Skip to main content

Oslos operahus: Gå gärna på taket

I Norge känns det helt naturligt att klättra i berg, så att bygga ett operahus där man kan strosa omkring på taket var inte det märkligaste.

Gratis ståplatser

Den norska naturen är till för alla. Operahuset i Oslo, som öppnade 2008, konstruerades mitt i Oslo och bygger på samma princip.

I vanliga fall blir man sannolikt arresterad om man går omkring på hustak. Operahuset är raka motsatsen till den vanliga "se-men-inte-röra-attityden" som man ofta möter som turist på många ställen i världen. Det är de norska konstnärerna Kristian Blystad, Kalle Grude och Jorunn Sannes som står bakom det marmortäckta taket med sina diskreta mönster. Det är en vacker yta, men den tål att trampas på.

Under fötterna ligger tre scener och flera offentliga rum och salar – det är en livlig arbetsplats med mer än 600 opera- och balettproffs.

Operahusets tak passar lika bra om du vill sätta dig ner och ta det lugnt en stund. Den innovativa designen ger många intressanta utsiktsvinklar över Oslo, som för övrigt är Europas snabbast växande huvudstad för närvarande.

På höger sida har du Oslofjordens skärgård med små sommarhus som har målats i ljusa färger. Till vänster får du en glimt av Oslos centrum. Och bakom byggnaden börjar de skogsklädda kullarna och bergen som omger staden.

Operan har ett stort utbud av utomhuspjäser, konserter och andra evenemang året runt. Dessutom kan stadens invånare tacka byggprojektet för att de fick tillbaka strandpromenaden längs vattnet.

Kom i god tid

Var på plats i god tid innan pjäsen och gästerna börjar fylla hallen, så får du vara med om den speciella tystnad som brukar infinna sig innan föreställningen börjar. Byggnaden har en för ett operahus ovanlig interiör med mycket trä, vilket för tankarna till norsk natur och historia.

Huvudscenen är formad som en hästsko som påminner om en klassiskt utformad teater och ger salen en intim känsla. Tanken med teaterns utformning är att gästerna ska komma närmare inpå stjärnorna på scenen. Ridån har designats av konstnären Pae White.

Upplev fullmånen

Ljuskronan är gjord av handgjutet glas. När den lyses upp bakifrån av LED-lampor påminner den om månen.

Nära till stjärnorna

Operahusets arkitektur har fått enormt mycket uppmärksamhet i media, vilket har hjälpt till att locka stora opera- och balettartister till Oslo. Ensemblens deltagare ändras ständigt, men består konsekvent av hyllade inhemska och internationella artister.

The purposely set intimacy of the theatre layout enables you as a guest to get close to the performing stars of which you have come to experience.

Sätt fart på fantasin

Vissa tycker att en klassisk opera- eller balettföreställning bör vara trogen originalet. Andra ser hellre en djärv tolkning. Oslos operahus erbjuder både och – sedan det öppnade år 2008 har den varit känd för sitt varierade utbud.

Tappa inte bort dig

Operahusets enorma utrymmen är öppna för allmänheten. Bakom den ovanliga arkitekturen står firman Snøhetta, i samarbete med flera kända konstnärer. Ett av mångaexempel på häpnadsväckande design är konstnären Olafur Eliassons perforerade väggpanel.

Din tur

Kom och besök Oslos nya byggnad som inspirerades av Norges natur istället för andra byggnadsverk.

Människor från hela världen kommer hit för att se en föreställning eller bara för att promenera på taket. Nu är det din tur!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor