Skip to main content

De senaste åren har Norge börjat se med andra ögon på sin egen matkultur. Idag firar man det typiskt norska och experimenterar gärna med gamla traditioner.

De senaste åren har en kulinarisk revolution ägt rum i all tysthet, både på restauranger och hemma vid spisen. Bland annat har lokala och ekologiska råvaror fått en allt större plats.

Mycket av det typiskt norska är sprunget ut landets jordbruk: Lamm, kor och getter som betar på gröna vidder längs kusten och i bergen. Den kalla och förhållandevis oförorenade luften gör det möjligt att odla frukt, bär och grönsaker utan så mycket bekämpningsmedel. Mindre gårdar och småbruk producerar mjölk, ost och nötkött i hygieniska och i stort sett sjukdomsfria miljöer, som också kontrolleras enligt strikta riktlinjer för djurskydd. Och sist men inte minst har den långa kuststräckan en otroligt rik tradition av fisk och skaldjur.

Det finns en nyvunnen stolthet i hela livsmedelskedjan. Nya, mindre producenter av varor som ost, honung, bakverk, cider och ekologiskt kött dyker upp över hela landet. För att inte tala om de hundratals mikrobryggerier som experimenterar med olika sorters öl. Och eftersom norrmännen är bland världens tre främsta kaffedrickande länder är det inte så konstigt att man strävar efter att brygga den allra godaste kaffekoppen.

Norska kockar har dessutom uppmärksammats över hela världen. Landet är det mest prisbelönta av alla i den internationella kocktävlingen Bocuse d'Or. År 2016 blev Maaemo den första restaurangen i Norge att få tre stjärnor av tre möjliga i Michelinguiden.

Våra bästa restauranger

Michelinupplevelser, bord med fantastisk utsikt och sköna matställen.

Träffa kockar från hela landet och upptäck den unika maten från deras regioner.

Sugen på mer?

Från lokala delikatesser till flytande läckerheter – upptäck smaken av Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor