Skip to main content

Att resa med funktionshinder

Flygresor

Om du ska flyga inom Norge kan flygbolaget hjälpa till att reservera platser med extra utrymme, och markpersonalen kan hjälpa dig på och av planet. Informera flygbolaget och flygplatsen om dina behov minst 48 timmar i förväg.

Resa till och från flygplatsen

Det går buss och taxi, och ibland tåg, till de flesta flygplatser i Norge. Nästan alla flygbussar har rullstolsplats och är utrustade med ramp eller lift. Det finns vanligtvis inte toalett på tåg och bussar till och från flygplatserna.

Om du har särskilda behov för resan till flygplatsen ska du kontakta företaget du reser med i förväg.

Tåg

Om du har särskilda behov för en tågresa vänligen kontakta Vy:s kundservice eller boka din biljett från en kundrepresentant vid stationen.

På vissa stationer kan du få hjälp till och från tåget. Assistans under själva resan är gratis och måste bokas minst 24 timmar i förväg. Hjälp att komma på och av tåget kräver inte förbokning, men det rekommenderas ändå att du kontaktar kundtjänst i förväg. Om du tar med en personlig assistent reser hen till reducerat pris.

De flesta moderna tåg har rullstolslift och rullstolsanpassade toaletter, säkerhetsbälten för rullstolar och åtminstone en bred sovkupé. Dessa måste bokas i förväg. Stationerna utropas i högtalare och visas på skärmar i vagnarna.

Lokalbuss

Nyare lokalbussar har ramper, antingen manuella eller automatiska. I större städer har de flesta bussar låga golv och en knapp som håller dörrarna öppna tills alla är ombord. Nästa station visas på en skärm och utropas via högtalare. Det brukar inte vara några problem att ta med ledarhund på lokalbussarna.

Express- och långfärdsbuss

Moderna express- och långfärdsbussar har lift och säkerhetsbälten för rullstolar. Det nyaste bussarna har också rullstolsanpassad toalett och nästa station visas på en skärm. De utropas också i högtalare.

Spårvagn och tunnelbana i Oslo

Oslos nyare spårvagnar har låga golv vilket gör det lätt för rullstolsburna passagerare att gå på och av. Äldre spårvagnar har ofta smala trappor och det kan vara svårt att komma på utan assistans. I Bergen är alla spårvagnar rullstolsanpassade.

De flesta tunnelbanestationer i Oslo har rullstolslift eller ramp, men var uppmärksam på mellanrummet mellan tåget och perrongen. På stationerna meddelas tåginformation i högtalare och på skärmar. På tågen används ett högtalarsystem.

Läs mer om lokaltrafiken i Oslo och Akershus.
Läs mer om lokaltrafiken i Bergen och Hordaland.

Bilfärjor

De flesta färjor i Norge är rullstolsanpassade. Moderna färjor brukar ha rullstolslift, medan de äldre har trapphissar. Nästan alla färjor har ramper och rullstolsanpassade toaletter. Vissa färjeterminaler har ett separat kösystem för funktionshindrade passagerare. På så sätt kan färjans personal se till att du får bästa möjliga plats på båten. Kontakta personalen om terminalen inte har avsett utrymme för rullstolsburna.

Det är inte ett krav att meddela färjan om dina behov i förväg, men det rekommenderas starkt att du gör det ändå.

Observera att särskilda regler gäller på Hurtigruten.

Expressbåt

Alla expressbåtar längs norska kusten är rullstolsanpassade. Båtarna som går mellan större kuststäder och orter har rullstolsramp och rullstolsanpassade toaletter.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor