Skip to main content

Tro det eller ej, men enligt en gammal lokal myt kan sex faktiskt ge dig ökad fiskelycka. Och kanske kan det bättra på oddsen i andra nordliga aktiviteter som kräver lite tur också!

Dr Torunn Christiansen

Dr. Torunn Christiansen

Om du pratar med någon från orten innan du ger dig ut på fiske i Nord-Norge kan du ofta få höra något i stil med:

"Har du sett till att ordna bra haill?”, följt av ett fniss.

Begreppet haill går ut på att du får både mer och större fisk på kroken om du har sex innan fisketuren!

Haill är en traditionell folktro som är vanlig inte minst i landets norra delar. Även om det kan låta lite knasigt först är det inte uteslutet att det ligger något i det. 

Dr. Torunn Christiansen är överläkare på Nordlandsykehuset, och hon har länge funderat över vad som gör att idén om haill lever kvar även i modern tid.  

Extra kraft

Hon har också hittat ett sätt att närma sig myten genom en hypotes som verkar rimlig:

"Dopamin är en del av kroppens belöningssystem, och det frigörs av handlingar som t.ex. jakt eller sexuell aktivitet. Jag tycker det är intressant hur haill förenar både försörjning och sex”, säger Torunn.

”Efter sex fungerar ditt kognitiva system bättre – du är lättare att samarbeta med, och är mer benägen att fatta rätt beslut. Så det är inte alls osannolikt att sex kan leda till att du fångar mer fisk,” säger hon.

Och inte minst kan det också förbättra relationen till din partner.

Om du vill bli kompis med en nordlig norrman ska du bara fråga vilken typ av haill de tror funkar bäst: En ny haill, en gammal haill, en främmande haill eller någon helt annan typ av haill.

Folkminnesforskaren Marit Anne Hauan

Varför är haill viktigt?

Haill var något man tog på allvar förr i tiden. Fram till 1930-talet användes haill specifikt för att fiska hälleflundra, en unik fisk som ibland kan väga över tvåhundra kilo. Hälleflundran kallas ”havets drottning” och en god fångst kunde försörja hela familjer.

Men att fiska den var farligt, och fiskaren var ofta utsatt för dåligt väder och svåra förhållanden.

"Haill återspeglar förhållandet mellan fiskaren och hans kvinna. Termen var ganska intim och användes inte offentligt, men idén var att du fick din tur, eller din haill, från din älskade. Det var alltså viktigt att välja en partner som gav tillräckligt med tur för att kunna försörja ett helt hushåll, för det var kvinnan som stod för haillen, förklarar folkminnesforskaren Marit Anne Hauan.

I dag är vi inte lika beroende av att fånga hälleflundra för att få ett gott liv, och begreppet haill har fått en lite mer humoristisk prägel. Men människorna i Nord-Norge önskar fortfarande varandra ”god haill” när de ska ge sig ut och fiska.

Idag är det torsken som är de flesta Nord-Norska fiskares levebröd. Varje år vandrar torsk från Barents hav till nordkusten för att leka. Den torskarten, skrei, är en delikatess, och också den fisk som ofta förknippas med haill. Ett skreiäventyr är ett måste när du besöker norr!

Och kanske haill kan ge lycka i andra aktiviteter än fiske?

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.

Nyligen besökta sidor