Skip to main content

Bada i guld

Glid fram i Nord-Norges fridfulla vatten under midnattssolen – närmare ett dopp i rent guld kommer du nog aldrig.

Det är helt tyst. Jag menar verkligen knäpptyst. Det är mitt i natten, och vi är ute och paddlar vid Helgelandskusten. Vår kajak flyter sakta fram genom fjorden. Rakt framför oss tornar Svartisen, Norges näst största glaciär, upp sig. Vi paddlar på genom skärgårdens labyrint av kobbar och skär för att komma närmare glaciärens flera tusen ton is.

Så kikar midnattssolen fram och reflekteras i det kristallklara vattnet. Ett varmt, gyllene ljus sprider sig över ytan. "Det är som att paddla rakt in i solen", säger kajakinstruktören Anne Maria Leune.

"Nästan som att bada i guld."
– Anne Maria Leune

Största möjliga tystnad

Det är ett smidigt, behagligt sätt att ta sig fram på. Kajaken skär igenom vattnet på ett sätt som är nästan hypnotiserande. Det gäller naturligtvis paddling i insjöar och älvar också. Men minnet som har etsat sig fast från den nordnorska fjorden mer än något annat är ljuset under midnattssolen.

Man skulle kunna tro att det är lätt att bli distraherad av vågorna eller rädslan att falla i havet. Men fjordarna norr om polcirkeln brukar vara lugna och stilla på nätterna. De enda vågorna vi såg är de vi gjorde själva. "När man paddlar mitt i natten är det nästan inga båtar ute, och man slipper störande ljud från land. Det ger en känsla av total stillhet", säger Leune.

Den rutinerade instruktören vid Rocks & Rivers är övertygad om att det har en terapeutisk effekt att paddla kajak på natten.

"I dagens moderna samhälle omges vi av buller och bång, och vi går omkring med musik i öronen till och med när vi bara ska gå till snabbköpet. Jag tror att det har fött ett behov av en djupare tystnad. Här uppe i norr tar vi vara på den här tystnaden", förklarar Leune.

Havet i blodet

Kajaken åker vidare förbi arvet från tidigare generationer: gamla fiskebyar med sina typiska, färgglada små trästugor. I hundratals år exporterades torkad och saltad torsk till den europeiska kontinenten genom Hansaförbundet i Bergen, i utbyte mot spannmål och andra varor. Ännu idag har export av fisk stor betydelse för ekonomin här. Norge exporterar fisk för flera miljarder euro varje år.

Att förstå sig på havet – hur man lever vid det och lever av det – har alltid varit viktigt för befolkningen i Nord-Norge. "På 1950-talet fanns en ung man på ön Bolvær som fick ro en mil varje dag, bara för att ta sig till skolan och tillbaka", säger Bjørn Erik Jansen, som är kajakguide i Brønnøysund. "Att ta sig fram på havet med sina bara händer – det har vi i blodet. Det har inte bara lett till välstånd, utan också till en livsstil som vi fortfarande tar vara på".

Nära naturen

När man paddlar genom midnattssolens ljus lär man sig snabbt att en liten kajak kan ge en stor upplevelse. Vattenytan är helt slät, men det kan man inte säga om omgivningen. Guidade turer går ofta genom mångskiftande och kuperad terräng.

En av turerna, vid Engavågen som ligger ungefär två timmar från Bodø, tar dig till underverken vid de spetsiga Meløy-öarna. "Turen börjar i en lugn vik så att man har en chans att vänja sig vid kajaken. Sedan glider du förbi kobbar, skär och upp till 600 meter höga bergstoppar som förgylls av midnattssolens speciella ljus", säger Anne Maria Leune.

"I kajak upptäcker man många pärlor i landskapet som faktiskt inte kan ses någon annanstans. För oss nordbor är kajak ett sätt att komma så nära naturen som möjligt, och vi vill att våra gäster ska få uppleva det också".

Är inte det nog finns det många turer som uppmuntrar till egna äventyr. Det är fritt fram att göra kajakturen till ett campingläger och fiska, meditera eller gå på jakt efter den perfekta midnattssolsbilden. Sova är naturligtvis frivilligt.

Nyfikna tumlare

Du behöver inte oroa dig över att du ska känna dig ensam ute på havet, inte ens efter midnatt. Förmodligen får du sällskap av några klarvakna filurer. "Tumlarna här i omgivningarna är väldigt nyfikna av sig, och dyker ofta upp kring paddlare" säger Leune och skrattar. Dessa små tandvalar ser ut som delfiner, fast med kortare nos.

Om du föredrar flygande varelser, åker du förbi ett örnnäste på vägen mot Engavågen. "Faktiskt paddlar man direkt under boet. Det är ganska coolt", säger Leune.

För en nordlig veteran som Leune råder ingen tvekan om att paddling är en utmärkt aktivitet för alla som vill uppleva midnattssolen. "I kajak uppskattar man midnattssolen på ett fullständigt, annorlunda sätt."

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Paddla i Nord-Norge

Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor