Skip to main content

SALTEN

Naturens läkande kraft

Scrolla ner för inspiration,
eller planera din resa nu.

Fjälltoppar, makalösa nationalparker och dånande vattenfall.

Fjordar, fiskebyar, glaciärer och ett vibrerande kulturliv i en av Norges snabbast växande städer.

Undersköna Salten sträcker sig från Helgeland i söder till Ofoten i norr.

Regionens största stad är norra Norges lilla storstad Bodø, som just nu gör sig redo att axla utmärkelsen Europeisk kulturstad 2024.

Bodø är det urbana navet i Salten och det bästa utgångsläget för att utforska resten av regionen.

Kolla in lokalbornas bästa tips för en långhelg i Bodø eller ha staden som startpunkt för exkursioner.

Se till att uppleva höjdpunkter som Kulturkvartalet Stormen, ett kulturhus med både bibliotek och konsertsal, och missa inte den utsökta konditorkonsten hos Craig Alibone. Dessutom ligger både den idylliska handelsplatsen Kjerringøy handlested och världens kraftigaste malström Saltstraumen i närheten.

Fisket i Saltstraumen är legendariskt, på sommaren kan du fiska hela natten tack vare midnattssolen.

När du har bockat av de stadsnära naturupplevelserna på listan är det dags att utforska resten av Salten.

Den världskände författaren Knut Hamsun, som fick Nobelpriset i litteratur 1920, bodde här i många år. Omgivningarna inspirerade flera av hans romaner, bland annat "Pan", "Markens gröda" och "Landstrykare".

Hamsunsenteret i Hamarøy får du en god insikt i Hamsuns liv och en vacker panoramautsikt över området de kallar Hamsuns rike.

Bara 20 minuter därifrån kan du unna dig en övernattning i en fyr.

I Tranøy fyr har du fri utsikt över hela Vestfjorden och Lofotens branta fjäll. Låt dig vaggas till sömn av ljudet från vågor som rullar in, helt oslagbart!

Norr om Bodø ligger Steigen, ett område med storslagna fjälltoppar och otroliga sandstränder som Bøsanden och Brennviksanden.

Avslappning vid kusten och fjällvandring i bergen, utforska kulturlandskapet och den historiska ön Engeløya, följ med på ripjakt...

...och tillbringa natten i ett av Norges mest unika semesterboenden.

De moderna havsstugorna på Manshausen har vunnit hela fyra priser vid A+Awards, en prisutdelning som brukar kallas "arkitekturens Oscars".

Det finns en hel mängd unika boenden i närheten, som boutiquehotellet Villa Haugen och Naustholmen, där äventyraren, författaren och paddeldrottningen Randi Skaug bor.

Njut av fiske och båtturer, bastubad och havets nyfångade delikatesser - total avkoppling för kropp och själ...

Logga av och ta en välbehövlig paus från vardagsstressen på utflykt i Saltens nationalparker.

Rago i Sørfold (på bilden) erbjuder äkta vildmark, medan Láhko och Junkerdal är de bästa ställena för dig som vill fiska i sjö eller älv.
Sjunkhatten har flera vandringleder och grillplatser, ett utmärkt val för barnfamiljer.

I nationalparken Saltfjellet-Svartisen, kan du följa med på en glaciärvandring på norra Skandinaviens största glaciär Svartisen.

I närheten kan du besöka en av världens mest exklusiva toaletter. Haha, nej det är ingen Norgehistoria!

Många resenärer kommer till Salten med bil och den sista sträckan på natursköna Kystriksveien går genom regionen. Ureddplassen i Gildeskål är en perfekt rastplats för både fotoentusiasten och den som har andra, mer basala, behov...

Kommer du från söder längs E6 över Saltfjellet mot Fauske eller skidåkningens mecka Sulitjelma, är det en av resans höjdpunkter att korsa den norra polcirkeln. Kanske under norrskenet?

Lägg gärna in ett stopp på Nordland nationalparksenter i Saltdal. Det är även utgångspunkten för utflykter i det unika naturreservatet Junkerdalsura.

Du kan också känna kraften från det dånande vattenfallet Ingeborgfossen, eller testa fiskelyckan i Saltdalselva.

Gillar du älvfiske? Då måste du testa Beiarelva, en av Norges bästa laxfiskeälvar som ligger i Beiarn, strax väster om Saltdal.

Är havsfiske din grej? Då har du verkligen hittat hem här längs Saltens kust. Kommer du på vintern är chanserna stora för att du får en skrei på kroken!

"Tänk att bo här!"

Det kan du! Åtminstone i några dagar.

The Arctic Hideaway på den lilla ön Fleinvær är bara en av alla underbara platser du kan vakna upp på, när du är på upptäcktsfärd längs Saltens variationsrika kust.

Här har invånarna alltid bott vid havet. Kolla in de mysiga orterna Gildeskål, Meløy och Rødøy, som alla är helt magiska destinationer för båtluffen.

Hit till den sydliga delen av Salten kommer du enkelt till fiskebyarna och öpärlor som Støtt (på bilden), Bolga och Sør-Arnøy med snabbåt från Bodø och andra ställen längs kusten.

Båtresor passar även perfekt som prisvärd sightseeing.

Salten är ett fantastisk resmål hela året, du måste bara välja vad du vill uppleva.

Planera din resa till Salten,
eller kolla in lokalbornas guide till Bodø för mer inspiration.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor