Skip to main content

Njut av hemlagad mat till ljudet av getternas klockor i bakgrunden och passa på att ta ett snack med en mjölkpiga. Många upplevelser väntar på en norsk setre, det vill säga en sommargård i fjällen. Gårdarnas caféer serverar godsaker som nyskirat smör, ost, gröt med gräddfil och kola som görs på getmjölk.

Lycka är att gosa med en killing, att dra in den friska fjälluften och att mumsa lokala specialiteter i omgivningar som tycks höra hemma i en saga.

Norges sommarbeten i fjällen var en viktig del av landets jordbruk i århundraden. När de var som flest fanns det mer än 100 000 fjällgårdar.

”Med sommarbeten uppe i bergen kunde bönderna dra nytta av hela betesmarken. Det var vanligt att ha mer än en fjällgård”, säger Bernt Bucher-Johannessen. Han är chef för HANEN, en organisation som stödjer Norges landsbygdsturism.

På somrarna skötte mjölkpigorna betesmarkerna. De mjölkade korna och getterna, gjorde ost, skirade smör och tog hand om djuren. Mjölken kördes ut i området så att andra kunde göra produkter som ost, smör, gräddfil och prim (en slags mesost).

Idag finns det ungefär 700 fjällgårdar som erbjuder roliga upplevelser och äkta lantliv för både barn och vuxna.

”När du besöker en sommarfjällgård kommer du nära djur och får se hur man gör smör och ost. Du kan också pröva godsaker som rømmegrøt (gröt som görs med gräddfil), tunnbröd och rökt kött”, förklarar Bernt.

På vissa gårdar kan du till och med hjälpa till att mjölka och mata djuren, lära dig att göra ost eller vara med på roliga aktiviteter som ridning och "melkespannkasting", en tävling där det gäller att kasta en mjölkhink så långt som möjligt. Många fjällgårdar har övernattningsmöjligheter, café och en liten butik.

”Ett besök på en gård är perfekt för vandrare som vill ha god mat efter en lång dag i bergen och för farföräldrar som vill tillbringa kvalitetstid med barnbarnen”, menar Bernt.

Här rekommenderar han några av Norges vackraste fjällgårdar.

Herdalssetra

Norddal i Møre og Romsdal, Fjord Norge

Den vackra fjällgården Herdalssetra har varit i bruk i mer än 300 år i rad. Här finns 35 stora och små hus samt 400 djur. Herdalssetra tillverkar vit och brun ost samt kola på getmjölk. På somrarna serverar caféet lokala specialiteter som rømmegrøt och rökt kött.

Upplevelser i området: Herdalssetra ligger vid berget Hereggja (1 557 möh). Du kan också ge dig ut på en två timmars vandring till naturreservatet Kallskaret, som är känt för sin unika geologi. Sov över på Petrines Gjestgiveri i den pittoreska fjordbyn Norddal och smaka deras berömda getburgare. Hitta fler aktiviteter i Sunnmøre och vid Geirangerfjorden.

Brimi sæter

Lom i Jotunheimen, i regionen Østlandet

På Brimi Sæter i Jotunheimen väntar mycket kul för hela familjen. Se hur de producerar sin prisbelönta ost, klappa gulliga djur och ät underbar mat i det mysiga caféet. Du kan också köpa med dig hem några av godsakerna som är till salu i gårdsbutiken. Den som stannar över natten kan välja att sova i ett av gårdshusen, i en lavvo (ett slags tält) och i sovplatser på vinden (vilket är mysigare än det låter).

Upplevelser i närheten: Brimi Sæter ligger utmärkt till om du vill uppleva några av Norges klassiska vandringsleder: Besseggen, Galdhøpiggen eller Glittertind. Gården ligger en kort bilresa från byn Lom, där du kan besöka Norsk Fjellsenter, Lom stavkyrka och sist men inte minst det berömda bageriet Bakeriet i Lom! Hitta fler aktiviteter i Jotunheimen.

Renndølsetra

Sunndal i området Nordvest, i regionen Fjord Norge

Familjen Opdøl har tagit sina djur till Renndølsetra i Innerdalen varje sommar sedan 1740. Precis som tidigare generationer gör de fortfarande sin egen gräddfil, yoghurt och smör av komjölk. Den idylliska fjällgården har sex rum med plats för upp till 26 personer. På gårdens café kan du avnjuta nygräddade våfflor och lokala maträtter som görs på gårdens egna produkter eller fisk och kött från närområdet.

Upplevelser i närheten: Renndølsetra ligger i Innerdalen, känd som en av Norges vackraste dalar. Vandra upp till Blåfjell, eller nöj dig med att insupa utsikten över den här berömda bergstoppen på håll. Hitta fler aktiviteter i området Nordvest.

