Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Medeltida kyrkan Borgund, Lærdal, Sogn og Fjordane

Lærdal

En glimt av Norges historia

Unika trähus i byn Lærdalsøyri och Norges bäst bevarade medeltidskyrka är två höjdpunkter i Lærdal. På ett par timmar till fots kan man också nå en höjd på 1 000 meter med magnifik utsikt.

Lærdal vid den UNESCO-skyddade Sognefjorden har en natur som utmärker sig med dramatiska bergstoppar och ett grönskande jordbrukslandskap. Laxälven Lærdalselva flyter från berget till fjorden och ger dalen en tydlig karaktär.

Lærdal certifierades som hållbar turistort år 2013. Det är en kvalitetsmärkning som delas ut till destinationer som arbetar systematiskt med att minska miljöpåverkan från turism, erbjuda upplevelser av hög kvalitet samt bevara ortens historia, karaktär och natur. Byn har ett aktivt jordbruk och det torra klimatet ger en god grund för odling av frukt, bär och grönsaker.

I Lærdal finns även den medeltida kyrkan Borgund, Norges bäst bevarade stavkyrka från 1180. Kyrkan byggdes med 2 000 trästockar och plankor, och även om den inte används regelbundet för kyrkliga funktioner längre är den öppen som museum.

Den charmiga byn Gamle Lærdalsøyri har mer än 150 välbevarade trähus som går tillbaka till 1700- och 1800-talet. I en förödande brand år 2014 förstördes över 35 hus, av vilka sex eller sju hade historiskt värde. Inom kort kunde dock byn återigen välkomna turister.

Det finns gott om rundturer i Lærdal, till exempel längs Vindhellaveien vid Borgunds stavkyrka eller på den längre Kongeveien över berget Filefjell.

Lærdalsøyri
Lærdalsøyri
Terje Rakke / Nordic Life AS / Fjord Norway
Lærdalselva
Lærdalselva
Sverre Hjornevik
Kongeveien, Lærdal
Kongeveien, Filefjell
Statens vegvesen
Nærøyfjord
Nærøyfjord
Katrin Moe
Ad

En hållbar destination

Många destinationer i Norge följer miljövänliga principer, men att bli certifierad som en hållbar destination är en omfattande process.

Bara några få destinationer kvalificerar sig för denna ära, efter år av arbete som visar på ett långvarigt engagemang inom hållbar utveckling på alla nivåer. Man måste till exempel ha en långsiktig plan för hållbar turism, stödja olika miljöprogram och värna om destinationens historia, karaktär och natur. Dessutom måste destinationens övriga affärsverksamhet arbeta på ett miljömässigt hållbart sätt.

Läs mer om hållbarhet i Norge.

Sustainable destination

Reseinformation

Med flyg:
  • Det finns ingen flygplats i Lærdal, men man kan flyga till Sogndal från Bergen på 30 minuter eller från Oslo på 45 minuter.
Med buss eller bil:
  • Expressbussarna mellan Bergen och Lillehammer stannar i Lærdal, ungefär 5 timmar från Lillehammer eller 4,5 timmar från Bergen.
  • Det går också expressbussar från Oslo, som tar runt 6 timmar.
  • Du kan köra från Bergen till Lærdal på 4,5 timmar via E16, eller på 4 timmar från Oslo via Rv7.
Med färja:
  • Det går expressbåtar från Bergen till Sogndal dagligen året runt. Från Sogndal går det lokalbuss till Lærdal.

Fler förslag och erbjudanden

Börja semesterplaneringen här!

×

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad