Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Trolltunga, Odda Trolltunga, Odda
Trolltunga, Odda.
Photo: Terje Nesthus / www.fjordnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Lön för mödan

Att Trolltunga är en av Norges häftigaste naturattraktioner håller nog de flesta med om. Klippan som sticker ut ur berget som en tunga hänger 700 meter över sjön Ringedalsvatnet.

Vandringen till Trolltunga i Skjeggedal är 23-27 kilometer lång, med en stigning på 900 meter. Det är en tuff tur på upp till 10 timmar totalt, men det är värt besväret – på vägen upp passerar du flera sevärdheter som Ringedals damm och geologiska jättegrytor. De som känner sig extra äventyrliga kan följa med på en guidad cykel- eller vandringstur med Trolltunga Active.

Säkerheten framför allt

Kom ihåg att vandringen till Trolltunga är krävande. Turen går genom högfjällsterräng och vädret kan slå om snabbt. Försäkra dig om att du är i tillräckligt god kondition och att du har lämplig utrustning. Planera noggrant och börja tidigt på dagen. Observera också att mobiltelefoner saknar täckning på vägen till Trolltunga.

Ta den säkra vägen till Trolltunga.

Säsong

Vanligtvis från mitten av juni till mitten av september.


Mer vandring vid Trolltunga

Guidad dagstur till Langfoss

Vid Åkrafjorden ligger det enorma vattenfallet Langfossen, som måste anses vara en av Norges mest underskattade attraktioner. CNN har kallat det ett av världens vackraste vattenfall, och det finns inte många ställen på jorden där du kommer så nära riktigt stora vattenfall. Ändå är det många som missar att stanna till vid fallet.

Bäst upplevelse får du om du tar dig hit till fots. Stigningen på 600 meter känns i lår och ben, men väl uppe är det snarare utsikten som får dig att tappa andan.


Aakrafjord Adventures

Väck dina sinnen till liv på en tur genom Åkrafjordens vackra landskap. Aakrafjord Adventures erbjuder skräddarsydda turer till sevärda platser, både för enskilda personer och grupper. Vissa turer görs i samarbete med andra lokala aktörer.

Turen till Langfoss är deras populäraste, och inte att undra på – att se det 612 meter höga vattenfallet från vattnet är en otrolig upplevelse. Traktorsafarin till gården Eikemo går inte heller av för hackor. Här färdas du med båt eller traktor i mer svåråtkomlig terräng, och passerar ett antal fina gamla gårdar på vägen.


Vandra vid Etnefjella och bo på Blomstølen Turisthytte

Etnefjella har kallats "en av Norges bortglömda fjällskatter". Här finns gott om familjevänlig terräng och omväxlande landskap med höga fjäll, gröna dalar, små sjöar och älvar.

Den moderna turiststugan vid Blomstølen ligger två till tre timmars vandring från civilisationen, och har en äkta fjällatmosfär.


På rätt väg

Om du inte är helt säker på norsk geografi kan du ta kartan nedan till hjälp.

Vandring vid Trolltunga
Trolltunga is one of the most spectacular scenic cliffs in Norway. Trolltunga is situated about 1100 meters above sea level, hovering 700 metres… Read more
Trolltunga
Nominated by CNN as one of the worlds 10 most beautiful waterfalls! Lagfoss has a drop of 612 meters and is Norways fifth highest waterfall. Quoted… Read more
Langfoss Waterfall
Awaken the senses with a visit to Åkrafjorden! Aakrafjord Adventures provides fixed tours for individuals and tailor made tours for groups to… Read more
Aakrafjord Adventures
An hour's drive from Haugesund brings you to the Etnefjellet MountainswhereHaugesundTuristforeninghasseveralcabins. The area consists of varied,… Read more
Etnefjella
Click to activate
Select
  Click to activate

  Reseinformation

  • Bil

   Bil

   Ta riksväg 13 från Odda till Tyssedal och följ sen skyltarna till Skjeggedal. Efter sju kilometer kan du lämna bilen på en parkeringsplats som kostar NOK 100 per dag.

   Observera att parkeringen fylls upp tidigt på morgonen under högsäsongen – ett alternativ är att parkera i Odda eller Tyssedal istället.

  • Buss

   Buss

   Ta en buss från Oslo eller Bergen till Odda. Från Odda går det buss under högsäsongen till Skjeggedal (där vandringsleden börjar) via Tyssedal.

   Från 1 juli till 31 augusti går det också en daglig expressbuss mellan Trolltunga och Preikestolen.

  • Tåg

   Tåg

   Ta tåget från Oslo till Voss, och fortsätt därifrån till Odda med buss. Boka tågbiljetten på NSB (Norges motsvarighet till SJU) och leta bussbiljetter till Odda på skyss.no.  Läs också

  Your Recently Viewed Pages