Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Sport & aktiviteter

Blod, svett och skidor
Fotboll är faktiskt den största sporten i Norge, men vintersporter är nog snäppet viktigare för den nationella identiteten.
Arctic Race of Norway riders crossing the Sortlandsbrua bridge in Vesterålen, Northern Norway
Arctic Race of Norway over Sortlandsbrua.
Photo: Arctic Race of Norway

Om vinter-OS i Lillehammer 1994 kommer på tal i sällskap med norrmän är chansen stor att de får något drömskt i blicken. Det var naturligtvis ett enormt viktigt evenemang, och många av de olympiska arenorna används fortfarande (liksom vissa arenor från de olympiska spelen i Oslo 1952).

Norge har som bekant en speciell relation till längdskidåkning. Förutom att det är en norsk uppfinning, så är det också en av få sporter där norrmännen kan skryta med att vara ett av de bästa länderna i världen. Även backhoppning, skidskytte och alpint lockar stora folkmassor, åtminstone vid internationella tävlingar.

Oslos skidhoppbacke i Holmenkollen är värd för VM i backhoppning varje vinter och är faktiskt Norges mest besökta attraktion. Här finns också världens äldsta skidmuseum.

Holmenkollen ski jump in Oslo
Holmenkollen, Oslo.
Photo: Saxrud Johansen / VisitOSLO

Om du gillar fotboll finns det många arenor med bra atmosfär att besöka runtom i landet. Rosenborg BK från Trondheim har varit det mest framgångsrika laget de senaste decennierna. I huvudstaden är Vålerenga den populäraste klubben och Brann från Bergen är kända för sina entusiastiska supportrar.

Andra populära sporter är ishockey, motorsport, handboll och friidrott. Friidrottstävlingen Bislett Games – en Diamond League-tävling – hålls i Oslo varje sommar.

Norge håller även i flera stora cykeltävlingar varje år. En av de största är Arctic Race of Norway, som lockar många av världens bästa proffscyklister till Nord-Norge.

Fem fakta om norsk idrott

1. 2017 rankades Norge som världens bästa idrottsnation (per capita) av hemsidan Greatest Sporting Nation (GSN).

2. Enligt det norska fotbollsförbundet (NFF) finns det 480 000 aktiva spelare i landet, vilket gör fotboll till landets största sport.

3. Norge var det mest framgångsrika landet under vinter-OS 2018 i PyeongChang, Sydkorea. Totalt blev det 39 medaljer, vilket är rekord i de olympiska vinterspelen.

4. Norge har varit värdland för vinter-OS två gånger: I Oslo (1952) och Lillehammer (1994).

5. Under de senaste åren har schack blivit en populär sport i Norge och många turneringar sänds på nationell tv. Världens bästa schackspelare, Magnus Carlsen, är kanske den största anledningen till det stora schackintresset i landet.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hitta sportevenemang och aktiviteter

Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen