Det är perfekt att ta tåget när du vill uppleva och få mest ut av den norska naturen samtidigt som du reser. Här kommer du få veta allt om hur det är att resa på tågsemester i Norge: var du hittar de billigaste biljetterna, hur du bokar en sovkupé och allt annat som kan vara bra att känna till.
Från kristallklara fjordar till små byar högt uppe i fjällen. Genom djupa dalar och grönskande jordbrukslandskap. Tågsemester i Norge är i en klass för sig. Det är inte det snabbaste sättet att resa, men vi lovar att det är värt det.
När du tar tåget kommer du inte bara närmare naturen, du reser också miljövänligt. Du kan bara hoppa av tåget på spännande platser och hoppa på igen när du vill fortsätta färden.
Upplev Norge med tåget
Järnvägarna är utbyggda från Kristiansand i söder till Bodø ovanför den norra polcirkeln och förbinder de största städerna i Norge. De flesta tåglinjer går via Oslo.
Det finns även anslutande tåglinjer till Danmark och Sverige. Du kan åka tåg från Köpenhamn via Göteborg till Oslo. Du kan till och med åka tåg hela vägen från Stockholm till både Trondheim och Narvik.
Här är Norges huvudjärnvägar:
- Sørlandsbanan: Oslo – Stavanger, 8 timmar
- Bergenbanan: Oslo – Bergen, 7 timmar
- Dovrebanan: Oslo – Trondheim, 7 timmar
- Nordlandsbanan: Trondheim – Bodø, 10 timmar
- Raumabanan: Dombås – Åndalsnes, 1 timme och 40 minuter
- Rørosbanan: Hamar – Trondheim, 5 timmar
- Ofotenbanan: Narvik – Kiruna, 3 timmar och 20 minuter
Författaren av boken Togferie ("Tågsemester") Erik Sveberg Dietrichs har rest med tåg i hela världen. Han har många goda råd till dig inför en tågsemester i Norge:
1. Enkelt att boka biljetter
Tåglinjerna i Norge trafikeras av olika tågbolag men det är enkelt att boka biljett eftersom hela resan oftast kan planeras och bokas med appen Entur eller på Enturs hemsida.
Du kan även köpa biljetter på de största tågstationerna.
2. De bästa priserna
– Kom ihåg att de billigaste biljetterna blir snabbast utsålda så boka resan så tidigt du kan, speciellt på sommaren och kolla alltid om det finns några specialerbjudanden, säger Erik.
Reser du med VY, sök efter deras lågprisbiljett (lavpris). Boka dina biljetter med VY.
SJ NORDs billigaste biljetter heter standardbiljett (standardbillett). Boka biljetter på SJ NORD.
Hos GoAhead Nordic reser du billigast på lågprisbiljett (lavpris).
– Glöm inte att de flesta tågbolag har rabatt på biljetter till barn, ungdom och pensionär, säger Erik.
Reser du till eller från Oslo flygplats med familjen? Med Flytoget Airport Express reser alla barn under 16 år gratis tillsammans med personer över 16 år.
Bra att veta: De billigaste biljetterna kan oftast inte ombokas eller återbetalas så köp hellre en 'flexbiljett' om du behöver mer flexibilitet.
3. Resa med barn
– Det är inga problem att resa med barn på tåget. Vissa tåg har hela vagnar för familjer med barn, säger Erik.
Reser du med VY på Bergenbanan finns det ett gratis lekrum för barn och en anslutande del med sittplatser till hela familjen. Kom bara ihåg att kryssa i "familj" när du bokar resan.
SJ Nord har också familjevagnar på sina tåg.
De flesta tåg har speciella utrymmen för barnvagnsparkering, det kan vara bra att kolla upp om du måste boka plats för vagnen på förhand.
Om tåget har en bistrovagn kan personalen där hjälpa dig att värma barnmat du har med.
4. Nattåg
– Flera tåglinjer har nattåg. Boka i god tid om du vill ha egen sovkupé eftersom de fort blir utsålda, säger Erik.
Du hittar nattåg på:
- Bergenbanan (Oslo – Bergen)
- Dovrebanan (Oslo – Trondheim)
- Nordlandsbanan (Trondheim – Bodø)
- Sørlandsbanan (Oslo – Stavanger)
Tar du nattåget med Dovrebanan (med VY) har varje sovkupé två enkelsängar (75 x 200 cm), täcke, kuddar och allt annat du behöver som tvättställ, spegel, tvål och vattenflaskor. Sovkupén är för två resande. Reser man med barn kan två vuxna och två små barn dela kupé, men det rekommenderas att barn över 6 år får en egen säng. Det är väckning 10 minuter före tåget anländer sin slutstation.
SJ Nords nattåg på Dovrebanan och Nordlandsbanan har också sovkupéer med två sängar, handdukar, tvättställ och vatten att dricka. Familjer som reser med små barn kan dela kupé, men det rekommenderas även här att äldre barn får en egen säng.
Sovvagnarna på Sørlandsbanan (med GoAhead Nordic) har kupéer med två enkelsängar (70 x 200). På dessa tåg åker barn under 6 år gratis och kan dela säng med en vuxen. Max 2 vuxna och 2 barn kan dela en sovkupé. Du kan få gratis vatten och öronproppar i bistrovagnen.
5. Glöm inte laddaren!
– De flesta tåg har eluttag vid sidan av varje plats, så du kan alltid ha fulladdad mobil att ta bilder med, säger Erik.
Luta dig tillbaka och njut av resan i bekväma säten och blicka ut över den makalöst vackra naturen.
6. Res och jobba samtidigt
– Flera tåg har gratis internet så om du måste jobba på resan är det enkelt att göra det från en bärbar dator samtidigt som du rullar fram, förklarar Erik.
7.Mat och dryck
De flesta långdistanslinjerna har en restaurangvagn eller bistrovagn där du kan köpa mat och dricka. Det finns ofta även varuautomater där du kan köpa snacks och olika drycker.
– Många tåg har ett bra matutbud men det kan vara smart att kolla upp om ditt tåg har det du önskar, så du kan ta med egen mat på resan eller kanske en kaffetermos om du vill, säger Erik.
8. Ta med en bok
– Men bara till när tåget kör i tunnlar! Du vill ju inte missa utsikten, säger Erik.
9. Vilda djur
– Om du har tur kan du se myskoxar längs Dovrebanan, säger Erik.
Tar du med en kikare på tågsemestern blir chanserna ännu större för att du får se myskoxar, älgar, renar och kanske örnar på resans gång. Många tågresor går även genom idylliska jordbrukslandskap med betande bondgårdsdjur.
10.En semester som går på räls
Fjäll, fjordar och städer. Tågstationerna längs de olika järnvägslinjerna i Norge ligger bra placerade vid flera spektakulära sevärdheter och är perfekta utgångspunkter för stora och små äventyr. Du behöver ingen bil! Oavsett om du gillar action, avslappning eller roliga aktiviteter för hela familjen hittar du allt i promenadavstånd eller en bussresa från stationen.
På de flesta tåg kan du ta med dig skidorna, cykeln eller andra större saker du behöver på semestern. Se till att höra dig för med ditt tågbolag om du måste beställa plats till ditt specialbagage, det samma gäller husdjur.
Använder du rullstol eller har andra speciella behov kan du besöka tågbolagets hemsida för att läsa mer om tillgängligheten på tåget du ska resa med. Du kan även få information och hjälp att till exempel boka biljetter på alla bemannade tågstationer.
Är du redo för tågsemester? Få inspiration och tips på sevärdheter och aktiviteter längs Bergenbanan, Dovrebanan och Raumabanan.
Hitta din tågsemester
Kom förberedd!
Här är allt du behöver veta om din tågsemester med:
Exklusiva och skräddarsydda resor
Upptäck fler semesterpaket.