VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Food and drink in Oslo - food on a plate at Maaemo, Eastern Norway
Table tales – food culture in Oslo.
Photo: Bleed / True Stories / Visitnorway.com

muteplay/pauseplay/pause

Mat och dryck i Oslo

Goda nyheter i huvudstaden

Oslos restaurangscen imponerar med stor variation och hög kvalitet – från Michelinbelönta restauranger och norska specialiteter a'la Maaemo till mathallar och foodtrucks.

Det har aldrig varit lättare att hitta spännande och fräscha rätter i Oslo. I hamnen kan du köpa nyfångad fisk och skaldjur, och flera restauranger väljer att odla sina egna ingredienser, antingen i köket eller på stadsodlingar som Vulkan Bigård, Bybonden och Losæter. Esben Holmboe Bang skördar rosblad som dyker upp på tallriken på hans restaurang Maaemo, som fick hela tre Michelinstjärnor år 2019.

”Det händer mycket i Oslo just nu, och tillsammans med närheten till hav och natur är det helt enkelt den perfekta platsen att driva restaurang,” säger Esben. På Maaemo använder de uteslutande norska ingredienser. Eftersom citroner inte odlas i Norge använder de myror i tillagningen i stället, till exempel. ”Vårt koncept är att ge våra kunder en smak av Norge”, förklarar han. Maaemo finns på den prestigefyllda listan The World’s 50 Best Restaurants.

Det finns även många budgetvänliga alternativ för de som vill få en smak av Norge utan att ruinera sig. Många duktiga kockar har öppnat mer anspråkslösa restauranger, där de gärna håller till själva.

En särskilt uppskattad och prisvärd trend är foodtrucks och matställen där gästerna sitter tillsammans vid gemensamma bord, till exempel på Vippa nere vid Oslofjorden. Det går också alldeles utmärkt att kombinera mat med shopping tack vare alla marknader som Mat & mer, Maschmanns, Mathallen, Fiskeriet och Fisketorget.

Oslo har också massor av internationell mat. Några exempel är den thai-inspirerade restaurangen Plah, italienska Baltazar, de japanska Alex Sushi och Omakase by Alex Cabiao, den franskorienterade À l’aise och TXOTX, som serverar mat från det baskiska köket.

På kvällen finns det massor med kul barer som serverar öl och annat från lokala bryggerier och norska destillerier. Faktiskt har flera baristor med internationell stjärnstatus bosatt sig i Oslo – Tim Wendelboe, till exempel.

Mer inspiration finns på Oslos officiella webbsida.

Tim Wendelboe roasting coffee in Oslo, Eastern Norway
Tim Wendelboe, Oslo.
Photo: Anders Valde
Maaemo restaurant in Oslo, Eastern Norway
Maaemo i Oslo.
Photo: Bandar Abdul-Jauwad
The food truck GoGrilla in Oslo, Eastern Norway
Food truck i Oslo.
Photo: GoGrilla
Oysters at Mathallen in Oslo, Eastern Norway
Mathallen i Oslo.
Photo: Ståle Felberg / Mathallen
Two beekeepers at Vulkan in Oslo, Eastern Norway
Vulkan bigård i Oslo.
Photo: Ståle Felberg / Mathallen
People sitting in front of a wall with street art at Vippa food court in Oslo, Norway
Vippa i Oslo.
Photo: VisitOSLO

Fina fisken

Den som är gillar fisk och skaldjur har allt från nya varianter av fish and chips till sushi som har vunnit internationella priser att välja på.

Oslos Michelinrestauranger

Restaurangerna Galt, Statholdergaarden och Kontrast har varsin Michelinstjärna. Förutom dessa tre, som bjuder på oförglömliga smakupplevelser baserat på norska ingredienser, har den japanska Edomae Sushi nyligen fått en stjärna också.

Oslos bästa kötträtter

Det är bara att följa doften av grillat, så snubblar du snart över en av Oslos många nya restauranger som specialiserar sig på kött.

Restauranger med utsikt

Några av stans bästa restauranger har också knipit åt sig de bästa utsikterna.

Mat med mingel

Att gå ut och äta med kompisar är ett populärt sätt att umgås i Oslo. Tack vare nya mathallar och ställen där gästerna sitter vid gemensamma bord är det lättare än någonsin att äta som – och med – Oslos invånare.

Kaffe, vin, öl eller cocktail?

I Oslo tar man sina drycker lika seriöst som sin mat. I staden där kranvattnet anses vara det renaste man kan få i sig står baristor, bryggmästare, sommelierer och bartendrar i kö för att imponera på sina gäster.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Mera mat?

Här kan du söka efter fler matställen i Oslo.
Mer matig information finns på Oslos officiella webbsida.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Fler tips i Oslo

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen