Skip to main content

5 arktiska sommartips

Vandra dygnet runt på Senja, dyk i sjön Blåisvatnet eller bara koppla av i det majestätiska landskapet på ön Andøya. Här är fem platser som tål att besökas i Nord-Norge.

På senare år har Lofotenöarna i norra Norge fått mycket uppmärksamhet i sociala medier. Stämningsfulla bilder på branta berg och djupa fjordar i midnattssolen har fått många att släppa allt och boka biljett till den vackra skärgården långt över polcirkeln.

Men Lofoten är långt ifrån Nord-Norges enda fotovänliga resmål – det finns många fler, och dessutom med färre besökare och mer plats.

Naturfotografen Steffen Fossbakk har rest kors och tvärs i Norges nordligaste delar och fångat åtskilliga natursköna resmål på bild. Idag har Steffen mer än 100 000 följareInstagram, och varje vecka delar han nya foton på regionens vilda natur.

Så vart ska man åka? Som tur är delar Fossbakk gärna med sig av sina favoritdestinationer – här är fem som passar utmärkt om du vill ge dig ut på äventyr i vacker natur som fortfarande har en känsla av exklusivitet.

1. Ön Senja

Nord-Norge är norska fastlandets största region, men Steffen behöver inte resa långt från sitt hem i Finnsnes för att hitta fantastiska motiv till nya bilder. Han bor bara ett stenkast från en av sina favoritplatser: Ön Senja som ligger halvvägs mellan Lofoten och Tromsø.

"Senja brukar kallas ’sagoön’ och den har blivit en ny favorit bland resenärer från hela världen. Branta berg, vackra fjordar, vilda djur och en fascinerande historia gör Senja till ett av Norges mest spännande resmål", säger han.

Även om Senja håller på att bli riktigt populär vågar vi lova att det är lättare att hitta ostörda platser här jämfört med många andra norska destinationer. Senja är nämligen Norges näst största ö (efter Hinnøya) och täcker mer än 1 500 kvadratkilometer.

2. Ön Andøya

Tro’t eller ej – den tropiska bilden nedan är inte tagen på Hawaii. Stranden ligger i själva verket långt ovanför polcirkeln, på ön Andøya i Vesterålen.

"Det är en otrolig destination för alla som gillar lätta vandringsturer med fantastisk utsikt", säger Steffen. På sommaren finns det massor av vandrings- och cykelleder att välja på, men du kan också njuta av sol och bad vid någon av stränderna längs kusten.

3. Blåisvatnet i Lyngenfjordregionen

Den intensiva färgen gör Blåisvatnet till en av Norges vackraste sjöar, och ändå håller många med om att den inte får så mycket uppmärksamhet som den förtjänar.

"Blåisvatnet är en av Nord-Norges dolda pärlor. Det är kombinationen lera och glaciärvatten som skapar den unika blå färgen", förklarar Steffen.

Blåisvatnet ligger i Lyngenfjordregionen, nära finska gränsen. Den 90 kilometer långa arktiska bergskedjan Lyngsalpene går rakt igenom regionen. Här möter du stora kontraster i landskapet och naturattraktioner på både låga och höga höjder.

4. Vesterålen

Vesterålen kallas ofta "Lofotens lillebror", men knappast i betydelsen mindre – åtminstone inte vad gäller intryck och upplevelser.

I Vesterålens skärgård kan man vara nästan helt säker på att få se valar, även på kortare turer. På somrarna kan man till och med passa på att uppleva den mäktiga kaskeloten mitt i natten, tack vare midnattssolen.

Vesterålen har vita sandstränder, idylliska bondgårdar och branta bergstoppar som reser sig direkt ur havet. Det är med andra ord perfekt om du planerar att hålla dig aktiv på semestern.

Som du kanske har märkt har Steffen redan rekommenderat Vesterålen, eftersom det är där ön Andøya ligger. Vesterålen består nämligen av många öar som är värda ett besök.

5. Ön Sommarøy

Om du längtar efter riktig sommarkänsla rekommenderas en resa till den lilla ön Sommarøy. Här omges man av stränder, kristallklart vatten och orörd natur.

Ta dig fram längs den fridfulla fjorden i kajak eller gör en lätt vandringstur till öns bästa utsiktspunkt. Ön ligger bara en timme med bil från Tromsø, och du kan övernatta i en rorbu (en traditionell fiskestuga) eller boka rum på Sommarøy Arctic Hotel.

Lämna platsen i samma skick som du fann den

Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Norrmännen tillbringar mycket tid i skog och mark, och är måna om att värna om naturen. Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar - norrmännen försöker alltid lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer. Det handlar om att acceptera att alla andra är lika viktiga som vi själva, och det handlar om att bete sig på ett sätt som förverkligar den tanken i alla situationer. Det är inte det lättaste, och det går inte snabbt heller. Men det är definitivt värt det.

Upptäck mer

Lugn bara lugn

Här får du fler tips på mindre kända pärlor i Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor