Skip to main content

Att resa med funktions-hinder

Norges flyg, tåg, bussar, färjor och butiker har i allmänhet god tillgänglighet. Men det är alltid bäst att planera lite i förväg.

Flygresor

Om du ska flyga inom Norge kan flygbolaget hjälpa till att boka platser med extra utrymme, och markpersonalen kan hjälpa dig på och av planet. Informera flygbolaget eller flygplatsen om dina behov minst 48 timmar i förväg.

Resa till och från flygplatsen

Du kan ta dig till de flesta flygplatser i Norge med buss eller taxi. Vissa har tågförbindelser, bland annat Oslo flygplats. Nästan alla flygbussar har rullstolsplats och är utrustade med ramp eller lift. Tillgänglig toalett finns vanligtvis inte på bussarna och tågen till och från flygplatserna.

Om du behöver assistans på resan till flygplatsen ska du kontakta företaget du reser med i förväg.

Läs mer om assistans på Flytoget Airport Express till Oslo

Gratis kollektivtrafik i Oslo

Rullstolsanvändare åker gratis på bussar och spårvagnar i Oslo-regionen.

Tåg

Om du behöver assistans på en tågresa ska du boka biljett från en kundrepresentant vid stationen, eller genom att kontakta NSB:s kundtjänst. NSB är Norges motsvarighet till SJ.

På vissa stationer kan du få hjälp att ta dig till och från tåget. Det kostar ingenting, men boka minst 24 timmar i förväg. Hjälp att komma på och av tåget kräver inte förbokning, men det rekommenderas ändå att du kontaktar kundtjänst i förväg.

Personliga assistenter reser till reducerat pris.

De flesta moderna tåg har rullstolslift och rullstolsanpassade toaletter, säkerhetsbälten för rullstolar och åtminstone en bred sovkupé. Dessa måste bokas i förväg. Stationerna utropas i högtalare och visas på skärmar i vagnarna.

Se Vys reseinformation om tillgänglighet (tåg i Osloregionen/Bergenbanan)

Se SJ:s reseinformation om tillgänglighet (tåg norr om Oslo)

Se Bane Nors reseinformation om tillgänglighet: Bane Nor erbjuder gratis assistans på några av de mest trafikerade tågstationerna i Osloregionen samt de största tågstationerna i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Hamar och Tønsberg.

Lokalbussar

Nyare lokalbussar har ramper, antingen manuella eller automatiska. I större städer har de flesta bussar låga golv och en knapp som håller dörrarna öppna tills alla är ombord. Nästa station visas på en skärm och utropas via högtalare. Det brukar inte vara några problem att ta med ledarhund på lokalbussen.

Långfärdsbussar

Moderna express- och långfärdsbussar har lift och säkerhetsbälten för rullstolar. Det nyaste bussarna har också rullstolsanpassad toalett. I nyare bussar visas nästa hållplats på en skärm och utropas i högtalare.

Nor-Way Bus Express och Vy Express Bus är två långfärdsbussar med ett omfattande nätverk av resor på Sørlandet och i Fjord Norge.

Spårvagn och tunnelbana i Oslo

Oslos nyare spårvagnar har låga golv vilket gör det lätt för rullstolsanvändare att gå på och av. Äldre spårvagnar har ofta smala trappor och det kan vara svårt att komma på utan assistans. I Bergen är alla pendeltåg rullstolsvänliga.

De flesta tunnelbanestationer i Oslo har rullstolslift eller ramp, men var uppmärksam på mellanrummet mellan tåget och perrongen. På stationerna meddelas tåginformation i högtalare och visas på skärmar. På tågen används ett högtalarsystem.

Läs mer om kollektivtrafiken i Oslo och Akershus
Läs mer om kollektivtrafiken i Bergen och Fjord Norge

Expressbåtar

Alla expressbåtar längs norska kusten är tillgängliga för rullstolsanvändare. Båtarna som går mellan större kuststäder och orter har rullstolsramp och rullstolsanpassade toaletter.

Bilfärjor

De flesta bilfärjor i Norge är rullstolsanpassade. Moderna färjor brukar ha rullstolslift, medan de äldre har trapphissar. Nästan alla färjor har ramper och rullstolsanpassade toaletter. Vissa färjeterminaler har ett separat kösystem för passagerare med nedsatt rörlighet. På så sätt kan färjans personal se till att du får den plats du behöver. Om färjeterminalen inte har ett sådant system kan man ofta få samma hjälp genom att kontakta personalen.

Det är inte ett krav att meddela färjan om dina behov i förväg, men det rekommenderas starkt att du gör det ändå.

Kryssningar

De två klassiska rederierna Havila och Hurtigruten välkomnar alla passagerare. De har ett begränsat antal funktionshinderanpassade rum på sina fartyg. Se bara till att boka i god tid och informera kundtjänst om dina behov.

Reseappen Entur

Sök efter resor med Entur och hitta förslag på resor i hela Norge.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor