Skip to main content

Norge ställer gärna upp i idrottstävlingar, både i snö och på grönt gräs. Vare sig du vill delta eller hellre tittar på har du en lång rad evenemang att välja på.

Norge har ett rikt sportarv och en stor kärlek till naturen - norrmän och norskor brinner som bekant för alla typer av friluftsliv i vackra omgivningar. Landet har ett brett utbud av förstklassiga sportevenemang året om, från skidåkning på vintern till cykling på sommaren.

Här hittar du information om några av Norges mest spännande och populära evenemang. Du kan räkna med en oförglömlig upplevelse, vare sig du deltar eller föredrar att vara åskådare. Dessutom ger de här evenemangen en chans att få se några riktigt spektakulära landskap.

Arctic Race of Norway

Det här är ett professionellt landsvägscyklingslopp som äger rum i Nord-Norge i augusti varje år. Tävlingen hålls i några av Norges vackraste landskap och lockar toppcyklister från hela världen.

Arctic Race of Norway är mer än en cykeltävling - det är en hyllning till den naturliga skönheten och unika kulturen i norra Norge. Både cyklister och åskådare får en oförglömlig upplevelse i ett fantastiskt, avlägset hörn av Europa.

Holmenkollen skidfestival

Detta prestigefyllda vintersportevenemang erbjuder backhoppning, längdskidåkning och nordisk kombination. Det går av stapeln i Oslo varje år i mars och lockar tusentals åskådare.

Förutom tävlingarna ordnar festivalen massor av aktiviteter som skidlektioner, guidade turer och kulturella evenemang. Man kan till och med prova på backhoppning i en mindre backe som är till för nybörjare.

Norway Cup

Norway Cup är en internationell fotbollsturnering för ungdomar som hålls årligen i Oslo. Det är en av världens största fotbollsturneringar för unga spelare och lockar lag från hela världen. Ända sedan starten 1972 har tävlingen haft en självklar plats i den internationella fotbollskalendern för ungdomar. Evenemanget varar över en vecka i slutet av juli.

Förutom fotbollsmatcherna bjuds det på kulturella och sociala aktiviteter som ger en festlig stämning veckan lång.

Ekstremsportveko

Den årliga extremsportveckan i Voss är en av världens största och mest kända festivaler i sitt slag. Idrottare, entusiaster och åskådare från hela världen har ett brett utbud av spännande aktiviteter att välja på.

Ekstremsportveko äger rum i slutet av juni med grenar som skärmflygning, longboard, forsränning, bergsklättring, bashoppning och mycket mer.

Midnight Sun Marathon

Midnight Sun Marathon är som namnet antyder ett maraton mitt i sommaren. Det går av stapeln i slutet av juni varje år och är känt som ett unikt och pittoreskt lopp under den magiska midnattssolen.

Loppet erbjuder flera distanser, inklusive ett maraton, ett halvmaraton, ett 10-kilometerslopp och ett barnlopp.

Birkebeinerrennet

Detta längdskidlopp går mellan städerna Rena och Lillehammer i mars varje år. Loppet är 54 kilometer långt och brukar intressera mer än 15 000 deltagare.

Stämningen på Birkebeinerrennet är elektrisk med tusentals åskådare som hejar på skidåkarna. Loppet är en riktig prövning av beslutsamhet, uthållighet och styrka. Att gå i mål ger en otrolig känsla av prestation!

Birkebeinerrennet arrangerar också ett löpningslopp och ett cykelrace under sommarmånaderna.

Norseman Xtreme Triathlon

Norseman Xtreme Triathlon anses vara en av de tuffaste triathlon-tävlingarna i världen. Loppet startar vid Hardangerfjorden, där deltagarna hoppar av en färja och simmar 3,8 kilometer till land. Cykeldelen består av 180 kilometer utmanande terräng, inklusive bergsklättring uppför berömda "Zombie Hill" - en 10 kilometer lång sträcka med en lutning på upp till 10 procent. Den sista etappen är ett maratonlopp som går i mål högst uppe på Gaustatoppen, 1 850 meter över havet.

Loppet har ett unikt format utan hjälpstationer och deltagarna bär alla redskap, mat och vatten själva.

Oslo Marathon

Detta är ett populärt lopp som äger rum i september. Banan går genom Oslos gator och passerar många av stadens berömda landmärken.

Loppet är öppet för deltagare på alla nivåer, från nybörjare som vill slutföra ett maraton för första gången till elitlöpare som siktar på en snabb tid. Den vänliga stämningen är en viktig anledning till eventets popularitet - alla förmågor och åldrar är välkomna!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor