VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A woman enjoying the view from a hill at Kamheia
A woman enjoying the view from a hill at Kamheia
Kamheia in Værøya in Lofoten.
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway
Kamheia in Værøya in Lofoten.
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway

Coronaviruset och resor till Norge

Norge har stängt sina gränser för att begränsa spridningen av det muterade coronaviruset. Bara norska medborgare och utländska medborgare som är bosatta i Norge får komma in i landet, med några få undantag.

Uppdaterad 24 mars 2021

Norges strikta reserestriktioner förlängs

Den norska regeringen har stängt landets gränser för att stoppa spridningen av den mer smittsamma varianten av coronaviruset. Bara norska medborgare och utländska medborgare som är bosatta i Norge får komma in i landet. Det finns några få undantag, till exempel för journalister, sjömän och utländska medborgare som utför kommersiell transport av gods och passagerare.

Från och med klockan 00.00 den 29 mars måste även alla som återvänder till Norge från en icke-nödvändig fritidsresa utomlands bo på karantänhotell (se mer information under "Karantän").

Mer information om resor och eventuella undantag finns på Norges regerings webbplats.

Observera att de här inresereglerna kompletterar det befintliga gränskontrollsystemet.

Obligatoriskt covid-19-test

Alla som kommer till Norge från så kallade röda länder måste uppvisa intyg på ett negativt SARS-CoV-2-test vid ankomst. Testet måste göras högst 24 timmar före resans avgång. Utan ett negativt test kan du nekas inträde i landet.

Alla som reser till Norge från ett land med hög smittspridning (röda länder) måste också göra ett obligatoriskt covid-19-test vid ankomst. Detta gäller även norska medborgare.

Observera att gränsövergångar som inte har kapacitet att testa inkommande resenärer kommer att stängas.

På grund av det muterade coronaviruset måste resenärer från vissa länder även göra ett PCR-test vid norska gränsen.

Mer information om de nya reglerna finns i Norges regerings pressmeddelande från den 23 januari.

Observera att vissa av reglerna ovan inte gäller personer på genomresa eller personer från Sverige och Finland som ofta passerar gränsen till Norge för att arbeta.

Registrering av ankomst till Norge

För att underlätta virusidentifiering och smittspårning måste du också registrera din ankomst till Norge på regeringens webbplats innan du anländer. Om du inte vill registrera dig online kan du skicka in ett pappersformulär till polisen vid gränskontrollen.

Karantän

Alla som reser till Norge från utlandet ska vara i karantän i tio dagar. Några få undantag gäller för personer som reser i arbetet. Observera att undantagen blir färre efter 25 januari samtidigt som testkraven utökas och nu omfattar fler personer än tidigare.

Har du ingen bostad i Norge måste du gå igenom 10 dagars karantän på hotell. Karantänhotell kostar 500 NOK per natt (både för vuxna privatgäster och för företagsgäster).

Mer information

Mer information om regler och undantag finns på norska hälsodirektoratets webbplats (helsenorge.no) och på regeringens sida med frågor och svar om resor till Norge. Om du inte behöver bo på karantänhotell är det viktigt att komma ihåg att du ändå måste gå igenom 10 dagars karantän på annan lämplig plats. Du bör också undvika nära kontakt med andra i samma hus, även familjemedlemmar.

Folkhelseinstituttet (FHI) har en karta som visar vilka regler som gäller kring karantän. Här finns också information för personer från Sverige och andra länder inom EU / EES / Schengen som kommer till Norge för att arbeta. Sidan uppdateras minst varannan vecka.

Observera att Norges regler och förordningar om coronaviruset och resor i Norge kan ändras ofta och med kort varsel, både på nationell och lokal nivå. Alla som ska resa till eller i Norge bör kontrollera vad som gäller på relevanta webbsidor för att få den senaste informationen. Respektera restriktionerna och följ alla förebyggande riktlinjer, till exempel om handhygien och social distansering.

På grund av pandemin kan Norges skidorter komma att införa vissa restriktioner den här vintern. Åk inte till skidorterna om du känner dig det minsta sjuk eller om du sitter i karantän. Läs också Fnuggs coronaåtgärder på norska skidorter innan du planerar en skidresa.

Du hittar hälsoråd och annan relevant information på norska hälsedirektoratets webbplats (helsenorge.no).

Mer information om vem som kan resa till Norge, hur man kan resa hit, karantänregler och frågor & svar finns hos Utlendingsdirektoratet (UDI).

För senaste nytt och råd om coronavirussituationen samt information om resor för norrmän, se norska regeringens officiella webbplats.

Frågor om coronaviruset

Om du har frågor om coronaviruset (covid-19) på resan i Norge kan du ringa (+47) 815 55 015.

Om du har symptom

Om du upplever symptom som feber, ont i halsen, smärtor i bröstet och andningssvårigheter ska du stanna på ditt hotellrum och meddela hotellets personal per telefon. Alternativt kan du ringa Norges så kallade Legevakt på (+47) 116 117 för medicinsk rådgivning dygnet runt.

Tänk framåt

Håll ut! Bättre tider väntar, förhoppningsvis inom kort. Under tiden kan vi rekommendera de här artiklarna och filmerna. Visst är det bra att veta att de stora äventyren väntar på dig?

Upplev Norge på film

Ladda med popcorn och upplev vackra Norge från soffan.

Lär känna Norge bättre

Har du koll på typiskt norska företeelser? Kanske lär du dig något nytt om våra grannar här!

Upptäck Norges regioner

Var och en av Norges sex regioner har sin egen karaktär och sina egna traditioner.