VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A woman enjoying the view from a hill at Kamheia
A woman enjoying the view from a hill at Kamheia
Kamheia in Værøya in Lofoten.
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway
Kamheia in Værøya in Lofoten.
Photo: Vidar Moløkken / Visit Norway

Coronaviruset och resor till Norge

Resenärer med EU:s covidbevis kan nu resa till Norge utan att behöva sitta i karantän, uppvisa ett negativt covid-19-test eller registrera sin inresa. Övriga resenärer från gröna europeiska områden/länder får också komma in i landet, men måste uppfylla vissa krav. Läs mer viktig information i artikeln

Uppdaterad 3 augusti 2021

Inresa med giltigt covidbevis

Alla som bor inom EU/EES/Schengen och är fullt vaccinerade mot covid-19 eller som har haft covid-19 de senaste sex månaderna kan resa till Norge antingen med EU:s digitala covidbevis eller med ett norskt, svenskt eller danskt covidbevis med QR-kod. I dessa fall behöver man inte sitta i karantän, göra några tester eller registrera sig vid ankomst.

Om du kommer med flyg eller färja är ankomstproceduren vanligtvis snabb och enkel. Vid större gränsövergångar, till exempel vid Svinesund mellan Sverige och Norge, får man räkna med kö om man kommer med bil.

Minderåriga som inte har vaccinerats kan resa till Norge om deras föräldrar är berättigade att komma in i landet.

Personer som fick sin första vaccindos för 3 till 15 veckor sedan samt barn under 18 år måste sitta i karantän vid ankomst, men kan avsluta sin karantän om de testar negativt tidigast tre dagar efter ankomst.

Observera att informationen ovan inte gäller resenärer från Storbritannien.

Läs mer om resor till Norge med covidbevis från EU/EAA/Storbritannien.

Resenärer utan covidbevis från gröna områden i Europa

Om du bor i ett grönt område/grönt land i Europa kan du också resa till Norge utan att behöva sitta i karantän eller göra ett test före ankomst (även om du måste göra ett obligatoriskt test vid gränsen). För att detta ska gälla måste du ha vistats i ett grönt område de senaste 10 dagarna innan du kommer till Norge.

Viktig information om resenärer från gröna områden och hur de kan resa till Norge.

Se vilka områden som är gröna, orange, röda, mörkröda och lila, och läs mer om reglerna som gäller för inresor, karantän, registrering vid ankomst och tester på norska folkhälsomyndigheten (FHI). Nya direktiv annonseras vanligen på fredagar och träder i kraft vid midnatt den kommande måndagen.

Observera att ett område kan ändra färg med kort varsel vid smittoutbrott och förändringar i virussituationen.

På grund av tester och kontroller kan väntetiderna vara längre än normalt vid flygplatser och andra gränser i Norge. Åk till flygplatsen i god tid före avgång. Mer information om att flyga till och från Norge finns på Avinors webbplats.

Registrera ankomst till Norge

För att underlätta smittspårning ombeds de flesta resenärer som inte har covidbevis att registrera sin ankomst till Norge. Det gör man enklast på den norska regeringens hemsida före ankomst eller genom att skicka en blankett till norska polisen vid gränsen.

Resenärer från icke-gröna områden kan inte resa till Norge

Alla som bor i ett område som inte är grönt eller som kommer från (de flesta) andra länder utanför EU/EES kan bara resa till Norge med EU:s giltiga covidbevis eller om något av undantagen på den här sidan gäller.

Resenärer som tillåts inträde i Norge från undantagsområden, eller som reser via icke-gröna områden (inklusive resenärer på genomresa och som anländer via kollektivtrafiken), och som inte har EU:s giltiga covidbetyg, måste sitta i karantän på ett karantänhotell eller annan godkänd plats.

EU och Norge kommer snart att börja upphäva resebegränsningarna för vissa invånare från vissa länder.

Karantän

Om du kommer från eller har besökt ett område som kräver karantän de senaste 10 dagarna, se ingående information om reglerna som gäller för karantän och tester vid ankomst här.

Karantänhotell kostar 500 NOK per natt, både för (vuxna) privatgäster och för företagsgäster.

Om du inte behöver bo på karantänhotell är det viktigt att komma ihåg att du ändå måste gå igenom 10 dagars karantän på annan lämplig plats. Under karantänperioden bör du undvika närkontakt med alla du delar bostaden med, till exempel familjemedlemmar.

Mer information

Observera att Norges regler och förordningar om covid-19 och resor i Norge kan ändras ofta och med kort varsel, både på nationell och lokal nivå. Samtliga resenärer som ska resa till eller i Norge bör kontrollera den senaste informationen om vad som gäller på relevanta webbsidor. Respektera lokala restriktioner och följ alla förebyggande riktlinjer, till exempel om handhygien och avstånd.

För senaste nytt och råd om pandemin och resor, se:

Norska regeringens frågor och svar om resor till Norge

Norges Migrationsverk (UDI)

Helsenorge.no

Norska folkhälsomyndigheten (FHI)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för uppdateringar och senaste nytt från Visit Norway.

Frågor om coronaviruset

Om du har frågor om coronaviruset (covid-19) på resan i Norge kan du ringa (+47) 815 55 015.

Om du har symptom

Om du upplever symptom som feber, ont i halsen, smärtor i bröstet och andningssvårigheter ska du stanna på ditt hotellrum och meddela hotellets personal per telefon. Alternativt kan du ringa Norges så kallade Legevakt på (+47) 116 117 för medicinsk rådgivning dygnet runt.

Tänk framåt

Håll ut! Bättre tider väntar, förhoppningsvis inom kort. Under tiden kan vi rekommendera de här artiklarna och filmerna. Visst är det bra att veta att de stora äventyren väntar på dig?

Upplev Norge på film

Ladda med popcorn och upplev vackra Norge från soffan.

Lär känna Norge bättre

Har du koll på typiskt norska företeelser? Kanske lär du dig något nytt om våra grannar här!

Upptäck Norges regioner

Var och en av Norges sex regioner har sin egen karaktär och sina egna traditioner.