Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo
Credits
Oslo.
Photo: CH/visitnorway.com
Campaign
Partner
Ad

En kulinarisk revolution

De senaste åren har Norges attityd till de inhemska mattraditionerna förändrats radikalt: från att ha sneglat avundsjukt på andra länder till att fira vad som är typiskt norskt och experimentera med gamla traditioner.

Norrmännen själva säger ofta att det norska köket på 1970- och 80-talen inte var särskilt mycket att skryta med. Det var ingen vidare variation, och det mest spännande var pizza, taco och andra importerade rätter som serverades ibland på helgerna eller vid speciella tillfällen.

De senaste åren har en kulinarisk revolution ägt rum i all tysthet, både på restauranger och i familjeköken. Bland annat har man börjat använda lokala och ekologiska råvaror mer. Mycket har att göra med ett ökat välstånd i allmänhet och att fler är villiga att betala för kvalitetsvaror. Men det handlar också om en nyfunnen stolthet i norska mattraditioner och ingredienser.

Norrmännen brukade åka på semester till Italien och Frankrike och imponerades av deras goda mat. Det norska köket är såklart annorlunda, men man började undra om det var möjligt att utveckla en liknande stolthet som man såg i sydeuropéerna.

Man började med att identifiera vad som egentligen är typisk norsk mat. En stor del av svaret hittade man i landets jordbruk: Lamm och getter som betar längs kusten och i bergen. Det kalla och till stor del oförorenade klimatet gör att man kan odla frukt, bär och grönsaker utan omfattande användning av bekämpningsmedel.

Anspråkslösa gårdar och småbruk producerar mjölk, ost och nötkött i hälsosamma miljöer som är praktiskt taget sjukdomsfria och som kontrolleras enligt strikta riktlinjer vad gäller djurskydd. Och sist men inte minst, den långs kuststräckan har en lång tradition av fisk och skaldjur.

En medveten satsning att ingjuta stolthet på alla nivåer i livsmedelskedjan har gett omedelbara resultat. Lokala råvaror syns allt mer i snabbköpens diskar, och nya, mindre producenter av råvaror som ost, honung, bakverk och ekologiskt kött dyker upp över hela landet. För att inte nämna de hundratals mikrobryggerier som experimenterar med öl av alla slag.

Denna mångfald kan upplevas på en av landets många lokala matfestivaler, till exempel Gladmat i Stavanger, Smak i Tromsø och Trøndersk matfestival i Trondheim.

Samtidigt har norska kockar uppmärksammats över hela världen, med flera medaljer i den internationella kocktävlingen Bocuse d'Or. Under 2016 blev Maaemo första av alla restauranger i Norge att krönas med tre stjärnor i Michelinguiden.

Äntligen serveras riktigt spännande mat på norska restauranger. Du är mer än välkommen att komma och prova.

Välsmakande äventyr

 Norskt lamm

Norskt lammkött har ett välförtjänt rykte som ett av de bästa i världen.

Köttet är mört och saftigt tack vare att många lamm får beta fritt i vidsträckta, orörda betesmarker med proteinrika växter och örter samt rent vatten.

Betande lamm och får har en positiv effekt på växtligheten och bidrar därmed till att hålla det norska kulturlandskapet i god form, vilket främjar naturens mångfald.

En viktig princip för hållbar produktion av kött är att hela djuret utnyttjas efter slakt. Faktiskt finns det en hel del norska lamm- och fårdelikatesser som görs på djurets mer ovanliga delar.

Fenalår är torkad och saltad fårfiol som traditionellt konserverades inför vintern genom att hängas ute i bergsluften.

Pinnekjøtt, revbensspjäll av lamm eller fårkött som läggs i saltlake eller havssalt, är en populär rätt på julbordet i västra Norge. Med lite tur och mycket mod kommer du även få prova på fårhuvud. Rätten heter smalahove och är faktiskt mycket smakrik.

Valdresflye
Credits
Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Credits
Valdresflye.
Photo: Tina Stafrén

Hej vilt

Hösten är jaktsäsong i Norge, med mycket vilt både på restauranger och i norska hem. Här är fyra norska specialiteter:

1. ÄLG. Älgkött är en delikatess om det bereds på rätt sätt. Smaken jämförs ofta med hjortkött.

2. REN. Det finns över 250 000 renar i Norge, och samerna är särskilt kända för renskötsel. Renkött är magert och läckert.

3. RÅDJUR. Numera finns det fler rådjur än älgar i norska skogar. Rådjur serveras ofta som stek, men kan också rökas, torkas och saltas.

4. RIPA. Ripan är den mest eftertraktade fågel för norska jägare. Ripbröst från yngre exemplar är möra med mild smak. Låren och resten av fågeln har en mer intensiv viltsmak.

Fina fisken

Norge har sålt fisk och skaldjur till utlandet sedan 1100-talet, och idag är Norge världens näst största fiskexportör. Norges isiga, rena vatten och den kalla luften ger landets fisk och skaldjur hög kvalitet.

Det bästa sättet att uppleva norsk fisk är att besöka en lokal fiskmarknad eller en fiskrestaurang längs Norges kust. Eller förresten, ännu bättre är det såklart att fånga middagen själv med metspö. Skrei (arktisk torsk) smakar som bäst på vintern, när många tar semester i landets nordliga delar för att uppleva norrskenet.

En klassisk norsk fiskrätt är klippfisk (tørrfisk), som utgjorde Norges största exportmarknad under många år och som fortfarande är en källa till stolthet i Lofoten och resten av Nord-Norge.

Norges närmaste motsvarighet till surströmming är rakfisk, jäst öring – som dock är något mildare. En annan nordnorsk tradition är fiskmølje, kokt torsk som lagas med lever och rom. Södra Norge förknippas med skaldjur som räkor från Barents hav, krabbor och musslor.

Lyckans ost

Norge är känt för några få uppfinningar. En av de största är utan tvivel osthyveln, som uppfanns av Thor Bjørklund på 1920-talet, i fall du undrade.

Kommer norsk ost någonsin få lika mycket uppmärksamhet som detta fiffiga redskap? Vi hoppas det, och en rad lokala ostproducenter gör sitt bästa för att imponera även den mest kräsna finsmakare.

Den rena naturen och det kalla klimatet ger utmärkta förutsättningar för get- och komjölk av bästa kvalitet.

Norges mest kända ost hittills är brunost – karamelliserad mesost som nästan påminner om fudge. Den faller dock inte alla i smaken. Många turister provar den en gång och aldrig igen (tips: ät den med något sött som våfflor).

De senaste åren erbjuder Norges ostmakare ett betydligt större utbud – allt från traditionella sorter som gamalost och pultost till klassiker som camembert, blåmögelost, chevré och brie. Idag finns över 150 mindre ostproducenter i hela landet.

Flera av dessa drivs av unga och ambitiösa ostentusiaster som gärna experimenterar med framställningstekniker, kryddor och lagringsmetoder.

Närproducerad mat i Norge

De senaste åren har hållbar livsmedelskonsumtion slagit igenom stort i Norge. Det har varit ett viktigt politiskt mål att uppmuntra ekologiskt producerad mat.

Det norska ordet "kortreist" (liksom "kortrest" i Sverige) har blivit en etablerad term. Det handlar om närproducerade livsmedel som inte är beroende av transporter med miljöfarliga utsläpp. Många lokala tillverkare utvecklar produkterna i en säker miljö genom att kombinera traditionella norska mattraditioner med nya vetenskapliga metoder.

Produkterna kan köpas både lokalt och från de stora livsmedelskedjorna, som fokuserar allt mer på närproducerade kvalitetsprodukter.

Många norrmän är stolta över mat som lagas på lokala ingredienser. På sommaren och hösten är det en populär fritidsaktivitet att plocka färska, vilda bär och svamp i skogen.

Läs mer om mat i Norge

Stjärnkockarna berättar

Smakvägen till Norge

Tips och erbjudanden från Norges restaurangvärld

×

Läs mer

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad