VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Två män i köket på Brimi Sæter i Jotunheimen, östra Norge
Två män i köket på Brimi Sæter i Jotunheimen, östra Norge
Brimi sæter i Jotunheimen.
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Brimi sæter i Jotunheimen.
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Upplev traditionell bondgårdskultur

Besök en sommargård i norska fjällen

Njut av hemlagad mat till ljudet av getternas klockor i bakgrunden och passa på att ta ett snack med en mjölkpiga. Många upplevelser väntar på Norges setres, det vill säga sommargårdar i fjällen. Gårdarnas caféer serverar godsaker som nyskirat smör, ost, gröt med gräddfil och kola som görs på getmjölk.

  Lycka är att gosa med en killing, att dra in den friska fjälluften och att mumsa lokala specialiteter i omgivningar som tycks höra hemma i en saga.

  Norges sommarbeten i fjällen var en viktig del av landets jordbruk i århundraden. När de var som flest fanns det mer än 100 000 fjällgårdar.

  ”Med sommarbeten uppe i bergen kunde bönderna dra nytta av hela betesmarken. Det var vanligt att ha mer än en fjällgård”, säger Bernt Bucher-Johannessen. Han är chef för HANEN, en organisation som stödjer Norges landsbygdsturism.

  På somrarna skötte mjölkpigorna betesmarkerna. De mjölkade korna och getterna, gjorde ost, skirade smör och tog hand om djuren. Mjölken kördes ut i området så att andra kunde göra produkter som ost, smör, gräddfil och prim (en slags mesost).

  Idag finns det ungefär 700 fjällgårdar som erbjuder roliga upplevelser och äkta lantliv för både barn och vuxna.

  ”När du besöker en sommarfjällgård kommer du nära djur och får se hur man gör smör och ost. Du kan också pröva godsaker som rømmegrøt (gröt som görs med gräddfil), tunnbröd och rökt kött”, förklarar Bernt.

  På vissa gårdar kan du till och med hjälpa till att mjölka och mata djuren, lära dig att göra ost eller vara med på roliga aktiviteter som ridning och "melkespannkasting", en tävling där det gäller att kasta en mjölkhink så långt som möjligt. Många fjällgårdar har övernattningsmöjligheter, café och en liten butik.

  ”Ett besök på en gård är perfekt för vandrare som vill ha god mat efter en lång dag i bergen och för farföräldrar som vill tillbringa kvalitetstid med barnbarnen”, menar Bernt.

  Här rekommenderar han några av Norges vackraste fjällgårdar.

 1. Herdalssetra

  Var: Norddal i Sunnmøre, Fjord Norge​

  Den vackra fjällgården Herdalssetra har varit i bruk i mer än 300 år i rad. Här finns 35 stora och små hus samt 400 djur. Herdalssetra tillverkar vit och brun ost samt kola på getmjölk. På somrarna serverar caféet lokala specialiteter som rømmegrøt och rökt kött.

  Upplevelser i området: Herdalssetra ligger vid berget Hereggja (1 557 möh). Du kan också ge dig ut på en två timmars vandring till naturreservatet Kallskaret, som är känt för sin unika geologi. Sov över på Petrines Gjestgiveri i den pittoreska fjordbyn Norddal och smaka deras berömda getburgare. Hitta fler aktiviteter i Sunnmøre och vid Geirangerfjorden.

 2. Brimi sæter

  Var: Lom i Jotunheimen i regionen Østlandet (östra Norge)

  På Brimi Sæter i Jotunheimen väntar mycket kul för hela familjen. Se hur de producerar sin prisbelönta ost, klappa gulliga djur och ät underbar mat i det mysiga caféet. Du kan också köpa med dig hem några av godsakerna som är till salu i gårdsbutiken. Den som stannar över natten kan välja att sova i ett av gårdshusen, i en lavvo (ett slags tält) och i sovplatser på vinden (vilket är mysigare än det låter).

  Upplevelser i närheten: Brimi Sæter ligger utmärkt till om du vill uppleva några av Norges klassiska vandringsleder: Besseggen, Galdhøpiggen eller Glittertind. Gården ligger en kort bilresa från byn Lom, där du kan besöka Norsk Fjellsenter, Lom stavkyrka och sist men inte minst det berömda bageriet Bakeriet i Lom! Hitta fler aktiviteter i Jotunheimen.

 3. Renndølsetra

  Var: Sunndal i området Nordvest i regionen Fjord Norge

  Familjen Opdøl har tagit sina djur till Renndølsetra i Innerdalen varje sommar sedan 1740. Precis som tidigare generationer gör de fortfarande sin egen gräddfil, yoghurt och smör av komjölk. Den idylliska fjällgården har sex rum med plats för upp till 26 personer. På gårdens café kan du avnjuta nygräddade våfflor och lokala maträtter som görs på gårdens egna produkter eller fisk och kött från närområdet.

  Upplevelser i närheten: Renndølsetra ligger i Innerdalen, känd som en av Norges vackraste dalar. Vandra upp till Blåfjell, eller nöj dig med att insupa utsikten över den här berömda bergstoppen på håll. Hitta fler aktiviteter i området Nordvest.

 4. Håvardsrud Seterliv

  Var: Tinn i Telemark, Østlandet

  Håvardsrud Seterliv är en bondgård i Skirvedalen. De erbjuder övernattningsmöjligheter, aktiviteter och mat. Var med när djuren flyttas till sina nya betesmarker, mjölka korna, hjälp till att mata djuren eller ta en ridtur. Du kan också vara med och göra smör. Butiken säljer ekologiska produkter både från den egna gården och från närområdet.

  Upplevelser i närheten: Håvardsrud Seterliv ligger 45 minuter från Rjukan med bil. Här kan du vandra längs de markerade spåren, ta linbanan Krossobanen upp till bergen och lära dig mer om det viktiga sabotageuppdraget som ägde rum här under andra världskriget. Hitta fler aktiviteter i Telemark.

 5. Norska sommargårdar

  Det finns cirka 700 sommargårdar i norska fjällen. De brukar hålla öppet från början av juni till slutet av augusti eller början av september. Många av gårdarna har en liten butik och övernattningsmöjligheter.

  Mer information om norska sommarfjällgårdar och lantgårdar finns på webbplatserna HANEN, Norsk Gardsost och Norsk seterkultur.

 6. Fagerdalen Støl

  Var: Hol i Hallingdal, Østlandet

  Fjällgården Fagerdalen Støl i Hallingdal har tillhört samma familj i mer än 300 år. Gården är öppen varje sommar och man kan äta produkterna de tillverkar i gårdscaféet, eller köpa med sig hem. Prova deras ost och fantastiska rømmegrøt (gröt som görs med gräddfil) innan du tittar in hos de söta djuren.

  Upplevelser i närheten: Fagerdalen Støl ligger mellan Bergsjø och Hoved. Gården är perfekt som bas för cykelturer i området. Det är också den perfekta utgångspunkten om du vill vandra upp till två av Hallingdals vackraste toppar, Hallingskarvet och Reinsskarvet. Hitta fler aktiviteter i Hallingdal.

 7. Olestølen

  Var: Valdres, Østlandet

  Fjällgården Olestølen ligger i natursköna omgivningar vid sjön Olevatn i Valdres, bara 15 minuter nordost om Beitostølen och 40 minuter norr om Fagernes. Här bearbetas getmjölken i den så kallade ”mikrofabriken” till de läckraste ostar du kan tänka dig – från feta till chevre, och så äkta norsk brunost såklart. Brunosten kokas för hand i en gjutjärnsgryta. Gården har djur som hästar, grisar, ankor och katter, och butiken säljer lokalt hantverk.

  Upplevelser i närheten: Den populära vandrings- och skidorten Beitostølen ligger bara en kort bilresa från Olestølen. På sommaren kan du prova hundspann på hjul, paddla eller pröva packraft, en aktivitet som kan beskrivas som en blandning mellan paddling och forsränning. Hitta fler aktiviteter i Valdres.

 8. Kalven Seter

  Var: Vågå i Gudbrandsdalen, Østlandet

  Kalven Seter ligger vid sjön Lemonsjøen, inte långt från bergen i Jotunheimen. Gården har åtta hus från 1800- och 1900-talet, samt vad som förmodligen är Norges mest unika kaffebar. I det gamla vardagsrummet serverar en mjölkpiga allt från espresso med mjölk från gården till smoothies och varma våfflor.

  Ute på gården roar sig besökarna med bågskytte, ridning och lokala lekar som att kasta hästsko och mjölkhink. Gården arrangerar också konserter och utställningar.

  Upplevelser i närheten: Kalven Seter är utmärkt som bas för äventyr till fots eller på cykel i bergen i Jotunheimen. I Vågå centrum kan du gå i Munchs fotspår och besöka den gamla kyrkan, som går tillbaka till 1100-talet. Hitta fler aktiviteter i Gudbrandsdalen.

 9. Selstali Seter

  Var: Tinn i Telemark, Østlandet

  Fjällgården Selstadli Seter ligger vid foten av berget Gaustatoppen. Här kan kor, kalvar och lamm vara ute och njuta av lugnet. Komjölken används till allt från smör och gräddfil till gårdens egen ost.

  Selstali har servering hela sommaren och hyr ut två timmerstugor. Gäster kan också hjälpa till att mjölka och mata korna, och även de yngsta i familjen kan vara med.

  Upplevelser i närheten: Selstali Seter är perfekt om du tänker vandra upp till Gaustatoppen. Det här berget får ofta höra att det är Norges vackraste, bland annat av Lonely Planet. Vid klart väder kan man se en sjättedel av Norge från toppen. Man kan också paddla i en av sjöarna i området. Hitta fler aktiviteter i Telemark.

 10. Norska sommargårdar

  Det finns cirka 700 sommargårdar i norska fjällen. De brukar hålla öppet från början av juni till slutet av augusti eller början av september. Många av gårdarna har en liten butik och övernattningsmöjligheter.

  Mer information om norska sommarfjällgårdar och lantgårdar finns på webbplatserna HANEN, Norsk Gardsost och Norsk seterkultur.

  I Norge hittar du massor av boendealternativ utöver det vanliga. Tillbringa en natt på en lyxig herrgård, på ett historiskt hotell (annons) eller på ett av landets många unika hotell.

Fler fjällgårdar

Hitta till gårdarna

Buncher-Johannessens rekommendationer
Renndølsetra is located in Innerdalen valley - often spoken of as Norway's most beautiful valley. After 3 km by foot from parking lot you arrive at… Read more
Renndølsetra - turisthytte
Om du har tenkt deg på Noregsferie med barn i sommer er du rett og slett nødt til å køyre innom Kalven Seter på Lemonsjøen. Her får ungene leike seg i… Read more
Kalven Seter
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
Olestølen ligger naturskjønt til ved Olevatn i Øystre Slidre, 15 minutter nord-øst for Beitostølen og 40 minutter… Read more
Smak av stølsliv på Olestølen
Håvardsrud Seterliv er verdt et besøk, her kan du få med deg bl.a. kaninkos på torvtaket, kje og lam, turriding, griser som slafser og kyr som stikk… Read more
Håvardsrud Seterliv
Stay at a traditional mountain farm by the foot of the majestic Mt. Gaustatoppen. Read more
Selstali Seter
Fler fjällgårdar
Setra ligger i en av norges vakreste seterdaler, nemlig Grimsdalen. Fra setra er det en majestetisk utsikt til Rondane. Read more
Bergseng Seter
Aktiv støl, Geitevasstølen i Bergsjøområdet, Ål i Hallingdal. Read more
Geitevasstølen
På denne turen opplever ein fin utsikt over Lusterfjorden og fjella på sørsida av fjorden. I aust ser ein grenda Optun og fjelltoppen Fanaråken. Read more
Fjøsnastølen
NB! Sommeren 2020: Oppstart 25.juni- 31.august. Forhåndsbestilling. Følger DNT retningslinjer. Maks 8 stk per døgn. Ikke… Read more
Ljøsnåvollen Seter - Hytter
Elgsjømoen seter ligger idyllisk til ved Elgsjøen i Hessdalen. Setra har aktiv drift med mjølkeproduksjon… Read more
Elgsjømoen Seter
Disse stølene lengst inne på Liagardsåsen har alltid hørt sammen som et stølslag. En regner med at de første… Read more
Trettestølane og Nystølane
Putten seter, Høvringen, ved Rondane Nasjonalpark med utsikt over Jotunheimen, og ligger midt løype- og turstnettet, ved Formokampen 1428 moh. Flott… Read more
Putten Seter
Livet på stølen, opplev husdyr og lokal tradisjonsmat I sommersesongen har du sjansen til å komme tett på husdyr, lokal… Read more
Øynebråten Støl
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
Besøk Hamrsbøenstølen i Havsdalen. Her får du oppleve kyr og kalver på nært hold. Et absolutt høydepunkt for barna.… Read more
Hamarsbøenstølen
Velkommen til en seter i full drift med kyr, kalver, geiter, killinger og ender. Det er åpent for å klappe og kose med dyra og du kan også få se inn i… Read more
Marikroken Seter
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Besøk Ulsåkstølen ved foten av Skogshorn og opplev seterliv. Du kan kose med våre dyr eller besøke kafeen. Flotte turmuligheter i området. Read more
Fjellstugu - Ulsåkstølen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Planera en bondgårdssemester

  Upptäck fler norska gårdar. Börja planeringen här!

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tillgänglighet
   Åldersgräns
   • Show More
   • No available filters
   Rabatt
   • Show More
   • No available filters
   Svårighetsgrad
   Landskap
   • Show More
   • No available filters
   Prisklass
   Årstid
   Övernattning
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotellfaciliteter
   • Show More
   • No available filters
   Rumsfaciliteter
   Skidorter
   Utomhusaktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpin skidåkning
   Cykling
   Kanot & kajak
   Längdskidåkning
   Fiske
   • Show More
   • No available filters
   Vandring
   Djurliv & safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planera din resa
   Reseinformation
   • Show More
   • No available filters
   Servicios
   • Show More
   • No available filters
   Mat & dryck
   Norsk mat
   Pubar & barer
   Restauranger & caféer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter för barn
   • Show More
   • No available filters
   Stränder
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Temaparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tillgänglighet
  Åldersgräns
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Svårighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklass
  Årstid
  Övernattning
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
  Rumsfaciliteter
  Skidorter
  Utomhusaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpin skidåkning
  Cykling
  Kanot & kajak
  Längdskidåkning
  Fiske
  • Show More
  • No available filters
  Vandring
  Djurliv & safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planera din resa
  Reseinformation
  • Show More
  • No available filters
  Servicios
  • Show More
  • No available filters
  Mat & dryck
  Norsk mat
  Pubar & barer
  Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter för barn
  • Show More
  • No available filters
  Stränder
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Temaparker
  Clear Filters
  Back To Top

  Inspiration