Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Arctic Race of Norway riders crossing the Sortlandsbrua bridge
Sortland.
Photo: Arctic Race of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Blod, svett och skidor

Fotboll är faktiskt den största sporten i Norge, men vintersporter är nog snäppet viktigare för den nationella identiteten.

Om vinter-OS i Lillehammer 1994 kommer på tal i sällskap med norrmän är chansen stor att de får något drömskt i blicken. Det var naturligtvis ett enormt viktigt evenemang, och många av de olympiska arenorna används fortfarande (liksom vissa arenor från de olympiska spelen i Oslo 1952).

Norge har som bekant en speciell relation till längdskidåkning. Faktiskt är längdåkning, en av få grenar där norrmännen kan skryta med att vara en av de bästa länderna i världen, en norsk uppfinning. Även backhoppning, skidskytte och alpint lockar stora folkmassor, åtminstone vid internationella tävlingar.

Oslos skidhoppbacke i Holmenkollen håller VM i skidhoppning varje vinter och är faktiskt Norges mest besökta attraktion. Här finns också världens äldsta skidmuseum.

Om du gillar fotboll finns det många arenor med högt tryck att besöka runtom i landet. Det mest framgångsrika laget de senaste decennierna är Rosenborg BK i Trondheim, medan Vålerenga är den största klubben i Oslo. Brann i Bergen är kända för sina entusiastiska fans.

Andra populära sporter är hockey, motorsport, handboll och friidrott. Friidrottstävlingen Bislett Games – ett Diamond League-evenemang – hålls i Oslo varje sommar.

Norge håller även i flera stora cyklingstävlingar varje år. En av de största är Arctic Race of Norway, som lockar flera av världens bästa proffscyklister till Nord-Norge.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad