Skip to main content

Redo för en tur på Norges längsta järnväg?

Upplev Nordlandsbanan

Korsa polcirkeln med expresståg

"Det är en fascinerande och historisk järnväg. Och naturen går inte heller av för hackor".

Benny Sætermo, naturledare vid Nordland Nasjonalparksenter

"Om jag skulle beskriva tågresan från Trondheim till Bodø skulle jag säga att den är full av kontraster."

"Det börjar med ett lummigt landskap i Trøndelag ..."

" ... och fortsätter genom ett kargare bergslandskap innan tåget rullar genom dalgångar ner till fjordarna i norra delen av landet.”

Njut av 24 timmars dagsljus på sommaren och med lite tur – norrsken på vintern.

Nordlandsbanan är en helt fantastisk upplevelse, oavsett när du reser!

Är du redo?

Vi drar norrut!

Korsa 293 broar, färdas genom 154 tunnlar och korsa polcirkeln! Norges längsta sammanhängande järnvägsbana är en resa utöver det vanliga.

”Jag har mest rest på den nordliga delen av den här banan i jobbet, men det är verkligen väl värt att göra hela den 10 timmar långa resan. Det finns så mycket att se på vägen” säger Benny Sætermo.

Som naturvägledare på Nordland Nasjonalparksenter kan man säga att Bennys intresse för djur och natur är större än genomsnittet. Från tågfönstret på den 729 kilometer långa Nordland kommer du nära inpå bägge, och resan bjuder på stor variation i landskap, kultur och klimat.

– Tåget korsar det stora Saltfjellet och man kan faktiskt tydligt se att berget är som en gräns, med helt olika växtlighet på var sida om det. På södra sidan växer granskog medan norra sidan består av tall. Det är samma sak med vissa djurarter också, säger Benny.

Du kan också resa på Nordlandsbanan med nattåg. Har du tur kan du på vintern få se det magiska norrskenet från tågfönstret. En tur på sommaren är också spektakulär, med midnattssol som lyser upp himlen och ger vackra vyer dygnet runt.

– Det finns goda chanser att se renar på den här sträckan, inte minst i fjällen. Havsörnar förekommer också, men det är mindre vanligt.

Benny

Historiska spår

Tåget passerar flera historiska platser på sin väg norrut, däribland många krigsminnen från andra världskriget. Järnvägen i sig är också rik på historia.

”Jag är väldigt intresserad av historia och gillar att besöka historiska platser. Längs Nordlandsbanan ser man många krigsminnen, och många av dem ligger inom räckhåll från stationerna”, säger Benny.

Delar av järnvägen byggdes av nazisterna med hjälp ryska krigsfångar som tvingades arbeta under svåra arbetsförhållanden och extremt väder. Det blev ett stort antal dödsoffer under arbetets gång.

”Det låg många fångläger på och omkring Saltfjellet. Det är ett mörkt kapitel i vår historia, som jag tycker det är viktigt att vi inte försöker dölja eller glömma”, säger Benny.

Bläddra ner för att ta del av några intressanta stopp längs banan!

En guide till de bästa stoppen längs Nordlandsbanan

Planera en hel tågsemester!

Stationerna längs Nordlandsbanan ligger på flera fantastiska platser, med en rad spännande upplevelser inom räckhåll.

Häng med!

Resan börjar i Trondheim

Regionen Trøndelag är känd för sin nordiska gastronomi av allra högsta rang, och är en historisk plats med mycket att uppleva – så se till att utforska staden innan du kliver ombord på tåget!

Kolla in Trondheimbornas egna tips, och följ med på guidad tur genom stadens gotiska ståtlighet: Nidarosdomen.

Första etappen från Trondheim

Kliv ombord på stadens tågstation. Om du kommer med flyg kan du i stället hoppa på i Værnes.

Reser du på våren eller sommaren rullar grönskande och färgsprakande jordbrukslandskap förbi utanför fönstret på resan längs Fættenfjorden.

”Håll ögonen öppna, för om du sitter på tågets vänstra sida kan du se två betongblock på andra sidan fjorden. De var en gång i tiden förankring för slagskeppet Tirpitz, ett av världens mest kända krigsfartyg – som man gömde i fjorden under andra världskriget, säger Benny och tillägger att det finns ett krigsminnesmärke i området också.

Verdal station: Historiska Stiklestad

En och en halv timme efter att ha lämnat Trondheim stannar tåget i Verdal.

"Från tågstationen i Verdal kan du ta en promenad till Stiklestad Nasjonale Kultursenter, som ligger ungefär fyra kilometer från tågstationen. Jag tycker alltid det är värt att promenera till historiska platser, men det går att ta en taxi också, säger Benny.

Stiklestad är platsen där det berömda slaget år 1030 utspelades, när vikingakungen Olav Haraldsson (som senare blev St. Olav) stupade. Slaget räknas som en viktig händelse i enandet av Norge, och för kristendomens genombrott i landet.

Besök också gärna Stiklestad Pilegrimssenter. Härifrån kan du vandra längs S:t Olavsleden, som sträcker sig hela vägen från Selånger i Sverige till Nidarosdomen i Trondheim.

Steinkjer station: Den gyllene omvägen

När du är här kan du passa på att ta en tur på den vackra gyllene omvägen, där du kan njuta av härlig natur, prova utsökt mat och ta del av konst och hantverk i det vackra Inderøy. Från Steinkjer station tar du den lokala Trønderbanan till tågstationen i Røra. Därifrån går det sen att förbeställa transport vidare till Inderøy.

Om du vill cykla från Røra station kan du hyra både vanlig cykel och elcykel hos Visit Innherred. De kan också möta dig vid stationen om du vill. Har du bagage med dig kan du få det transporterat direkt till ditt boende. På tal om boende kan du övernatta på unika och prisbelönta Øyna Kulturlandskapshotell, som också erbjuder både 3- och 5-rättersmåltider gjorda på lokala råvaror. Det är en av de bästa restaurangerna i området!

Lassemoen station: Namsskogan Familiepark

Efter den gyllene omväg fortsätter resan på Nordlandbanan!

Om du reser med barn måste ni se till att besöka Namsskogan Familiepark! Här finns massor av djur att kika på, som järv, lodjur, varg och björn. Du kan till och med övernatta hos vargarna (helt säkert såklart) i parkens exklusiva lavvoer (samiska tält).

Det går att förbeställa transport från tågstationen till djurparken.

"Nu närmar vi oss min del av banan – den norra delen."

Benny

Res genom Nord-Norge

När tåget når Nordland kan du börja ställa in dig på fjällmiljöer och tunnlar. Se till att ha kameran redo, för här har du goda chanser att få se renar och andra vilda djur, särskilt när tåget korsar Saltfjellet.

Majavatn station: Børgefjell nationalpark

”Efter fyra timmar på Nordlandsbanan passerar tåget genom Børgefjell nationalpark, som sträcker sig över både Nord-Trøndelag och Nordland”, berättar Benny.

Børgefjell nationalpark bjuder på höga toppar och djupa dalar, och området är fantastiskt för både jakt och fiske. Trakten är också känd för sina fjällrävar.

”Tåget gör ett stopp vid Majavatn, där det finns mycket fina fiskevatten”, säger Benny.

Om du vill fiska i nationalparken måste du skaffa ett lokalt fiskekort, det så kallade Børgefjellkortet.

Mosjøen station: Pittoreskt stadsliv och Helgelandskusten

Efter Majavatn rullar resan vidare i en timme innan tåget kommer till Mosjøen. Det här är Norges geografiska centrum, och du bör definitivt se till att övernatta i den här staden, som har mycket att uppleva. Benny rekommenderar ett kafébesök i de historiska kvarteren Sjøgata. Här hittar du också välbevarade byggnader från 1800-talet, mysiga butiker, konstgallerier och mycket annat. Ett perfekt område att bara ströva omkring i!

Vill du få upp pulsen lite finns här också gott om alternativ. Ta en tur upp för de 4000 trappstegen på världens längsta stentrappa, byggd av sherpor från Nepal. Det är den omtalade Helgelandstrappan, som öppnar under 2023. Eller susa ner för Nord-Norges mest spektakulära zipline och njut av en svalkande dryck i trädgården på det mysiga Fru Haugan Hotel .Du kan också ta dig an Mosjøen via ferrata.

Mosjøen är också en bra utgångspunkt för en rundresa i Nord-Norge. Ta bussen till Sandnessjøen, där det finns goda båtförbindelser till öar och små samhällen längs den spektakulära Helgelandskusten.

Mo i Rana station: Vetenskap och historia

”Nu kan du räkna med mängder av tunnlar, på väg till min stad: Mo i Rana”, säger Benny.

Tågresan från Mosjøen tar 1 timme och 10 minuter, och väl framme rekommenderar Benny det han kallar ett riktigt ”upplevelsemekka”: Helgeland Museum och Vitensenteret Nordland.

”Museet och vetenskapscentret ligger båda i samma byggnad, som du ser från tågstationen. Det här är ett bra ställe för hela familjen”, menar Benny.

Mo i Rana är den tredje största staden i Nord-Norge, med massor av kaféer, shopping och kulturevenemang. I området finns också en rad spännande grottor att utforska.

Över Saltfjellet: Svartisen nationalpark

Luta dig tillbaka och koppla av medan tåget följer Ranaelv uppför Dunderlandsdalen till Saltfjellet-Svartisens nationalpark. Där väntar den största glaciären på det norska fastlandet: Svartisen.

Polcirkeln

”Nu är vi på väg upp över Saltfjellet. Det är färre träd ju högre upp vi kommer, och allt större områden med kargt och avskalat landskap som breder ut sig. Det är verkligen ett bra område för vandring och cykling”, säger Benny.

Ett meddelande spelas upp i högtalarna när tåget korsar den magiska polcirkeln. Du är nu inne i midnattssolens magiska rike. Ha kameran redo om du vill ta bilder av stenpyramiderna som markerar polcirkeln. De finns på var sida om järnvägen. På höger sida ser du också Polarsirkelsenteret.

"Visste du att polcirkeln faktiskt flyttar sig 14 meter varje år?" säger Benny när tåget korsar den.

Fortsätt att ha kameran framme, för här är det goda chanser att få se renar också.

Lønsdals station: Vandring i Saltfjellet

Första station norr om polcirkeln är Lønsdal, som ligger 511 meter över havet.

Tågtiderna passar perfekt om man vill vandra här. Du kan ta nattåget till Lønsdal, komma fram på morgonen, och sen ta dagtåget på eftermiddagen när du vandrat färdigt”, berättar Benny.

Om du vill ha mer tid till att utforska fjället har Den Norske Turistforening (DNT) stugor att hyra.

Valnesfjord station: Barnens nationalpark

Nu när tåget närmar sig slutstationen byts fjällen sakta men säkert ut mot fjordutsikt. Efter en timme och tjugo minuter stannar tåget vid Valnesfjorden, en perfekt knutpunkt för vandring i Sjunkhatten nationalpark.

”Nationalparken kallas barnens nationalpark, och här hittar du vandringsturer som passar alla åldrar. I Øvre Valnesfjord finns också leder som är tillgängliga för rullstolsburna”, säger Benny.

På vintern är Valnesfjord en populär plats för längdskidåkning.

Nu kan du njuta av utsikten över den majestätiska bergskedjan Børvasstindan medan tåget glider fram längs fjordarna...

... till slutstationen Bodø.

Bodø blir Europeisk kulturhuvudstad 2024.

Kolla in gatukonst och spännande museer och ta en tur till världens starkaste malström, Saltstraumen, och till den dolda pärlan Kjerringøy.

Välkommen till den lilla storstaden i norr!

Utforska Bodø

Planera tågresan

Du kan också börja tågäventyret i Oslo, eller från tågstationen på Oslo flygplats, och resa på Dovrebanan till Trondheim där du kan byta till Nordlandsbanan. Slutstationen Bodø har flygplats med utrikes förbindelser, och från Bodø kan du också ta färja eller expressbåt och utforska Lofoten, Salten och Helgelandskusten.

Gör dig redo för resan med Nordlandsbanan:

Upplev The Trail Way

Sommaren 2024 kan du följa The Trail Way längs Nordlandsbanan. The Trail Way är ett samarbete mellan ledande aktörer i regionen, bland andra Bodø2024 och Nordland Teater, och består av sex upplevelser från olika stationer längs linjen. Du tar tåget från Trondheim till Bodø och kan vara med på valfria utflykter vid stationerna Trofors, Mosjøen, Bjerka, Mo i Rana och Lønsdal.

Varje tur bjuder på en kombination av unik natur och lokala historier. Kolla in upplevelserna här och välj en eller två, eller gör hela bunten!

Planera en rundresa i Nord-Norge! Här är de bästa turerna:

Och förbered dig för tågresan i Norge med tips från vår norska tågexpert!   

Ta tåget

Utforska spännande upplevelser längs Nordlandsbanan. Du behöver ingen bil!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor