Skip to main content

Häng med till Norges nordligaste bilväg, den nationella turistvägen i Varanger. Längs vägen får du uppleva norsk historia, gatukonst, fågelskådningsplatser och mycket mer!

En resa till världens ände

Med sitt platta, steniga landskap och en till synes oändlig havsutsikt känns det nästan som att köra till världens ände på den här vägen. Och det är bara en anledning till att turistvägen i Varanger är så spännande.

Den 160 kilometer långa sträckan går mellan Varangerbotn och HamningbergVarangerhalvön i Norges nordligaste hörn. Det är den perfekta bilvägen för alla som är nyfikna på livet i arktiska Norge.

Börja antingen med att flyga till Kirkenes och köra till Varangerbotn, eller ta en tur med Hurtigruten till Kirkenes, Vardø eller Vadsø, där du kan fortsätta med bil.

Boka flygbiljetter med Norwegian, Widerøe eller SAS.

Tips från en lokal guide

Ottar Zahl Jonassen, VD för Visit Varanger, växte upp i Varanger. Numera bor han i Vadsø, som ligger i södra delen av Varangerhalvön.

"En unik sak med det här området är det platta landskapet och de oändliga horisonterna - det är inte något man vanligtvis förknippar med Norge och dess många höga fjäll. Det är också ett område med mycket plats. Den som vill kan vara helt ensam med naturen", säger Ottar.

Ottars passion är att visa allt som Varangerområdet har att erbjuda. Här guidar han oss till några av de absoluta höjdpunkterna längs den nationella turistvägen i Varanger.

Samisk kultur i Varanger

De första bosättarna i Varanger kom redan för 10 000 år sedan. De lockades av den mäktiga fjorden, platåerna och skogarna som är fulla av vilt, bär och fisk. Sedan dess har det bott människor från flera olika kulturer här.

De tidigaste kända spåren av samisk kultur i Varanger är gravarna vid Mortensnes kulturminneområde, som är cirka 3 000 år gamla.

Den samiska kulturen är fortfarande stark i Varanger, och Nesseby är en samisk kommun.

Vägskyltarna i Varanger är både på norska och på nordsamiska, det vanligaste samiska språket. Det är inte ovanligt att stöta på renar vid vägen.

Lär dig mer om den samiska kulturen i området:

Norskfinner – norska finländare

I Varanger hör också en norsk-finsk kultur hemma.

Under 1800-talet skedde en massiv invandring från norra Finland och Sverige. I Norge kallades de här invandrarna kväner. Idag föredrar många av dem att kallas norskfinner. En av anledningarna till att de tog sig till Varanger var möjligheten att kombinera jordbruk med fiske i fjorden och älvarna.

De finska bosättarna har lämnat ett särskilt starkt avtryck i områdena Vestre Jakobselv, Vadsø och Skallelv. Än idag är Vadsø känd som ”den kvänska staden”. På 1860-talet hade Vadsø en finskspråkig majoritet, och många här talar fortfarande finska och kvänska.

"Ett monument i Vadsø centrum hedrar stadens finsk-kvänska invandring", säger Ottar, vår lokala guide.

Vadsø

Vadsø är en av de största städerna längs den nationella turistvägen. Det blir en utmärkt bas under Varanger-besöket. Här finns både en hyrbilsfirma, ett hotell och andra boendealternativ, till exempel Ishuset.

Staden ligger vid fjorden i södra delen av Vadsøya, som förbinds med fastlandet via en bro.

Vadsø är värd för den årliga musikfestivalen Varangerfestivalen och många andra kulturella evenemang. Mer information finns hos turistbyrån i Vadsø.

Fler idylliska kustbyar

Från Ekkerøy fortsätter vägen österut. Det finns flera små samhällen längs vägen, var och en med sin egen charm och historia.

Skallelv är en av få byar i Finnmark som inte förstördes under andra världskriget. Det betyder att det finns kvar träbyggnader från 1860-talet och till och med tidigare, inklusive så kallade Varangerhus.

”Varangerhus är typiska för området. De byggdes som en kombinerad ladugård och stuga. Anledningen till att man byggde sådana gårdar är enkel: för att slippa gå ut och jobba i ladan när det var kallt ute. Husen finns överallt i Varanger, säger Ottar.

Här hittar du också Skallelv, populär med lokalborna tack vare en lång sandstrand och goda möjligheter till fiske.

"Stranden har gett området namnet 'Skallorca', en ordlek som så klart anspelar på Mallorca. Det är ett paradis på sommaren, även om vattnet kanske inte är det varmaste", fortsätter Ottar.

Komagvær är en av ingångarna till Varangerhalvøya nationalpark. Här kan du vandra i den mäktiga naturen och uppleva det rika fågellivet.

Kiberg ligger öster om Varangerhalvön, vid Barents hav. Här finns Østkapp, norska fastlandets ostligaste punkt. På Partisanmuseet i Kiberg kan du lära dig om ungdomarna som lämnade östra Finnmark under dramatiska former för att tränas som soldater under kriget.

I havet finns den respektingivande kungskrabban. Passa på att åka på kungskrabbssafari när du befinner dig i området! Matlagning och provsmakning brukar ingå i turen. Du kan anmäla dig till en guidad tur vid hamnen i Kiberg.

Nord-Norges äldsta stad

Ett historiskt fort, banbrytande gatukonst, fantastiska möjligheter till fågelskådning samt platsen där några av norra Europas mest ökända häxprocesser ägde rum. Du har nu anlänt till Vardø, Norges enda stad i den arktiska klimatzonen.

Stanna gärna ett tag för att uppleva allt staden och dess omgivningar har att erbjuda.

Hornøya fågelskådningsplats

Om du är en inbiten fågelskådare eller naturfotograf, eller bara vill kolla in några fascinerande fåglar, rekommenderas en tur till Hornøya, strax utanför Vardø.

Hornøya är det ostligaste skyddade naturreservatet i Norge. Här finns 80 000 sjöfåglar, bland annat de bedårande lunnefåglarna.

Det går båt från Vardø hamn dagligen mellan den 1 april och den 31 augusti.

Gatukonst i Vardø

Vardøs gator har blivit ett galleri med unik gatukonst, mycket tack vare festivalen Komafest.

Festivalen började som ett samarbete mellan innovatörerna i Vardø Restored och konstnären Pøbel. År 2012 bjöd Komafest in 11 av världens främsta gatukonstnärer att sätta sin prägel på staden.

Upptäck staden till fots och se verk av E.B. Itso, Ken Sortais, Pøbel, Steve Powers, Husk mit navn, Atle Østrem, Roa, Remed och Vhils, för att bara nämna några.

Vardøhus fästning

Om du är intresserad av historia och historiska platser bara måste du stanna till på Vardøhus, världens nordligaste fästning. Den byggdes mellan 1734 och 1738, och stora delar har inte rörts sedan dess.

Idag ansvarar den norska flottan för fästningen, som har en befälhavare och soldater på plats. Fästningen fyller i första hand en symbolisk funktion.

Minnesmärket Steilneset

Vissa kapitel i historien är mörkare än andra. Häxjakterna i Europa till exempel. De förekom också här uppe i Finnmark.

Från 1600 till 1692 dömdes 91 personer till döden, anklagade för häxeri. De flesta bodde i Vardø, Vadsø eller närliggande platser, och både norrmän och samer drabbades av förföljelsen.

Minnesmärket Steilneset byggdes vid havet i Vardø för att hedra offren.

Hamningberg

Vägen blir allt smalare tills du kommer till slutet (eller början!) av turistvägen. Vilken episk avslutning.

”Hamningberg är en riktig pärla med sina små hus och otroliga läge. Vissa kallar det ‘Europas slutpunkt’”, säger Ottar.

Den övergivna fiskebyn Hamningberg har ett dramatiskt läge vid Varangerhalvöns norra kust. När du vandrar genom det som en gång var en livlig by möts du av färgglada hus och fantastisk utsikt över Barents hav. Plötsligt förstår man var smeknamnet "Europas slutpunkt" kommer ifrån.

"Hamningberg är inte längre en aktiv fiskeby, men några av husen används fortfarande som semesterstugor. Det är en populär plats full av liv på sommaren", säger Ottar.

Här hittar du också ett otroligt fågelskådningsskjul, designat av Biotope. Området är en favorit bland fågelskådare, särskilt när flyttfåglarna återvänder i maj. Om du har tur kan du också se tumlare, späckhuggare och minkvalar från Hamningberg.

"Vill man övernatta i Hamningberg går det även bra att boka boende. Du kan till och med bo i ett traditionellt Varangerhus", säger Ottar.

Observera att vägen ut till Hamningberg är stängd vintertid. Den öppnar normalt i mitten av maj och stänger när snön kommer på hösten.

Planera resan

Hitta spännande upplevelser nära den nationella turistvägen i Varanger.

Upptäck mer

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.