Skip to main content

Oslo är som gjort för långpromenader. Ta en vandringstur i Nordmarka, strosa längs Akerselva eller upptäck Oslos strandpromenad, som inte liknar något annat. Du har den stilla fjorden på ena sidan och hippa foodtrucks, biblioteket Deichman och MUNCH-museet på den andra.

Scrolla ner förmassor av tips på promenader i den norska huvudstaden.

Följ i Siobans fotspår för inspiration. Hon är en livlig 58-åring från England som har rest mycket i jobbet genom åren. Sioban älskar att promenera och tycker även om allt som har med vatten att göra, från simning och segling till SUP.

I Oslo går stadspuls och friluftsliv hand i hand. Sioban passade på att ta ett dopp bara några meter från operahuset när hon var ute och gick. Är det nåt för dig?

Rutt: OSLO LÄNGS VATTNET

Längd: 4 km

Börja i den rofyllda Slottsparken, där du kan vandra omkring i lummig grönska medan du utforskar Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark och tar en titt på Det kongelige slott. Kommer du vid 13.30 hinner du se vaktbytet framför slottet.

Börja gå ner mot vattnet. Det är lätt att hitta! Ta sikte på Oslo rådhus och dess två särpräglade torn i rött tegel. Rådhuset är i sig själv värt ett besök. Det är fyllt av imponerande konstbidrag från berömda konstnärer, som Edvard Munch, både inne i och utanför byggnaden.

Besök Akershus festning med utsikt över fjorden och upplev en del av Oslos historia från nästan 700 år tillbaka. Därefter kan du fortsätta mot Vippa, en stor saluhall där du kan smaka på mat och dryck från hela världen!

Följ strandlinjen till SALT, ett ställe där konst, musik och bastur kombinerat skapar en underbar plats för avkoppling och nöjen. Varför inte gå på konsert här, eller värma dig i bastun?

Den mest iögonfallande och prominenta byggnaden i Oslos strandkant är välkända Oslo operahus. Den stora marmorbyggnaden ser ut att flyta på vattnet. Taket är en populär samlingsplats!

Det finns många bra ställen att gå i fjorden och bada vid operan. Operastranda är en nyöppnad badstrand som lokalborna gärna svalkar sig på under varma sommardagar.

Besök MUNCH, det nya museet dedikerat till Edvard Munchs konst. I tillägg till otrolig konst, finns det även kaféer, restauranger och speciella kulturevenemang här.

Avsluta din dag längs vattnet med att besöka någon av alla restauranger i viken. Kanske lite kryddig indisk mat med en modern twist på Nimbu? Ramen-älskare kan hitta lyckan på Koie Ramen Munch och Talormade Oslobukta serverar saftiga munkar till de som vill stilla sötsuget.

[Vin] Bjørvika är en vinbar där du kan välja mellan hundratals viner, med hjälp av erfaren och kunnig personal.

Rutt: HALVDAG I OSLO

Längd: 4 km

Börja vid den berömda Tigerstatyn som står på Jernbanetorget framför Oslo centralstation, innan du går ner till det  spektakulära nya biblioteket Deichman Bjørvika. Fortsätt till Oslo operahus vid fjorden och ta en promenad på taket!

Mellan operan och övergången till Sørenga ligger Oslos nya badstrand, Operastranda, och den populära samlingsplatsen Sukkerbiten. Ta dig något att äta och dricka, kolla in ett evenemang eller boka en bastu hos Oslo Fjord Sauna. Du kan till och med hyra en færing, en traditionell norsk roddbåt, och utforska Oslofjorden som en sann viking.

Gå över gångbron till Sørenga, en stadsdel som fått en rejäl ansiktslyftning den senaste tiden och är ett av de mest populära ställena för att sola, bada och simma i fjorden.

Här hittar du även en mängd restauranger som serverar lunch. Mirabel serverar medelhavsinspirerad mat, medan Sørenga Social Club baserar sig på fina säsongens närodlade ingredienser. Vi vill också rekommendera
Hakkaiza's dim sum och Bun's Burger Bar.

Rutt: KONST- OCH KULTURPROMENADEN

Längd: 6 km

Börja längs vattnet på Astrup Fearnley museet och kolla in spännande modern konst och museibyggnadens fantastiska arkitektur, designad av den berömde arkitekten Renzo Piano.

Några få minuters promenad därifrån hittar du Fineart Oslo, Norges största konstgalleri. Styr kosan mot Slottsparken, där du kan besöka Dronning Sonja KunstStall. Detta var tidigare slottets stallbyggnad, men används nu som utställningslokaler för verk från den kungliga konstsamlingen.

Mittemot Slottsparken ligger Kunstnerenes hus, ett galleri för norsk och internationell modern konst som drivs av konstnärer. Du känner dig kanske hungrig nu och det passar bra, eftersom Lofthus Samvirkelag, ett av Oslos bästa pizzaställen också ligger här! Eller kanske du föredrar lite litterära förfriskningar och en lunch hos Litteraturhuset?

Efteråt kan du strosa ner genom det lugna Briskebykvarteret bakom slottet och göra ett besök på Galleri Albin Upp, som ligger i en gammal bondgård från 1800-talet. Här kan du även ta en fika eller något att dricka i galleriets eget kafé.

Efter att ha promenerat genom breda, trädkantade avenyer med färgrika bostadshus kommer du fram till Vigelandsmuseet. Här kan du verkligen komma in under huden på en av Norges främsta konstnärer, Gustav Vigeland, och hans berömda verk. Gå över vägen och in i Vigelandsparken. Skulpturparken är ett måste när du besöker Oslo, där en av höjdpunkterna är statyn Sinnataggen, som avbildar en pojke med ursinnig uppsyn. I mitten av parken ligger kaféet Anne på Landet perfekt till för en fika. Byggnaden som kaféet ligger i är över hundra år gammalt.

För att komma tillbaka till stan efter den långa kulturpromenaden kan du ta t-banan från Majorstuen tunnelbanestation.

Rutt: GÖR SOM LOKALBORNA: GRÜNERLØKKA

Längd: 3-4 km

Inled dagen med att gå i den botaniska trädgården Botanisk hage med majestätiska träd och vacker blomsterprakt. Ta en kaffe och kanske ett bakverk i det mysiga kaféet mitt i trädgården.

Gå mot den populära stadsdelen Grünerløkka för lite shopping, god mat och fräscha drinkar. Liebling är ett mysigt, oberoende kafé där du kan spela brädspel medan du njuter av en kopp kaffe. Längre ner i Grünerløkka hittar du Grünerløkka Brygghus som är ett hantverksbryggeri med ett imponerande stort urval.

Grünerløkka är en guldgruva för de som älskar vintageshopping och oberoende små nischbutiker!

Hitta kvällens look på Velouria Vintage eller Frøken Diana's Salonger, och komma in den häftiga keramiken och smyckena hos BRUDD. Behöver du tanka lite extra energi, kolla in de smarriga våfflorna på Harald's Vaffel, som är något av en legend i Oslo.

På andra sidan Akerselva ligger Vulkan där saluhallen Mathallen väntar med flera mysiga matställen. Därifrån går du till Ingensteds och Blå, två konsertscener som ligger bredvid varandra vid älvbrinken, här kan du se alla typer av konserter och evenemang. På söndagar har de loppis! Avsluta kvällen på SYNG, en härlig karaokebar.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor