Skip to main content

Norges bästa maraton och lopp

Spring under midnattssolen eller längs glaciärer och fjordar. Maratonentusiasten Jimmy ”The Runner” Vika delar med sig av sina sex favoritlopp i Norge.

Den etiopiske världsmästaren Haile Gebrselassie har sprungit Knarvikmila i Bergen två gånger. Efteråt har han hyllat loppet för den fantastiska naturen. Knarvikmila i all ära, men den norske maratonentusiasten Jimmy Vika har några andra favoriter.

Jimmy Vika är ingen vanlig maratonlöpare. 2017 tog han sitt stora intresse till nya höjder när han sprang 20 maraton på 20 dagar. Han tog sig igenom de imponerande 844 kilometerna för att väcka medvetenhet för välgörenhetsorganisationen Right to Play.

”Löpning öppnar sinnena och förstärker naturupplevelsen. När du springer upptäcker du områden som du inte når med bil eller buss, och du hinner med många platser på kort tid," säger Jimmy.

I Norge arrangeras maraton och andra lopp av alla slag. Välj själv om du vill springa på asfalt, i tuff terräng eller till och med under vattnet – Ryfastløpet i Stavanger går faktiskt under vattenytan.

Många av loppen har kortare sträckor både för barn och vuxna som vill ta det lite lugnare. Det ordnas även många kulturella evenemang och andra roliga aktiviteter i samband med tävlingarna.

Kolla in alla maraton och lopp i Norge.

1. Midnight Sun Marathon, Tromsø

En löptur genom Tromsøs ljusa sommarnatt är något som alla borde uppleva. Den fantastiska stämningen och oslagbara naturen gör detta till en av årets häftigaste händelser.

2. Spitsbergen Marathon, Svalbard

Det är något speciellt med att springa på Svalbard. Sätt på dig löparskorna och upplev den häftiga och orörda naturen. Hela samhället jobbar hårt på att ge besökarna en upplevelse utöver det vanliga. Har du tur kan du till och med få syn på en isbjörn längs vägen.

3. Hardangervidda Marathon, Hardanger

Loppet startar i fjordstaden Eidfjords pittoreska landskap i Hardanger. Sträckan ringlar sig längs kända platser som glaciären Hardangerjøkulen, vattenfallet Vøringsfossen och Hardangerviddas bergsplatå.

4. Blefjells Beste, Buskerud

Bergsmaratonet i Blefjell, Telemark, har blivit en av mina personliga favoriter. Du kan välja distans från 6 till 57 kilometer. De allra längsta distanserna bjuder på oslagbara utsikter från fjälltopparna.

5. Fjellmaraton, Beitostølen in Valdres

Jag har haft några av mina bästa löpupplevelser i Beitostølen i Valdres. Att springa över den soliga bergsplatån Valdresflye en tidig morgon är något du aldrig kommer glömma. Längs vägen kan du uppleva allt från höga snövallar vid sidan av vägen till 20 grader och shortsväder i bergsbyn Beitostølen. Välj distans från 1 till 42 kilometer.

6. Oslo Maraton, Oslo

Jag älskar att utforska huvudstaden i löparskorna. Oslo Maraton går igenom nästan alla delar av stan. Loppet lockar runt 20 000 deltagare varje år. Dessutom samlas tusentals åskådare längs banan vilket gör evenemanget till en enda stor fest.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor