VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

5 arktiska sommartips

Höjdpunkter norr om Polcirkeln
Vandra dygnet runt på Senja, dyk i sjön Blåisvatnet eller bara koppla av i det majestätiska landskapet på ön Andøya. Här är fem platser som tål att besökas i Nord-Norge.
A man standing on the tip of a mountain in the midnight sun at Senja
Midnight sun at Senja.
Photo: Steffen Fossbakk

  På senare år har Lofotenöarna i norra Norge fått mycket uppmärksamhet i sociala medier. Stämningsfulla bilder på branta berg och djupa fjordar i midnattssolen har fått många att släppa allt och boka biljett till den vackra skärgården långt över polcirkeln.

  Men Lofoten är långt ifrån Nord-Norges enda fotovänliga resmål – det finns många fler, och dessutom med färre besökare och mer plats.

  Naturfotografen Steffen Fossbakk har rest kors och tvärs i Norges nordligaste delar och fångat åtskilliga natursköna resmål på bild. Idag har Steffen mer än 100 000 följareInstagram, och varje vecka delar han nya foton på regionens vilda natur.

  Så vart ska man åka? Som tur är delar Fossbakk gärna med sig av sina favoritdestinationer – här är fem som passar utmärkt om du vill ge dig ut på äventyr i vacker natur som fortfarande har en känsla av exklusivitet.

  Nord-Norge är norska fastlandets största region, men Steffen behöver inte resa långt från sitt hem i Finnsnes för att hitta fantastiska motiv till nya bilder. Han bor bara ett stenkast från en av sina favoritplatser: Ön Senja som ligger halvvägs mellan Lofoten och Tromsø.

  "Senja brukar kallas ’sagoön’ och den har blivit en ny favorit bland resenärer från hela världen. Branta berg, vackra fjordar, vilda djur och en fascinerande historia gör Senja till ett av Norges mest spännande resmål", säger han.

  Även om Senja håller på att bli riktigt populär vågar vi lova att det är lättare att hitta ostörda platser här jämfört med många andra norska destinationer. Senja är nämligen Norges näst största ö (efter Hinnøya) och täcker mer än 1 500 kvadratkilometer.

 1. 2. Ön Andøya

 2. Tro’t eller ej – den tropiska bilden nedan är inte tagen på Hawaii. Stranden ligger i själva verket långt ovanför polcirkeln, på ön Andøya i Vesterålen.

  "Det är en otrolig destination för alla som gillar lätta vandringsturer med fantastisk utsikt", säger Steffen. På sommaren finns det massor av vandrings- och cykelleder att välja på, men du kan också njuta av sol och bad vid någon av stränderna längs kusten.

  Sunny days in Andenes🌿

  Et innlegg delt av Steffen Fossbakk (@seffis)

 3. 3. Blåisvatnet i Lyngenfjordregionen

 4. Den intensiva färgen gör Blåisvatnet till en av Norges vackraste sjöar, och ändå håller många med om att den inte får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar.

  "Blåisvatnet är en av Nord-Norges dolda pärlor. Det är kombinationen lera och glaciärvatten som skapar den unika blå färgen", förklarar Steffen.

  Blåisvatnet ligger i Lyngenfjordregionen, nära finska gränsen. Den 90 kilometer långa arktiska bergskedjan Lyngsalpene går rakt igenom regionen. Här möter du stora kontraster i landskapet och naturattraktioner på både låga och höga höjder.

 5. 4. Vesterålen

 6. Vesterålen kallas ofta "Lofotens lillebror", men knappast i betydelsen mindre – åtminstone inte vad gäller intryck och upplevelser.

  I Vesterålens skärgård kan man vara nästan helt säker på att få se valar, även på kortare turer. På somrarna kan man till och med passa på att uppleva den mäktiga kaskeloten mitt i natten, tack vare midnattssolen.

  Vesterålen har vita sandstränder, idylliska bondgårdar och branta bergstoppar som reser sig direkt ur havet. Det är med andra ord perfekt om du planerar att hålla dig aktiv på semestern.

  Som du kanske har märkt har Steffen redan rekommenderat Vesterålen, eftersom det är där ön Andøya ligger. Vesterålen består nämligen av många öar som är värda ett besök.

  Endless roads of Vesterålen🌿

  Et innlegg delt av Steffen Fossbakk (@seffis)

  5. Ön Sommarøy

  Om du längtar efter riktig sommarkänsla rekommenderas en resa till den lilla ön Sommarøy. Här omges man av stränder, kristallklart vatten och orörd natur.

  Ta dig fram längs den fridfulla fjorden i kajak eller gör en lätt vandringstur till öns bästa utsiktspunkt. Ön ligger bara en timme med bil från Tromsø, och du kan övernatta i en rorbu (en traditionell fiskestuga) eller boka rum på Sommarøy Arctic Hotel.

  Sommarøy
  Sommarøy.
  Photo: C.H. / Visitnorway.com

Hitta din arktiska sommardestination

Sommartips norr om polcirkeln
Andøya är den största ön i Nordland, som ligger i Vesterålens skärgård. Read more
Andøya
Blåisvatnet är en av Norges mest bildsköna sjöar, både i verkligheten och på Instagram. Törs du hoppa i? Läs mer om Lyngenfjord
Blåisvatnet
På Sommarøy väster om Tromsø omges du av sandstränder, kristallklart vatten, orörd natur och äkta sommarkänsla. Read more
Sommarøy
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Se mer på video

  Senja från ovan

  Kajak i Vesterålen

  Lugn bara lugn

  Här får du fler tips på mindre kända pärlor i Norge.

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen