera norrskenet till vardags, som när vi går till skolan eller jobbet på morgonen”, säger Aggie Frost, en musiker som är känd för sitt arktiska sound. Hon har till och med gjort ett akustiskt stycke med titeln "Aurora Lily". När Aggie inte gör sin egen musik har hon fullt upp med sitt jobb som kommunikatör på Nordnorsk Opera og Symfoniorkester.
”Mitt lilla norrskenstips om du inte har så mycket tid i Tromsø är Parkgata, nära stadsparken Kongsbakken. Här slipper du gatuljus som förstör upplevelsen”, säger Aggie.
Den mörka gatan vid parken är något helt annat än den livliga stadskärnan.
Ett par kilometer från centrala Tromsø ligger den vackra sjön Prestvannet.
”Detta naturreservat utan belysning är en stämningsfull plats när man vill se norrskenet. Det är en fridfull miljö som ligger bara en 20 minuter lång promenad från centrum”, säger Aggie.
Annies band Frost har turnerat många gånger i områden som tillhör den så kallade polarskensovalen. I staden Alta, till exempel, där det nya badhuset har utrustats med stora utomhusbassänger.
”Att bada under norrskenet är en häftig arktisk upplevelse”, säger hon och skrattar.
Taxichauffören i Svalbard
Wiggo Antonsen är en hårt arbetande taxichaufför i Longyearbyen, den största orten på ön Spitsbergen i Svalbard. Ögruppen ligger halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen. Han är inte bara en lokal profil utan också lite av en internationell kändis, efter att varit med i BBC-dokumentären ”Life on the edge”.
”Vissa turister tror att man måste resa till världens ände för att få se norrskenet, men mitt motto är att man inte ska resa längre än nödvändigt. I Svalbards mörker får man samma magiska upplevelse överallt”, säger han med ett bullrande skratt genom sitt stora frodiga skägg. "Vi använder vi norrskensappen Aurora Forecast 3D, så lämnar vi inget åt slumpen.”
Wiggo säger att det är viktigt att förbereda sig om man ska ta bra bilder av norrskenet. Han rekommenderar starkt att ta med sig stativ, eftersom ”det påverkar bilderna jättemycket. Att fotografera norrskenet är som att försöka ta bilder på ett spralligt barn”.
“Men be inte mig om hjälp. Jag är taxichaufför, inte fotospecialist”, lägger han till med ett skratt.
”Jag får lustiga förfrågningar hela tiden, som när en turist från Indien bad mig att köra honom till en isbjörn”, berättar Wiggo.
”Taxiyrket har inte gjort mig rik, men jag är här för att stanna.”
Renskötaren i Finnmark
Renskötaren Jon Mikkel Eira bor nära byn Karasjok i Finnmark, där han och hans familj driver Ravdol Reindeer Herding nära sjön Nattvatnet.
“Fördelen med att åka till Finnmark är att det är en mindre känd norrskensdestination, vilket betyder färre människor, massor av orörd natur och fridfulla utsiktsplatser”, lovar Jon Mikkel.
Han menar att centrala Karasjok är så litet att det räcker med en kort promenad för att du ska få en helt ostörd syn av norrskenet.
"Kom ihåg att klä dig varmt bara”, säger han.
Vintertid kan det bli bitande kallt här uppe. Den kallaste dagen i februari 2018 var det minus 37,8 grader Celsius. Helt perfekt, menar Jon Mikkel:
”Ju kallare desto bättre. Låga temperaturer ger högre chans att det är stjärnklart”, säger han.
Trots att Karasjok är både kallt och litet finns det tre hotell och campingalternativ med moderna stugor man kan hyra. Norges huvudled, E6:an, går genom orten.
”Du hittar en utmärkt utsiktsplats om du kör en timme med bil mot staden Lakselv. Den är riktigt bra för att se norrskenet”, säger Jon Mikkel.
”I motsatt riktning, fortfarande på E6:an men i riktning mot Finland, hittar du fler utsiktsplatser”, säger han, och lägger till att lokalborna aldrig tröttnar på norrskenet. Samtidigt är det en stor händelse när solen markerar början på slutet för polarnatten i januari.
Kajakpaddlaren i Lofoten och på Kvaløya
Anita Andresen har ett ganska vanligt kontorsjobb, men så fort hon inte jobbar hänger hon med en grupp vänner som hon kallar sina "paddlingskompisar".
Året runt, ibland flera gånger i veckan, samlas de på ön Kvaløya eller i Lofotens skärgård för att dela sin passion för kajakpaddling.
”Få saker slår känslan att paddla med norrskenet både över och under sig, i vattnet. I Norge kallar vi den här ljuseffekten för ’morild’”, förklarar Anita.
Morild, eller mareld som det heter på svenska, är ett lysande fosforescerande fenomen som orsakas av bioluminiscerande plankton.
När de är ute och paddlar får Anita och hennes vänner uppleva hur det är att vara nära valar. ”Så vitt jag vet har det aldrig inträffat en olycka. Vi paddlar omkring bland sälar som verkar vilja lära känna oss, och detsamma gäller många olika fåglar.”
Anita lärde sig hur man hanterar en kajak från sin vän Lise Haug Halvorsen på Elements Arctic Camp, specialister inom organiserade kajakresor.
I slutet av kvällsturerna bestämmer sig gruppen för om de ska återvända hem eller sova utomhus i hängmattor i isolerade sovsäckar.
Surfaren vid Andøyas kust
Anders Stave, läkare i staden Andenes i Vesterålen, är en drivande kraft bland de lokala surfarna. Andøya Surf Club består av en grupp vänner som är öppna för både nya medlemmar och surfare på besök.
"Att se vågor av ljus över sig när man surfar på vågor är verkligen speciellt”, säger Anders.
Den största utmaningen är inte bara den långa mörka säsongen, utan det faktum att den enda ljusglimten man får när man balanserar på brädan vanligtvis kommer från norrskenet.
”Fjellvettreglene gäller även ute till havs, så se till att klä dig ordentligt, var förberedd på oväntade väderomslag och välj det säkra före det osäkra”, säger Anders. Han minns speciellt en gång när han fick sällskap av flera späckhuggare, tio meter långa med två meter breda fenor. ”Jag måste erkänna att det var ganska läskigt och vi valde att återvända till land innan någonting otäckt inträffade.”
Ibland byter Anders och hans vänner ut våtdräkten mot kläder i ull, för att fjällvandra upp till öns mest kända utsiktsplats: Andøya Space Centre.
Ett annat favoritställe som Anders rekommenderar är norra Europas största vågbrytare, som finns i hamnen i hans hemstad Andenes.
”Här får man en kombination av hav och norrsken, och det är nästan som att stå på en jättebräda”, skrattar Anders.
"Det finns såklart många andra sätt att uppleva norrskenet på”, lägger Anders till. ”Personligen har jag haft flera coola upplevelser när jag har åkt snowboard vid kusten. Det borde du pröva!”
Radioprofilen på Nordkap
Naturfotografen Kjell Bendik jobbar på Radio Nordkapp, en station som riktar sig till lokalbefolkningen i området kring den mytomspunna klippan Nordkap.
Själva utsiktsplatsen är stängd på vintern, med undantag för vissa organiserade turer. Kjell känner dock till flera andra ställen där man får riktigt bra utsikt över norrskenet, så att man kan ta den där perfekta bilden. Vilket faktiskt är hans specialitet.
Skipfjordens vik är hans absolut favoritplats.
"Det finns en parkeringsplats vid Seibukta längs E69:an som skottas under vintern. Där kan du iaktta norrskenet i en fridfull miljö, säger Kjell.
"Jag gillar också Tufjorden som ligger vid Magerøya, en utsiktsplats på väg till Nordkapsklippan. Här kan jag jobba ostört med lång slutartid, utan några avbrott”, säger han.
Kjell bor i områdets största stad, Honningsvåg, som har runt 2 000 invånare. Men runt Nordkap finns det också mindre orter och platser värda ett besök – till exempel Kåfjord, Repvåg, Skarsvåg, Nordvågen, Kjelvik, Valan, Gjesvær och Kamøyvær.
"Det finns så lite elektrisk belysning i Honningsvåg att det räcker att gå runt hörnet för att kunna ta in norrskenet till fullo. Sen kan man ta en öl efteråt”, säger Kjell.
Läs mer om hur du fångar norrskenet på bild.
Inger Lises ljus i Troms
I vidsträckta Troms träffar vi Inger Lise Ebeltoft, kulturkoordinator på Tromsøs sjukhus och före detta supermodell i Milano, Paris och New York. Hon har återförenats med Tromsø och norrskenet från hennes barn- och ungdom.
Inger Lise tipsar om att åka till landsbygden runt Tromsø, där man kan beskåda norrskenet utan att störas av gatubelysningen.
”Jag rekommenderar att du reser en timme med bil nordväst om Tromsø, till den charmiga byn som heter Hansnes. Där kan man även hoppa på en färja, antingen till den stora ön Vannøya eller den lite mindre, lugnare ön Karlsøy”, säger Inger Lise.
”I västra Tromsø kan du åka bil eller buss till den stora ön Kvaløya. Där finns det bra platser utan trängsel, till exempel orterna Kvaløyvågen and Skulsfjord och den otroligt vackra halvön Sommarøy”.
I motsatt riktning österut ligger Balsfjord. Om du åker hela vägen till Nordkjosbotn i slutet på fjorden når du hit på en timme.
När Inger Lise växte upp låg hon ofta och tittade på norrskenet i familjens trädgård. ”Trots det är norrskenet fortfarande lika mystiskt intressant, eftersom det ser så olika ut varje gång”, säger hon.
Norrskensrapporten
Upplev norrskenet på film
Norrsken: Naturens egna rytmer!
Fler förslag
Börja norrskensjakten här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.
Exklusiva och skräddarsydda resor
Upptäck fler semesterpaket.