Skip to main content

Säkerhet för cyklister

Att cykla är ett utmärkt sätt att träffa människor, upptäcka nya platser och dessutom få motion på köpet! Här få du tips på aktiviteter och hur du tar dig fram säkert längs vägarna.

Bilförare och cyklister delar på vägarna och därför måste de följa samma trafikregler. Håll till höger, ge företräde till fordon som kommer från höger och cykla inte när du har druckit alkohol. Trafikregler och vägmärken gäller både cyklister och bilar och andra fordon.

Som cyklist har du dock fler alternativ. Du får cykla på trottoaren om det inte finns någon cykelbana, så länge du saktar ner till fotgängarnas hastighet. Du får cykla över övergångsställen, men bilar har bara skyldighet att stanna om du går av och leder cykeln över vägen.

Men även om du har samma rättigheter som bilister är det viktigt att vara medveten om risken att hamna i en olycka. Använd alltid hjälm. Ha gärna på dig säkerhetsväst, särskilt på trafikerade vägar.

Det är inte tillåtet att cykla på motorvägar, dubbla körbanor och i vissa tunnlar. Detta markeras tydligt på trafikskyltar. Onlinekartan cycletourer.co.uk visar vilka norska tunnlar man får cykla i.

Indikera tydligt om du ska svänga till vänster eller höger genom att sträcka ut handen. Du får inte cykla mot trafikens riktning på enkelriktade gator, såvida detta inte anges särskilt på trafikskyltarna.

Cykling med barn

Endast barn under 10 år får åka med som passagerare på cykel.

Barn med egen cykel bör ha fyllt tio år innan de får cykla på bil- och cykelvägar. Du måste lära dem trafikreglerna, och de måste vara tillräckligt mogna för att förstå sig på trafiken i allmänhet.

Elcykel

De miljövänliga elcyklarna är ett bra sätt att utforska omgivningarna på!

De fungerar i sig lika bra som vanliga cyklar ute i naturen, men tänk på att de inte omfattas av den norska allemansrätten. Det innebär att andra regler kan gälla på fjällstigar, privata vägar och så vidare. Se till att kolla upp reglerna på den plats du ska besöka. Turistbyrån eller cykeluthyraren brukar veta vad som gäller.

Glöm inte att ladda batteriet om du ska ge dig ut på en längre utflykt. I fjällen kan det vara långt mellan laddningsmöjligheterna, så det är viktigt med god planering. Kontrollera också om batteriet har några skador innan du ger dig ut.

Hyr cykel

Vill du cykla i Norge utan att släpa med din egen cykel? Inga problem! Det finns gott om möjligheter att hyra cykel över hela landet. Boka en färdig tur eller semesterpaket och få ännu mindre att hålla koll på!

Hitta nästa äventyr på två hjul

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor