Skip to main content

NORGES FYRAR

Unika övernattning längs kusten

Känn naturens krafter när vågorna slår mot land.

Inne i fyren är det varmt och mysigt, men med storslagen utsikt.

Är det vackert väder kan du komma ut och njuta!

Antingen till havs…

...eller på land.

Fyrarna är perfekta som bas om du vill utforska den norska kusten.

Ta med vänner, familj eller din käresta på fyrsemester. Havsutsikten ingår alltid!

Drömmer du om ett rum med havsutsikt, där du somnar till ljudet av vågornas brus? Då kan du övernatta i en av de cirka 60 norska fyrar som erbjuder övernattning.

En säker färd mot land

År 1655 tändes Lindesnes Fyr för första gången på det norska fastlandets sydligaste spets. Det var den första av mer än 200 fyrar som sedan dess guidat båtar längs kusten.

På senare tid har många fyrar stängts ner eller automatiserats, och år 2006 avbemannades den sista statliga fyren. Men det finns ändå liv i de gamla historiska byggnaderna! Fyrarna är fortfarande populära resmål, och deras unika läge precis vid det öppna havet gör dem till fina fotomotiv.

En oförglömlig natt

Den norska staten äger fortfarande de flesta fyrarna, och samarbetar med lokala föreningar och organisationer för att hålla dem öppna för besök, guidade turer och övernattning. Andra fyrar är i privat ägo och drivs kommersiellt.

Ungefär 60 fyrar i Norge erbjuder övernattning, och du kan kombinera övernattningen med roliga utomhusaktiviteter i området. Med fyren som bas är du så nära naturen du kan komma! På Kråkenes Fyr, som ligger på Norges västligaste och blåsigaste punkt, kan du i den så kallade Stormsviten!

Ofta bor man in fyrvaktarens bostad, och inte i själva fyren. En del fyrar har också gjorts om till coola barer och restauranger du kan besöka. Standarden på fyrarna varierar, från rustikt och mysigt till storslaget och lyxigt, som bland annat på Lofotens fyr på Værøy eller på den ståtliga Høyevarde Fyr på Karmøy utanför Haugesund. Mitt i Ålesund hittar du också Molja Fyr, som är omgjord till ett bekvämt hotellrum.

Några fyrar går också att övernatta i under vintern! Då får du verkligen känna på naturens krafter.

Ett bra tips är att boka så tidigt som möjligt. Unika övernattningsställen som fyrar är väldigt populära!

Lättillgängligt

Vissa fyrar är lättare att ta sig till än andra, som till exempel Lindesnes Fyr, Norges äldsta. Fyren ligger ungefär 45 minuters körning från Mandal i södra Norge, och det finns parkering i närheten. Det finns ett besökscenter och du kan övernatta i fyrvaktarbostaden precis intill fyren.

Området runt Lindesnes Fyr är perfekt att utforska till fots. Det finns också flera andra fyrar i området där du kan övernatta.

Om besöker Lindesnes Fyr får du inte missa att uppleva mistluren! Den ljuder varje söndag klockan 12 från början av mars till slutet av september, om det inte är för dimmigt ute.

Mat med utsikt

Man behöver inte övernatta i en fyr för att kunna besöka en! Vad sägs om en dagsutflykt för att njuta av en god kopp kaffe, lunch eller middag i stället? Några fyrar är omgjorda till restauranger och kaféer med underbar utsikt. En del fyrar har även konstgallerier, till exempel Alnes Fyr utanför Ålesund, Obrestad Fyr på Jæren och Ryvarden Fyr i Fjord Norge.

Vid Tranøy Fyr på Hamarøy i Nord-Norge ligger restaurangen Naustet Mat & Drikke i ett gammalt båthus. Här serveras regionala specialiteter som hemlagade fiskkakor, fisksoppa och grillad lutfisk.

Är du sugen på en drink ska du besöka Stangholmen Fyr utanför Risør. Fyren ligger på Stangholmen, och om sommaren kan du ta dig dit med färja.

Unika platser

Några av fyrarna ligger gömda på små, avlägsna öar, och är perfekta för dem som vill ha en mer privat och intim fyrsemester. För att ta sig till de här fyrarna kan det behövas lite mer planering, men det är absolut värt det!

Litløy Fyr i Vesterålen är en sådan fyr. Här får du verkligen känslan av att vara ensam på en öde ö. Transporten ut till ön ordnar övernattningsstället.

De flesta fyrar har information på sin hemsida om hur man tar sig till fyren. Flera av dem kan också nås med färja eller båt.

Åk på fyrsemester

Njut av det norska kustlandskapet.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor