Skip to main content

Fågelskådning

Knäpp en mäktig havsörn som dyker mot dagens middag — på bild, alltså!

Spana på söta lunnefåglar när de kommer iland för att häcka.

Norge är ett paradis för alla som är fascinerade av fåglar, vare sig du är en inbiten naturfotograf eller inte.

Fågelskådning är stort i Norge, med massor av spännande platser att besöka. Ta en guidad tur där du får se mäktiga havsörnar, fota gulliga lunnefåglar och få restips från en fågelskådningsexpert.

Upptäck Norges rika djurliv

Ungefär 300 av världens 9 000 fågelarter har sitt naturliga habitat i Norge, och ytterligare 200 mer sällsynta fågelarter förekommer på vissa platser och tider på året.

Det finns havsörnar längs hela kusten, från södra Norge och upp till Varanger i Nord-Norge. Boka gärna en havsörnsafari så guidas du till de bästa platserna.

"Fågelskådning påminner om mobilspel som Pokémon GO – de har båda något som tilltalar äventyrslystna upptäcktsresande", säger Bjørn Olav Tveit, som skrev boken Guide til Norges fugleliv.

"Det som gör fågelskådning speciellt är att man får se mycket i naturen som man annars skulle missa. Ju mer du sätter dig in i denna hobby, desto mer upptäcker du", säger han. "Att hitta en sällsynt art är som att fånga en riktigt stor öring. Det handlar om taktik, kunskap och tålamod."

"Ta nordsångaren. Den hörs under två korta veckor i slutet av juni, i den täta björkskogen som omger den vackra Neidenkyrkan i Finnmark, nära den ryska gränsen. Resten av året är det praktiskt taget omöjligt att få syn på den här fågeln."

"Sången är i och för sig ganska monoton", medger Björn Olav. "Tjusningen ligger i att vara på rätt plats på rätt tid. Särskilt när du är på en av få platser i Europa utanför Sibirien där man har en chans att få se den lilla pippin."

Respektera miljön

De flesta fågelskådare har stor respekt för miljön.

"Att respektera djur och natur är en oskriven lag bland fågelskådare", säger Bjørn Olav.

Trots allt förekommer tyvärr plundring av fågelnästen då och då. Men det är ingenting som tolereras: "Förr eller senare upptäcker antingen fågelskådare eller andra vad som pågår. Om de till exempel ser människor eller fordon som håller till misstänkt nära ett jaktfalk-bo ringer de polisen", varnar Björn Olav.

"Fågelskådning har ofta en positiv effekt på miljön, eftersom man blir medveten om naturens bräcklighet och sällsynta vilda djur", säger han och tillägger att "man kan hålla sig på lämpligt avstånd genom att ta foton på mobilen genom en kikare, och man kan till och med göra bra ljudinspelningar på långt håll."

Om du vill pröva lyckan som fågelskådare kan du börja med att ladda ner appar som "Birds of Northern Europe" och "Collins Bird Guide". De innehåller både bilder och ljud av alla arter du kan hoppas kunna stöta på.

Fågelskådare i Norge kan rapportera sina upptäcker på Artsobservasjoner.no.

Var hittar man Norges vilda fåglar?

Packa väskan och åk iväg – sen är det bara att lyssna och ha tålamod! Här är några platser som rekommenderas för fågelentusiaster:

Längs kusten

Längs Norges kust finns flera världsberömda fågelkolonier. Öarna Runde och Röst är heliga inom norsk ornitologi tack vare sina stora kolonier med lunnefåglar (Fratercula arctica).

Halvön Varanger i Finnmark har utan tvekan ett av Europas mest spännande fågelliv. Här finns arktiska arter som alförrädare (Polysticta stelleri), praktejder (Somateria spectabilis), spetsbergsgrissla (Uria lomvia) och rödstrupig piplärka (Anthus cervinus). Men det finns också skandinaviska arter som hökuggla (Surnia ulula), tretåig hackspett (Picoides tridactylus), lappmes (Poecile cincta), lavskrika (Perisoreus infaustus) och lappuggla (Strix nebulosa).

Nord-Norge har också Europas största bestånd av havsörn. Från norra Norge har de spridit sig till större delen av norska kusten. Norska örnar har även transporterats till Skottland för att hjälpa dem återinföra dessa majestätiska fåglar där.

De idylliska Smøla-öarna i Fjord Norge är fantastiska om du vill åka på örnsafari. Området sägs ha en av de tätaste populationerna av havsörnar i världen.

I Trøndelag bör du besöka Ørlandet, som ligger vid kusten utanför Trondheim. Området är en av Norges viktigaste våtmarker och en naturlig mellanlandning för flyttfåglar. Längre in i Trondheimsfjorden är ön Tautra ett hett tips, med mer än 269 fågelarter.

Förorten

Bara några kilometer sydost om Oslo centrum ligger sjön Østensjøvannet. Det är en grund och näringsrik sjö med ett för Norge ovanligt fågelliv. Vid Fornebu, väster om stan, ligger ett naturreservat och fågelobservatorium. Bergen, Norges näst största stad, omges av bergsområden och barrskogar som du kan utforska utan att behöva lämna bekvämligheterna i stan.

Kom med på fågelskådning

Hitta dina favoritfåglar på egen hand eller boka en guidad tur.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Nyligen besökta sidor