Skip to main content

Upplev Oslo på cykel

Oslo lämpar sig utmärkt för cykling, med sina korta avstånd mellan innerstad och stora naturområden. Här är tre förslag på cykelturer där du får uppleva flera av stadens höjdpunkter.

Cykla i Oslo

Norge är känt för sina natursköna cykelvägar, men du behöver faktiskt inte ens lämna stan för att åka på cykeläventyr.

"Det är kul att cykla i Oslo, och som turist är det ett perfekt sätt att få med sig många upplevelser", säger Øyvind Wold.

Han vet vad han pratar om. Øyvind är författaren bakom boken På Sykkel i Oslo och har sett nästan allt staden har att erbjuda från sin sadel de senaste 25 åren.

Vad är det då som gör Oslo till en cykelvänlig stad?

Norges huvudstad har en bra blandning av stadsliv och natur – med korta avstånd mellan stadens centrum och landsbygden. Med cykel kan du bekanta sig med staden på bara en dag.

"Oslo är inte särskilt stort jämfört med andra storstäder, så det är trevligt att cykla här. Dessutom har vi ett cykelvänligt klimat. Temperaturen går sällan över 25 °C", förklarar Øyvind.

Och det har inte gått obemärkt förbi. Intresset för cykling i Norge har skjutit i höjden de senaste åren, och nuförtiden ser man ofta både Oslobor och turister på cyklar i stan. Man kan hyra cyklar på många hotell och andra ställen, och det har lagts ner mycket arbete på att göra cykling ett säkert alternativ. Det har med andra ord blivit enklare att färdas med mindre avtryck i den norska huvudstaden.

"Idag har många gator separata cykelvägar. Oslo som cykelstad blir bättre och bättre för varje år", säger Øyvind.

Om du ska till Oslo får du inte missa Øyvinds tips på cykelturer som tar dig till några av stadens höjdpunkter.

Tänk bara på att cykla säkert – och glöm inte hjälmen!

Cykelturer i Oslo

Här är Øyvinds tre bästa tips på cykelturer i Oslo.

1. Oslos hamnpromenad

Start/Slut: Kongshavn vid mynningen av Alnaelva och viken Frognerkilenen
Längd: 9 kilometer
Ansträngning: Lätt, den här turen är flack och asfalterad

Oslos hamnpromenad (Havnepromenaden) går längs vattnet, från öst till väst.

Turen passerar flera av Norges mest ikoniska byggnader, och är en perfekt upptäcktsfärd i lagom skön takt.

Längs den nio kilometer långa sträckan finns flera kända byggnader, från museer och historiska hus till moderna sevärdheter som Operahuset, Astrup Fearnley-museet och Bjørvika Barcode, där de smala höghusen i olika höjd och bredd påminner om en streckkod.

Räkna med att du kommer bli hungrig under turen. Som tur är serveras fräsch och närproducerad mat på några av Oslos mest spännande restauranger längs strandpromenaden, med kulinariska upplevelser för varje smak och budget.

2. Bygdøy

Start/Slut: Skøyen station
Längd: 7,5 kilometer
Ansträngning: Lätt

Den idylliska halvön Bygdøy ligger på västra sidan av stadskärnan. Det är i första hand ett bostadsområde, men är också känt för sina många museer, caféer och stränder, samt vandringsleder och cykelvägar i skogsmiljö.

Utforska Norges historiska skatter på Norsk Folkemuseum och ta ett dopp på en av stadens bästa stränder.

Det här är en lätt 7,5 kilometer lång cykeltur som går genom ett vackert kulturlandskap. Längs vägen kan det mycket väl hända att du får sällskap av djur på bete, och dessutom får du se kungafamiljens spektakulära sommarpalats Oscarshall och andra byggnader.

Turen kan enkelt varieras med flera fina cykelstigar i Bygdøyskogen.

3. Runt sjön Maridalsvannet

Start/Slut: Brekkekrysset nära Maridalsvannet eller Kjelsås station
Längd: 13 kilometer
Ansträngning: Medel

Kan man uppleva landsbygd i storstaden? Det kan man – hyr en cykel, packa ner kameran och ge dig ut i den friska luften på turen runt Maridalsvannet.

Följ cykelleden som går genom det stora och öppna kulturlandskapet på båda sidor om vattnet. Längs turen passeras den enda fotogeniska platsen efter den andra, som Margaretakyrkans ruiner och de olika utsiktsplatserna runt sjön.

Om du föredrar en mindre kuperad väg kan du följa vägen istället för cykelleden.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Mer cykling

Ta en lugn tur genom mysiga byar och vacker natur eller susa ner för smala stigar på terrängcykel. Här kan du söka efter härlig cykling i hela landet.

Nyligen besökta sidor