Skip to main content

Nationella turistvägen
i Varanger

Kör till världens ände

Landskapet längs den nationella turistvägen i Varanger, en av Norges 18 turistvägar, lär få dig att häpna.

Vild natur, ett rikt djurliv och banbrytande arkitektur inbjuder till många pauser längs vägen.

Här tipsar vi om höjdpunkterna, bland annat avstickare till den häftigaste naturen och unika arktiska fågelskådningsplatser.

Häng med till Norges nordligaste bilväg, den nationella turistvägen i Varanger. Längs vägen får du uppleva norsk historia, gatukonst, fågelskådningsplatser och mycket mer!

En resa till världens ände

Med sitt platta, steniga landskap och en till synes oändlig havsutsikt känns det nästan som att köra till världens ände på den här vägen. Och det är bara en anledning till att turistvägen i Varanger är så spännande.

Den 160 kilometer långa sträckan går mellan Varangerbotn och HamningbergVarangerhalvön i Norges nordligaste hörn. Det är den perfekta bilvägen för alla som är nyfikna på livet i arktiska Norge.

Börja antingen med att flyga till Kirkenes och köra till Varangerbotn, eller ta en tur med Hurtigruten till Kirkenes, Vardø eller Vadsø, där du kan fortsätta med bil.

Boka flygbiljetter med Norwegian, Widerøe eller SAS.

Tips från en lokal guide

Ottar Zahl Jonassen, VD för Visit Varanger, växte upp i Varanger. Numera bor han i Vadsø, som ligger i södra delen av Varangerhalvön.

"En unik sak med det här området är det platta landskapet och de oändliga horisonterna - det är inte något man vanligtvis förknippar med Norge och dess många höga fjäll. Det är också ett område med mycket plats. Den som vill kan vara helt ensam med naturen", säger Ottar.

Ottars passion är att visa allt som Varangerområdet har att erbjuda. Här guidar han oss till några av de absoluta höjdpunkterna längs den nationella turistvägen i Varanger.

Resan börjar i Varangerbotn, långt inne i Varangerfjorden. Efter bara fem minuter med bil dyker rastplatsen Gornitak (som betyder "uppstigning") upp vid fjorden.

Serviceanläggningen ligger i en restaurerad stenbyggnad där man förvarade ammunition under andra världskriget.

Om du följer vägen österut kommer du snart till Nesseby, med sin otroliga kyrka vid havet.

Detta landmärke har en intressant historia. Under andra världskriget låg stora delar av norra Norge i ruiner, bland annat det här området. Mirakulöst nog klarade sig Nesseby kyrka oskadd.

Det är en väldigt speciell plats. Du kan nästan känna hur den försöker kommunicera med dig. Och kyrkans läge, precis vid vattnet, är magiskt.

Ottar

Längs vägen finns flera historiska platser värda ett besök. Packa vandringskängorna och lämpliga kläder, så kan du hoppa ur bilen och gå på tur!

Mindre än 10 minuters bilresa från kyrkan ligger Mortensnes kulturminneområde, en intressant plats med en rik historia. Här finns spår av bosättningar från stenåldern samt samiska offerplatser och gravar.

Bekanta dig med området på egen hand eller boka en guidad tur (i förväg) på Várjjat Sámi Musea.

Museet har fascinerande utställningar om samisk tro och mytologi.

Samisk kultur i Varanger

De första bosättarna i Varanger kom redan för 10 000 år sedan. De lockades av den mäktiga fjorden, platåerna och skogarna som är fulla av vilt, bär och fisk. Sedan dess har det bott människor från flera olika kulturer här.

De tidigaste kända spåren av samisk kultur i Varanger är gravarna vid Mortensnes kulturminneområde, som är cirka 3 000 år gamla.

Den samiska kulturen är fortfarande stark i Varanger, och Nesseby är en samisk kommun.

Vägskyltarna i Varanger är både på norska och på nordsamiska, det vanligaste samiska språket. Det är inte ovanligt att stöta på renar vid vägen.

Lär dig mer om den samiska kulturen i området:

Norskfinner – norska finländare

I Varanger hör också en norsk-finsk kultur hemma.

Under 1800-talet skedde en massiv invandring från norra Finland och Sverige. I Norge kallades de här invandrarna kväner. Idag föredrar många av dem att kallas norskfinner. En av anledningarna till att de tog sig till Varanger var möjligheten att kombinera jordbruk med fiske i fjorden och älvarna.

De finska bosättarna har lämnat ett särskilt starkt avtryck i områdena Vestre Jakobselv, Vadsø och Skallelv. Än idag är Vadsø känd som ”den kvänska staden”. På 1860-talet hade Vadsø en finskspråkig majoritet, och många här talar fortfarande finska och kvänska.

"Ett monument i Vadsø centrum hedrar stadens finsk-kvänska invandring", säger Ottar, vår lokala guide.

Vadsø

Vadsø är en av de största städerna längs den nationella turistvägen. Det blir en utmärkt bas under Varanger-besöket. Här finns både en hyrbilsfirma, ett hotell och andra boendealternativ, till exempel Ishuset.

Staden ligger vid fjorden i södra delen av Vadsøya, som förbinds med fastlandet via en bro.

Vadsø är värd för den årliga musikfestivalen Varangerfestivalen och många andra kulturella evenemang. Mer information finns hos turistbyrån i Vadsø.

Från Vadsø fortsätter turistvägen nordöst längs fjordkusten. Lägg märke till de små, idylliska byarna med sina färgglada hus. De var viktiga fiskebyar fram till 1960-talet.

En av dem är halvön Ekkerøy, en plats med bara 20 invånare men...

...med desto fler fåglar!

Varanger är ett riktigt fågelskådningsparadis, med några av de mest tillgängliga fågelskådningsplatserna i Arktis.

Du kan parkera en bit från fågelklippan på Ekkerøy. Efter en kort promenad kan du förundras över den stora kolonin med kryckja (tretåig mås).

Njut av det otroliga fågelreservatet, och som alltid passar vi på att påminna om reglerna i allemansrätten.

Fler idylliska kustbyar

Från Ekkerøy fortsätter vägen österut. Det finns flera små samhällen längs vägen, var och en med sin egen charm och historia.

Skallelv är en av få byar i Finnmark som inte förstördes under andra världskriget. Det betyder att det finns kvar träbyggnader från 1860-talet och till och med tidigare, inklusive så kallade Varangerhus.

”Varangerhus är typiska för området. De byggdes som en kombinerad ladugård och stuga. Anledningen till att man byggde sådana gårdar är enkel: för att slippa gå ut och jobba i ladan när det var kallt ute. Husen finns överallt i Varanger, säger Ottar.

Här hittar du också Skallelv, populär med lokalborna tack vare en lång sandstrand och goda möjligheter till fiske.

"Stranden har gett området namnet 'Skallorca', en ordlek som så klart anspelar på Mallorca. Det är ett paradis på sommaren, även om vattnet kanske inte är det varmaste", fortsätter Ottar.

Komagvær är en av ingångarna till Varangerhalvøya nationalpark. Här kan du vandra i den mäktiga naturen och uppleva det rika fågellivet.

Kiberg ligger öster om Varangerhalvön, vid Barents hav. Här finns Østkapp, norska fastlandets ostligaste punkt. På Partisanmuseet i Kiberg kan du lära dig om ungdomarna som lämnade östra Finnmark under dramatiska former för att tränas som soldater under kriget.

I havet finns den respektingivande kungskrabban. Passa på att åka på kungskrabbssafari när du befinner dig i området! Matlagning och provsmakning brukar ingå i turen. Du kan anmäla dig till en guidad tur vid hamnen i Kiberg.

På vägen från Kiberg mot Vardø åker du förbi en arkitektonisk pärla du bara inte får missa: Domen Viewpoint.

Den Vadsø-baserade arkitektfirman Biotope har designat 12 ovanliga fågelskjul i Varanger.

De är inte bara fantastiska att se, utan ger också ett perfekt skydd om du vill kika på fåglar eller bara njuta av naturen i fred.

Ta en kopp kaffe i skjulet innan du fortsätter till Vardø, där massor av äventyr väntar, även mer fågelskådning!

Nord-Norges äldsta stad

Ett historiskt fort, banbrytande gatukonst, fantastiska möjligheter till fågelskådning samt platsen där några av norra Europas mest ökända häxprocesser ägde rum. Du har nu anlänt till Vardø, Norges enda stad i den arktiska klimatzonen.

Stanna gärna ett tag för att uppleva allt staden och dess omgivningar har att erbjuda.

Hornøya fågelskådningsplats

Om du är en inbiten fågelskådare eller naturfotograf, eller bara vill kolla in några fascinerande fåglar, rekommenderas en tur till Hornøya, strax utanför Vardø.

Hornøya är det ostligaste skyddade naturreservatet i Norge. Här finns 80 000 sjöfåglar, bland annat de bedårande lunnefåglarna.

Det går båt från Vardø hamn dagligen mellan den 1 april och den 31 augusti.

Gatukonst i Vardø

Vardøs gator har blivit ett galleri med unik gatukonst, mycket tack vare festivalen Komafest.

Festivalen började som ett samarbete mellan innovatörerna i Vardø Restored och konstnären Pøbel. År 2012 bjöd Komafest in 11 av världens främsta gatukonstnärer att sätta sin prägel på staden.

Upptäck staden till fots och se verk av E.B. Itso, Ken Sortais, Pøbel, Steve Powers, Husk mit navn, Atle Østrem, Roa, Remed och Vhils, för att bara nämna några.

Vardøhus fästning

Om du är intresserad av historia och historiska platser bara måste du stanna till på Vardøhus, världens nordligaste fästning. Den byggdes mellan 1734 och 1738, och stora delar har inte rörts sedan dess.

Idag ansvarar den norska flottan för fästningen, som har en befälhavare och soldater på plats. Fästningen fyller i första hand en symbolisk funktion.

Minnesmärket Steilneset

Vissa kapitel i historien är mörkare än andra. Häxjakterna i Europa till exempel. De förekom också här uppe i Finnmark.

Från 1600 till 1692 dömdes 91 personer till döden, anklagade för häxeri. De flesta bodde i Vardø, Vadsø eller närliggande platser, och både norrmän och samer drabbades av förföljelsen.

Minnesmärket Steilneset byggdes vid havet i Vardø för att hedra offren.

Minnesmärket ritades av arkitekten Peter Zumthor. Inuti glaslådan finns en installation av konstnären Louise Bourgeois.

Ottar

Du kan gå rakt genom minnesmärket och läsa mer om de 91 personerna som drabbades av häxjakten. Deras berättelser delas genom texter skrivna av historikern Liv Helene Willumsen.

När du når slutet av minnesmärket, kommer du till The Damned, the Possessed and the Beloved, en utomhusinstallation av Bourgeois.

Vardø har massor av unik konst, bland annat den gigantiska träskulpturen Drakkar-Leviathan av Taibola Assemble.

Du hittar den på en ödslig klippa.

Från en träskulptur till naturens egna skulpturer. Är du redo för den sista sträckan av turistvägen i Varanger?

Kolla in det här landskapet!

Den sista delen från Vardø till Hamningberg tar ungefär en timme med bil. Kör igenom den majestätiska Persfjorden innan du kommer till det månliknande landskapet nära Hamningberg.

Bli inte förvånad om du ser både örnar och renar på vägen.

Hamningberg

Vägen blir allt smalare tills du kommer till slutet (eller början!) av turistvägen. Vilken episk avslutning.

”Hamningberg är en riktig pärla med sina små hus och otroliga läge. Vissa kallar det ‘Europas slutpunkt’”, säger Ottar.

Den övergivna fiskebyn Hamningberg har ett dramatiskt läge vid Varangerhalvöns norra kust. När du vandrar genom det som en gång var en livlig by möts du av färgglada hus och fantastisk utsikt över Barents hav. Plötsligt förstår man var smeknamnet "Europas slutpunkt" kommer ifrån.

"Hamningberg är inte längre en aktiv fiskeby, men några av husen används fortfarande som semesterstugor. Det är en populär plats full av liv på sommaren", säger Ottar.

Här hittar du också ett otroligt fågelskådningsskjul, designat av Biotope. Området är en favorit bland fågelskådare, särskilt när flyttfåglarna återvänder i maj. Om du har tur kan du också se tumlare, späckhuggare och minkvalar från Hamningberg.

"Vill man övernatta i Hamningberg går det även bra att boka boende. Du kan till och med bo i ett traditionellt Varangerhus", säger Ottar.

Observera att vägen ut till Hamningberg är stängd vintertid. Den öppnar normalt i mitten av maj och stänger när snön kommer på hösten.

Planera resan

Hitta spännande upplevelser nära den nationella turistvägen i Varanger.

Upptäck mer

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.