Skip to main content

Nordskot i Nord-Norge

Paradisöarna som satsar på ansvarsfull turism

Toppmodern lyx med fokus på hållbarhet.

Vänlig gemenskap.

Upplevelser i hisnande vacker natur.

När man omges av all denna skönhet, vill man bara skrika...

...tack! Eller kanske Tank You?

Tank You är nämligen namnet på ett nytt semesterboende på den lilla ön Naustholmen.

Det är en ombyggd, ombonad tank som har inretts med träpaneler, en bekväm säng och ett litet badrum.

Att titta ut genom fönstret är som att drömma med öppna ögon.

Tank You är en hyllning till människorna i den lilla byn Nordskot som gör det möjligt för oss att bo på denna avlägsna plats.

Randi Skaug

Upptäcktsresande och ägare, Naustholmen Adventure Island

Här är de!

Möt familjen Ingolfsen-Fredriksen, fyra av Nordskots cirka 60 invånare. De äger vad som antagligen är Norges mest fantastiska lokala butik.

Här kan du köpa nästan vad som helst, dygnet runt!

Det är också en hyllning till alla människor som levde och älskade här före oss.

Pia Lill Kolstad

Vaktmästare på Naustholmen

Turism kan spela en stor roll och ditt val av resmål kan faktiskt göra skillnad! Följ med oss till Nordskot i Steigen, en liten kommun i Salten, Nord-Norge. Det är en pittoresk by som lyckades undvika att gå under, tack vare besökare som du.

Det är tidig morgon i den före detta fiskebyn Nordskot, som ligger 1,5 timme med expressbåt norr om Bodø.

Det smaragdgröna vattnet glittrar nedanför höga, majestätiska berg. Två örnar som spanar efter dagens första byte sveper graciöst förbi.

Pia, vaktmästare på Naustholmens Äventyrsö, anländer med båt för att göra dagens inköp i mataffären Nærbutikken. "Vi köper allt vi behöver till Naustholmen här", säger hon.

Den lilla butiken har blivit något av en turistattraktion i sig. Den har allt du kan tänka dig och mer därtill – fiskeutrustning, handskar, solglasögon, myggmedel, leksaker och matvaror. Allt går att köpa via ett helautomatiskt system som fungerar 24/7.

"Det var en ära att bli utsedd till 'Årets norska närbutik' år 2023", säger ägaren Nina Ingolfsen stolt.

"Idag kommer folk hit från när och fjärran för att handla!"

Hårda tider

Men så har det inte alltid varit. För bara några år sedan var Nina på väg att stänga butiken. En gång i tiden var Nordskot en av de mest trafikerade handelsstationerna längs kusten. Under säsongens årliga skreifiske välkomnade byn tusentals människor. I takt med att båtarna blev modernare försvann behovet av att stanna vid Nordskot. Det ledde till att byn upplevde en långsam nedgång.

Öns invånare började flytta därifrån. De eleganta vita husen, som en gång var symboler för välstånd, monterades ner och flyttades till andra delar av Norge. Till slut fanns bara en handfull pensionärer kvar och den lokala skolan fick stängas. På grund av den minskade efterfrågan på människor och varor diskuterade politikerna till och med att expressbåtstrafiken till byn skulle upphöra.

Nordskot höll på att bli en spökstad.

En dröm går i uppfyllelse

Under åren 2012 till 2015 förändrades allt. Fyra norrmän, bland andra de berömda polarfararna Børge Ousland och Randi Skaug, förälskade sig i detta fantastiska område. De bestämde sig för att förverkliga sin dröm här, och så småningom förvandlades området tack vare några av Norges mest utmärkande semesterboenden.

"Det räddade oss. Vårt samhälle hade inte överlevt utan dem", säger Nina tacksamt.

"I dag blomstrar butiken och min man tar hand om expressbåten, som lägger till två till fyra gånger om dagen", förklarar hon och tittar ömt på sina två söner, Adrian och Daniel, som hjälper till i butiken.

"Jag växte praktiskt taget upp i en kundvagn. Mamma fick skärma av hyllorna för att hålla mig borta från godiset", minns Daniel, som också är en duktig musiker.

Båda sönerna kan tänka sig en framtid här.

Familjens nuvarande utmaning är faktiskt att säkra tillräckligt med bostäder till alla som vill flytta hit.

En lokal mötesplats

Har du tur får du höra Daniel spela gitarr i butikens lilla café, där du också kan byta böcker.

”...tillsammans med lite vardagsskvaller och en kram!” säger Pia med ett leende.

"Vi tar alltid hit våra gäster innan vi åker över till Naustholmen. Vi uppmuntrar alla turister att stödja Norges lokala butiker. De är livsviktiga för alla små samhällen och gör det möjligt för lokalbefolkningen att bo här", betonar hon innan hon kör oss till Naustholmen i en liten båt.

Det är en vänlig och fridfull plats i en orolig värld.
Tiden är alltid ungefärlig här. Vi äter och sover i takt med öns egen rytm.

Pia Lill Kolstad

Vaktmästare på Naustholmen

Vänlig gemenskap

Efter att ha erövrat De sju topparna köpte den berömda äventyraren Randi Skaug Naustholmen. Han förvandlade den lilla ön till ett nav för utomhusäventyr. På somrarna tar ön emot både grupper och enskilda resenärer. Människor flockas här för att varva ner, koppla bort den digitala världen, och delta i aktiviteter som kajakpaddling och vandring. Och kanske viktigast av allt, för att återknyta kontakten till naturen och varandra.

"Vänlig gemenskap" är en av öns grundläggande värderingar", säger Randi.

Vi träffar henne på Butikken, en charmig pub i en före detta sjöbod. Detta mysiga ställe med vintagemöbler och öppen spis är fastighetens hjärta.

"Vi strävar efter att köpa allt lokalt, anställa lokal arbetskraft, köpa lokala vintageprodukter och stödja lokalsamhället på alla möjliga sätt. Hållbar och ansvarsfull turism handlar också om att hålla avlägsna områden vid liv", säger hon.

Bygga om, inte nytt

"Det är viktigt för mig att verka i liten skala och bygga om de gamla husen istället för att bygga nytt. Det bidrar till att bevara öns unika karaktär och intima stämning", säger Randi, som också har skrivit en kokbok om öns godsaker.

"Vårt kök är enkelt och opretentiöst, med lokala ingredienser som fisk, älg, rådjur och val, ofta med lite asiatiska kryddor. Det är alltid gott och färgglatt", tillägger hon.

Du kan också koppla av i en varm bastu, få massage i det nybyggda båthuset vid havet, spana efter norrskenet eller njuta av midnattssolen.

Den unika platsen har även presenterats på Ben Fogles populära BBC-serie New Lives in the Wild.

Innovativ arkitektur

”Stugorna har lite Star Wars-känsla, eller vad tycker du?” frågar Randi.

På andra sidan sundet har polarforskaren Børge Ousland byggt en toppmodern fristad för alla som gillar arkitektur, mat och design (samt fantastiska berättelser från Nordpolen och Sydpolen).

År 2023 var hans sista stugor klara: två svarta torn utrustade med solpaneler. Ett stort glastak täcker översta våningen, som har en dubbelsäng. Första våningen har ett mysigt vardagsrum och en panoramautsikt som ger intryck av att nästan flyta in i stugan.

"Jag känner personlig skyldighet och ansvar att investera i en mer hållbar framtid och att bidra till att minska vår konsumtion. Jag har inte för avsikt att bygga fler stugor – det här kommer aldrig bli en turistmaskin. Jag vill att mina gäster ska uppleva 'osynlig lyx' och känna en djup koppling till naturen", säger han.

Stugorna har byggts i samarbete med den norska arkitekten Snorre Stinesen och har vunnit flera internationella utmärkelser. Prestigefyllda rese- och arkitekturtidningar över hela världen har uppmärksammat stugornas speciella arkitektur.

Jag vill att mina gäster ska känna en djup koppling till naturen.

Børge Ousland

Det är ingen svår uppgift här ute.

Välj mellan några få men unika stugor, som har spritts ut över ön...

...och naturen och havet är så nära att det känns som om de flyter in i rummet.

Utsökt lokalproducerad mat

Vilda får och lamm strövar fritt på ön. De både klipper gräsmattan och hjälper till att gödsla jorden. Det salta gräset och sjögräset som de betar på gör köttet mört, med en distinkt smak.

Trots det arktiska läget serverar den luftiga restaurangen med panoramautsikt främst lokalproducerad mat.

"Vi fiskar mycket själva. För övrigt köper vi vilt som älg samt grönsaker och potatis från bönderna på ön Engeløya här i Steigen", förklarar Børge.

"Vi plockar också svamp, bär och tång som vi lägger in och använder hela året", tillägger köksmästaren Ondrej Tajdik, innan han serverar den godaste svartvinbärssorbet vi någonsin smakat.

Han älskar att experimentera.

"Jag gillar att fokusera på en sak i taget. Jag har nyligen experimenterat med bröd – jag har gjort fermenterad brödjuice, brödglass, brödkola och många andra goda brödrätter", fortsätter han.

Res tillbaka i tiden

Det finns mer att upptäcka i trakten. På andra sidan en pittoresk gammal bro från Naustholmen ligger Grøtøya, den största av de tre "turistöarna" utanför Nordskot. På toppen av en kulle ligger det charmiga och anrika boutiquehotellet Villa Haugen.

Vi blev strandsatta på ön under en snöstorm 2015. Sedan dess har vi bott här.

John Magne Birkeland

Ägare, Villa Haugen

Villa Haugen är som att resa tillbaka i tiden, till ön Grøtøyas forna glansdagar.

Ta en kopp te och njut av panoramautsikten över Lofoten vid lusthuset, eller koppla av i bastun eller puben nere vid havet.

Nostalgi

De före detta ingenjörerna Unni Johnsen och John Magne Birkeland letade efter en sommarstuga när de blev strandsatta på den lilla ön Grøtøya under en snöstorm år 2014.

De imponerades av det renoverade hotellet Villa Haugen och tog ett spontant beslut att följa sina hjärtan. De köpte huset och började ett nytt liv på ön.

Det är lätt att föreställa sig hur öarna såg ut när Grøtøya var ett blomstrande handelscentrum med telegraf, bank och butiker, och damerna bar långa klänningar och höga klackar.

"De brukade säga: 'Om du inte kan köpa det här behöver du det inte'," minns John Magne.

Genuin stämning

Dagens Villa Haugen är en rekonstruerad kopia av det ursprungliga huset. Ägarna har ansträngt sig för att bevara den autentiska, nostalgiska stilen. Art deco- och andra vintagemöbler håller öns historia och anda i liv.

Gäster kan välja mellan flera unika rum och njuta av bastun, bubbelpoolen och puben på piren.

De välkomnande värdarna serverar utsökta måltider de lagar själva. Hållbarhet är en prioritet.

"Vi använder fiskens alla delar. En betydande del av fångsten blir inte filé, men kan användas till andra läckra rätter", säger John Magne när han serverar oss sina otroligt välsmakande fiskkakor, som han har lagat på flera olika fiskarter.

Tillbaka på fastlandet erbjuder Nordskot Brygge bekvämt boende vid foten av bergen.

Och en svårslagen utsikt!

Paradis för vattenaktiviteter

Områdets första turistföretag var Nordskot Brygge. Det var alltså de som drog igång turistnäringen här uppe, år 2012.

John Åge Handberg och Marit Sjøvoll köpte ett fritidshus i Nordskot 2006. Efter några år bestämde de sig för att flytta hit permanent. De öppnade ett lägenhetshotell med självhushåll samt ett centrum för aktiviteter som fiske, SUP (stand-up-paddling), kajak och RIB-safari.

"Vår brygga och våra byggnader är moderna tolkningar av husen som fanns här tidigare. Vi ville behålla områdets autentiska karaktär", säger paret.

Bastu

Många av bostäderna har byggts i traditionell rorbu-stil, det vill säga som stugorna där Lofotens fiskare bodde förr i tiden.

"Det finns fortfarande goda fiskemöjligheter här, bland annat kan man fånga hälleflundra. Men vi tar också emot många vandrare och kajakpaddlare", berättar de. Och i slutet av en lång och aktiv dag kan gästerna varva ner i den eleganta flytande bastun.

"Det är ett erbjudande som också uppskattas av många lokalbor", berättar de.

Unika resmål

Fyra destinationer, nära varandra. Varför inte besöka alla?

"Det fina med Nordskot är att vi har ett bra och nära samarbete. Du kan bo på ett ställe medan du äter, är med på aktiviteter eller gör utflykter på andra öar", förklarar Handberg.

Dina värdar kan hjälpa till att ordna båttransport mellan öarna.

Var med på guidad kajak- eller fisketur, hyr båt, vandra på egen hand eller med guide. Om du känner dig äventyrlig kan du ge dig ut på Nordskots utmanande fjällvandring.

Norrskensnätter

När vi kommer tillbaka till tornstugan i Manshausen ger de sista solstrålarna de majestätiska bergen en djupröd nyans.

Vi varvar ner i den ångande heta bastun och piggar upp oss med ett snabbt, uppfriskande dopp i den smaragdgröna simbassängen. Vågor av dopamin strömmar genom våra kroppar. Det är vitaliserande och vi känner oss helt levande.

Plötsligt lyser himlen upp av stora, pulserande gröna vågor, först över stugorna och sedan över bergen. Det är nästan överväldigande och surrealistiskt.

Norrskenet fortsätter sin fascinerande dans och det arktiska skådespelet fängslar oss. Och ändå har det mest respektingivande ögonblicket inte infunnit sig än.

När mörkret sänker sig täcks himlen av en biljon stjärnor, som verkar befinna sig på armlängds avstånd. Jag lägger mig i den mjuka sängen under glastaket i tornsviten. Det känns som om hela universum omsluter mig.

Det är ett existentiellt ögonblick.

Man kan inte sova bort en natt som denna.

Nyligen besökta sidor