VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Skåpet – EN
Skåpet – EN.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
The cabins of Skåpet in Ryfylke at dusk
Skåpet at dusk.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
En ny era för norsk arkitektur

Fjällstugor med extra allt

Nya och spännande stugbyggen sätter piff på turen bland fjordar och fjäll. Det blir allt vanligare med innovativ arkitektur på den norska landsbygden, även i områden långt utanför de större vandringslederna.

För några år sedan öppnade DNT (Den norske turistforening) en helt ny slags fjällstuga med självhushåll. Stugorna går under namnet Skåpet och ligger perfekt till vid vandringsstigarna i Frafjordheiene, på Lysefjordens södra sida.

"Det är kul att vara i fjällen. Jag såg en groda på vägen upp och skrek så högt att mamma trodde det var en huggorm", säger nioåriga Rikke Benaglia Petersen glatt.

Hon står i storstugans kök tillsammans med sin mamma Rebecca Benaglia, som lagar afghanska bolinier i en stekpanna.

En doft av pannkakor fyller stugan som är den första anhalten på vandringen runt Lysefjorden – en veckas tur med världsattraktioner som Preikestolen, Kjerag och Flørlis 4 444 trappsteg längs vägen.

"Det tog ungefär en halvtimme att ta sig upp hit. Vi har gått mycket i fjällen och tycker det är roligt", säger Rebecca.

Skåpet, Frafjordheiene
Skåpet, Frafjordheiene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Nya tider

Norges vandringsstugor har länge förknippats med traditionella och rejäla timmerbyggen med små fönster och gräs på taket. Så är det inte längre. Med enorma fönster och zinkklädda väggar står det spektakulära Skåpet för en ny generations stugor med modern arkitektur.

Huvudstugan har ett gemensamt sällskapsrum, kök och sovplats för tolv personer, samt bastu med utomhusdusch, en byggnad med toaletter och sex små övernattningsstugor. De mindre stugorna har plats för fyra personer. Här kan man koppla av och njuta av fjällutsikten genom de stora fönstren som sträcker sig från golv till tak.

Arkitekturexplosion

Det började redan med återuppbyggnaden av Turtagrø hotell i Luster 2002 – och när den nya fjällstugan vid Preikestolen sedan byggdes 2008 uppstod ett helt nytt sätt att tänka kring stugbyggande.

"Nationellt har vi sett att arkitektur har betydelse både för uppmärksamheten och antal stugbesök", säger Endre Kleiveland, rådgivare på Den Norske Turistforening (DNT).

DNT ligger bakom många av de nya stugprojekten, men det är tillsammans med flera andra initiativ som antalet nya och moderna arkitektritade stugor har exploderat. De som äger och driver stugorna bidrar själva till nytänkandet, och uppmärksamheten smittar av sig. "Samtidigt passar naturligtvis många framstående norska arkitekter på att ta vara på det nya intresset", säger Kleiveland.

Tungestølen byggdes om efter en svår orkan år 2011. Den nya stugan, som öppnade hösten 2019, har ritats av arkitektfirman Snøhetta.

"Vårt mål är först och främst att folk ska gå ut på tur. Men stugorna kan också bidra till att ge upplevelsen en helt ny dimension - något gästerna har aldrig sett förut. Naturen är viktigast, och arkitekturen ska vara ett extra och spännande inslag", säger Anne Cecilie Haug, seniorarkitekt på Snøhetta.

Tungestølen DNT cabin in Luster, Fjord Norway
Tungestølen, Luster.
Photo: Erling Kvalsøren / DNT

Miljö och hållbarhet

DNT:s mål är att flera ska ta sig ut i det gröna, men också att värna om den norska naturen. Vid nybyggen står idag frågor om miljö, energilösningar och material högst upp på listan, tillsammans med funktionalitet.

"Det här är byggnader som är tätt sammankopplade med naturen, och som tar hänsyn till miljön de har placerats i", säger Endre Kleiveland.

Kleiveland är medveten om att vissa av de moderna stugorna har väckt en del debatt. De finns de som tycker det laboreras för mycket med den traditionella och nationalromantiska bild många har av de norska fjällen. Och det är bra, menar han, så länge hållbar turism och hänsyn till lokalbefolkningen tas på allvar. DNT sätter aldrig igång byggnadsprojekt som är oönskade på lokal nivå.

Många av de nya stugorna har redan blivit ikoniska. Rabothytta på norra sidan av Okstindbreen i Hemnes, Nordland, är ett bra exempel, menar Kleiveland. DNT:s hytte nummer 500 har blivit en plats både friluftsentusiaster och arkitekturintresserade vallfärdar till.

"Stugorna skapar mervärde på turen, och ger ännu en anledning att dra ut till fjälls. Samtidigt är det inget mål i sig att stugorna ska vara innovativa, och DNT kommer inte bara bygga den här typen av stugor i framtiden", påpekar han.

The Rabothytta cabin in Helgeland with snowcapped mountains in the background
The Rabothytta cabin in Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / www.visithelgeland.com/hemnes

Det är viktigt att arkitekturen signalerar att stugorna ger bra skydd, och att du som gäst kan känna dig trygg och varm i det hårda norska klimatet. Samtidigt ska inte omgivningen stängas ute, och liksom många av de nya stugorna har Tungestølen ett stort panoramafönster.

Öppet för alla

Den teknologiska utvecklingen gör det allt enklare att bygga skonsamt i den norska vildmarken, berättar Anne Cecilie Haug. Det är med andra ord lättare att värna om miljön idag, även när det byggs i mer svårtillgänglig terräng.

Som arkitekt tycker hon om kontraster till de traditionella stugorna, och att du som gäst får uppleva något som har utformats just för den här unika platsen.

Att alla är välkomna till de norska fjällstugorna är också en viktig poäng.

"Vi på Snøhetta vill verkligen jobba efter premissen att det vi skapar ska vara öppet för alla, och att ingen stängs ute, oavsett vem det är", säger Haug.

Toppmoderna fjällstugor
BaseCampen egner seg svært godt som base for et opphold på flere dager, med både aktive opplevelser til lands og til vanns i nærområdet, samt… Read more
Preikestolen BaseCamp
Skåpet er ei selvbetjeningshytte designet av Estonian Koko Architecture + Design. Den spektakulære hytta er innfallsporten til rutenettet i… Read more
Skåpet
Gullhorgabu, Bergsdalen
Gullhorgabu
Vandringsstugan Gullhorgabu är inte bemannad, men den är särskilt anpassad till familjer med barn och en bra utgångspunkt för fina vandringar i…
Gullhorgabu
Kvitlen, Kvitladalen
Kvitlen
Kvitlen är vackert belägen på höjden över Kvitladalen. Från stugan har du panoramautsikt över dalen och mot den härliga badplatsen en bit nedanför.
Kvitlen
Jonstølen, Ryfylkeheiene
Jonstølen
Den innovativa storstugan visar prov på det bästa av över 100 års stugbyggarkonst, i regi av Stavanger Turistforening. Stugan är lätt att ta sig till,…
Jonstølen
The Rabothytta cabin in Helgeland with snowcapped mountains in the background
Rabothytta
Stugan ligger 1200 meter över havet, alldeles intill Okstindbreen. Fönstren lär kunna stå emot en orkan, och träpanelerna är byggda av material från…
Rabothytta
Skålabu, Skåla
Skålabu
Skålabu är helt anpassad efter platsen den ligger på, och är i sig själv en sevärdhet. Med sina 20 sängplatser ersätter den Skålatårnet som huvudstuga…
Skålabu
Høgevarde, Norefjell
Høgevarde
Høgevardehytta är byggd nästan helt av återvinningsbart material, och vilar på en stålkonstruktion en meter över marken. Tanken är att snö och vind…
Høgevarde
Turtagrø Hotel
Turtagrø hotel
Den kompakta byggnaden, som har ritats av Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter, påminner om ett skepp som har ankrat i det oändliga fjällandskapet.
Turtagrø hotel
Hammerfest
Dagsturhytte på Storfjellet
Spinn arkitekter står bakom stugan med den stora fönstret som ska klara ovanligt starka vindförhållanden.
Dagsturhytte på Storfjellet
Tungestølen DNT cabin in Luster, Fjord Norway
Tungestølen
Snøhettas stuga passar in i den omgivande naturen – tanken är att arkitekturen ska engagera gästerna.
Tungestølen
Breidablik, Hordaland
Breidablik
År 2019 öppnade två nya byggnader i Breidablik. Inredningen består delvis av möbler från de ursprungliga stugorna.
Breidablik
Höjdpunkter för arkitekturintresserade
Arkitekten Espen Surnevik tipsar om några av Norges höjdpunkter inom arkitektur i områden där det finns många aktiviteter att välja på.
Läs mer
Oslo rådhus sto ferdig i 1950, og er kjent for sin rike utsmykning utført av landets største kunstnere. Bygningen har store aulaer… Read more
Oslo rådhus
Opplev Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk. Nyt atmosfæren og omgivelsene der forfatteren skrev noen av sine mest kjente verk. NB! Hjemmet til Sigrid Undset… Read more
Bjerkebæk - Sigrid Undsets hjem
Våler kirke er en av Europas største trekirke. Et fantastisk byggverk som allerede har mottatt flere priser! Read more
Våler kirke
Sohlbergplassen
Sohlbergplassen utsiktspunkt
Plattformen ramar in utsikten mot Atnsjøen och fjällen i Rondane, nästan som i Harald Sohlbergs tavla "Vinternatt i fjellene".
Sohlbergplassen utsiktspunkt
The Aukrust Center lies in the little town of Alvdal in one of Norway's many beautiful valleys. Its a museum built to house the life work of multi-… Read more
Aukrustsenteret
Juvet
Juvet Landskapshotell
Idén om ett landskapshotell växte fram ur en önskan att göra något av det storslagna landskapet utan att förstöra naturen.
Juvet Landskapshotell
Norsk Bremuseum opna i 1991 og formidlar informasjon om brear og korleis dei har forma landskapet, klima og korleis det påverkar… Read more
Norsk Bremuseum
Urnes stavkyrkje er den eldste i Norge, og står på UNESCO si verdsarvliste. Ho er bygd kring 1130, men dei spesielle utskjeringane på nordportalen… Read more
Urnes stavkyrkje
Bergens første bebyggelse lå på Bryggen som i dag er inkludert i Unesco's liste over verdens kulturarv og er en av Bergens mest populære attraksjoner. Read more
Bryggen i Bergen
Den vakre kraftstasjonen ligg nede ved fjorden og er eit monument over vasskrafteventyret som starta i 1906. Museet tilbyr omvisingar i… Read more
Kraftmuseet
At the Norwegian Industrial Workers Museum at Vemork you can see the unique exhibition about WWII as well as the industrialization of Rjukan. Read more
Norsk Industriarbeidermuseum
Topp 10 ovanlig norsk arkitektur
Hans Petter Smeby är hjärnan bakom det norska arkitektur- och designmagasinet Nytt rom. Här ger han sina bästa tips på Norges mest spännande arkitektur.
Läs också
Museet viser den faste utstillingen Boligideer  samt skiftende utstillinger som spenner fra samtidsarkitektur til historiske emner. Museets… Read more
Nasjonalmuseet - Arkitektur
Utsikten är mer än en vanlig rastplats. Det futuristiska betongplatsen har vunnit flera utmärkelser och är väl värd ett besök. Read more
Utsikten, Gaularfjellet
Fiskebyn Eggum ligger längs havet vid ön Vestvågøy, med havet på ena sidan och fjällen på andra. Read more
Lofoten
Karmøy Fiskerimuseum ble opprettet for å ta vare på gjenstander og kunnskap knyttet til fiskeriene i Karmøy kommune. Det er den nyere delen av denne… Read more
Karmøy Fiskerimuseum
Natur, arkitektur, mat og opplevelser... Du kan spise, sove, lære og nyte godt samvær innenfor rammene av et funksjonelt og tydelig formspråk, som i… Read more
Stokkøya Strandhotell
Se Dovrefjell på sitt beste, til det beste for Dovrefjell. Opplev naturen, kulturen og arkitekturen som har bergtatt tusenvis av besøkende. Read more
Viewpoint Snøhetta
Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. Petter… Read more
Petter Dass-museet
Trollveggen Besøkssenter ligger under Europas högsta vertikala bergvägg: Trollveggens toppar sträcker sig nästan 1 800 meter upp i skyn. De sista 1… Read more
Trollveggen Besøkssenter
Domkirkeodden i Mjøsa består av över 60 antika byggnader från Hedmarksbyarna. Permanenta utställningar finns i Storhamarlåven från 1700-talet. Read more
Storhamarlåven, Domkirkeodden
På en tidligere industritung tomt ved Akerselva har et av Oslos mest interessante byutviklingsprosjekter, kalt Vulkan, tatt form. Nyskapende,… Read more
Vulkan
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Inspiration

  Läs också

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen