Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Oslo Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

I Norge känns det helt naturligt att klättra i berg, så att bygga ett operahus där man kan strosa omkring på taket var inte det märkligaste.

Den norska naturen är till för alla. Operahuset i Oslo, som öppnade 2008, konstruerades mitt i Oslo och bygger på samma princip.

I vanliga fall blir man sannolikt arresterad om man går omkring på hustak. Operahuset är raka motsatsen till den vanliga "se-men-inte-röra-attityden" som man ofta möter som turist på många ställen i världen.

Det är de norska konstnärerna Kristian Blystad, Kalle Grude och Jorunn Sannes som står bakom det marmortäckta taket med sina diskreta mönster. Det är en vacker yta, men den är till för att trampas på.

Under fötterna ligger en livlig arbetsplats med mer än 600 opera- och balettproffs och tre olika scener samt flera offentliga rum och salar.

Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Gratis ståplatser

Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Operahusets tak passar lika bra om du vill sätta dig ner och ta det lugnt en stund. Den innovativa designen ger många intressanta utsiktsvinklar över Oslo, som för övrigt är Europas snabbast växande huvudstad för närvarande.

På höger sida har du Oslofjordens skärgård med små, traditionella sommarhus som har målats i ljusa färger. Till vänster får du en glimt över Oslos centrum.

Bakom dig ligger de skogsklädda kullarna och bergen som omger staden.Operan har ett stort utbud av utomhuspjäser, konserter och andra evenemang året runt.

Dessutom kan stadens invånare tacka byggprojektet för att de fick tillbaka strandpromenaden längs vattnet.

Ljuskronan är gjord av handgjutet glas. När den lyses upp bakifrån av LED-lampor påminner den om månen.

Var på plats i god tid innan pjäsen och gästerna börjar fylla hallen, så får du vara med om den speciella tystnad som brukar infinna sig innan föreställningen börjar. Byggnaden har en för ett operahus ovanlig interiör med mycket trä, vilket för tankarna till norsk natur och historia.

Huvudscenen är formad som en hästsko som påminner om en klassiskt utformad teater och ger salen en intim känsla. Tanken med teaterns utformning är att gästerna ska komma närmare inpå stjärnorna på scenen. Ridån har designats av konstnären Pae White.

Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Joerg Wiesner

Nära till stjärnorna

Credits
Oslo.
Photo: Joerg Wiesner
Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Sätt fart på fantasin

Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Operahusets arkitektur har fått enormt mycket uppmärksamhet i media, vilket har hjälpt till att locka stora opera- och balettartister till Oslo.

Ensemblens deltagare ändras ständigt, men består konsekvent av hyllade inhemska och internationella artister.

Vissa tycker att en klassisk opera- eller balettföreställning bör vara trogen originalet. Andra ser hellre en djärv tolkning.

Oslos operahus erbjuder både och – sedan det öppnade år 2008 har den varit känd för sitt varierade utbud.

Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Utanför scenen

Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg
Oslo
Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Tappa inte bort dig

Credits
Oslo.
Photo: Erik Berg

Operahusets enorma utrymmen är öppna för allmänheten. Bakom den ovanliga arkitekturen står firman Snøhetta, i samarbete med flera kända konstnärer. 

Ett av många exempel på häpnadsväckande design är konstnären Olafur Eliassons perforerade väggpanel.

Operahuset i Oslo

Kom och besök Oslos nya byggnad som inspirerades av Norges natur istället för andra byggnadsverk.

Människor från hela världen har kommit hit för att se en föreställning eller bara för att promenera över taket. Nu är det din tur!

Läs också

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad