Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Fjord Norges nationella turistvägar

Gör en roadtrip i makalös natur
Om du ska till fjordarna i västra Norge i sommar finns det minst fem anledningar att ta bilen: I den här regionen går nämligen de vackra nationella turistvägarna Atlanterhavsveien, Trollstigen-Geirangerfjorden, Hardangerfjorden, Hardanger och Ryfylke.
Driving the Atlantic Road
Atlantic Road.
Photo: Discover the World
Ad

 

Att bila är helt klart ett av de bästa sätten att ta in Norges natur, och särskilt om du ska till regionen som kallas Fjord Norge (Vestlandet). Här finns hela tio av landets 18 nationella turistvägar – de extra natursköna sträckorna som har utrustats både med konstverk och skulpturer som smälter in i omgivningarna. Många har också nya och modernt designade rastplatser. 

I bil hinner du med mycket och har maximal frihet att åka kors och tvärs som du vill. Här presenterar Fjord Norge fem av sina fantastiska nationella turistvägar, med några av Norges största naturattraktioner samt en hel del överraskningar på vägen.

Kolla in förslagen nedan och gör en roadtrip utan like!

Läs mer om Fjord Norges nationella turistvägar.

Norges nationella turistvägar

Norges har 18 så kallade nationella turistvägar, varav 10 ligger i regionen Fjord Norge (Vestlandet).

Totalt omfattar de 18 vägarna 2 151 kilometer, och projektet tog nästan 20 år att genomföra.

Flera framstående arkitekter och designer deltog i projektet, bland andra Snøhetta och Peter Zumthor från Schweiz.

5 rekommenderade bilvägar i Fjord Norge
Vägen är bara 36 kilometer lång, men väl värd en avstickare. Atlanterhavsveien har konstruerats med åtta häftiga broar som på vissa ställen för… Read more
Atlanterhavsveien
Att navigera längs Trollstigens hisnande hårnålskurvor kräver en del is i magen, men det är värt besväret. Uppe på toppen finns ett besökscenter med… Read more
Trollstigen
Här är landskapet en blandning av öppna vidder och grönskande vilda dalar med massor av vattenfall. 10 av världens 30 högsta vattenfall. Read more
Hardangervidda
Håll utkik efter vattenfallen Steindalsfossen, Skjervsfossen, Låtefoss och Furebergsfossen på vägen och kom ihåg att de brusar som bäst på senvåren i… Read more
Hardanger
Den nationella turistvägen i Ryfylke börjar nära Stavanger och ligger därmed längst söderut av dessa fyra turistvägar i Fjord Norge. Det är också den… Read more
Ryfylke
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  • Atlanterhavsveien (36 kilometer)

   Om du börjar äventyret i de norra delarna av Fjord Norge ligger turistvägen Atlanterhavsveien bra till hands. Vägen är bara 36 kilometer lång, men väl värd en avstickare. Atlanterhavsveien har konstruerats med åtta häftiga broar som på vissa ställen för tankarna till en racerbana i leksaksaffären, fast alldeles nära Atlantens vågor.

   Vad kan man se och göra längs nationella turistvägen Atlanterhavsveien?

   • Åk ut till den lilla fiskebyn Håholmen i vikingabåt och övernatta i en av de små semesterstugorna.
   • Ta med metspöt och prova fiskelyckan från någon av broarna
   • Stanna till vid utsiktsplatserna Geitøya, Eldhusøya, Askevågen och Kjeksa

   Hur tar jag mig dit?

   • Atlanterhavsveien sträcker sig mellan Kårvåg och Bud.
   • Ta direktflyget till Trondheim och kör söderut (cirka tre och en halv timme). Om du bor nära Åre eller Funäsdalen kan du köra till Atlanterhavsveien på ungefär sex timmar. Från Göteborg får du räkna med ungefär elva och en halv timme, och från Stockholm lite över tolv timmar.
  • Trollstigen-Geirangerfjorden (104 kilometer)

   Från Atlanterhavsveien har du en drygt två timmar lång bilresa söderut till Åndalsnes, där du har nästa nationella turistväg inom räckhåll: Trollstigen-Geirangerfjorden. Stanna gärna en dag eller två i Åndalsnes och ge dig ut på några av Norges mest omtalade vandringsturer: Till exempel Romsdalseggen (för seriösa vandrare) eller Rampestrekken (för de som nöjer sig med en mindre tur).

   Att navigera längs Trollstigens hisnande hårnålskurvor kräver en del is i magen, men det är värt besväret. Uppe på toppen finns ett besökscenter med café och flera tjusiga utsiktsplatser där du ser ut över den slingrande vägen och de omgivande fjälltopparna.

   Om det inte känns helt bra att köra på trånga, slingrande fjällvägar som omges av branta stup får du nog ta en annan väg mot Geirangerfjorden – men du kan trösta dig med att du ändå kommer att få uppleva åtskilliga vackra utsikter.

   Vad kan man se och göra längs nationella turistvägen Trollstigen/Geirangerfjorden?

   • Gå på tur eller hyr cykel i Åndalsnes
   • Häpnas över Trollstigens hårnålskurvor och utsikten från besökscentret på toppen
   • Upplev den sagolika Geirangerfjorden – en av Norges mest besökta fjordar
   • Stanna till vid utsiktsplatserna Gudbrandsjuvet, Ørnesvingen och Flydalsjuvet

   Hur tar jag mig dit?

   • Turistvägen Trollstigen-Geirangerfjorden börjar vid Sogge Bru, som ligger precis vid Trollstigen, och fortsätter till Langevatn vid Strynefjellet.
   • Ta tåget till Åndalsnes, där du kan hyra bil. Kör du hela vägen från Sverige får du räkna med fem till sju timmar från Åre eller Funäsdalen, nio till tio timmar från Göteborg och lite drygt elva timmar från Stockholm.
  • Hardangervidda (67 kilometer)

   Längre söderut väntar den nationella turistvägen i Hardangervidda. Här är landskapet en blandning av öppna vidder och grönskande vilda dalar med massor av vattenfall. Vad gäller just vattenfall ligger Sverige lite i lä jämfört med Norge: Här finns till exempel 10 av världens 30 högsta vattenfall. Och just i Hardangervidda finns det särskilt många, bland annat det hypnotiserande Vøringfossen, som har ett fritt fall på 145 meter och ett totalt fall på 182 meter.

   Tillbringa gärna några dagar med vandring, fiske eller cykling i den enorma nationalparken Hardangervidda, eller ta en avstickare till nationalparken Folgefonna, där du bland annat kan prova glaciärvandring och sommarskidåkning.

   Vad kan man se och göra längs nationella turistvägen i Hardangervidda?

   • Känn kraften i vattenfall som Vøringfossen. Man kan promenera till Vøringfossen från Måbødalen (ungefär en timme)
   • Vandra, fiska eller cykla i nationalparken Hardangervidda
   • Besök nationalparken Folgefonna

   Hur tar jag mig dit?

   • Turistvägen i Hardangervidda går från Eidfjord till Haugastøl.
   • Ta direktflyg till Bergen, där du kan hyra bil. Från Bergen kör du ungefär två och en halv timme österut till Eidfjord, där den nationella turistvägen börjar.
   • Kommer du med bil från Sverige kan du köra till Haugastøl på cirka sju timmar från Göteborg, nio timmar från Funäsdalen, och ungefär tio timmar från Åre eller Stockholm.
  • Hardanger (158 kilometer)

   Om du uppskattade Vøringfossens magnetiska kraft gör du klokt i att ta med ytterligare en turistväg i samma område i reseplaneringen, nämligen den som går under det kortare namnet nationella turistvägen Hardanger. Håll utkik efter vattenfallen Steindalsfossen, Skjervsfossen, Låtefoss och Furebergsfossen på vägen och kom ihåg att de brusar som bäst på senvåren i maj och början på juni.

   Vad kan man se och göra längs nationella turistvägen i Hardanger?

   • Vattenfallen – inget fall är det andra likt men de är alla lika förtrollande!
   • Om du känner dig extra äventyrlig har du möjlighet att stanna vid Tyssedal och gå den beryktade turen till Trolltunga – men var beredd på sju timmars tuff vandring.
   • Rastplatserna Steinstøberget, Hereiane och Hesthamar ligger alla i avkopplande, idylliska omgivningar.

   Hur tar jag mig dig?

   • Turistvägen i Hardanger går från Granvin till Låtefossen via Steindalsfosse, Norheimsund, Tørvikbygd, Jondal, Utne och Kinsarvik. Det går färjor från Tørvikbygd till Jondal och mellan Kinsarvik, Utne och Kvandal.
   • Om du har kört turistvägen Hardangervidda från Haugastøl till Eidfjord kan du lätt fortsätta till Granvin, där turistvägen Hardanger börjar.
   • Ta direktflyg till Bergen där du kan hyra bil och kör ungefär två timmar till Granvik.
   • Om du kör från Göteborg får du räkna med lite över åtta timmar, från Stockholm minst elva timmar, från Funäsdalen tio och från Åre cirka tolv timmar.
  • Ryfylke (260 kilometer)

   Den nationella turistvägen i Ryfylke börjar nära Stavanger och ligger därmed längst söderut av dessa fyra turistvägar i Fjord Norge. Det är också den klart längsta av de fyra vägarna, med stora konstraster i landskapet. Faktiskt är den så lång att den förtjänar en helt egen artikel.

   Vad kan man se och göra längs nationella turistvägen i Ryfylke?

   • Några av Norges största naturattraktioner: Lysefjorden, Preikestolen, Flørli, Kjerag
   • Allmannajuvet med de gamla zinkgruvorna, numera museum, galleri och café med design av Peter Zumthor
   • Det mäktiga vattenfallet Svandalsfossen
   • Bron Høse, med design av Rintala Eggertsson Architects
   • Vid slutstationen är man ungefär 40 minuter med bil från Odda, så den som vill kan ge sig på vandringen till Trolltunga också. På vägen mellan Håra och Odda åker man dessutom förbi Folgefonna nationalpark

   Hur tar jag mig dit?

   • Turistvägen i Ryfylke går mellan Oanes vid Lysefjorden och Håra.
   • Ta direktflyg till Stavanger, där du kan hyra bil. Det tar ungefär en timme att köra till Oanes, där vägen börjar.
   • Om du har kört längs turistvägen i Hardanger, som slutar vid Låtefossen, är det bara 20 minuters bilväg till Håra, där du kan ansluta till turistvägen i Ryfylke mot Oanes.
   • Om du kör från Sverige tar det minst åtta timmar från Göteborg till Håra, ungefär elva timmar från Stockholm eller Funäsdalen och lite över 13 timmar från Åre.
  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen

  Ad
  Ad
  Ad
  Ad