Skip to main content

POLCIRKELN

Låt oss korsa den magiska gränsen!

Den berömda polcirkeln markerar gränsen för var du kan uppleva midnattssolen och den arktiska vintern i norr. Men visste du att cirkeln faktiskt inte är en fysisk linje och att den magnetiska nordpolen rör på sig? Ta reda på var cirkeln finns och var du kan korsa den, samtidigt som du lär dig några roliga fakta!

En rastlös linje

“De flesta vet inte att polcirkeln faktiskt rör på sig. Varje år flyttar den på sig cirka 14 meter”, säger Elias Andersson, chef för Polarcirkelcentret. För att vara tydlig: polcirkeln som latitudlinje på kartan förblir på samma plats, medan den magnetiska nordpolen flyttar på sig.

När polcirkelcentret byggdes 1990 för att välkomna besökare vid fjällområdet Saltfjellet i Nordnorge trodde man att polcirkeln gick rakt igenom byggnadens mitt. Men eftersom den ständigt rör på sig, ligger dess faktiska position nu längre norrut.

“Den magnetiska polen kommer att gå hela vägen upp till Lofoten, innan den börjar röra sig söderut igen. Det kommer att ta ungefär 40 000 år innan det är tillbaka mitt i besökscentret”, säger Elias.

Den magnetiska nordpolen gör med andra ord en lång och långsam resa genom Norge. Hela rutten går hela vägen från Brønnøysund i södra delen av Nordland fylke till Moskenes i norr – ett avstånd på totalt 267 kilometer!

Ljusen i Nordnorge

Man kan inte fysiskt se den faktiska polcirkeln, eftersom det bara är en linje på kartan. Men man kan märka dess rörelse på andra sätt.

Nära polcirkeln inträffar på vintern ett naturfenomen. På norska kallas det för mørketid, alltså polarnatten. Polarnatten är när solen ligger under horisonten 24 timmar om dygnet under en tidsperiod på vintern. Det är med andra ord nästan helt mörkt dygnet runt. Som tur är kan man under denna period få se norrskenet, vilket pryder den arktiska himlen med helt fantastiska färger.

I områden nära polcirkeln inträffar på sommaren motsatsen till polarnatten, då den underbara midnattssolen lyser upp himlen – verkligen en belöning när man har uthärdat vinterns mörka dagar!

1, 2, 3, HOPPA!

Vill du korsa den magiska polcirkeln?

Även om polcirkeln rör på sig finns det fortfarande många roliga sätt att göra en symbolisk korsning på.

Som här, på Polarcirkelcentret. Hoppa över eller följ marmorgången som markerar cirkeln som löper rakt igenom byggnadens mitt!

Kom ihåg att köpa ett vykort med en speciell polcirkelstämpel – ett roligt sätt att låta alla veta att du har korsat cirkeln!

Du kan också korsa med tåg.

Nordlandsbanan, som går mellan Trondheim och Bodö, tar dig över fjällområdet Saltfjellet, precis vid Polarcirkelcentret.

När tåget passerar den magiska gränsen läser konduktören upp ett meddelande i högtalarna.

Man kan också se två stenpyramider som markerar cirkeln, en på varje sida av spåren.

Det finns också flera klotformade monument som markerar polcirkeln, så håll utkik!

Här är ett på den lilla ön Vikingen, norr om Tonnes i Helgeland.


Den norska båtlinjen Hurtigruten markerar lite extra när den passerar ön Vikingen och polcirkeln.

Ombord utförs lättsamma ceremonier, inklusive ett “dop” när fartyget korsar den magiska linjen.


“Dopet” utförs av ingen mindre än havsguden själv – kung Neptunus!

Men se upp, ceremonin är en iskall upplevelse, och Neptunus använder en hink med iskallt vatten.

Vågar du anta utmaningen?

Det finns mycket att uppleva när man reser över polcirkeln.

Utforska mer nedan!

Nordnorges höjdpunkter

Upplev polcirkeln på sommaren!

Gör dig redo för magiska dagar och nätter

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor