Skip to main content

Midnattssolen är inte bara ett naturfenomen. För invånarna i de arktiska delarna av Nord-Norge är det mer en sinnesstämning. Och det smittar av sig på alla som kommer hit på besök. Framåt kvällen fylls luften av en mystisk atmosfär som gör det nästan omöjligt att gå och lägga sig. Solen glöder och man bara måste ge sig ut på äventyr!

Lokalborna tar ofta en kopp kaffe eller ger sig ut på fisketur även efter midnatt. Vad finns det mer man kan göra de här extra timmarna? Här är våra bästa tips på saker man kan hitta på under midnattssolen.

1. Strandliv

Sommar och sol är ofta synonymt med skönt häng på stranden. Och mycket bad. Det gäller här också, även om vattnet allt som oftast är minst sagt friskt.

Det finns få saker som går upp mot en härlig kväll på en vit sandstrand och se hur solen färgar landskapet gyllengult. Många stränder vetter mot väst eller norr, vilket ger perfekt utsikt över den lågt liggande solen. Det finns gott om fina campingplatser om du vill övernatta ute i naturen. Köp med dig lite lokala godsaker som ost, fisk och rökt kött och ta en picknick i det gröna. Ta med en god öl från ett av de lokala bryggerierna också!

2. Kryssning under midnattssolen

En av de bästa platserna man kan vara på i midnattssolen måste vara havet. Åk på kryssning med Hurtigruten eller Havila längs den vackra kusten och slå dig ner på första parkett till den magiska solupplevelsen. Båtarna brukar också erbjuda guidade turer och aktiviteter.  

Även andra operatörer har midnattssolupplevelser till sjöss, till exempel i närheten av Tromsø och längs den fantastiska Trollfjorden mellan Lofoten och Vesterålen.

3. Nattvandring

Snör på vandringskängorna och gå på tur i den ljusa natten. Många av de natursköna lederna i Nord-Norge blir ännu vackrare i midnattssolen. Vill du ta dig till toppen men spara på krafterna kan du ta linbanan upp både i Tromsø och Narvik. Här är några turer som är extra fina under midnattssolen.

4. Fisketurer och valssafari

Havet är öppet dygnet runt, och fisken nappar dag som natt. Om du har tur med vädret är det bara att glida omkring på ett lugnt vatten och njuta av livet. Båt och utrustning finns att hyra nästan överallt, och guidade båtturer ges över hela regionen. Be gärna lokalbefolkningen om tips.

Är du nyfiken på de gigantiska varelserna som lever under ytan? Ta dig till Vesterålen och åk med på valssafari från Andenes eller Stø. Det är en helt fantastisk upplevelse oavsett tid på dygnet, men att se de majestätiska djuren i det trolska nattljuset gör upplevelsen ännu mer oförglömlig.

På andra vildmarkssafarier får du se lunnefåglar, örnar, sälar och andra arktiska djur.

5. Paddla kajak i skärgården

Tänk dig att paddla ut sent på kvällen och gå i land på en avskild strand. Det är bara du, måsarna, havet och den ljusa natthimlen. Och kanske nån du tycker om. Många platser i den här delen av Norge har en vacker skärgård eller långa, djupa fjordar. Många ställen hyr ut kajak, SUP-brädor och roddbåtar.

Kom bara ihåg att vattnet är kallt och att havet kan blåsa upp även på sommaren. Våtdräkt rekommenderas, och det är en god idé åka med guide. De lokala guiderna har koll på havet och vet var det är säkrast att åka.

Kolla in några av paddlingsturerna under midnattssolen eller hitta fler paddlingsalternativ i Nord-Norge.

6. Cykla i magiskt ljus

Ta hojen och åk från ö till ö, till exempel längs den fina Helgelandkusten. Det finns många olika paketturer, så det är bara att välja en som passar dig, dyka upp och rulla iväg. Och cykla lite på kvällen och natten så får du mindre trafik. Solen är ju ändå uppe!

Cyklar finns att hyra på ett flertal platser. Elcykel kan vara en god idé om motvinden känns lite kämpig.

Landsvägscykling är också ett populärt alternativ i Salten, Lofoten, Vesterålen, och Senja.

Gillar du mountainbike kommer du inte heller ha tråkigt! Naturen är ömtålig, och du får se till att cykla försiktigt – men det finns fantastiska områden för mountainbike i Narvik och Lyngenfjord. I Finnmark kan du cykla över Finnmarksvidda och övernatta i fjällstugor längs vägen.

7. Unikt boende

När du reser i Nord-Norge rekommenderas en natt (eller flera) i en mysig fiskarstuga, en fyr eller en campingplats vid havet. Det finns inget som slår utsikten du får över havet och midnattssolen.

Hitta spännande övernattningsalternativ i Nord-Norge.

8. Gör som lokalbefolkningen

De extra timmarna med dagsljus livar verkligen upp festivalsäsongen. Kolla in den internationella urfolksfestivalen Riddu Riđđu i Manndalen, Arctic Sea Kayak Race i Vesterålen eller Festspillene i Harstad. Och på Trænafestivalen längs Helgelandkusten kan du gå på konsert inne i en stor grotta!

I de ljusa sommarnätterna är det också trevligt att bara ta en bit mat eller en öl – givetvis utomhus! Och är du i Tromsø får du inte missa att gå på midnattssolkonsert i Ishavskatedralen.

9. Fler tips

Det är svårt att få med allt som Nord-Norge har att erbjuda, men en del saker är helt unika och går inte att uppleva på så många platser i världen.

Åk på kungskrabbsafari utanför Kirkenes, spela golf eller ta en ridtur under midnattssolen. Klappa söta huskyvalpar. Eller vandra till Narvik från svenska gränsen. Det sistnämnda är faktiskt inte så svårt som det låter, men du kan också ta tåget på Ofotbanen.

Ta chansen att uppleva den samiska kulturen, till exempel i Alta, Karasjok och Kautokeino. Med lite tur kan du få höra lite vacker jojk!

På Varangerhalvön kan du spana efter arktiska fåglar, och vill du fiska är Saltstraumen (världens starkaste tidvattenström) utanför Bodø ett kanonställe. Det är också en av Norges populäraste platser att dyka på, så häng gärna med på guidad dykningstur.

10. Populära platser med midnattssol

Den perfekta platsen att uppleva midnattssolen på är nog Nordkap, en av de nordligaste punkterna på det norska fastlandet. Öarna Sommarøy och Kvaløya utanför Tromsø är också fantastiska, för att inte nämna Lofoten, Vesterålen och Senja. I Salten och längs Helgelandkusten kan du köra rakt mot den låga solen på Kystriksveien, en av världens vackraste vägsträckor.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor