Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Sport & aktiviteter

Blod, svett och skidor
Fotboll är faktiskt den största sporten i Norge, men vintersporter är nog snäppet viktigare för den nationella identiteten.
Arctic Race of Norway riders crossing the Sortlandsbrua bridge
Arctic Race of Norway.
Photo: Arctic Race of Norway

Om vinter-OS i Lillehammer 1994 kommer på tal i sällskap med norrmän är chansen stor att de får något drömskt i blicken. Det var naturligtvis ett enormt viktigt evenemang, och många av de olympiska arenorna används fortfarande (liksom vissa arenor från de olympiska spelen i Oslo 1952).

Norge har som bekant en speciell relation till längdskidåkning. Faktiskt är längdåkning, en av få grenar där norrmännen kan skryta med att vara en av de bästa länderna i världen, en norsk uppfinning. Även backhoppning, skidskytte och alpint lockar stora folkmassor, åtminstone vid internationella tävlingar.

Oslos skidhoppbacke i Holmenkollen håller VM i skidhoppning varje vinter och är faktiskt Norges mest besökta attraktion. Här finns också världens äldsta skidmuseum.

Holmenkollen arena with a big crowd
Holmenkollen, Oslo.
Photo: Saxrud Johansen / VisitOSLO

Om du gillar fotboll finns det många arenor med högt tryck att besöka runtom i landet. Det mest framgångsrika laget de senaste decennierna är Rosenborg BK i Trondheim, medan Vålerenga är den största klubben i Oslo. Brann i Bergen är kända för sina entusiastiska fans.

Andra populära sporter är hockey, motorsport, handboll och friidrott. Friidrottstävlingen Bislett Games – ett Diamond League-evenemang – hålls i Oslo varje sommar.

Norge håller även i flera stora cyklingstävlingar varje år. En av de största är Arctic Race of Norway, som lockar flera av världens bästa proffscyklister till Nord-Norge.

FEM FAKTA OM NORSK SPORT

1. 2017 rankades Norge som världens främsta idrottsnation (per capita) av sajten Greatest Sporting Nation (GSN).

2. Enligt det norska fotbollsförbundet (NFF) finns det 480,000 aktiva spelare i landet, vilket gör fotboll till landets största sport.

3. 2018 vann Norge medaljligan i vinter-OS i PyeongChang, Sydkorea. Totalt blev det 39 medaljer, vilket är rekord i de olympiska vinterspelen.

4. Norge har varit värd för vinter-OS två gånger: I Oslo (1952) och Lillehammar (1994).

5. Under de senaste åren har schack blivit en populär sport i Norge och många turneringar sänds på nationell tv. Världens bästa schackspelare, Magnus Carlsen, är en stor anledning till det nya schackintresset i landet.

Se mer på Instagram

Hitta sportarrangemang och aktiviteter i Norge

Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla erbjudanden.

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad