There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Radisson Blu – upptäck dina favoritdestinationer
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
De Historiske – hotell och restauranger med klassisk charm
PURE Hotels – minnesvärda upplevelser
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
Momondo – hitta billiga flygresor
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Nettbuss – res med buss över hela Norge
Hurtigruten - världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Lokföraren Thor Are med besättning tar med oss till jobbet på den vackra Flåmsbanan.
Originaltext (på engelska): Mikael Lunde
1. Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.
2. Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.
3. Gudvangen och Geiranger, de två innersta byarna i Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, är två av de mest besökta kryssningshamnarna i Skandinavien.
4. Fjordarna och kusten har ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern.
5. Fjordarna är ofta djupa. Den allra djupaste är Sognefjorden, som går 1 308 meter under havsytan.
"Här tillbringade jag all min fritid. Jag satt här i loket tills min far slutade arbetet för dagen", säger Thor Are Mølster när Flåmsbanans lok börjar sin klättring från Aurlandsfjorden. Järnvägen är kort, men helt avgörande för livet i dalen.
Dessa 20 kilometer järnväg ansluter fjordarna till stambanan Bergensbanen uppe i Myrdal, 867 meter upp från Flåm.
Snöklädda toppar reser sig utmed spåren. Smältvatten bildar spektakulära vattenfall som störtar ned från bergskanterna. Vattnet livnär forsen. I sin tur livnärs dalen av forsen, som ända till slutet av sommaren står frodig och grön. Då finns här några av Norges mest storslagna fjordlandskap utställda för beskådning.
Hela 34 år efter Thor Ares första steg i sin fars fotspår slås han fortfarande av tågresans skönhet.
“Speciellt under en klar vårdag, när en hel del snö ligger kvar på bergstopparna. Då tror jag inte att det finns någon vackrare plats i världen", säger han. Tågmästaren Knut Erik Seierslund instämmer. “Jag älskar det. Varje dag upptäcker jag något nytt. Och jag tröttnar aldrig på utsikten", säger han. Knut Erik nöjer sig dock inte med att vara åskådare. “Jag har tagit mig upp till nästan varenda en av dessa toppar, på bägge sidor av dalen.“
De två tåg som idag trafikerar Flåmsbanan transporterar passagerare, många av dem turister, upp och ner för berget, från sex på morgonen till tio på kvällen. Här finns plats för kring 500 personer, och eftersom det är högsäsong är de flesta avgångar fullbokade.
Förr, då Thor Ares far arbetade på Flåmsbana — ända in på 90-talet — var situationen annorlunda. Då var det i första hand godstrafik som gällde. Den norska regeringen gav klartecken för byggnationen så tidigt som 1908, när de byggde Bergensbanen över bergen från Oslo. “De ville ha en anslutning till Sognefjorden", förklarar Thor Are. Men det var en besvärlig uppgift, och den började inte byggas förrän 1923.
Här fanns inga vägar, men väl ett växande behov av att kunna skicka post, varor och byggmaskiner. Väl nere i Flåm uppenbarar sig Sognefjorden, landets längsta och djupaste fjord som letar sig in i landet mil efter mil från västkusten.
Banans slutstation i Flåm ligger vid vattnet intill färjeläget. Otaliga små byar prickar fjordens stränder, och Flåmsbanan kopplade samman dem med resten av landet.
Bergen som reser sig på vardera sidan om fjorden är extremt branta. Även om vägen är enklare söderut, upp genom dalen bakom Flåm, måste järnvägen klättra en hel meter i höjd var 18:e meter. “Det förklarar vilken enorm teknisk bedrift banan utgör", säger lokföraren.
“Det kanske inte låter så märkvärdigt med dagens mått, när vi har moderna maskiner och mätinstrument. Men på den tiden byggdes allt för hand.“ Folket i Sogn beskrivs ofta som envisa och beslutsamma. Det krävs när man ska bygga något så imponerande som Flåmsbana. Den två mil långa banan kan ta sig genom kullar och berg tack vare sina 20 tunnlar.
Flåm är verkligen en spektakulär plats, belägen intill den världsberömda Nærøyfjorden (en av Sognefjordens armar) och idylliska små samhällen som Undredal (berömd för sin goda getost).
Trots detta tror Thor Are att järnvägen betytt kanske allra mest för livet här. “Flåmsbana kopplar samman allt liv i området. Utan den skulle byn ha tynat bort”, säger han.
Idag är Flåm allt annat än på väg bort. Tvärtom: hit lockas nu hundratusentals besökare varje år, och hamnen är en av de mest trafikerade kryssningshamnarna i Norge. Ett par företag har dykt upp och vunnit framgångar, såsom mikrobryggeriet Ægir. De driver också en mysig liten restaurang bara ett stenkast från järnvägsstationen. Men den främsta attraktionen i Flåm är och förblir naturligtvis landskapet.
1. Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.
2. Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.
3. Gudvangen och Geiranger, de två innersta byarna i Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, är två av de mest besökta kryssningshamnarna i Skandinavien.
4. Fjordarna och kusten har ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern. Sälar, tumlare och fiskar simmar i fjordarna, medan örnar och andra fåglar svävar i luften ovanför.
5. Fjordarna är ofta djupa. Den allra djupaste är Sognefjorden, som går 1 308 meter under havsytan. Eftersom fjordarna är så djupa kan även större fartyg navigera igenom dem, och det finns många fjordkryssningar för turister.
Här får du tips på norska ord som kan vara bra att kunna under ett besök vid fjordarna.
Foss – vattenfall
Fjordarm – Fjordarm
Ferge – färja
Isbre – glaciär
Svele – En tjockare typ av pannkaka
Vik – bukt
Fjordterskel – Långgrund fjordingång
Tåke – dimma
Brudeferden i Hardanger – Berömd målning som föreställer ett bröllop i en roddbåt, målad av Hans Gude och Adolph Tidemand år 1848.
Havn – hamn
Under de senaste 30 åren har Nærøyfjorden och Undredal fått nya bilvägar – och många nya turister. Annars är det mesta som det alltid varit.
Bergens UNESCO-skyddade hansahamn Bryggen har varit en viktig handelsplats i tusen år, även om helt andra varor står i fokus idag.
Atlanterhavsvegen är vindlande och vacker. Men det är inte bara en naturskön väg – här finns mycket att upptäcka.
Svett och blåsor må vara en naturlig del av den norska livsstilen, men storslagna utsikter som den från Romsdalseggen gör det mödan värt.
Ålesund bjuder på häpnadsväckande vyer och vackra fjordar, magnifik arkitektur och ett överflöd av saftiga skaldjur.
Den amerikanska turisten Addie Minnis var för självsäker och för dåligt förberedd när hon gav sig ut i den norska naturen. Det kunde slutat riktigt, riktigt illa.
Inspireras av dessa sportbilsfantaster i vintageoveraller och James Bond-liknande kostymer från 60-talet, och ge dig ut i Norges bergspass med din egen bil.
Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.
I regionen som kallas Fjord Norge väntar smala fjordar, höga fjäll, brusande vattenfall och mäktiga glaciärer, men också praktfull arkitektur och spännande mat.
Read moreNorges längsta och djupaste fjord Sognefjorden omges av ståtliga berg. Förgreningen Nærøyfjorden är med på UNESCO:s världsarvslista.
Read moreMer än 1 000 fjordar, varav 10 trafikeras av kryssningsfartyg – inte så konstigt att många turister undrar vart de ska åka. Experten Øyvind Heen förklarar skillnaden mellan Norges främsta fjordar.
Read moreTillbaka till toppen