Håvardsrud seterliv

Tinn i Telemark, i regionen Østlandet

Håvardsrud Seterliv är en bondgård i Skirvedalen. De erbjuder övernattningsmöjligheter, aktiviteter och mat. Var med när djuren flyttas till sina nya betesmarker, mjölka korna, hjälp till att mata djuren eller ta en ridtur. Du kan också vara med och göra smör. Butiken säljer ekologiska produkter både från den egna gården och från närområdet.

Upplevelser i närheten: Håvardsrud Seterliv ligger 45 minuter från Rjukan med bil. Här kan du vandra längs de markerade spåren, ta linbanan Krossobanen upp till bergen och lära dig mer om det viktiga sabotageuppdraget som ägde rum här under andra världskriget. Hitta fler aktiviteter i Telemark.

Fagerdalen støl

Hol i Hallingdal, i regionen Østlandet

Fjällgården Fagerdalen Støl i Hallingdal har tillhört samma familj i mer än 300 år. Gården är öppen varje sommar och man kan äta produkterna de tillverkar i gårdscaféet, eller köpa med sig hem. Prova deras ost och fantastiska rømmegrøt (gröt som görs med gräddfil) innan du tittar in hos de söta djuren.

Upplevelser i närheten: Fagerdalen Støl ligger mellan Bergsjø och Hoved. Gården är perfekt som bas för cykelturer i området. Det är också den perfekta utgångspunkten om du vill vandra upp till två av Hallingdals vackraste toppar, Hallingskarvet och Reinsskarvet. Hitta fler aktiviteter i Hallingdal.

Olestølen

Valdres i Innlandet, i regionen Østlandet

Fjällgården Olestølen ligger i natursköna omgivningar vid sjön Olevatn i Valdres, bara 15 minuter nordost om Beitostølen och 40 minuter norr om Fagernes. Här bearbetas getmjölken i den så kallade ”mikrofabriken” till de läckraste ostar du kan tänka dig – från feta till chevre, och så äkta norsk brunost såklart. Brunosten kokas för hand i en gjutjärnsgryta. Gården har djur som hästar, grisar, ankor och katter, och butiken säljer lokalt hantverk.

Upplevelser i närheten: Den populära vandrings- och skidorten Beitostølen ligger bara en kort bilresa från Olestølen. På sommaren kan du prova hundspann på hjul, paddla eller pröva packraft, en aktivitet som kan beskrivas som en blandning mellan paddling och forsränning. Hitta fler aktiviteter i Valdres.

Kalven seter

Vågå i Gudbrandsdalen, i regionen Østlandet

Kalven Seter ligger vid sjön Lemonsjøen, inte långt från bergen i Jotunheimen. Gården har åtta hus från 1800- och 1900-talet, samt vad som förmodligen är Norges mest unika kaffebar. I det gamla vardagsrummet serverar en mjölkpiga allt från espresso med mjölk från gården till smoothies och varma våfflor.

Ute på gården roar sig besökarna med bågskytte, ridning och lokala lekar som att kasta hästsko och mjölkhink. Gården arrangerar också konserter och utställningar.

Upplevelser i närheten: Kalven Seter är utmärkt som bas för äventyr till fots eller på cykel i bergen i Jotunheimen. I Vågå centrum kan du gå i Munchs fotspår och besöka den gamla kyrkan, som går tillbaka till 1100-talet. Hitta fler aktiviteter i Gudbrandsdalen.

Selstali Seter

Tinn i Telemark, i regionen Østlandet

Fjällgården Selstadli Seter ligger vid foten av berget Gaustatoppen. Här kan kor, kalvar och lamm vara ute och njuta av lugnet. Komjölken används till allt från smör och gräddfil till gårdens egen ost.

Selstali har servering hela sommaren och hyr ut två timmerstugor. Gäster kan också hjälpa till att mjölka och mata korna, och även de yngsta i familjen kan vara med.

Upplevelser i närheten: Selstali Seter är perfekt om du tänker vandra upp till Gaustatoppen. Det här berget får ofta höra att det är Norges vackraste, bland annat av Lonely Planet. Vid klart väder kan man se en sjättedel av Norge från toppen. Man kan också paddla i en av sjöarna i området. Hitta fler aktiviteter i Telemark.

Norge har mängder av ovanliga och minnesvärda semesterboenden. Tillbringa natten på en lyxig herrgård, på ett udda hotell eller på en skräddarsydd semester med Up Norway.


Norska lantgårdar

Använd filterfunktionerna för att hitta ett perfekt semesterboende.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor